ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 12 ΔΕΚΕΜΒΡΗ
Με επιμονή και σχέδιο για την κλιμάκωση της πάλης

Σε συγκεκριμένα μέτρα και μετρήσιμους στόχους κατέληξαν οι συνδικαλιστές που συμμετείχαν μαζικά στη χτεσινή σύσκεψη που συγκάλεσε η Εκτελεστική Γραμματεία

Από τη χτεσινή μαζική σύσκεψη. Στο βήμα ο Γ. Πέρρος
Από τη χτεσινή μαζική σύσκεψη. Στο βήμα ο Γ. Πέρρος
Ο θετικός απολογισμός των συγκεντρώσεων στις 7 Νοέμβρη, το πλατύ άνοιγμα που προηγήθηκε, οι νέες δυνάμεις που μπήκαν στον αγώνα μαζί με το ΠΑΜΕ, είναι η στέρεα βάση πάνω στην οποία το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα θα παλέψει όλο το επόμενο διάστημα για την επιτυχία της απεργίας στις 12 Δεκέμβρη, των συγκεντρώσεων του ΠΑΜΕ και την κλιμάκωση της πάλης για το Ασφαλιστικό, τις Συλλογικές Συμβάσεις και τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό.

Αυτή η διαπίστωση, μαζί με τον καθορισμό συγκεκριμένων μέτρων και μετρήσιμων στόχων που θα καθορίσουν τη δράση μέχρι την απεργία και μετά από αυτή, βρέθηκαν στο επίκεντρο της χτεσινής, μαζικής συνδικαλιστικής σύσκεψης που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας. Στη σύσκεψη, οι συνδικαλιστές μετέφεραν πλούσια πείρα από τις μέχρι τώρα παρεμβάσεις για το Ασφαλιστικό στους τόπους δουλιάς. Οπως αποφασίστηκε, η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα θα γίνει στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Δημαρχείο) στις 10 π.μ.

Να δυναμώσει η συσπείρωση στο ΠΑΜΕ

Για το ζήτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης, ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, τόνισε εισηγητικά ότι «η κυβέρνηση φαίνεται ότι επισπεύδει τα αντιασφαλιστικά μέτρα, αξιοποιώντας τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ στον "κοινωνικό διάλογο" και το νόμο Ρέππα για να επιβάλλει τους αντιλαϊκούς στόχους της».

Οι ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση είναι στρατηγικής σημασίας για το κεφάλαιο, συνδέονται με τις ανατροπές στα εργασιακά δικαιώματα, με την επέκταση της μερικής απασχόλησης, πρόσθεσε ο Γ. Πέρρος και ξεκαθάρισε ότι η ενοποίηση των Ταμείων στοχεύει στην κατάργηση δικαιωμάτων.

Μιλώντας για τις Συλλογικές Συμβάσεις, αναφέρθηκε στο πλαίσιο της ΓΣΕΕ, το οποίο δεν έχει σχέση με τις ανάγκες των εργαζομένων. «Να ανοίξουμε πόλεμο στη θέση της για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, τη μερική απασχόληση, τις αιτιολογημένες απολύσεις. Θέσεις που, με εξαίρεση τη διευθέτηση, συμφωνεί και ο ΣΥΝ. Η πείρα από την προηγούμενη ΣΣΕ δείχνει ότι είναι επικίνδυνη η τακτική της ΓΣΕΕ συνολικά για τις ΣΣΕ και για την εργατική τάξη γιατί επικρατεί η λογική του ρεαλισμού, της υποταγής στην ανταγωνιστικότητα, στην ισχυρή οικονομία», σημείωσε το στέλεχος του ΠΑΜΕ.

Η επιμονή στη συζήτηση με τους εργαζόμενους, προκειμένου να συνειδητοποιείται η ανάγκη για οργάνωση πάλης με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ, η εκλαΐκευση των θέσεων του ταξικού κινήματος, η επιμονή στην πηγή των προβλημάτων, στο καθεστώς δηλαδή της κυριαρχίας των μονοπωλίων, οι ανάδειξη των πολιτικών ευθυνών κυβέρνησης - ΠΑΣΟΚ, αλλά και της τακτικής του ΣΥΝ, μπαίνουν πιο αποφασιστικά στην ημερήσια διάταξη της δράσης των ταξικών συνδικάτων το επόμενο διάστημα.

Αμεσα μέτρα για κάθε σωματείο και συνδικαλιστή

Στη σύσκεψη αποφασίστηκαν τα παρακάτω άμεσα μέτρα για την απεργία στις 12 Δεκέμβρη και την κλιμάκωση της πάλης:

  • Αποφασιστικά, από σήμερα να γίνουν συνεδριάσεις των ΔΣ. Να γίνει ουσιαστική συζήτηση και κάθε ΔΣ να εκπονήσει σχέδιο δράσης.
  • Να γίνει προσπάθεια να πραγματοποιηθούν Γενικές Συνελεύσεις, περιοδείες, συσκέψεις, και να μη μείνει χώρος δουλιάς που οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, τα συνδικάτα δε θα βρεθούν να συζητήσουν και να οργανώσουν τους εργαζόμενους.
  • Το κάθε σωματείο να βγάλει τα δικά του υλικά, με καλοδουλεμένα και αποκαλυπτικά επιχειρήματα.
  • Να πάρουν τα σωματεία πρωτοβουλίες που θα βοηθάνε στους κλάδους, θα δημιουργούν τις προϋποθέσεις συσπείρωσης και συμμετοχής στον αγώνα.
  • Να μπουν σε δράση οι Επιτροπές Αγώνα, που αποτελούν κρίκο για κινητοποίηση περισσότερων εργαζομένων. Να δημιουργήσουμε νέες απεργιακές επιτροπές και σωματειακές επιτροπές.
  • Τα παραρτήματα των συνδικάτων είναι μια δύναμη που μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά στους χώρους δουλιάς αλλά και στη γειτονιά. Να γίνει συντονισμός και με άλλα σωματεία αλλά και μαζικούς φορείς (π.χ. γυναικείοι σύλλογοι) και να ξεσηκώσουν τον κόσμο. Η συνδυασμένη δουλιά στους χώρους εργασίας αλλά και στον τόπο κατοικίας μπορεί να φέρει πολύ θετικά αποτελέσματα.
  • Εκεί που οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ μειοψηφούν, οργανωμένα και σχεδιασμένα να μπει το ζήτημα σε όλα τα σωματεία. Να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι για τη στάση των άλλων δυνάμεων, να δημιουργηθούν πυρήνες του ΠΑΜΕ.
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Την Τετάρτη 28 Νοέμβρη

Νέες πανσυνταξιουχικές συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη διοργανώνουν την Τετάρτη 28 Νοέμβρη οι συνεργαζόμενες Ομοσπονδίες Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΕΛΤΑ - Δημοσίου - ΟΣΕ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΤΑΕ - ΟΤΑ. Στην Αθήνα, το αγωνιστικό ραντεβού ορίστηκε για τις 10 π.μ., στην πλατεία Κλαυθμώνος. Στη Θεσσαλονίκη, με κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, οι συνταξιούχοι θα συγκεντρωθούν στις 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο της πόλης.

Οι συνεργαζόμενες Ομοσπονδίες διεκδικούν ανάμεσα σε άλλα πάταξη της ακρίβειας - κατάργηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) στα είδη πρώτης ανάγκης, κατώτερη σύνταξη για όλα τα Ταμεία 1.120 ευρώ, αφορολόγητο ποσό 16.000 ευρώ, δωρεάν φάρμακα, επίδομα θέρμανσης 600 ευρώ, να αποδώσουν το κράτος και η εργοδοσία όλα τα κλεμμένα από τα Ταμεία αναδρομικά από το 1950, για τον ΟΑΕΕ να αποδοθούν τα οφειλόμενα 730 εκατ. ευρώ και να μη γίνει πράξη το ΠΔ 258/2005.

  • Την ετήσια Γενική του Συνέλευση διοργανώνει την Κυριακή 25 Νοέμβρη το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Αθήνας, στις 10.30 π.μ., στο Συνδικάτο Οικοδόμων (πλατεία Κάνιγγος, 2ος όροφος) και καλεί τα μέλη του να πάρουν μαζικά μέρος.
ΚΕΡΚΥΡΑ
Στις 26 Νοέμβρη η απεργία

Κάλεσμα στους εργαζόμενους να κάνουν δική τους υπόθεση την προάσπιση και διεύρυνση των εργασιακών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων, διεκδικώντας με το ΠΑΜΕ το πλαίσιο αιτημάτων που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, απευθύνουν οι ταξικές δυνάμεις στην Κέρκυρα ενόψει της απεργίας που θα πραγματοποιηθεί στο νησί στις 26 Νοέμβρη. Η κινητοποίηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της εξαγγελθείσας πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας στις 12 Δεκέμβρη για το Ασφαλιστικό, η οποία λόγω τοπικής γιορτής στην Κέρκυρα μετατέθηκε για την προσεχή Δευτέρα. Η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ ορίστηκε στην πλατεία Σαρόκο στις 10 π.μ.

Συσκέψεις σε Θεσσαλονίκη και Πειραιά

Σύσκεψη συνδικάτων και συνδικαλιστών, για την προετοιμασία της απεργίας στις 12 του Δεκέμβρη και την επιτυχία της απεργιακής συγκέντρωσης του ΠΑΜΕ, οργανώνει τη Δευτέρα 26 Νοέμβρη στις 7 μ.μ. στον 1ο όροφο του ΕΚΘ η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ. Στον Πειραιά, η σύσκεψη ορίστηκε για την Τρίτη 27 Νοέμβρη στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά (Ομηρίδου Σκυλίτση 19 - Αίθουσα Θεάτρου).

«ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ» ΤΑΜΕΙΩΝ
Αντιδράσεις και «διάλογος»

Την προθυμία του για «διάλογο αναφορικά με την αναγκαία μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό» δηλώνει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, λίγες μόλις ώρες μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Απασχόλησης και την αποκάλυψη των σχεδίων να ενταχθούν οι γιατροί στο υπό ίδρυση «Ταμείο Επιστημόνων», με πετσοκομμένες συντάξεις και παροχές.

Στο σημερινό Ταμείο Συντάξεων Αυτασφάλισης Υγειονομικών (ΤΣΑΥ) ασφαλίζονται υποχρεωτικά οι γιατροί, οδοντίατροι, φαρμακοποιοί και κτηνίατροι. Μόνο η εισφοροδιαφυγή των επιχειρηματιών Υγείας προς το Ταμείο υπολογίζεται σε 1,5 δισ. ευρώ. Επίσης για τους νέους ασφαλισμένους από 1/1/1993 οι κυβερνήσεις του δικομματισμού θα έπρεπε να αποδώσουν 110.432.707 ευρώ στον κλάδο σύνταξης και για τον κλάδο ασθενείας 37.653.504 ευρώ. Το κράτος απέδωσε στο ΤΣΑΥ μόλις 895.528 ευρώ που αποτελούν ένα μόνο μέρος των απαιτήσεων του Ταμείου για το 1993 και 2000.

Την αντίθεσή τους στην ενοποίηση εκφράζουν ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, ενώ οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ πραγματοποιούν σήμερα κυλιόμενη στάση εργασίας (9 π.μ.-1 μ.μ. και 4-8 μ.μ.) για το Ασφαλιστικό. Στις 9.30 π.μ. θα γίνει συγκέντρωση στο χώρο του ΕΚΑΒ και πορεία διαμαρτυρίας στη λεωφόρο Μεσογείων.

Αντίθετη με τα σχέδια της κυβέρνησης για την «ενοποίηση» Ταμείων και την υπαγωγή και του ΤΣΜΕΔΕ στο νέο Ταμείο των «Επιστημόνων», δηλώνει η Διοικούσα Επιτροπή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Ενώ οι δημοσιογράφοι, που επίσης εντάσσονται στο νέο Ταμείο, έχουν ήδη αποφασίσει απεργία για τις 27 Νοέμβρη και 12 Δεκέμβρη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ