ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Νοέμβρη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΟ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΕΦΕΔΡΕΙΑ
Συλλαλητήριο την Τρίτη 29 Νοέμβρη

Με πρωτοβουλία της Γραμματείας Αττικής του ΠΑΜΕ, στις 4 μ.μ., στην Ομόνοια. Οι ταξικές δυνάμεις καλούν «κανείς εργαζόμενος να μην κάνει δήλωση προϋπηρεσίας»

Σε συλλαλητήριο καλεί η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ, τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, στους ΟΤΑ, στις πρώην ΔΕΚΟ, στον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, την ερχόμενη Τρίτη 29 Νοέμβρη, στις 4 το απόγευμα, στην Ομόνοια, τονίζοντας: «Κανείς εργαζόμενος να μην κάνει δήλωση προϋπηρεσίας! Κανένας εργαζόμενος στην εφεδρεία. Δεν υποκύπτουμε σε εκβιασμούς και απειλές. Μπορούμε να τους εμποδίσουμε». Να σημειωθεί πως οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο έχουν απευθύνει μαζικό κάλεσμα στους εργαζόμενους να μην κάνει κανείς δήλωση προϋπηρεσίας, όπως απαιτεί η κυβέρνηση, για να βγουν και οι εργαζόμενοι ιδιωτικού δικαίου στην εφεδρεία.

Η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ, ανάμεσα στα άλλα, επισημαίνει: «Καταγγέλλουμε την πολιτική της κυβέρνησης και καλούμε τους εργαζόμενους να μην κάνουν καμία δήλωση για προϋπηρεσία που θα αξιοποιηθεί για να βγουν στην εφεδρεία. Καλούμε όλους τους συναδέλφους να πρωτοστατήσουν για μαζικές γενικές συνελεύσεις και να οργανώσουν την αντίδρασή τους απέναντι στην εφεδρεία και τις απολύσεις. Να ακυρωθεί στην πράξη κάθε προσπάθεια της λυκοσυμμαχίας κυβέρνησης, Ευρωπαϊκής Ενωσης και κεφαλαίου για κατάργηση του δικαιώματος όλων μας στη σταθερή και μόνιμη δουλειά με πλήρη δικαιώματα».

Στο μεταξύ, το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» καλεί σε συσπείρωση στο Σωματείο και τονίζει: «Το πογκρόμ της εφεδρείας - απολύσεων δε θα περάσει!». Για το λόγο αυτό αύριο, Τετάρτη 23 Νοέμβρη, καλεί τους εργαζόμενους σε μαζική συμμετοχή στη Γενική Συνέλευση του σωματείου, στις 8.30 π.μ. και την Παρασκευή 25 Νοέμβρη, στις 8.30 π.μ. σε συγκέντρωση στα ΤΕΠ για να μπλοκάρουν τις λίστες της εφεδρείας.

Σε κινητοποίηση και οι εργαζόμενοι στα ΜΜΜ

Σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες προσανατολίζονται τα Σωματεία στις Αστικές Συγκοινωνίες (λεωφορεία, τρόλεϊ, μετρό, ηλεκτρικός, τραμ), αρχής γενομένης μεθαύριο Πέμπτη και μέχρι το τέλος της επόμενης βδομάδας. Επίσης, σήμερα, μετρό, ηλεκτρικός, τραμ προχωρούν σε στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 μ.μ.

Η κατεύθυνση για 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες έχει ήδη συμφωνηθεί σε κοινή σύσκεψη των Σωματείων που πραγματοποιήθηκε χθες. Ωστόσο η απόφαση θα ληφθεί από τα Διοικητικά Συμβούλια των Σωματείων που αναμένεται να συνεδριάσουν σήμερα.

Αιτία των κινητοποιήσεων αποτελούν η εργασιακή εφεδρεία, το νέο μισθολόγιο, η συρρίκνωση του συγκοινωνιακού έργου. Η διαδικασία της εφαρμογής αυτών των μέτρων έχει ήδη ξεκινήσει και το επόμενο διάστημα αναμένονται οι πρώτες οδυνηρές επιπτώσεις.

Είναι μέτρα που οδηγούν σε απολύσεις και μειώσεις προσωπικού, σε εντατικοποίηση της εργασίας και κατακόρυφη μείωση των μισθών. Απειλούν την ασφάλεια της μεταφοράς των επιβατών, η οποία είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ύπαρξη του προσωπικού που θέλουν να διώξουν. Την ίδια στιγμή, μειώνουν το συγκοινωνιακό έργο μέσα από τις συγχωνεύσεις ή καταργήσεις δρομολογίων, με αποτέλεσμα ο εργαζόμενος - επιβάτης να είναι αναγκασμένος να σπαταλά πολύ χρόνο περιμένοντας το μεταφορικό μέσο που θα τον πάει στη δουλειά ή θα τον γυρίσει στο σπίτι του. Μειώνεται ακόμα περισσότερο ο έτσι κι αλλιώς εξαιρετικά συμπιεσμένος ελεύθερος χρόνος του. Και βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε τις τεράστιες αυξήσεις που ήδη έχουν γίνει στις τιμές των εισιτηρίων, αφού, για παράδειγμα, ένας επιβάτης του ηλεκτρικού θέλει σχεδόν τρία ευρώ τη μέρα για να πάει και να έρθει στην Αθήνα.

Ολα αυτά είναι ενταγμένα στη στρατηγική επιλογή των κυβερνήσεων του κεφαλαίου και της σημερινής μαύρης συγκυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση και απελευθέρωση των συγκοινωνιών και των μεταφορών.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΟΑΕΔ
Εκμετάλλευση και ανακύκλωση των ανέργων

Πλήρως ενσωματωμένη και εναρμονισμένη με την πολιτική της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου που στόχο και σκοπό έχει την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των επιχειρηματιών, τη θωράκιση και αύξηση των κερδών τους, είναι η δράση του ΟΑΕΔ. Την ίδια στιγμή που η ανεργία έχει χτυπήσει ποσοστά ρεκόρ με τους άνεργους να ξεπερνούν τις 900.000 (και μάλιστα τον Αύγουστο!), που εκατοντάδες χιλιάδες εργατικές λαϊκές οικογένειες υποφέρουν από τα απανωτά χαράτσια, τις μειώσεις μισθών, την ανεργία, την υποαπασχόληση, κ.λπ., η κυβέρνηση αντί να πάρει μέτρα για την άμεση προστασία και ανακούφιση των ανέργων και των οικογενειών τους, αξιοποιεί τον ΟΑΕΔ και τα χρήματά του για να ενισχύσει μέσα από προγράμματα δήθεν εκπαίδευσης και κατάρτισης, τους επιχειρηματίες.

Πρόκειται για προγράμματα λίγων μηνών, με τα οποία η κυβέρνηση ανακυκλώνει τους χιλιάδες ανέργους, οι οποίοι μάλιστα αντί να εκπαιδεύονται - όπως ισχυρίζεται - αξιοποιούνται μέσα στις επιχειρήσεις για να αντικαταστήσουν εργαζόμενους πλήρους και σταθερής απασχόλησης, για να καλύψουν κενά απολυμένων χωρίς κόστος για τους επιχειρηματίες!

Οπως αποκαλύφθηκε μετά από καταγγελίες εργαζομένων και παρέμβαση του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού, στο ξενοδοχείο «King George», πάνω από τριάντα άνεργοι που συμμετέχουν σε προγράμματα που υλοποιεί ο ΟΑΕΔ με ιδιωτικά (!) εκπαιδευτήρια, αντί να εκπαιδεύονται όπως το πρόγραμμα ορίζει, υποχρεώνονται να δουλεύουν κανονικά σε οποιοδήποτε πόστο η εργοδοσία έχει ανάγκη και ανεξάρτητα από την ειδικότητά τους μέσα στο ξενοδοχείο, για να καλύψουν κενά, εξαιτίας της συρρίκνωσης του προσωπικού, και μάλιστα τζάμπα, αφού οι συμμετέχοντες επιδοτούνται από τον ΟΑΕΔ με 4,40 ευρώ μικτά την ώρα! Πολλοί από τους άνεργους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα (συνολικής διάρκειας 800 ωρών) και είναι στο ξενοδοχείο αρνούνται να αναλάβουν καθήκοντα και ζητούν να εκπαιδευτούν όπως ρητά το πρόγραμμά τους ορίζει.

Η μόνη «δέσμευση» για τον εργοδότη είναι μετά το τέλος του προγράμματος να κρατήσει για άλλους τρεις μήνες το 30% από το σύνολο των ανέργων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και βέβαια μετά να τους πετάξει και πάλι στην ανεργία, να αξιοποιήσει εκ νέου τα προγράμματα και έτσι να ανακυκλώνει ανέργους χωρίς κόστος.

ΟΜΙΛΟΣ ALAPIS
Επίθεση με την ανοχή της κυβέρνησης

Συζητήθηκε χτες Ερώτηση που είχε καταθέσει το ΚΚΕ

«Πλάτη» στις αντεργατικές μεθοδεύσεις και την τρομοκρατία που ασκείται στον όμιλο ΑΛΑΠΙΣ (συμφερόντων του επιχειρηματία Λ. Λαυρεντιάδη) βάζει το υπουργείο Εργασίας. Αυτό προκύπτει με σαφήνεια από την απάντηση που έλαβε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Παπακωνσταντίνου σε Επίκαιρη Ερώτησή του για το θέμα, η οποία και συζητήθηκε χτες.

Ο υφυπουργός Εργασίας, Ι. Κουτσούκος, παρά το γεγονός ότι παραδέχτηκε το «τάισμα» της συγκεκριμένης επιχείρησης από τις κρατικές προμήθειες, λέγοντας ότι ο όμιλος είχε «επιθετική επιχειρηματική πρακτική» και «σήμερα έφτασε να ζητήσει την υπαγωγή του στο άρθρο 99», αναφέροντας ότι αυτό συνδέεται με την «παράλληλη διόγκωση των δαπανών του Δημοσίου στον τομέα της Υγείας» ουσιαστικά αρνήθηκε τη λήψη ουσιαστικών πρακτικών μέτρων. Επικαλέστηκε το ότι «έχουμε μόνο μία καταγγελία» από εργαζόμενο. Δήλωσε, επίσης, ότι «μέσα στο 2010 ο όμιλος έκανε μείωση προσωπικού», παρά την περί του αντιθέτου δέσμευση σε τριμερής συνάντηση, όμως πρόσθεσε ότι «οι εκθέσεις (σ.σ. της Επιθεώρησης Εργασίας) λένε ότι έχουν τηρηθεί οι προβλεπόμενες διαδικασίες».

Στους 1.400 εργαζόμενους στον όμιλο ΑΛΑΠΙΣ έχει πέσει ο «βούρδουλας των απολύσεων και ο εκφοβισμός» ανέφερε ανταπαντώντας ο Ν. Παπακωνσταντίνου, τονίζοντας ότι η στάση του υπουργείου «δείχνει το λιγότερο μία αδιαφορία του να πάρετε μέτρα προστασίας των εργαζομένων». Επισήμανε ότι «βοά ο τόπος» για το θέμα των απολύσεων και της καθυστέρησης δεδουλευμένων», προσθέτοντας πως «υπάρχουν καταγγελίες των συνδικάτων και της ομοσπονδίας Φαρμάκου». Απαίτησε «να παρθούν μέτρα εις βάρος του εργοδότη» και «να υπάρξει διασφάλιση των συμφερόντων των εργαζομένων». Πιο συγκεκριμένα ζήτησε «να πληρωθούν οι δεδουλευμένοι μισθοί» όπως και «να ανακληθούν οι απολύσεις και οι μειώσεις μισθών, να αποσυρθούν οι διακινούμενες ατομικές συμβάσεις».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Συνέλευση την Κυριακή

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στη Γενική Συνέλευση που οργανώνει την Κυριακή, 27 Νοέμβρη, στις 6 το απόγευμα, στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Αγ. Φιλοθέης 5Β, πλ. Μητροπόλεως), απευθύνει στους εργαζόμενους του κλάδου το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) Ν. Αττικής. Θέματα της συνέλευσης οι τρέχουσες εξελίξεις, τα χαράτσια και η οργάνωση του κλάδου ενάντια στην επιθετικότητα των εργοδοτών στα δικαιώματα των εργαζομένων.

Στόχος του ΣΕΤΗΠ είναι η μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στη συνέλευση, η συζήτηση και η γενίκευση της πείρας από τους χώρους δουλειάς, ο σχεδιασμός και η οργάνωση της δράσης των εργαζομένων για την αντεπίθεσή τους.

«Το κεφάλαιο σε συντονισμό με τους συμβιβασμένους συνδικαλιστές μετατρέπουν σε κόλαση τη ζωή των εργαζομένων. Αυτήν την ώρα ένας δρόμος υπάρχει για τους εργαζόμενους», σημειώνει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του το ΣΕΤΗΠ και καλεί σε οργάνωση στο συνδικάτο. «Για να γίνουμε περισσότεροι και πιο δυνατοί. Για να δείξουμε εμείς με τη δράση μας ότι δεν παραδινόμαστε στις ορέξεις των εργοδοτών του κλάδου και στα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου», υπογραμμίζει.

ΚΡΗΤΗ - ΧΑΝΙΑ
Κινητοποίηση αγροτικών συλλόγων

Παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΕΗ στην περιοχή Λίμνη Τσόντου στα Χανιά, σήμερα, Τρίτη 22 Νοέμβρη, θα πραγματοποιήσουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι πρώην Δήμου Αρμένων, Μήθυμνας, Κάινας, Παλαιών Ρουμάτων, ενάντια στο χαράτσι της ΔΕΗ. Οι αγροτικοί σύλλογοι καλούν το λαό να μην πληρώσει το χαράτσι και να δώσει οργανωμένη απάντηση στην κυβέρνηση του μαύρου μετώπου.

Παρέμβαση για το χαράτσι της ΔΕΗ

Παρέμβαση ενάντια στο χαράτσι του τέλους ακινήτου στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στην Αθήνα (στην οδό Αριστείδου) θα πραγματοποιήσουν τη Δευτέρα 28 Νοέμβρη, στις 12 το μεσημέρι, οι εργαζόμενοι στην πολυεθνική επιχείρηση «LIDL», όπως αποφάσισαν στη χτεσινή γενική τους συνέλευση, μετά από πρόταση του επιχειρησιακού σωματείου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ