ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΑΜΟΣ - ΙΚΑΡΙΑ
Κινητοποιήσεις ενάντια στην αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά

Από την πρόσφατη κινητοποίηση στη Χίο
Από την πρόσφατη κινητοποίηση στη Χίο
Στάση εργασίας (10 π.μ. - 2 μ.μ.) έχει κηρύξει για σήμερα Τετάρτη το Εργατικό Κέντρο Σάμου ενάντια στην κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, που προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Κατά τη διάρκεια της στάσης θα γίνουν συγκεντρώσεις στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Σάμου και στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Αγίου Κηρύκου στην Ικαρία.

Οπως υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το ΕΚΣ, «η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά θα δώσει άλλο ένα χτύπημα στο λαϊκό εισόδημα, μαζί με τα υπόλοιπα χαράτσια και τη φοροληστεία που καταβαραθρώνουν το ήδη πετσοκομμένο λαϊκό εισόδημα».

Ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου δεν είναι κάποιο «προνόμιο», κατακτήθηκε με αγώνες, σαν ένα στοιχειώδες αντιστάθμισμα στο αυξημένο μεταφορικό κόστος που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και ο λαός εκεί. Η κατάργησή του από την κυβέρνηση εντάσσεται στη συνολικότερη ένταση της αντιλαϊκής φοροληστείας, στην πολιτική στήριξης του κεφαλαίου.

Το ΕΚΣ υπενθυμίζει πως «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ από κοινού με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι ψήφισαν το 3ο μνημόνιο, στο οποίο περιλαμβανόταν η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ, ενώ σήμερα εξαπατούν και παραπλανούν το λαό, οι ίδιοι και οι εκπρόσωποί τους, με το να λένε ότι είναι αντίθετοι σε αυτό που χτες ψήφισαν!».

Στάση εργασίας από τις 11 π.μ. μέχρι τη λήξη της βάρδιας κήρυξε για τις δημόσιες υπηρεσίες του νησιού και η ΑΔΕΔΥ, ύστερα από αίτημα του αντίστοιχου νομαρχιακού τμήματος, προκειμένου οι δημόσιοι υπάλληλοι να συμμετέχουν στην κινητοποίηση.

Το Εργατικό Κέντρο καλεί τους εργαζόμενους να πουν «όχι στην αύξηση του ΦΠΑ και στη φοροληστεία του λαού» και να διεκδικήσουν:

  • Να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης
  • Να διευρυνθεί ο μειωμένος ΦΠΑ για όλα τα νησιά
  • Απαγόρευση των πλειστηριασμών για την εργατική - λαϊκή οικογένεια
  • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των χαρατσιών, να εκπίπτουν από τη φορολόγηση και οι δαπάνες Υγείας, ΔΕΗ, θέρμανσης, νερού, τηλεφώνου
  • Αφορολόγητο ατομικό όριο για όλους 20.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί
  • Να φορολογούνται με 45% τα κέρδη και τα περιουσιακά στοιχεία του μεγάλου κεφαλαίου
Αγωνιστική παρέμβαση και στη Χίο

Νέες κινητοποιήσεις ενάντια στην κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ γίνονται σήμερα και στη Χίο, με τη συμμετοχή σωματείων και μαζικών φορέων.

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Χίου καλεί σε αγωνιστική συγκέντρωση στην είσοδο της Απλωταριάς, ενώ στην κινητοποίηση καλούν επίσης το Νομαρχιακό Τμήμα Χίου της ΑΔΕΔΥ, το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου (ΣΕΣΝΟΧ), η Περιφερειακή Ομοσπονδία ΑμεΑ Β. Αιγαίου.

Αντίστοιχες κινητοποιήσεις είχαν γίνει την προηγούμενη βδομάδα και σε Λέσβο και Λήμνο.

ΕΠ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η ΝΔ αγωνιά να αποδείξει ότι είναι ικανότερη διαχειρίστρια του καπιταλισμού

Την αγωνία της ηγεσίας της ΝΔ να αποδείξει στους επενδυτές ότι είναι ικανότερη διαχειρίστρια του καπιταλιστικού συστήματος από τον ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξε η ομιλία του Κυρ. Μητσοτάκη στο προσυνέδριο του κόμματος στη Λάρισα, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ. Σημειώνει ότι προϋπόθεση για να υλοποιηθούν όλα όσα ο πρόεδρος της ΝΔ υπόσχεται στους επιχειρηματίες είναι να γίνεται ακόμη πιο φτηνή η τιμή της εργατικής δύναμης, να εντείνεται και να γενικεύεται η φτώχεια του λαού.

Η ανακοίνωση της ΕΠ Θεσσαλίας αναφέρει μεταξύ άλλων: «Ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να "έχυσε κροκοδείλια δάκρυα" για τα προβλήματα και τα βάσανα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, κουβέντα δεν είπε, όμως, για την "ταμπακιέρα": Θα υπάρχουν Συλλογικές Συμβάσεις; Τι θα γίνει με τους μισθούς και τις συντάξεις που τα 95 "προαπαιτούμενα" απαιτούν περαιτέρω "κούρεμά" τους; Τι θα γίνει με τη μαζική ανεργία και τη γενίκευση της μερικής απασχόλησης; (...)

Ο κ. Μητσοτάκης, παρά τα πολλά λόγια που είπε για τον αγροτικό τομέα, δεν αναφέρθηκε καθόλου στη συνεχή μείωση του εισοδήματος της μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων και στο μαζικό ξεκλήρισμά τους από την ΚΑΠ της ΕΕ και, διαχρονικά, τις πολιτικές των ελληνικών κυβερνήσεων. (...)

Αντίθετα, έδειξε στοχοπροσηλωμένος στην πολιτική που εφαρμόζεται και οδηγεί στην επιτάχυνση της συγκέντρωσης της γης, της παραγωγής και της εμπορίας των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων στα χέρια μιας χούφτας καπιταλιστών που δραστηριοποιούνται στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη.

(...) Εμφάνισε σαν "στηρίγματα των αγροτών" τις διεπαγγελματικές οργανώσεις, όπως στη φέτα, τις ομάδες παραγωγών και τους συνεταιρισμούς, τις καθετοποιημένες επιχειρήσεις, που, όμως, ενδιαφέρονται για τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών και επιχειρηματιών και όχι για τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους, που βρίσκονται στο έλεος των εμποροβιομηχάνων, όπως δείχνουν τα παραδείγματα με τους απλήρωτους παραγωγούς καπνού και ρυζιού, με τα ροδάκινα που ξεπουλήθηκαν σε εξευτελιστικές τιμές στις βιομηχανίες, με τη συμφωνία της CETA και την ελεύθερη πτώση της τιμής του γάλακτος που βιώνουν οι κτηνοτρόφοι. (...)

Για τον ΕΝΦΙΑ υποσχέθηκε μείωση 30% και όχι κατάργησή του, όπως ζητάει το εργατικό και αγροτικό κίνημα, ενώ η φορολογία 9% στα εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ δεν απαντάει στο αίτημα του αγροτικού κινήματος για 12.000 ευρώ αφορολόγητο, προσαυξημένο με 3.000 ευρώ για κάθε παιδί και κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης.

Και φυσικά, ούτε λόγος για ικανοποίηση των αιτημάτων επιβίωσης των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων που προβάλλει το οργανωμένο αγροτικό κίνημα και αφορούν σε κατώτερες εγγυημένες τιμές και άμεση πληρωμή από τους εμποροβιομήχανους, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, συντάξεις αξιοπρέπειας, μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως έδιναν και δίνουν οι κυβερνήσεις στους εφοπλιστές, μείωση του ηλεκτρικού ρεύματος όπως είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση της ΝΔ και ουδέποτε το έπραξε, προστασία από τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς και ακατάσχετο των τραπεζικών λογαριασμών.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους που πλήττονται βάναυσα από αυτές τις πολιτικές, να συσπειρωθούν στα συνδικάτα, στους Αγροτικούς Συλλόγους και να οργανώσουν την αγωνιστική διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους βάζοντας φρένο στις αντιλαϊκές πολιτικές.

Το εργατικό κίνημα, σε συμπόρευση με τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης και μέσα από μια δυνατή κοινωνική συμμαχία, να οδηγήσουν την πάλη στην ανατροπή αυτών των πολιτικών, στοχεύοντας στο ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα που συγκεντρώνει αντικειμενικά τη γη και παραγωγή σε λίγα χέρια μεγαλοαγροτών και επιχειρηματιών.

Ετσι θα γίνουν πραγματικά ιδιοκτήτες του πλούτου που οι ίδιοι παράγουν, με την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και της γης, με κεντρικό σχεδιασμό της παραγωγής - κατανομής, ώστε να αξιοποιηθούν στο έπακρο οι τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες της χώρας».

«ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ»
Σε νέο κύκλο διεργασιών

Απαρχή νέου κύκλου διεργασιών ήταν η ανάδειξη επικεφαλής του λεγόμενου «νέου φορέα της κεντροαριστεράς», καθώς μπαίνουν πλέον στη συζήτηση για την οργάνωση και τα βασικά χαρακτηριστικά του.

Μιλώντας χτες στον «ΣΚΑΪ», ο Ν. Ανδρουλάκης είπε μεν ότι ο ίδιος δεν θα κάνει «τάση» μέσα στο νέο κόμμα, διαμηνύοντας ταυτόχρονα ότι «αυτό που χρειαζόμαστε είναι να φτιάξουμε μια θεσμική παράταξη με εσωτερική δημοκρατία», και επέμεινε να μην είναι το κόμμα «αρχηγικό».

Για το πότε θα διεξαχθεί το συνέδριο ίδρυσης του νέου φορέα, πρότεινε να γίνει το πρώτο τρίμηνο του 2018, ενώ για τη μορφή που πρέπει να έχει παρέπεμψε σε ένα σχήμα σταδιακής ομογενοποίησης, ακολουθώντας το δρόμο που ακολούθησε η ιταλική «Ελιά».

Ζήτησε τέλος, δείχνοντας στην επιτάχυνση των διεργασιών: «Τα στελέχη που συμβολίζουν πελατειακό κράτος και έχουν πληγώσει τον ελληνικό λαό, πρέπει να πάνε στην άκρη και να εμφανιστεί κάτι καινούργιο, πραγματικά καινούργιο, για να το αγκαλιάσει ο κόσμος».

Διαμάχη για τις πωλήσεις στρατιωτικού υλικού

Συνεχίζει η ΝΔ την πίεση προς την κυβέρνηση με αφορμή πωλήσεις στρατιωτικού υλικού από το υπουργείο Αμυνας προς άλλες χώρες.

Συγκεκριμένα, ανακινώντας μια υπόθεση που η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Μαρία Σπυράκη χαρακτήρισε «σκάνδαλο πρώτου μεγέθους», ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ, Β. Κικίλιας, κατέθεσε Ερώτηση προς τον υπουργό Αμυνας Π. Καμμένο, από τον οποίο ζητά να ενημερωθεί, μεταξύ άλλων, αν πραγματοποιήθηκε πώληση αεροπορικών βομβών στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα χωρίς διακρατική συμφωνία και χωρίς την έγκριση του ΚΥΣΕΑ.

Σύμφωνα με τον τομεάρχη της ΝΔ, ο υπουργός Αμυνας είχε εισηγηθεί στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, Απρίλη του 2015, την πώληση 300 αεροπορικών βομβών τύπου ΜΚ-82 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Από δημοσιεύματα όμως, όπως σημειώνει, προκύπτει ότι ο αριθμός των βομβών ΜΚ-82 που εξήχθησαν - επωλήθησαν προς τα ΗΑΕ ήταν 1.000 και όχι 300, πως δεν υπήρχε διακρατική ή άλλη συμφωνία - σύμβαση για την πώληση, πως δεν υφίστατο έγκριση από το ΚΥΣΕΑ κ.λπ.

Μετεγκατάσταση ευρωπαϊκών οργανισμών λόγω Brexit

Τη μετεγκατάσταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) και της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΑΤ) στο Αμστερνταμ και το Παρίσι, αντίστοιχα, αποφάσισε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ κατά την τελευταία του συνεδρίαση. Οι δύο αυτοί οργανισμοί εδρεύουν επί του παρόντος στο Λονδίνο, η μετεγκατάστασή τους κρίνεται ωστόσο επιβεβλημένη λόγω Brexit και προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία τους.

Περιοδεία στον ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ

Αύριο Πέμπτη, στις 11.30 π.μ., ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, μέλος της ΚΕ, θα επισκεφτεί τον ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ, για να συζητήσει με τους εργαζόμενους, στο πλαίσιο της πολιτικής εξόρμησης του Κόμματος με σύνθημα «Δεν υπάρχει "δίκαιη" ανάπτυξη σ' ένα άδικο σύστημα. Συμπόρευση με το ΚΚΕ για δυνατό εργατικό κίνημα και Κοινωνική Συμμαχία για την εξουσία».

Τιμούν την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ) και η ΕΠ Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ διοργανώνουν, την Κυριακή 3 Δεκέμβρη, στις 11 π.μ., εκδήλωση τιμής για την επέτειο ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου.

Η Πανελλήνια Ενωση Θυμάτων και Αναπήρων της Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΣΑΘΕΑ) δρομολογεί πούλμαν για τη συμμετοχή στην εκδήλωση, το οποίο θα ξεκινήσει ανήμερα, στις 7.30 π.μ., από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης (παλιό δημαρχείο στην Αθηνάς). Παρακαλούνται όσοι ενδιαφέρονται να επικοινωνούν τις πρωινές ώρες στο τηλέφωνο 210.8222952 της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ (Μαυρομματαίων 12 - Πεδίον του Αρεως).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ