ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Νοέμβρη 2018
Σελ. /28
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
«ΑΓΡΟΤΟΔΙΚΕΙΟ» ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ
Ποινές φυλάκισης σε αγρότες για τη συμμετοχή τους σε κινητοποιήσεις

Από τη χτεσινή κινητοποίηση έξω από τα Δικαστήρια Αμαλιάδας
Από τη χτεσινή κινητοποίηση έξω από τα Δικαστήρια Αμαλιάδας
Με τη φάμπρικα των «αγροτοδικείων» να κλιμακώνει με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ την επιχείρηση εκφοβισμού των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων, το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αμαλιάδας επέβαλε χτες ποινές φυλάκισης 12 μηνών, με διετή αναστολή, σε δύο αγωνιστές αγρότες, για τη συμμετοχή τους σε κινητοποιήσεις του 2014, στο πλαίσιο των δράσεων του Μπλόκου της Μαραθιάς στην Αμαλιάδα.

Το... «αδίκημα» που διέπραξαν οι δύο αγρότες ήταν να αναρτήσουν ένα πανό έξω από την είσοδο της Εφορίας, αποκλείοντάς την συμβολικά για λιγότερο από δύο ώρες κι ενώ επέτρεψαν την είσοδο στην προϊσταμένη της Εφορίας, σε υπαλλήλους ή πολίτες που ζητούσαν να μπουν για να διευθετήσουν κάποια επείγουσα υπόθεση...

Η δικαστική απόφαση προκάλεσε την έντονη οργή και αγανάκτηση των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων της περιοχής, που πραγματοποιούσαν από χτες το πρωί συγκέντρωση στα δικαστήρια, μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας.

Να σημειωθεί μάλιστα ότι χτες στο ίδιο δικαστήριο δικάζονταν ακόμη έξι αγρότες για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις του 2017, υποθέσεις που πήραν αναβολή για τον ερχόμενο Μάρτη. Είναι επίσης χαρακτηριστικό και το γεγονός ότι οι εν λόγω αγρότες δεν κατηγορούνται σωρευτικά για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις της περιόδου, αλλά ξεχωριστά για όσες μέρες συμμετείχαν σε αυτές! Δηλαδή, κάποιοι από αυτούς δικάζονται με εννιά κατηγορίες, άλλοι με 6 κι ούτω καθεξής...

Η χτεσινή δίκη πραγματοποιήθηκε υπό την έντονη παρουσία αστυνομικών δυνάμεων, ενστόλων, μεταξύ των οποίων και δυνάμεων της ΟΠΚΕ, αλλά και άλλων με πολιτικά, λες και στο δικαστήριο προσέρχονταν εγκληματίες και όχι φτωχοί αγρότες που αγωνίζονται για την υπεράσπιση του εισοδήματός τους, που καταληστεύεται από την αντιλαϊκή πολιτική κυβερνήσεων - ΕΕ και την ασύδοτη δράση των εμποροβιομηχάνων.

Ο επικεφαλής μάλιστα των αστυνομικών δυνάμεων προσπάθησε - χωρίς αποτέλεσμα - να εμποδίσει τους αγρότες που είχαν συγκεντρωθεί στο δικαστήριο να αναρτήσουν πανό έξω από αυτό, λέγοντάς τους ότι μια τέτοια ενέργεια «απαγορεύεται»...

Δεν μας φοβίζουν, δεν μας πτοούν τα «αγροτοδικεία» και η καταστολή

Απέναντι σε αυτήν την επιχείρηση εκφοβισμού των αγωνιζόμενων αγροτών, η οποία κλιμακώνεται με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και με την ενεργοποίηση όλων των κρατικών μηχανισμών, το συνεπές αγροτικό κίνημα ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να σκύψει το κεφάλι.

Σε ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας υπογραμμίζει:

«Η δικαιοσύνη έλαμψε για ακόμα μια φορά και με το "ταξικό της μάτι" καταδίκασε αγρότες γιατί είχαν το "θράσος" να αγωνιστούν για το δίκιο τους.

Η σύνθεση της έδρας του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αμαλιάδας στις 21/11/2018, εξαντλώντας το μίσος των νόμων της αστικής τάξης και της κυβέρνησής της για όποιους αντιστέκονται στη βάρβαρη πολιτική της, καταδίκασε με 12 μήνες φυλακή συνδικαλιστές αγρότες, δίνοντας διαπιστευτήρια σε αυτούς που υπηρετούν.

Εμείς σαν ταξικό αγροτοκτηνοτροφικό κίνημα τους απαντάμε: Δεν μας φοβίζουν, δεν μας πτοούν ούτε οι καταδίκες, ούτε οι ένστολοι ή μυστικοί που γεμίζουν τα δικαστικά μέγαρα για να μας φρουρούν σαν εγκληματίες του κοινού Ποινικού Δικαίου.

Θα συνεχίσουμε, μαζί με τους συμμάχους μας εργάτες, στις 28 Νοέμβρη στην εργατική απεργία και συντονισμένοι με τους συναδέλφους μας όλης της Ελλάδας μετά την πανελλαδική σύσκεψη στη Νίκαια Λάρισας στις αρχές Δεκέμβρη θα είμαστε πάλι στους δρόμους. Θα νικήσουμε!».

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Συνεχίζουν τον αγώνα ενάντια σε όλες τις περικοπές

Για το πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 15 Δεκέμβρη στην Αθήνα, στις 12.30 μ.μ., στο Σύνταγμα και την πορεία στο Μαξίμου, όπου θα απαιτήσουν λύσεις σε όλα τα αιτήματά τους, προετοιμάζονται οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ - OAEE - ΔΗΜΟΣΙΟΥ - ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ - ΕΛΤΑ - ΟΣΕ - ΝΑΤ - ΠΣΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ - ΠΕΤΟΜ-ΤΕΕ.

Σε ανακοίνωσή της, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα χαιρετίζει τους συνταξιούχους για τη μαζική συμμετοχή τους στις μεγάλες περιφερειακές συγκεντρώσεις που οργάνωσε τη Δευτέρα και την Τρίτη σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.

Και υπογραμμίζει: «Από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα, οι συνταξιούχοι όλης της χώρας έχουν πραγματοποιήσει 143 συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις, σε έναν αγωνιστικό μαραθώνιο, όπως τον ονομάσαμε, με μαζική αγωνιστική συμμετοχή, που υποχρέωσε την κυβέρνηση σε αναδίπλωση και να μην προχωρήσει τα σχέδιά της. Το σύνθημα "είμαστε απόμαχοι της δουλειάς, όχι απόμαχοι της ζωής και του αγώνα" βρίσκει την έκφρασή του σε αυτές τις δράσεις. Τώρα όλες οι συνταξιουχικές οργανώσεις ετοιμάζονται για το μεγάλο συλλαλητήριο στις 15 του Δεκέμβρη».

Σχετικά με τη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων με τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Α. Πετρόπουλο, στον οποίο επέδωσε το υπόμνημά τους και απαίτησε λύση στα προβλήματα των συνταξιούχων, η ανακοίνωση σημειώνει πως ο αρμόδιος υπουργός τούς απάντησε τα εξής: «Η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει στην εφαρμογή της περικοπής της προσωπικής διαφοράς από την 1/1/19 για τους συνταξιούχους που πήραν σύνταξη πριν την ψήφιση του νόμου 4387/16 (νόμος Κατρούγκαλου). Υπάρχει στο σκεπτικό της κυβέρνησης να αποδώσει ένα είδος "δώρου" για τα Χριστούγεννα σε όλους τους συνταξιούχους, αλλά αυτό θα συγκεκριμενοποιηθεί μέχρι τις 15 Δεκέμβρη από τον κ. πρωθυπουργό. Δεν χρειάζεται οι συνταξιούχοι να κάνουν αιτήσεις και αγωγές, διότι η κυβέρνηση ό,τι είναι να αποδώσει, θα το αποδίδει σε όλους τους συνταξιούχους ανεξάρτητα εάν έκαναν αίτηση ή αγωγή».

«Από τη μεριά μας, του κάναμε καθαρό ότι οι αγώνες μας θα συνεχιστούν», τονίζει η ΣΕΑ, «διεκδικούμε ό,τι μας έχει αφαιρεθεί για όλους τους συνταξιούχους χωρίς κανένα διαχωρισμό. Απαιτούμε την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και όλης της αντιασφαλιστικής - αντεργατικής νομοθεσίας. Να εφαρμοσθούν άμεσα οι θετικές δικαστικές αποφάσεις και να αποδοθεί σε όλους τους συνταξιούχους ό,τι τους αναλογεί».

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΤΡΑΣ
Με δεκάδες σωματεία και το λαό της πόλης δίπλα μας συνεχίζουμε τη μάχη

Εκδικάστηκαν χτες τα εξ αναβολής ασφαλιστικά μέτρα που είχε καταθέσει η γνωστή ομάδα Νικολάου - Καραγεωργόπουλου ενάντια στη νέα, νόμιμα εκλεγμένη μέσα από μαζικές διαδικασίες Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πάτρας (ΕΚΠ).

Την ώρα της εκδίκασης, το ΕΚΠ και σωματεία - μέλη του πραγματοποίησαν συγκέντρωση στα δικαστήρια, ενώ η απόφαση αναμένεται να βγει το επόμενο διάστημα.

Το ΕΚΠ σε ανακοίνωσή του σημειώνει:

«Οι νοθείες τους και οι παρατυπίες τους αποκαλύπτονται ακόμη και στις αίθουσες των δικαστηρίων. Συνεχίζουμε τη μάχη ενάντια στη νοθεία και την απάτη. Σε αυτόν τον αγώνα έχουμε δίπλα μας δεκάδες σωματεία, τους εργαζομένους, τον ίδιο τον πατραϊκό λαό. Εχουμε δίπλα μας τίμιους συνδικαλιστές από τα σωματεία, που βγάζουν ήδη συμπεράσματα.

Συνεχίζουμε την προσπάθεια το Εργατικό Κέντρο Πάτρας να γίνει πραγματικός σύμμαχος και υπερασπιστής των συμφερόντων των εργαζομένων στην πόλη μας. Κάθε εργάτης, κάθε λαϊκή οικογένεια έχει συμφέρον να παλέψει δίπλα μας, δίπλα στα σωματεία, στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας, σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο. Βάζουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες, τις διεκδικήσεις μας, τα αιτήματά μας. Λύση για μας είναι ο ανυποχώρητος ταξικός, μαχητικός, μαζικός αγώνας. Μέσα από τα σωματεία, με μπροστάρη το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, με οργανωμένη πάλη στους τόπους δουλειάς και στους κλάδους.

Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για την επιτυχία της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας στις 28 Νοέμβρη. Καλούμε όλα τα σωματεία της δύναμης του ΕΚΠ να συμμετάσχουν στην απεργία, να οργανώσουν την απεργιακή κινητοποίηση σε κάθε χώρο δουλειάς».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΥ
Συνεχίζεται η έκθεση γελοιογραφίας

Συνεχίζεται έως το Σάββατο 24/11 η έκθεση γελοιογραφίας που διοργανώνει το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου, με τίτλο «Και στον ίδρο το δικό, γίνε συ το αφεντικό», στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Αγίας Φιλοθέης 5Β).

Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά (5.30 μ.μ. έως 9 μ.μ.), ενώ στο χώρο έχουν προγραμματιστεί οι παρακάτω εκδηλώσεις: Σήμερα, Πέμπτη, στις 6.30 μ.μ., συζήτηση για την υγεία και ασφάλεια στους χώρους δουλειάς. Αύριο, Παρασκευή, στις 7.30 μ.μ., προβολή της ταινίας «Ludlow». Το Σάββατο 24/11, στις 6.30 μ.μ., συζήτηση για την οργάνωση των αγώνων. Στις 8.30 μ.μ. η έκθεση θα κλείσει με λαϊκό γλέντι.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΣΕΕ
Κάλεσμα ενίσχυσης της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Εμπόρων»

Σε ενίσχυσή της στις εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου στην ΕΣΕΕ, που θα διεξαχθούν την Κυριακή 25/11, καλεί τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς εμπόρους η «Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων».

Οπως υπογραμμίζει, τα προηγούμενα χρόνια «αποκαλύφθηκε περίτρανα η απόσταση που χωρίζει την πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΕΕ από τις ανησυχίες και τα προβλήματα των χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων και μικρών εμπόρων. Η διοίκηση, με τις θέσεις και την τακτική της, αποτέλεσε χρήσιμο σύμμαχο μίας ακόμα κυβέρνησης, συσκοτίζοντας τον φιλομονοπωλιακό προσανατολισμό των πολιτικών που εφαρμόστηκαν για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας».

Οι μικροί και αυτοαπασχολούμενοι έμποροι, τονίζει η ΑΣΕ, μπορούν με τη στάση τους στις προσεχείς εκλογές να κάνουν τη διαφορά ενισχύοντας την ΑΣΕ και βάζοντας στο προσκήνιο τις δικές τους ανάγκες.

Κινητοποίηση ενάντια στη δίωξη συνδικαλιστών

Δικάζονται σήμερα, σε εξ αναβολής δίκη, οι δύο συνδικαλιστές, μέλη του ΔΣ του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων ΟΑΕΕ, οι οποίοι συνελήφθησαν στις 19/11 για τη συμμετοχή τους στις πολυήμερες κινητοποιήσεις του Συλλόγου τους. Η Ομοσπονδία του κλάδου έχει αποφασίσει για σήμερα παναττική στάση εργασίας (11 π.μ. έως λήξη ωραρίου) και συγκέντρωση αλληλεγγύης στα Δικαστήρια της Ευελπίδων, στις 11.30 π.μ.

«Η τρομοκρατία δεν θα περάσει», υπογραμμίζει το ΠΑΜΕ, επισημαίνοντας σε ανακοίνωσή του:

«Το τελευταίο διάστημα, οι εργαζόμενοι στον ΕΦΚΑ (πρώην ΟΑΕΕ, ΟΓΑ) και στον ΟΠΕΚΑ αγωνίζονται, προχωρώντας σε καταλήψεις κτιρίων του ΕΦΚΑ, ενάντια στην έλλειψη προσωπικού και την υποστελέχωση των υπηρεσιών, στην έλλειψη συνθηκών υγιεινής και καθαριότητας που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία, τόσο των εργαζομένων όσο και των εξυπηρετούμενων, και στην έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής.

Η διοίκηση του ΕΦΚΑ και η κυβέρνηση επέλεξαν να απαντήσουν στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων με τους μηχανισμούς καταστολής, συλλαμβάνοντας μέλη του ΔΣ του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων ΟΑΕΕ.

Καταγγέλλουμε την προσπάθεια της ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης, τον εκφοβισμό και τη φίμωση των εργαζομένων που οργανώνουν την πάλη τους κατά της αντιλαϊκής πολιτικής.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ απαιτεί σιγή και υποταγή από τους δημοσίους υπαλλήλους, κάνοντας σαφές ότι μπροστά στην υλοποίηση του σχεδίου διάλυσης της Κοινωνικής Ασφάλισης και παράδοσής της στο μεγάλο κεφάλαιο, θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ