ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΟΥΓΓΑΡΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ 1-2
Πήρε αυτό που ήθελε

Με πανηγυρικό τρόπο - αναφορικά με την ουσία (αποτέλεσμα) και συνεκτιμώντας όλη την πορεία - η Εθνική ομάδα ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις της για τα προκριματικά του EURO 2008. Στην αυλαία του προγράμματος, κέρδισε - παρά την κακή εμφάνιση - την Ουγγαρία με 2-1 (22' Βάντσζακ αυτογκόλ - 59' Μπασινάς πεν. - 7' Κατσουράνης αυτογκόλ) και έφτασε τους 31 βαθμούς (με... ταβάνι τους 36), που είναι ρεκόρ στην ιστορία της. Το κυριότερο όμως είναι ότι εξασφάλισε την τοποθέτησή της για την κλήρωση των ομίλων στα προκριματικά του Μουντιάλ στους ισχυρούς (αποφεύγει Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία, Τσεχία, Γαλλία, Πορτογαλία, Ολλανδία, Κροατία).

Οι «γαλανόλευκοι», χτες, δεν ήταν καλοί. Ηταν από μέτριοι ως κακοί. Αν οι γηπεδούχοι δεν έκαναν ρεσιτάλ αστοχίας και ο διαιτητής δεν ανακάλυπτε πέναλτι (στο άτσαλο θέατρο του Γκέκα) λογικά θα έχαναν. Αμφότερα συνέβησαν και τελικά η Εθνική πήρε αυτό που ήθελε (φτάνοντας τις 10 νίκες σε 12 αγώνες). Η κακή εμφάνιση πάντως σε καμιά περίπτωση δε μειώνει την επιτυχία της (πρόκριση) και τα επιτεύγματα στην πορεία των προκριματικών.

Το έτερο εισιτήριο από τον τρίτο όμιλο πήρε η Τουρκία (κέρδισε τη Βοσνία/Ερζεγοβίνη με 1-0). Η Νορβηγία (παρά την επικράτησή της στη Μάλτα με 4-1) έμεινε τρίτη και εκτός τελικής φάσης του Πανευρωπαϊκού.

  • Νωρίτερα η Εθνική ομάδα των Ελπίδων κέρδισε την αντίστοιχη της Αλβανίας με 2-1 (28' Χριστοδουλόπουλος πεν., 54' Μήτρογλου - 34' Σουκάι) και διατηρεί - μαθηματικές - ελπίδες για πρόκριση στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2009. Οι προπορευόμενες στον όμιλο Ιταλία και Κροατία νίκησαν, αμφότερες με 1-0, τα Νησιά Φερόε και το Αζερμπαϊτζάν, αντίστοιχα.
ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ
Νίκες με ... περίπατο

Εύκολη βραδιά για τις δύο ελληνικές ομάδες, Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό, ήταν η χτεσινή. Στα πλαίσια της 5ης αγωνιστικής της Ευρωλίγκα, «πράσινοι» και «ερυθρόλευκοι» έπαιξαν ...χωρίς αντίπαλο. Οι πρώτοι επικράτησαν, στη Γαλλία, της Ροάν με 123 - 83 και παρέμειναν αήττητοι σε Ελλάδα και Ευρώπη. Οι παίχτες του Ομπράντοβιτς, για πρώτη φορά φέτος, έστω και αν απέναντί τους είχαν υποδεέστερη αντίπαλο, διατήρησαν σταθερότητα στην απόδοσή τους. «Οπλο» τους ο επιθετικός πλουραλισμός. Μια καλή προπόνηση έκανε και ο Ολυμπιακός στο ΣΕΦ, όπου νίκησε την πολωνική Πρόκομ με 109 - 65, έχοντας ως κορυφαίο τον Μασιγιάουσκας. Ο Λιθουανός, παρότι προερχόταν από τραυματισμό, έδειξε ανεπηρέαστος και αποτέλεσε την κύρια επιθετική αιχμή των γηπεδούχων.

  • Κόντρα στην Αρμάνι Μιλάνο, την οποία φιλοξενεί στο «Αλεξάνδρειο» (21.30, ΣΚΑΪ) ψάχνει την ευκαιρία για επιστροφή στις νίκες ο Αρης, που ήδη μετράει τρεις ήττες σε Ελλάδα και Ευρώπη τις τελευταίες δέκα μέρες. Εκτός από το βαθμολογικό ενδιαφέρον του παιχνιδιού και τη διατήρηση του εντός έδρας αήττητου στην Ευρωλίγκα (γιατί στην Ελλάδα έσπασε από τον Πανιώνιο) οι «κίτρινοι» βλέπουν το παιχνίδι και ως εφαλτήριο για ψυχολογική ανάκαμψη. Μπορεί η ιταλική ομάδα να είναι από αυτές που μέχρι σήμερα στη διοργάνωση δεν ξέρει τι θα πει νίκη, εντούτοις ο τεχνικός του Αρη, Γκόρντον Χέμπερτ, ζήτησε προσοχή από τους παίκτες του γιατί, όπως τόνισε, η Αρμάνι πλέον είναι πιο επικίνδυνη αναζητώντας την πρώτη της επιτυχία.
ΜΠΑΣΚΕΤ
Σε μπελάδες τα φαβορί

Σε μπελάδες έβαλε τα φαβορί η κλήρωση των προημιτελικών του Κυπέλλου Ελλάδας, αφού σύμφωνα με το πρόγραμμα καλούνται να αγωνιστούν εκτός έδρας σε παιχνίδια νοκ άουτ, προκειμένου να πάρουν το εισιτήριο για τα ημιτελικά της διοργάνωσης. Στα δυο πιο ενδιαφέρονται παιχνίδια οι δυο «αιώνιοι», Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός, αναμένεται να έχουν δύσκολη αποστολή κόντρα σε ΠΑΟΚ και ΑΕΚ αντίστοιχα. Επίσης ο ανεβασμένος αγωνιστικά φέτος Πανελλήνιος θα φιλοξενήσει τον Πανιώνιο, ενώ ο Αρης θα δοκιμάσει τις δυνάμεις του στην ισχυρή έδρα της Ολύμπια στη Λάρισα. Οι αγώνες θα διεξαχθούν το διήμερο 22-23 Δεκέμβρη. Ας σημειωθεί πάντως η κόντρα των «αιωνίων» αποφεύχθηκε και στα ημιτελικά.

Το πρόγραμμα αναλυτικά. ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΑ: Πανελλήνιος - Πανιώνιος ΑΕΚ - Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ - Παναθηναϊκός, Ολύμπια Λαρ.- Αρης. ΗΜΙΤΕΛΙΚΑ: Νικητής ΑΕΚ/Ολυμπιακός - νικητής Ολύμπια/Αρης, νικητής Πανελλήνιος/Πανιώνιος - νικητής ΠΑΟΚ/ΠΑΟ.

Αιφνίδιος θάνατος 12 αθλουμένων

«Κατά πάσα πιθανότητα θα ζούσαν αν είχαν γίνει οι προληπτικές εξετάσεις» τόνισαν οι επιστήμονες

Η γύμνια της πρόληψης - ιδιαίτερα στους χώρους που δραστηριοποιούνται οι νέοι - έρχεται να επιβεβαιωθεί με τον πιο δραματικό τρόπο: Με το θάνατο δώδεκα αθλούμενων και αθλητών, κατά τη διάρκεια της αθλητικής δραστηριότητας τους έξι τελευταίους μήνες στην Ελλάδα.

Τα παραπάνω στοιχεία αναφέρθηκαν χτες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Αθλητιατρικής Εταιρείας Ιατρών Αγώνων, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην «Αίγλη» του Ζαππείου από τις 23-25 Νοέμβρη 2005. Πρόκειται, όπως επισημάνθηκε, για περιστατικά ανθρώπων, οι οποίοι αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας, που κανείς, όμως, δε γνώριζε, γιατί ποτέ δεν είχαν υποβληθεί στις κατάλληλες εξετάσεις, πριν την έναρξη της αθλητικής δραστηριότητας. Και οι επιστήμονες τόνισαν: «Κατά πάσα πιθανότητα σήμερα θα ήταν στη ζωή».

Οι αιφνίδιοι θάνατοι στη διάρκεια της άθλησης μπορούν να αποφευχθούν εφόσον είναι γνωστό το αίτιο που τους προκαλεί. Στη χώρα μας, όμως, δεν υποβάλλονται σε προληπτικές εξετάσεις όλοι όσοι πρόκειται να υποβληθούν σε άσκηση, ενώ και στις περιπτώσεις που γίνονται εξετάσεις, αυτές είναι τυπικές και δεν μπορούν να αποκαλύψουν «κρυφά» προβλήματα, κυρία καρδιολογικής φύσης, επισημάνθηκε στη συνέντευξη Τύπου.

Οπου υπάρχει αθλητική δραστηριότητα θα έπρεπε, αλλά δεν ισχύει, να υπάρχει γιατρός τόνισαν οι επιστήμονες, που ζήτησαν και τη θεσμοθέτηση της ειδικότητας αθλητιάτρου.

Κάτι ξέρει ο ένοχος... .

Ολο εμπνεύσεις φαίνεται ότι είναι τον τελευταίο καιρό οι υπεύθυνοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόμπινγκ (WADA) για τις μεθόδους καταπολέμησης του φαινομένου χρήσης αναβολικών. Ετσι, μετά τη δημοσιοποίηση νέου κώδικα που μελετήθηκε στο πρόσφατο συνέδριο της Μαδρίτης και έχει να κάνει με το... κάρφωμα («χρήσιμες πληροφορίες» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά) από κάποιον αθλητή για υποθέσεις χρήσης αναβολικών, τώρα φαίνεται ότι έρχεται και πιο... σημαντική βοήθεια στο διεθνή οργανισμό. Ο νυν πρόεδρος της WADA (μέχρι τις 31 Δεκέμβρη) Ντικ Πάουντ θα έχει συνάντηση με τον περίφημο Βικτόρ Κόντε, ιδιοκτήτη της φαρμακοβιομηχανίας BALCO, που ευθύνεται για τεράστιο σκάνδαλο χρήσης αναβολικών, προκειμένου να... συζητήσουν θέματα καταπολέμησης της χρήσης αναβολικών στον αθλητισμό. Μάλιστα ας σημειωθεί ότι ο ίδιος ο Κόντε σε συνέντευξή του στο ΒΒC είχε αποκαλύψει ότι έστειλε γράμμα στην WADA για το πώς θα πρέπει.... να λειτουργεί (!) σε θέματα ντόπινγκ. Με βάση όλα αυτά ξεκαθαρίζει πλέον και η απορία που υπήρχε μέχρι σήμερα. Γιατί, παρά τις μεγαλόστομες δηλώσεις των υπευθύνων για το... μαχαίρι στο κόκαλο, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο BALCO, και παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων, ο Βικτόρ Κόντε κάθισε μόλις λίγους μήνες φυλακή... Τους χρήσιμους ανθρώπους δεν τους αφήνεις ανεκμετάλλευτους...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ