ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Νοέμβρη 2008
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ «ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΝΗΘΑ»
Παρέμβαση για τη σωτηρία του βουνού

Φάκελο με τις παρεμβάσεις του τροποποιημένου ΠΔ που οδηγούν στην τσιμεντοποίηση και εμπορευματοποίηση του βουνού, παρέδωσε χτες η Επιτροπή στην Προεδρία της Δημοκρατίας

Παρέμβαση στην Προεδρία της Δημοκρατίας για τη σωτηρία της Πάρνηθας από την τσιμεντοποίηση και εμπορευματοποίηση στην οποία οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια το τροποποιημένο ΠΔ που προωθεί η κυβέρνηση, έκανε χτες το πρωί αντιπροσωπεία της επιτροπής «Δράση για την Πάρνηθα». Η αντιπροσωπεία της επιτροπής, αποτελούμενη από τον Θάνο Τραβασάρο, δημοτικό σύμβουλο Μενιδίου, τον Ιπποκράτη Κοκκινόπουλο, νομαρχιακό σύμβουλο ΝΑΣ Ανατολικής Αττικής και τον Αντώνη Θεοχάρη, δασολόγο του Δασαρχείου της Πάρνηθας, συναντήθηκε με τον Κ. Μπίκα, διευθυντή του γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στο φάκελο που παρέδωσαν τα μέλη της επιτροπής ενημερώνουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το τροποποιημένο ΠΔ - πριν το υπογράψει - και για τους σοβαρούς κινδύνους τσιμεντοποίησης του βουνού που εγκυμονεί, αν εφαρμοστεί, καθώς προβλέπει, μεταξύ άλλων:

  • Δημιουργία Τεχνολογικού Πάρκου «ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ» στις Αφίδνες δίπλα στη ζώνη απολύτου προστασίας της Πάρνηθας (προβλέπεται να αναπτυχθούν γραφεία, εργαστήρια, βιομηχανικές μονάδες και κατοικίες σε έκταση 500 στρεμμάτων με δομημένη επιφάνεια 120.000 τ.μ.).
  • Δημιουργία Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου με άγνωστη σύνθεση και αρμοδιότητες για την εκμετάλλευση του Κτήματος Τατοΐου, στο οποίο προβλέπεται η ανάπτυξη εστιατορίων, αναψυκτηρίων, εκθεσιακών χώρων, ιππικών εγκαταστάσεων κλπ.

Επίσης, επισημαίνουν ότι τα νομοθετήματα της κυβέρνησης προβλέπουν τον εκσυγχρονισμό και επέκταση των εγκαταστάσεων του Καζίνο.

Ο Κ. Μπίκας υποσχέθηκε ότι θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Υποστήριξε, ωστόσο, όσον αφορά στο θέμα της υπογραφής του ΠΔ από τον Πρόεδρο ότι αυτός μπορεί να κινηθεί μόνο μέσα στο πλαίσιο του νόμου, κάτι που σημαίνει ότι έχει δικαίωμα να κρίνει μόνο τη νομιμότητα του ΠΔ...

«Σαν επιτροπή δε μας ενδιαφέρει μόνο γι' αυτά που κάηκαν στην Πάρνηθα, αλλά κυρίως και γι' αυτό που έχει απομείνει και θέλουμε να το προστατεύσουμε. Ομως, το συγκεκριμένο ΠΔ ανοίγει το δρόμο στην εμπορευματοποίηση και εκμετάλλευση της Πάρνηθας», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Θ. Τραβασάρος. Ο Ι. Κοκκινόπουλος σημείωσε: «Ο φάκελος περιέχει όλα τα στοιχεία για τις παρεμβάσεις που πρόκειται να γίνουν στην Πάρνηθα, αλλά και αυτές που έχουν γίνει, γιατί η τσιμεντοποίηση ξεκίνησε πολύ νωρίτερα. Γι' αυτό οι κάτοικοι θα πρέπει με αγώνα να διεκδικήσουν να παραμείνει η Πάρνηθα λαϊκός πλούτος».

Ο Α. Θεοχάρης κατήγγειλε ότι «σήμερα βλέπουμε την επίσημη πολιτεία να νομοθετεί για κάτι το οποίο είναι παράνομο και αντιλαϊκό. Και όταν καταστρέφεται το πράσινο από την ίδια την πολιτεία με διάφορα νομοθετήματα, τότε είναι αναγκαίο οι πολίτες να ξεσηκωθούν, ώστε να μην περάσει αυτό το ΠΔ που τσιμεντοποιεί με τη "βούλα" του κράτους δάσος».

Αναγκαιότητα η εγγύηση των δικαιωμάτων του παιδιού

Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με το Σύλλογο Ιδιοκτητών Παιδικών Σταθμών

Συνάντηση με το Σύλλογο Ιδιοκτητών Παιδικών Σταθμών πραγματοποίησε χτες αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής την βουλευτή Λίλα Καφαντάρη. Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, ο Χάρης Χουρδάκης, μέλος του Τμήματος Υγείας και Πρόνοιας, η Βάνα Τζιατζή, μέλος του Τμήματος Παιδείας και ο Φάνης Λέφης, από το Τμήμα των Επαγγελματιών Βιοτεχνών. Από την πλευρά του Συλλόγου συμμετείχαν ο πρόεδρός του Παναγιώτης Σαρμπάνης και τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα των Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών Μαίρη Αργύρη και Αγγελική Ρήγα. Ο Σύλλογος περιέγραψε στην αντιπροσωπεία του Κόμματος τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Χ. Χουρδάκης δήλωσε ανάμεσα στα άλλα: «Οι διαδικασίες, οι κατευθύνσεις της ΕΕ, για την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, απ' τη μια πλευρά και η συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου που ωθείται σε όλους τους τομείς, απ' ό,τι φαίνεται προωθείται και στο συγκεκριμένο τομέα, με τραγικές επιπτώσεις στις λαϊκές οικογένειες και στην ισόρροπη πνευματική - ψυχική ανάπτυξη του παιδιού». Και σε άλλο σημείο επισήμανε ότι «θα κάνουμε παρέμβαση συνολικότερα ως Κόμμα για την αναγκαιότητα της εγγύησης των δικαιωμάτων του παιδιού».

Ο Π. Σαρμπάνης είπε μεταξύ άλλων ότι «ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει το υπουργείο Παιδείας το όλο θέμα, της υποχρεωτικής εκπαίδευσης του νηπιαγωγείου και ο τρόπος που πάει να εφαρμοστεί, δυστυχώς, είναι πέρα από κάθε λογική».

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Προκρίνει νέο φορέα ανακύκλωσης

«Νέο χαράτσι θα πέσει στους εργαζόμενους», σημειώνει η «Συμπαράταξη για την Αθήνα»

Ενα ακόμη χαράτσι θα προσθέσει στις πλάτες των εργαζομένων η απόφαση της διοίκησης του Δήμου Αθήνας να προχωρήσει στη δημιουργία «Συλλογικού Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών - Ανταποδοτική Ανακύκλωση» (ΣΣΕΔ), δηλαδή, ενός ακόμη συστήματος ανακύκλωσης, αν τελικά αυτό προχωρήσει στην πράξη. Απόφαση, που είχε τη σιωπηρή ανοχή και των παρατάξεων του ΠΑΣΟΚ (ψήφισε «αποχή») και του ΣΥΝ («λευκό»). Μόνο η «Συμπαράταξη για την Αθήνα», καταψήφισε.

Μέχρι σήμερα, ως φορέας ανακύκλωσης λειτουργεί μόνο η «Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης και Ανακύκλωσης ΑΕ», η οποία πατώντας στο θεσμικό πλαίσιο των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, βάσει κοινοτικών κατευθύνσεων, χαρατσώνει διπλά τους εργαζόμενους. Μία φορά με την αγορά της συσκευασίας - όπου η εκάστοτε εταιρεία που παράγει συσκευασμένα προϊόντα έχει μετακυλίσει το κόστος ανακύκλωσης στο τελικό προϊόν - και μια δεύτερη μέσω των ανταποδοτικών τελών.

Η διοίκηση του Δήμου Αθήνας, με πρόσχημα να «σπάσει» το μονοπώλιο της ΕΕΑΑ ΑΕ αλλά και γιατί «έως σήμερα δεν έχουν επιτευχθεί οι εθνικοί ποσοτικοί στόχοι για την ανακύκλωση των συσκευασιών» - όπως αναφέρεται στο εισηγητικό - προχωρά στη δημιουργία «νέου συστήματος ολοκληρωμένης ανακύκλωσης». Στο εισηγητικό, αναφέρεται ότι εκτός από την Αθήνα, θα συμμετέχουν οι δήμοι Θεσσαλονίκης, Πειραιά, Πάτρας, Ηρακλείου Κρήτης και Βόλου. Επίσης, θα συμμετέχουν και επιχειρήσεις με συσκευασμένα προϊόντα.

Στην πράξη, όμως, αυτό που προκρίνει η διοίκηση του δήμου είναι μια ακόμη ΕΕΑΑ. Η μορφή του νέου συστήματος είναι «Ανώνυμη Εταιρεία». Για να λειτουργήσει το σύστημα αυτό, θα πρέπει να συμμετέχουν και «διαχειριστές συσκευασιών», οι οποίοι, ωστόσο, ήδη συμμετέχουν στην ΕΕΑΑ ΑΕ.

«Είναι βέβαιο», σημείωσε ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης» Στέλιος Λάμπρου, «ότι αν τελικά λειτουργήσει και αυτό το ΣΣΕΔ, τότε νέο χαράτσι θα πέσει στους εργαζόμενους για να καλύψουν τα σημαντικά έξοδά του. Και αυτά θα ενσωματωθούν όχι στις τιμές των προϊόντων - το έχει ήδη κάνει η ΕΕΑΑ ΑΕ - αλλά στα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας». Ο Στ. Λάμπρου, επισήμανε την ανάγκη να μην υπάρξει νέος φορέας, αλλά ο ήδη υπάρχων, η ΕΕΑΑ ΑΕ, να μετατραπεί σε ΝΠΔΔ, σε αντίθεση με αυτά που προβλέπουν η σχετική κοινοτική οδηγία και η ελληνική νομοθεσία.

ΠΑΛΙΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΣΠΑΡΤΗΣ - ΓΥΘΕΙΟΥ
Να χαρακτηριστούν χώρος ιστορικής μνήμης

Υπόμνημα κατέθεσε η Νομαρχιακή Επιτροπή Λακωνίας του ΚΚΕ στις αρμόδιες αρχές

Να χαρακτηριστούν οι παλιές φυλακές της Σπάρτης και του Γυθείου - που σήμερα είναι ατομική ιδιοκτησία - ως χώρος ιστορικής μνήμης, ζητά η ΝΕ Λακωνίας του ΚΚΕ με Υπόμνημά της που κατέθεσε χτες στις αρμόδιες αρχές.

Στο Υπόμνημα σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι «δύο κάτεργα από αυτά που φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του εμφυλίου πολέμου, σ' εκείνη την περίοδο της ιστορίας του λαού μας που είναι τόσο μαρτυρική και συνάμα ένδοξη και ηρωική, βρίσκονται στην περιοχή μας. Αυτά δεν είναι μόνο τόποι μαρτυρίου και θυσίας. Αποτελούν ζωντανά μνημεία της Ιστορίας του Νομού μας, του ΚΚΕ, του λαϊκού κινήματος, της νεότερης Ελλάδας».

Επισημαίνεται πως «καθολική είναι η αντίληψη ότι οι παραπάνω χώροι αποτελούν εθνικά μνημεία εξαιρετικής σημασίας για την αυτογνωσία και τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης του λαού μας. Μνημεία με σημαντική απήχηση για τη δύναμη των κοινωνικών ιδανικών και της λαϊκής αντίστασης». Και καταλήγοντας τονίζεται: «Απαίτηση των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού αλλά και όλου του δημοκρατικού λαού της περιοχής ήταν και παραμένει οι χώροι αυτοί της πολύχρονης σκληρής δοκιμασίας πολλών αγωνιστών, να παραχωρηθούν ως χώρος απόδοσης τιμής και σεβασμού σε όσους πίστεψαν και αγωνίστηκαν για τα πιο υψηλά ιδανικά, τα ιδανικά του σοσιαλισμού».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ