ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Νοέμβρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ισχυρό ΚΚΕ σημαίνει και Κόμμα με γερά οικονομικά

Για την προετοιμασία της Οικονομικής Εξόρμησης του ΚΚΕ από την ΝΟ Κεντρικού Τομέα της ΚΟ Αττικής του Κόμματος, ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με τον Τέλη Γόντικα, γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής.

***

-- Ποια μέτρα παίρνει η Νομαρχιακή Επιτροπή για την επιτυχία της Οικονομικής Εξόρμησης;

-- Δεν περιμέναμε να πάρουμε μέτρα μόνο μπροστά στην Οικονομική Εξόρμηση για την καλύτερη λειτουργία των Οργανώσεων, της Νομαρχιακής Επιτροπής. Σαν Κόμμα έχουμε πάρει τα μέτρα μας, γνωρίζοντας σε ποιες συνθήκες ζούμε σήμερα, με δεδομένο ότι και το αστικό κράτος παίρνει όλα τα μέτρα του προκειμένου να δυσκολέψει τους δεσμούς μας με την εργατική τάξη, τα άλλα λαϊκά στρώματα, αλλά και να εμποδίσει τη δράση του Κόμματος. Γι' αυτό προσπαθεί να στήσει αναχώματα στην οικονομική δουλειά που κάνει το ΚΚΕ, καταφεύγοντας ακόμα και στον αισχρό αντικομμουνισμό. Ενα επαναστατικό κόμμα χωρίς γερό ταμείο, χωρίς οικονομικά, θα δυσκολευτεί και στη δράση του. Γι' αυτό ακριβώς δουλεύουμε με αυτόν τον τρόπο, για να γίνει κατανοητή η ανάγκη στα μέλη του Κόμματος, στους οπαδούς μας, στους φίλους μας, ότι το Κόμμα μας πρέπει να έχει γερά οικονομικά, γερά ταμεία.

Σ' αυτήν την κατεύθυνση έχει προετοιμαστεί η Οργάνωσή μας και έχει πάρει μέτρα. Επίσης, έχουμε συζητήσει σε όλες τις οργανώσεις την αναγκαιότητα της οικονομικής εξόρμησης, έχουμε προετοιμαστεί, έχουμε κάνει ένα πλατύ άνοιγμα στον κόσμο δεμένο και με τις εξελίξεις: Με τα νέα χαράτσια, με την επίθεση που δέχονται τα λαϊκά στρώματα από την αστική τάξη, από τη νέα κυβέρνηση του μαύρου μετώπου, που σαν στόχο έχει να εφαρμόσει όλα τα αντιλαϊκά μέτρα που έχουν συμφωνήσει με ΕΕ - ΔΝΤ. Συνδυάζουμε την πολιτική δράση της Οργάνωσης με την Οικονομική Εξόρμηση. Είναι δεμένα αυτά και γι' αυτό λέμε ότι κάνουμε ένα πλατύ άνοιγμα στα λαϊκά στρώματα.

Γνωρίζουμε τις οικονομικές δυσκολίες, έχουμε συναίσθηση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν σήμερα η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Ομως πιστεύουμε ότι η εργατική τάξη ακουμπάει στο ΚΚΕ, και το Κόμμα μας έχει ανεβασμένο κύρος στα λαϊκά στρώματα. Πιστεύουμε ότι οι εργαζόμενοι θα ανταποκριθούν, θα ενισχύσουν το Κόμμα από το υστέρημά τους και θα βοηθήσουν ώστε να καλύψουμε τα πλάνα μας. Σε αυτή την κατεύθυνση δουλεύουμε και νομίζουμε ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Μπορούμε να ελπίζουμε όχι μόνο για μία καλή Οικονομική Εξόρμηση, αλλά σε ένα μεγαλύτερο ανέβασμα της ιδεολογικής και πολιτικής δουλειάς, με προοπτική τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, τη λαϊκή εξουσία, η οποία θα ανοίξει δρόμους τέτοιους, που θα απελευθερωθούν τα λαϊκά στρώματα, θα πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους.

-- Πώς η Οργάνωση δημιουργεί κλίμα μαχητικότητας για την επιτυχία της Εξόρμησης και την κάλυψη των πλάνων;

-- Η Οργάνωση έχει μία εμπειρία, δεν είναι η πρώτη μάχη που δίνει στα οικονομικά. Γίνεται κατανοητό ότι η οικονομική δουλειά αποτελεί προϋπόθεση για την επιτυχία και των άλλων μαχών. Επίσης, η Οργάνωση είναι πεισμένη ιδεολογικά - πολιτικά για τη στρατηγική του Κόμματος. Αυτό είναι βασικό για την ακόμα πιο αποτελεσματική του δράση. Είναι πεισμένα τα μέλη του Κόμματος με τη στρατηγική του ΚΚΕ, ότι σήμερα είναι ώριμες οι συνθήκες για το πέρασμα από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό και με αυτή τη λογική δουλεύουμε. Η εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα είναι σήμερα πιο ώριμα. Αυτό έδειξαν και οι μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις που έγιναν, η συμμετοχή και η στάση των εργαζόμενων.

Οι εξελίξεις στην Ελλάδα και στην ΕΕ δείχνουν ότι το καπιταλιστικό σύστημα δεν μπορεί να προσφέρει τίποτα, είναι σάπιο. Από εδώ προκύπτει το καθήκον των Οργανώσεων, με την πολιτική του Κόμματος να παλέψουν πιο αποφασιστικά, πιο οργανωμένα, για να μαζικοποιηθούν οι φορείς μέσα από τα ταξικά συνδικάτα, στους εργασιακούς χώρους, να φτιάξουμε πολλά στηρίγματα, να οικοδομήσουμε ισχυρό Κόμμα μέσα στην εργατική τάξη. Αυτό είναι κατανοητό στα μέλη του Κόμματος, άρα και η αναγκαιότητα του πλατιού ανοίγματος για την επιτυχία του πλάνου. Σε αυτήν την κατεύθυνση δουλεύουμε και νομίζουμε ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Υπάρχει συσπείρωση των μελών και των στελεχών του Κόμματος επάνω στη γραμμή μας και με αυτή δουλεύουμε. Πιστεύουμε ότι έχει μπολιαστεί μέσα στη συνείδηση των μελών του Κόμματος αυτή η δουλειά.

-- Πώς «δένεται» η Οικονομική Εξόρμηση με τα μέτωπα πάλης στα οποία πρωτοστατεί το Κόμμα;

-- Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα σήμερα, κατανοούν όλο και περισσότερο ότι εμψυχωτής των λαϊκών μαζών, καθοδηγητής είναι το ΚΚΕ. Αν δεν υπάρχει ΚΚΕ, μπορεί να υπάρχουν αγώνες - να υπάρχουν αγώνες και μέσα από τα σωματεία -, αλλά χωρίς να προβάλλεται εναλλακτική λύση. Το Κόμμα είναι που βάζει τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, δηλαδή τη λαϊκή εξουσία. Ξεσκεπάζει το καπιταλιστικό σύστημα και βάζει επιτακτικά το θέμα ότι ο καπιταλισμός δεν μπορεί να λύσει προβλήματα. Κι εδώ εμείς προχωράμε παραπέρα και καθοδηγούμε τα λαϊκά στρώματα να κατανοήσουν ότι πρέπει να προχωρήσουμε για το σοσιαλισμό.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι συσπειρώνονται στα μέτωπα πάλης και συμπορεύονται με το Κόμμα. Κατανοούν δηλαδή ότι χρειάζεται ένα ισχυρό Κομμουνιστικό Κόμμα, το οποίο θα καθοδηγεί ένα ισχυρό λαϊκό κίνημα. Ετσι συνδέεται και η οικονομική δουλειά με τα μέτωπα πάλης. Καλούμε τα λαϊκά στρώματα σε μια κοινωνικο-ταξική συμμαχία για τη λαϊκή εξουσία. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος.

Ασκηση «χειρισμού κρίσεων» εντός και εκτός ΕΕ

Με ελληνική συμμετοχή, μέχρι τις 6 Δεκέμβρη

Ασκηση διαχείρισης κρίσεων, που αποσκοπεί στην ενεργοποίηση και την προετοιμασία των στρατιωτικών και των πολιτικών δομών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης κρίσης σε κάποια χώρα εκτός, αλλά, χωρίς να αποκλείεται, και εντός ορίων των χωρών - μελών της, ξεκίνησε στις 18 Νοέμβρη και θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Δεκέμβρη 2011. Πρόκειται για την Ασκηση Χειρισμού Κρίσεων (Crisis Management Exercise - CME 11).

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, στη διάρκεια της άσκησης, «θα αξιολογηθεί η συνεργασία των αρμοδίων διευθύνσεων στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικών Δραστηριοτήτων (EEAS) και ο συντονισμός των στρατιωτικών και πολιτικών μέσων της EE». Πρόκειται για ένα νέο μηχανισμό, στο πλαίσιο του βαθέματος της στρατιωτικοποίησης της Ευρωένωσης, που συστάθηκε πέρσι τον Ιούλη, με ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, το οποίο στήριξαν οι ομάδες των Συντηρητικών, των Φιλελευθέρων, των και Σοσιαλδημοκρατών και είναι απόρροια της Συνθήκης της Λισσαβόνας.

Η υπηρεσία αυτή, που επικεφαλής της είναι η Υπατος Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ, Κάθριν Αστον, υλοποιεί τις προβλέψεις για τη στρατιωτικοποίηση της ΕΕ (πολιτικοστρατιωτική επιτροπή, κέντρο διαχείρισης κρίσεων, δορυφορικό κέντρο, στρατιωτική επιτροπή, ευρωστρατός, EULEX κ.λπ.), για την εφαρμογή του ιμπεριαλιστικού δόγματος περί προληπτικού πολέμου. Επίσης, είναι εργαλείο που δίνει τη δυνατότητα στην ΕΕ να παρεμβαίνει στρατιωτικά και πολιτικά με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και άλλων «απειλών», ακόμα και στο εσωτερικό των χωρών - μελών.

Η άσκηση είναι ετήσια και θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ενώ δε θα αναπτυχθούν στρατεύματα. Από ελληνικής πλευράς, θα συμμετέχουν επιτελείς από το ΓΕΕΘΑ, καθώς επίσης και επιτελείς από τη Στρατιωτική Αντιπροσωπεία της χώρας μας στην ΕΕ (ΣΑ/ΕΕ).

ΚΥΠΡΟΣ
Στην πλατφόρμα της «Noble» ο Δ. Χριστόφιας

Στην Αθήνα σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Την πλατφόρμα «Ομηρος» της «Noble Energy», που πραγματοποιεί τις ερευνητικές γεωτρήσεις, για την ανεύρεση υδρογονανθράκων, στο «οικόπεδο 12» της κυπριακής ΑΟΖ, επισκέφτηκε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας. Ο Κύπριος Πρόεδρος χαρακτήρισε το ζήτημα των ερευνητικών γεωτρήσεων «εθνικής σημασίας», σημειώνοντας ότι έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται από όλους. Ο ίδιος είπε ότι «η παρουσία μου εδώ είναι υπογράμμιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας τα οποία είμαστε αποφασισμένοι να ασκήσουμε».

Αναφερόμενος στα σχέδια αξιοποίησης των κοιτασμάτων, ανέφερε ότι «θα γίνει ένας γενικός στρατηγικός σχεδιασμός τού τι απομένει μέχρι να φτάσει το φυσικό αέριο στην ξηρά», και ενημέρωσε ότι «έχει δημιουργηθεί μια ομάδα ειδικών, άλλη ομάδα τεχνοκρατών, καταρτίζεται ένα στρατηγικό σχέδιο το οποίο θα πρέπει να δούμε με πολλή προσοχή και χωρίς πολύ θόρυβο». Ο δεύτερος γύρος αδειοδότησης θα ξεκινήσει σύντομα, πρόσθεσε.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, φτάνει σήμερα στην Αθήνα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ντάνι Αγιαλόν. Η επίσκεψη προγραμματίστηκε εσπευσμένα, προκειμένου η κυβέρνηση του Ισραήλ να λάβει μια πρώτη και επί τόπου εικόνα από τη νέα πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, μετά το σχηματισμό της κυβέρνησης από ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. και να επιβεβαιώσει την απρόσκοπτη συνέχιση της συνεργασίας των δυο χωρών στο στρατιωτικό και ενεργειακό τομέα. Ο Ισραηλινός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών θα γίνει δεκτός από τον ομόλογό του Δημήτρη Δόλλη, αλλά έχει ήδη κανονίσει συναντήσεις τόσο με τον υπουργό Εξωτερικών Σταύρο Δήμα, όσο και με τον υπουργό Αμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ