ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Νοέμβρη 2018
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2019
Αντιλαϊκά μέτρα παλιάς και νέας κοπής για την ανάκαμψη του κεφαλαίου

Με την ολόπλευρη ενσωμάτωση των αντιλαϊκών μνημονιακών μέτρων, και με άξονες την παραπέρα συμπίεση των κονδυλίων που αφορούν την κάλυψη κοινωνικών αναγκών και τη διεύρυνση της φοροληστείας του λαού, για να πιάνονται τα ματωμένα πλεονάσματα, κατατέθηκε χτες στη Βουλή ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2019, προκειμένου μέχρι και τις 18 Δεκέμβρη να έχει ψηφιστεί στην Ολομέλεια.

Την ίδια ώρα, η κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής έρχεται να «κουμπώσει» με τις εκτιμήσεις για την ανάκαμψη του ΑΕΠ και με την αυξητική τάση στις νέες κερδοφόρες επενδύσεις, που με τη σειρά τους στηρίζονται στις εκτεταμένες αναδιαρθρώσεις, όπως αυτές καταγράφονται και στη συμφωνία της κυβέρνησης με τους ευρωπαϊκούς «θεσμούς», ενώ στο πακέτο με τα λεγόμενα «αντίμετρα» περιλαμβάνονται νέες παρεμβάσεις για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων αλλά και ρυθμίσεις για τη διαχείριση της «ακραίας» φτώχειας.

Οι βασικές προβλέψεις

Τα πρωτογενή πλεονάσματα, ως αποτέλεσμα των αντιλαϊκών μέτρων, διαμορφώνονται στα 6,9 δισ. ευρώ, στο 3,6% του ΑΕΠ. Η μάζα των πλεονασμάτων δημιουργεί τις προϋποθέσεις διαμόρφωσης «δημοσιονομικού χώρου» για τις παρεμβάσεις στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων.

Ο ρυθμός ανάκαμψης του ΑΕΠ προβλέπεται στο 2,5% (από 2,1% φέτος). Η ανάκαμψη αυτή, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, στηρίζεται στις συνιστώσες του ΑΕΠ που αφορούν τις νέες επενδύσεις («ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου»), με άνοδο σε ποσοστό 11,9%, ως αποτέλεσμα των συντελούμενων αναδιαρθρώσεων, καθώς βέβαια και της κρατικής χρηματοδότησης επιχειρηματικών ομίλων μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ τη στήριξη του κεφαλαίου αποτυπώνει και η εκτίμηση για αύξηση των εξαγωγών κατά 5,2%.

Σε ονομαστικούς όρους, το ΑΕΠ για το 2019 εκτιμάται στα 192,7 δισ., από 189,7 δισ. φέτος.

Απογείωση της φοροληστείας

Η αύξηση της μάζας των φορολογικών εσόδων, τόσο από μισθούς, συντάξεις και άλλα λαϊκά εισοδήματα όσο και από τους έμμεσους φόρους και τα άλλα χαράτσια, συνθέτουν το ενισχυμένο πλέγμα της φοροληστείας για την επόμενη χρονιά.

Τα καθαρά ποσά φόρων (δηλαδή χωρίς τις επιστροφές σε δικαιούχους) θα απογειωθούν κατά 1 δισ. Ειδικότερα, από 45,4 δισ. φέτος, προβλέπεται να φτάσουν τα 46,4 δισ. το 2019, στοιχείο ενδεικτικό του εύρους των παρεμβάσεων που θα γίνουν προκειμένου να «κλειδώσει» ο στόχος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε φορολογικές διατάξεις που θα έρθουν για ψήφιση στη Βουλή το επόμενο διάστημα θα προβλέπεται αύξηση των ποσοστών του ετήσιου εισοδήματος που πρέπει να καλύπτουν μισθωτοί, συνταξιούχοι κ.ά. μέσω «πλαστικού χρήματος», προκειμένου να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο όριο.

Επίσης, ο ΦΠΑ που βαραίνει τη λαϊκή κατανάλωση ενισχύεται κατά 177 εκατ., φτάνοντας στα 17,22 δισ., ενώ «προ των πυλών» εμφανίζεται η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ και για την τελευταία ομάδα νησιών του Αιγαίου. Οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης διογκώνονται κατά 89 εκατ., στα 7,4 δισ.

Κατακρεούργηση κοινωνικών κονδυλίων

Το σύνολο των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού καρατομείται κατά 1,3 δισ. και διαμορφώνεται στα 56,9 δισ., από 58,2 δισ. φέτος, ενώ οι νέοι στόχοι είναι χαμηλότεροι κατά 573 εκατ. ακόμη και σε σχέση με τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου που ψηφίστηκε το καλοκαίρι.

Σε αυτό το πλαίσιο, και προς αντιστάθμιση της «μη εφαρμογής» του μέτρου για τις συντάξεις (εκτιμάται σε περίπου 2 δισ.), μεταξύ άλλων καρατομούνται:

-- Η επέκταση του προγράμματος «σχολικά γεύματα» (190 εκατ.)

-- Η «δημιουργία μονάδων προσχολικής εκπαίδευσης - νηπιαγωγείων (140 εκατ.)

-- Η επιδότηση της συμμετοχής φτωχών ασφαλισμένων για συνταγογραφούμενα φάρμακα (240 εκατ.).

Σε αυτό το φόντο, στον νέο κρατικό προϋπολογισμό ενσωματώνεται το πακέτο με τα λεγόμενα «αντίμετρα», συνολικού ύψους 910 εκατ.

Ειδικότερα:

-- Το επίδομα στέγασης διαμορφώνεται στα 400 εκατ., αυξημένο κατά 200 εκατ. σε σχέση με το προσχέδιο προϋπολογισμού και έναντι 600 εκατ. που προβλεπόταν νωρίτερα, στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο επίδομα στέγασης ενσωματώνονται τα ποσά της κρατικής επιδότησης για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια, ενόψει και της πλήρους διάλυσης στο καθεστώς νομικής προστασίας για την πρώτη κατοικία (νόμος Κατσέλη). Η κυβέρνηση και εδώ παρουσιάζει ως φιλολαϊκό μέτρο την έμμεση επιδότηση των τραπεζιτών, που τους «διευκολύνει» να βάλουν στο χέρι τις απαιτήσεις τους από τα στεγαστικά δάνεια.

-- «Μεσοσταθμική» μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10%. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, οι «απώλειες» για το κρατικό ταμείο υπολογίζονται στα 260 εκατ. Σε μία ακόμα λαθροχειρία, η κυβέρνηση υπολογίζει τα ποσά αυτά με βάση τις σημερινές αντικειμενικές τιμές. Αυτές όμως, όπως προβλέπεται, θα αναθεωρηθούν, σε μια εξέλιξη που θα συμπαρασύρει προς τα πάνω τα χαράτσια σε λαϊκές περιοχές.

-- Μείωση ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες κατά 177 εκατ.

«Αντίμετρα» για το κεφάλαιο...

Την ίδια ώρα, το πακέτο με τα «αντίμετρα» περιλαμβάνει νέα μέτρα στήριξης του κεφαλαίου. Μεταξύ των προωθούμενων διατάξεων δεσπόζουν:

-- Κρατική επιδότηση στο 50% των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών για νέους μισθωτούς έως 24 ετών, με ποσό ύψους 51 εκατ. για το 2019.

-- Μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη κατά τέσσερις μονάδες, από το 29% στο 25%, σε βάθος τετραετίας, αρχής γενομένης από το 2019 (28% από 29%). Το μέτρο θα έχει «δημοσιονομική επίπτωση» από το 2020, με την τελική εκκαθάριση του φόρου.

-- Μείωση φορολογίας και επί των διανεμόμενων κερδών, στο 10% από 15%, επίσης με δημοσιονομική επίπτωση από το 2020.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ - ΕΟΠΥΥ - ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ - ΟΑΕΔ
Επίθεση διαρκείας για τη θωράκιση των ματωμένων πλεονασμάτων

Τη διαρκή επίθεση στα δικαιώματα συνταξιούχων, ασφαλισμένων και ανέργων επιβεβαιώνει ο... «πρώτος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός», στον οποίο και για το 2019 αποτυπώνονται «ματωμένα πλεονάσματα», παραπέρα μείωση της δαπάνης για τις συντάξεις και νέα μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς τους οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης.

Χαρακτηριστικά, για τον ενοποιημένο προϋπολογισμό των φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης προϋπολογίζεται πλεόνασμα ύψους 1,673 δισ. ευρώ!

Από αυτά, 910 εκατ. ευρώ είναι το πλεόνασμα που προϋπολογίζεται στα ασφαλιστικά ταμεία, παρότι η χρηματοδότησή τους από τον τακτικό προϋπολογισμό θα μειωθεί κατά 935 εκατ. ευρώ (από τα 14,97 δισ. ευρώ φέτος, σε 13,855 δισ. ευρώ το 2019)!

Η συνολική δαπάνη για τις συντάξεις μειώνεται κατά 275 εκατ. ευρώ (από 28,662 δισ. ευρώ στα 28,387 δισ.), ενώ ειδικά το κονδύλι για τις κύριες συντάξεις μειώνεται κατά 348 εκατ. ευρώ (η εμφανιζόμενη αύξηση κατά 74 εκατ. ευρώ στις επικουρικές αποτυπώνει μόνο τις αυξημένες εκταμιεύσεις το επόμενο έτος από την εκκαθάριση των καθυστερούμενων συντάξεων).

Η παραπέρα μείωση των συντάξεων κάνει αχρείαστη για το 2019 τη μεταφορά πόρων από το ΑΚΑΓΕ (φέτος ανήλθε στα 395 εκατ. ευρώ). Εντούτοις θα συνεχίσει να πληρώνεται το χαράτσι της «εισφοράς αλληλεγγύης», το οποίο το 2019 θα ανέλθει στα 648 εκατ. ευρώ, διαμορφώνοντας το συνολικό πλεόνασμα και αυτού του φορέα στα 1,378 δισ. ευρώ!

«Μπουκώνουν» τους εργοδότες, μειώνουν τα επιδόματα ανεργίας!

Τα «ματωμένα πλεονάσματα» πληρώνουν και οι άνεργοι: Τη στιγμή που περίπου μόνο το 10% των ανέργων λαμβάνει επίδομα, το κονδύλι για τα επιδόματα ανεργίας μειώνεται κατά 63 εκατ. ευρώ (από 1,06 δισ. ευρώ σε 997 εκατ.).

Από τα συνολικά έσοδα του ΟΑΕΔ το 2019 (3,097 δισ. ευρώ) οι άνεργοι θα λάβουν μόλις το 32,2%, ενώ το πλεόνασμα του ΟΑΕΔ θα φτάσει τα 518 εκατ. ευρώ!

Αντίθετα, θα ενισχυθούν τα κάθε λογής προγράμματα «ενεργητικής απασχόλησης» - στήριξης των επιχειρήσεων και ανακύκλωσης της ανεργίας - με το κονδύλι να αυξάνεται από τα 360 εκατ. ευρώ στα 551 εκατ. ευρώ. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται και τα επιπλέον 51 εκατ. ευρώ που θα δοθούν σε επιχειρήσεις για την επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών για τους νέους κάτω των 24 ετών.

Δημόσια Υγεία: Νέος γύρος περικοπών στα ήδη πετσοκομμένα κονδύλια

Νέο τσεκούρωμα επιβάλλεται και στα ήδη πετσοκομμένα κονδύλια για τη δημόσια Υγεία.

Συγκεκριμένα:

-- Για τα δημόσια νοσοκομεία, προϋπολογίζεται νέο πετσόκομμα της κρατικής χρηματοδότησης κατά 65 εκατ. ευρώ, που έρχεται να προστεθεί στις μειώσεις κατά 24,1% (363 εκατ. ευρώ) το 2018 και κατά 22,8% το 2015. Ως «εξισορρόπηση» στο διαρκές τσεκούρωμα, το κείμενο του προϋπολογισμού παρουσιάζει την «περαιτέρω ομαλοποίηση των μεταβιβάσεων του ασφαλιστικού συστήματος (ΕΟΠΥΥ)», δηλαδή το «ρεφάρισμα» από τις εισφορές των ασφαλισμένων και τις απευθείας πληρωμές που αυξάνονται. Ηδη αφαιρούνται 780 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο από τους συνταξιούχους, από την επιβολή εισφοράς Υγείας 6% σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.

-- Τη διαιώνιση της σημερινής άθλιας κατάστασης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αποτυπώνει το γεγονός ότι η κρατική χρηματοδότηση αυξάνεται μόλις κατά 35 εκατ. ευρώ, «σταγόνα στον ωκεανό» των μεγάλων αναγκών και των τεράστιων ελλείψεων. Την ίδια ώρα, στα έσοδα για την ΠΦΥ περιλαμβάνονται για πρώτη φορά μεταβιβάσεις από τα ασφαλιστικά ταμεία (δηλαδή και πάλι τις εισφορές των εργαζομένων), ύψους 14 εκατ. ευρώ...

-- Παραμένει μόλις στα 100 εκατ. ευρώ η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, σε συνέχεια του «τσεκουρώματος» κατά 214 εκατ. ευρώ το 2018 κι άλλα 200 εκατ. το 2017. Οπως έχει ειπωθεί μάλιστα από την κυβέρνηση, το ποσό αυτό κατευθύνεται «στην κάλυψη της δαπάνης υγειονομικής περίθαλψης των ανασφάλιστων πολιτών» (και ισοδυναμεί με ...δύο εποχικά εμβόλια), δηλαδή η αναγκαία κάλυψη των ανασφάλιστων φορτώνεται και πάλι στις πλάτες εργαζομένων και συνταξιούχων, αντί να καλύπτεται από το κράτος.

-- Τονίζεται η «ιδιαίτερη έμφαση (...) στη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης», που μεταφράζεται σε αντίστοιχη αύξηση της δαπάνης από την τσέπη των ασθενών. Χαρακτηριστικά, ήδη το πρώτο οκτάμηνο του 2018, στα φάρμακα της «θετικής λίστας», στον ΕΟΠΥΥ αντιστοιχούσε να πληρώσει 1,42 δισ. ευρώ (85% της συνολικής δαπάνης) και στους ασθενείς 243,2 εκατ. ευρώ (15%). Με διάφορα «κόλπα» όμως, τελικά, ο ΕΟΠΥΥ πλήρωσε 1,14 δισ. ευρώ (68%) και οι ασθενείς 523,2 εκατ. ευρώ (32%).

Θ. ΠΑΦΙΛΗΣ
«Κοροϊδεύετε έναν ολόκληρο λαό»

Η κυβέρνηση επιδίωξε να δώσει στην κατάθεση του προϋπολογισμού έναν τόνο πανηγυρικό για να στηρίξει τα παραμύθια της «μεταμνημονιακής εποχής» αλλά και του «πρώτου μεταμνημονιακού προϋπολογισμού».

Ενδεικτικά, ο Γ. Χουλιαράκης δίνοντας στον πρόεδρο της Βουλής τον προϋπολογισμό είπε πως είναι «το πρώτο κρίσιμο βήμα για την αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής, σε πιο φιλική προς την ανάπτυξη κατεύθυνση, αλλά και σε πιο φιλική προς την κοινωνική συνοχή κατεύθυνση». Η ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα επιδόθηκαν αμέσως σε πλειοδοσία με την κυβέρνηση για το ποιος είναι ικανότερος να υπερασπίσει τα συμφέροντα του κεφαλαίου, μιλώντας περί «μη αναπτυξιακού» προϋπολογισμού κ.ο.κ.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης αναδεικνύοντας τον εμπαιγμό ανέφερε: «Αυτή η ιστορία του "μεταμνημονιακού προϋπολογισμού" και της "μεταμνημονιακής εποχής" είναι ειρωνεία. "Μεταμνημονιακή εποχή" με 700 νόμους μνημονιακούς να ισχύουν στο ακέραιο! Εχουμε "μεταμνημονιακή εποχή" με την ισχύ όλων των μνημονιακών νόμων. "Μεταμνημονιακός προϋπολογισμός" και "μεταμνημονιακή εποχή" με δεσμεύσεις μέχρι το 2060 για τα πλεονάσματα, με μέτρα που θα εφαρμόζονται από το 2019 και το 2020 με μονομέρεια υπέρ του κεφαλαίου. "Μεταμνημονιακή εποχή", αλλά ισχύει η σιδερένια επιτροπεία από την πλευρά της ΕΕ, ο εξάμηνος έλεγχος και όλα τα υπόλοιπα. Αρα είναι ένας μύθος. Ολα έχουν αποφασιστεί και απλά μένει ο τίτλος».

Ειδικά για τον προϋπολογισμό τόνισε ότι «είναι σκληρός, βαθιά ταξικός γιατί και αυτός παίρνει πολλά δισ. από τους εργαζόμενους, τους μισθωτούς, από τα λαϊκά στρώματα με μέτρα που θεσπίστηκαν, μέχρι το σημείο να καταργεί και το ΕΚΑΣ. Και από την άλλη μεριά αρχίζει να δίνει ακόμα περισσότερα για το μεγάλο κεφάλαιο. Και δεν παίρνει κανένα, μα κανένα μέτρο, για να πάρει από αυτούς που κατέχουν τον πλούτο, που είναι και αμύθητος και ας λένε ότι δεν υπάρχουν χρήματα. Το αντίθετο. Μειώνει τη φορολογία σταδιακά από το 29% στο 23% - η ΝΔ λέει να πάει στο 20%, άρα να πληρώσουν και άλλο τα λαϊκά στρώματα για τα οποία κατά τ' άλλα κόπτεται -, μειώνει τη φορολογία στα διανεμόμενα κέρδη από το 15% στο 10% και στους εργαζόμενους, στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα φέρνει νέα φοροκαταιγίδα».

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα κυβερνητικά «πανηγύρια» για τις συντάξεις ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ υπογράμμισε: «Κόψατε, πόσες έχουμε χάσει τον λογαριασμό, να πω χοντρικά 15 φορές εσείς και 15 φορές οι προηγούμενοι τις συντάξεις και τώρα πανηγυρίζετε που δεν κόβονται και άλλο. Αυτό είναι αίσχος για μας. Αίσχος κυριολεκτικά. Κοροϊδεύετε έναν λαό ολόκληρο λέγοντάς του ότι δεν σας κόβουμε άλλο τις συντάξεις και λέτε ότι περάσανε και τα μνημόνια, ενώ αυτό που θα έπρεπε να γίνει είναι αύξηση των συντάξεων για να επανέλθουν στα προηγούμενα επίπεδα. Και νομίζουμε ότι θα δώσει απάντηση σε όλους ο ελληνικός λαός και πρέπει να δώσει».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ