ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Νοέμβρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Με νέα δύναμη, σχέδιο και οργάνωση για την κλιμάκωση της πάλης

Από τη χτεσινή σύσκεψη του ΠΑΜΕ στην Αθήνα
Από τη χτεσινή σύσκεψη του ΠΑΜΕ στην Αθήνα
Με νέα δύναμη, με σωστό προσανατολισμό, με οργάνωση και σχέδιο σε κάθε κλάδο και τόπο δουλειάς το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο κλιμακώνει την πάλη του, μπαίνει μπροστά στον αγώνα για την αποτροπή και ματαίωση των βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων, παίρνει όλα τα μέτρα για την οργάνωση και νέας 24ωρης πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας. Τα ζητήματα αυτά, η πλούσια αγωνιστική εμπειρία από τη μεγάλη 48ωρη απεργία στις 19 και 20 Οκτώβρη και κυρίως τα βασικά μέτωπα πάλης που το εργατικό και λαϊκό κίνημα πρέπει να επικεντρώσει και να οργανώσει τη δράση του, συζητήθηκαν χτες το απόγευμα στην πλατιά λαϊκή σύσκεψη της Γραμματείας Αττικής του ΠΑΜΕ, με τη συμμετοχή εκατοντάδων συνδικαλιστών και εκπροσώπων Λαϊκών Επιτροπών και Επιτροπών Αγώνα. Στη σύσκεψη απηύθυνε χαιρετισμό, εκφράζοντας την αλληλεγγύη των Ινδών εργαζομένων στους αγώνες του ΠΑΜΕ, ο συνδικαλιστής Σίετς Βακατεταλάν, μέλος της Διοίκησης της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ινδίας.

Κοινή συνισταμένη όλης της προηγούμενης αγωνιστικής εμπειρίας, όπως επισήμανε και στην εισήγηση εκ μέρους της Γραμματείας Αττικής ο Χρήστος Κατσώτης, το γεγονός πως: «Είναι οι αγώνες του εργατικού και λαϊκού κινήματος που έφεραν ένα πρώτο σημαντικό αποτέλεσμα. Στρίμωξαν την κυβέρνηση, την έφεραν σε αδιέξοδο και τελικά την υποχρέωσαν σε παραίτηση.

Στο βήμα ο Χρ. Κατσώτης
Στο βήμα ο Χρ. Κατσώτης
Μέσα στους εργαζόμενους έχουμε βαθιές διεργασίες, βγαίνουν συμπεράσματα από την πείρα τους για την κρίση, για το ρόλο των μονοπωλίων, για το χαρακτήρα της ΕΕ, για το ρόλο του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Οι αγώνες τούς δυσκολεύουν να υλοποιούν όπως σχεδιάζουν και θέλουν την πολιτική τους, μεγαλώνει η αντίσταση από τα κάτω και προκαλεί σοβαρές δυσκολίες και κυρίως ρήγματα στις γραμμές των κομμάτων εξουσίας.

Εχουμε σημαντική πρόοδο, ξεπερνάμε καθυστερήσεις στην οργανωμένη δράση στα εργοστάσια, στους τόπους δουλειάς. Aρχίζει να αποδίδει η επίμονη προσπάθειά μας για συνελεύσεις, για συμμετοχή των εργαζομένων στις συζητήσεις, στην οργάνωση του αγώνα.

Ειδικά στο ζήτημα αυτό πρέπει το κάθε Σωματείο να μελετήσει καλά αυτή την πείρα της δουλειάς από τα κάτω. Είναι κρίσιμο και στρατηγικής σημασίας ζήτημα. Από εδώ θα εξαρτηθούν πολλά πράγματα στην πορεία. Εδώ θα κριθεί η πάλη. Από εδώ θα ξεκινήσει ο αγώνας για ρήξεις κι ανατροπές.

Εδώ δένεται το ατσάλι. Να μελετήσουμε την πείρα πώς οργανώνουμε τη δουλειά από τα κάτω...», σημείωσε ο συνδικαλιστής, και κάλεσε τους συνδικαλιστές «με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε μπροστά. Το πιο σημαντικό καθήκον για κάθε σωματείο είναι να κατακτήσει την ικανότητα και την τέχνη να δουλεύει με πλατιές μάζες, και να φέρνει βήμα το βήμα νέες δυνάμεις εργαζομένων κοντά στην ταξική πάλη». Γιατί, όπως υπογράμμισε ο Χρ. Κατσώτης, «έχουμε και πολλές δυσκολίες να ξεπεράσουμε» αλλά υπάρχουν και μεγάλες δυνατότητες: «Δίπλα μας υπάρχουν χιλιάδες εργάτες και εργάτριες που είναι έτοιμοι να μπούνε στον αγώνα, να στηρίξουν το ΠΑΜΕ».

Τα μέτωπα πάλης

Στη συνέχεια το στέλεχος του ΠΑΜΕ παρουσίασε τα βασικά μέτωπα πάλης με την προοπτική και νέας πανεργατικής απεργίας, γύρω από τα οποία πρέπει να συσπειρωθούν όλες οι δυνάμεις για:

-- Την υπεράσπιση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, καθώς βιομήχανοι, τραπεζίτες, ξενοδόχοι και μεγαλέμποροι περνάνε σε γενικευμένη επίθεση. Σε όλους τους κλάδους, σε όλα τα εργοστάσια, τις υπηρεσίες, σε κάθε χώρο δουλειάς, έχουμε χρέος να βρεθούμε μπροστά, να ανοίξει η συζήτηση για την ανάγκη ενός καθολικού μετώπου αντίστασης. Με αφορμή τον αγώνα που δίνεται στη «Χαλυβουργία» τονίστηκε η σημασία του να συνεχιστεί και να δυναμώσει η αλληλεγγύη, να γίνει βήμα αφύπνισης για ολόκληρη την εργατική τάξη. Να φανεί τι σημαίνει πραγματικός ταξικός αγώνας, πώς η αλληλεγγύη γίνεται όπλο και δύναμη στα χέρια των εργατών.

-- Να οργανωθεί ακόμα πιο αποφασιστικά η πάλη ενάντια στα χαράτσια και στο χαράτσι της ΔΕΗ. Να επιταχυνθούν οι παρεμβάσεις, να οργανώσουμε πρακτικά την πάλη, να ξεπεραστούν αναστολές. Να μπούμε τολμηρά στους τόπους δουλειάς, στις γειτονιές με τις Λαϊκές Επιτροπές. Τα μέλη των σωματείων να πρωτοστατήσουν με πρωτοβουλίες στις γειτονιές, να οργανωθούν επιτροπές περιφρούρησης στις γειτονιές, τα σωματεία να κάνουν συγκεντρώσεις, Γενικές Συνελεύσεις γι' αυτό το ζήτημα, σε κάθε χώρο δουλειάς, εργοστάσιο, επιχείρηση.

-- Την υπεράσπιση των ασφαλιστικών ταμείων και της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης, καθώς το «κούρεμα» των αποθεματικών, η συνεχιζόμενη μη καταβολή από τη μεγαλοεργοδοσία των ασφαλιστικών εισφορών και η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης οδηγούν σε παραπέρα συρρίκνωση των συντάξεων, των παροχών Υγείας και Πρόνοιας.

-- Την απόρριψη του Προϋπολογισμού του 2012, με τον οποίο η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου φορτώνει με νέους φόρους τα λαϊκά στρώματα, κόβει δραματικά τις κοινωνικές δαπάνες και τα κοινωνικά επιδόματα, επιβάλλει περικοπές στους μισθούς αλλά και στην Υγεία, στην Παιδεία, στην Πρόνοια.

-- Την οργάνωση της πάλης ενάντια στην «εργασιακή εφεδρεία» στο Δημόσιο που οδηγεί σε απολύσεις. Χρειάζεται να παρθούν πρωτοβουλίες για πλατιά δουλειά στο Δημόσιο και σε κάθε Οργανισμό. Να πυκνώσουν οι εξορμήσεις, οι συζητήσεις, οι συσκέψεις. Να παρθούν μέτρα για το συλλαλητήριο των ταξικών δυνάμεων στο Δημόσιο στις 29 Νοέμβρη.

-- Την προστασία και υπεράσπιση των ανέργων και των οικογενειών τους. Το υπουργείο Εργασίας πρέπει καθημερινά να κατακλύζεται από συνδικάτα και ανέργους που θα διεκδικούν μέτρα προστασίας. Αμεση παρέμβαση για τη διεκδίκηση επιδόματος στους ανέργους ενόψει και των γιορτών. Οργάνωση εκδηλώσεων για τα παιδιά των ανέργων. Εξορμήσεις στον ΟΑΕΔ, πρωτοβουλίες από τα συνδικάτα.

-- Οργάνωση της πάλης για τα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς, όπου η κατάσταση γίνεται εκρηκτική. Το εργατικό κίνημα πρέπει άμεσα να παλέψει και να απαιτήσει δωρεάν ρεύμα, φυσικό αέριο και πετρέλαιο σε όλα τα σχολεία. Σε όλα τα παιδιά να δίνεται δωρεάν τουλάχιστον ένα γεύμα. Να καταργηθούν τα τροφεία και να γίνουν δεκτά όλα τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών στους παιδικούς σταθμούς.

Στους χώρους δουλειάς

Σείστηκε η αίθουσα που γινόταν η σύσκεψη όταν στο βήμα ανέβηκε ο πρόεδρος του Σωματείου των εργατών της «Χαλυβουργίας», Γιώργος Σιφωνιός, μεταφέροντας το χαιρετισμό των απεργών. Εκατοντάδες στόματα απάντησαν με το σύνθημα «Χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά». Στις τοποθετήσεις που ακολούθησαν έγιναν αναφορές στις συνθήκες ζωής και τους όρους εργασίας. Σε μια σειρά χώρους δουλειάς (ξενοδοχεία, εργοστάσια και αλλού) η εργοδοσία προσπαθεί να περάσει επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας για μειώσεις μισθών και προκειμένου να το πετύχει απειλεί με απολύσεις. Στις τηλεπικοινωνίες η εργοδοσία βομβαρδίζει τη συνείδηση των εργαζομένων με γιορτές, εφημερίδες της επιχείρησης και άλλα για να τους κρύψει ότι τους κλέβει τον πλούτο που παράγουν. Σε επιχείρηση του κλάδου όπου απασχολούνται εργαζόμενοι με ένα μήνα σύμβαση η εργοδοσία τους είπε ότι όποιος πιάσει τους στόχους η επόμενη σύμβαση θα είναι τρίμηνη αντί για ένα μήνα!

Με παρέμβασή του στη συζήτηση ο Γ. Πέρρος, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ, σημείωσε τα θετικά βήματα που γίνονται αλλά και ότι οι ταξικές δυνάμεις πρέπει να ξεπερνούν καθημερινά τις αδυναμίες που έχουν μέσα από τη μάχη που δίνουν.

Ομιλία στην Πετρούπολη

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα μιλήσει σε συγκέντρωση του Κόμματος στην Πετρούπολη (αίθουσα εκδηλώσεων του 2ου Δημοτικού Σχολείου, οδός Κώστα Βάρναλη 33) αύριο Τετάρτη 23 Νοέμβρη και ώρα 19.00.


Για τους αναγνώστες του «Ριζοσπάστη»

Εάν δεν βρίσκετε τον «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» στο περίπτερο τηλεφωνήστε μας στο 210.3320.816

Μια παράσταση για το ΠΑΜΕ

Με το σύνθημα «Συμβάλλουμε στην οικονομική εξόρμηση του ΠΑΜΕ - δυναμώνουμε τους αγώνες του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος», η θεατρική ομάδα ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ παρουσιάζει το έργο «Εξω απ' την Πόρτα» το Σάββατο 26/11/2011 στις 8.00 μ.μ. στον Πολυχώρο του Δήμου Αθήνας «ΑΝΝΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΟΥΤΑ», Τιμοκρέοντος 6α στο Νέο Κόσμο (στάση από Συγγρού στον Αγιο Σώστη και με το ΤΡΑΜ στην Αιγαίου).

Τρεις μέρες πριν από την 1η κλήρωση των λαχνών του ΠΑΜΕ, η πρωτοβουλία της θεατρικής ομάδας δίνει μια ώθηση για να εξαντληθούν και οι τελευταίοι λαχνοί. Καλούμε τα συνδικάτα, τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους νέους, τους συνταξιούχους, να συνεχίσουν με περισσότερο κέφι και ζωντάνια τη στήριξη του Πανεργατικού Μετώπου. Ο αγώνας για τα δίκια της τάξης μας, μας θέλει όλους.

ΠΑΜΕ
Σήμερα η διαμαρτυρία για την κοινωνική ασφάλιση

Στις 11 π.μ. στο υπουργείο Εργασίας

Σήμερα Τρίτη, το ΠΑΜΕ, καλεί τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τους εργαζόμενους, σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29), στις 11 το πρωί, για τα ζητήματα της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης. «Οι εξελίξεις για το παρόν και το μέλλον της Κοινωνικής Ασφάλισης είναι δραματικές», σημειώνει το ΠΑΜΕ και στην ανακοίνωσή του προσθέτει: «Τα Ασφαλιστικά Ταμεία κινδυνεύουν άμεσα με διάλυση και οι συντάξεις με ουσιαστική κατάργηση και μετατροπή τους σε προνοιακό επίδομα. Να βάλουμε φραγμό στην προσπάθεια της νέας κυβέρνησης του μαύρου μετώπου, να φέρουν για ψήφιση νέο ασφαλιστικό νόμο».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ