ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ - ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΑΛΦΑ ΜΠΑΝΚ
Πετσόκομμα παροχών και χάρισμα στους τραπεζίτες

Τις δυο όψεις της διαχρονικής αντιασφαλιστικής πολιτικής ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ανέδειξαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση του σχεδίου νόμου, η οποία ξεκίνησε χτες στη Βουλή

Τις αυξήσεις - ψίχουλα κατά 4% στις συντάξεις του Δημοσίου αλλά και την τροπολογία με την οποία η κυβέρνηση χαρίζει εκατοντάδες εκατομμύρια εισφορών στην ιδιωτική τράπεζα Αλφα Μπανκ, πετσοκόβοντας ταυτόχρονα δικαιώματα και παροχές σε χιλιάδες τραπεζοϋπαλλήλους, περιλαμβάνει το νομοσχέδιο που από χτες συζητιέται στη Βουλή και αφορά σε διευθετήσεις θεμάτων επιμέρους κλάδων (δημόσιοι υπάλληλοι, στρατιωτικοί, καλλιτέχνες κ.ά.). Για την τροπολογία, που εντάσσει το Ταμείο Αλληλοβοήθειας των εργαζομένων της Αλφα Μπανκ στο Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ), αναμένεται να γίνει σήμερα ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή.

Οι διευθετήσεις που γίνονται, τόνισε η εισηγήτρια του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη, παρεμβαίνοντας στη χτεσινή συζήτηση, δεν αναιρούν το κύριο ζήτημα που είναι η πενιχρή αύξηση στις συντάξεις του Δημοσίου. Μιλάμε, είπε, για συντάξεις που ξεκινάνε από 330 ευρώ και επανέλαβε το αίτημα του ταξικού κινήματος για καθιέρωση κατώτερης σύνταξης στα 1.120 ευρώ. Το 4%, είπε η εισηγήτρια, δεν αποτελεί πραγματική αύξηση, εάν συνυπολογίσουμε τον πληθωρισμό και το νέο κύμα ακρίβειας που σαρώνει την αγορά. Σχολιάζοντας τη θέση του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δε διαφωνεί επί της ουσίας με την ακολουθούμενη πολιτική, αφού και οι κυβερνήσεις του πρωταγωνίστησαν στην καθήλωση των μισθών και των συντάξεων.

Η Ελπ. Παντελάκη ζήτησε την απόσυρση της τροπολογίας για το ασφαλιστικό των εργαζομένων της Αλφα Μπανκ, σημειώνοντας ότι γίνεται ένα ακόμα βήμα σε βάρος των τραπεζοϋπαλλήλων, με βάση προβλέψεις των αντιασφαλιστικών νόμων που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. «Αποδεικνύεται έτσι, είπε, για άλλη μια φορά πόσο δίκιο είχε το ΚΚΕ όταν έλεγε ότι αν δεν καταργηθούν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι Σιούφα και Ρέππα, στο σύνολό τους, θα συνεχιστεί η κατηφόρα της "σαλαμοποίησης" και θα πέσει βαρύς ο πέλεκυς σε ό,τι έχει μείνει από τα δικαιώματα στο ασφαλιστικό σύστημα».

Λεφτά υπάρχουν μόνο για το κεφάλαιο

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, ο Αχιλλέας Κανταρτζής έκανε λόγο για ανύπαρκτες ουσιαστικά αυξήσεις στις συντάξεις και τόνισε ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και το ΠΑΣΟΚ χρησιμοποιούν όλα αυτά τα χρόνια το επιχείρημα ότι δεν υπάρχουν λεφτά. Ωστόσο, είπε, και τα δύο κόμματα με την ίδια πολιτική χαρίζουν προνόμια και φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο και ταυτόχρονα επιβαρύνουν τα λαϊκά στρώματα με τις αυξήσεις στους άμεσους και κυρίως τους έμμεσους φόρους.

Σχετικά με τα αναδρομικά που δίνονται στους δικαστές ο Αχιλ. Κανταρτζής επανέλαβε ότι η αύξηση αυτή δεν πρέπει με κανένα τρόπο να διευκολύνει τη δικαστική διεκδίκηση αναδρομικών για τους βουλευτές ή τους πρώην βουλευτές και στην κατεύθυνση αυτή πρέπει - αν χρειαστεί - να παρθεί ακόμα και ειδική απόφαση της Βουλής.

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης αναφερόμενος στην τροπολογία με την οποία χαρίζονται εισφορές στην Αλφα Μπανκ που ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο ευρώ, είπε απλώς ότι οι Τράπεζες που θα κάνουν προγράμματα εθελούσιας εξόδου θα αναλαμβάνουν οι ίδιες το κόστος των προγραμμάτων αυτών.

Παρέμβαση για τις συντάξεις των καλλιτεχνών

Στο νομοσχέδιο υπάρχει σχετική διάταξη για τις συντάξεις των καλλιτεχνών. Πάνω σε αυτή τοποθετήθηκαν στη συζήτηση οι βουλευτίνες του ΚΚΕ Εύα Μελά και Λίλα Καφαντάρη.

Η πρώτη τόνισε ότι οι «τιμητικές συντάξεις», έτσι όπως διαμορφώνονται, μόνο τιμητικές δεν είναι και στην ουσία εξευτελίζουν τον καλλιτέχνη. Κατ' αρχήν, είπε, δε δικαιούνται ούτε καταβολή οικογενειακών παροχών, ενώ δε μεταβιβάζονται σε περίπτωση θανάτου στα τέκνα, ακόμα και εάν αυτά είναι ανήλικα. Ενώ μειώνονται σε σχέση με προηγούμενο νόμο από το 80% στο 50% του μισθού των πρώτου κλιμακίου Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης των δημοσίων υπαλλήλων.

Με τη σειρά της η Λ. Καφαντάρη έκανε λόγο για απαξίωση των καλλιτεχνών από την πολιτεία, αφού στο χώρο επικρατεί πλήρης έλλειψη επαγγελματικής κατοχύρωσης. Οι πιέσεις, είπε, για μαύρη και ανασφάλιστη εργασία είναι αφόρητες, με αποτέλεσμα να είναι σχεδόν αδύνατο να βγει ένας καλλιτέχνης στη σύνταξη. Εφερε μάλιστα σαν παράδειγμα τη μεγάλη Κατίνα Παξινού, η οποία δεν πήρε ποτέ σύνταξη. Οι εκάστοτε κυβερνήσεις, τόνισε, ενθαρρύνουν την ιδιωτική ασυδοσία και στο χώρο της τέχνης και είναι χαρακτηριστικό ότι ανέχονται να μη δίνουν τα ιδιωτικά κανάλια, παρά την πρόβλεψη του νόμου, το 1,5% των εσόδων τους για την ανάπτυξη του κινηματογράφου.

ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΤΕΧΝΙΚΟΙ
Διήμερο κινητοποιήσεων

Σε στάσεις εργασίας από τις 8 π.μ. έως τις 12 μ. κατεβαίνουν τα μέλη του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών, στις 27 και 28 Νοέμβρη, διεκδικώντας την κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου για το ΤΣΜΕΔΕ, αλλά και την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας, που αρνούνται να υπογράψουν οι μεγαλοκατασκευαστές και η κυβέρνηση.

Με ανακοίνωσή του το Σωματείο καταγγέλλει την απαράδεκτη ενέργεια της υφυπουργού Εργασίας Σ. Καλαντζάκου να μην υπογράφει (εδώ και 1,5 μήνα) την απόφαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας για την κήρυξη της συλλογικής σύμβασης εργασίας του σωματείου ως υποχρεωτική. «Αιτία γι' αυτή την πρωτοφανή στα χρονικά ενέργεια - τονίζει - αποτελεί η επέκταση ισχύος της σύμβασης και για τους μισθωτούς τεχνικούς που πληρώνονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών. Είναι προφανές ότι η ενέργεια αυτή συνδέεται με την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του ΣΤΕΑΤ (μεγαλοκατασκευαστές) κατά του σωματείου και των εργαζόμενων, για τη μη εφαρμογή της σύμβασης εργασίας».

Κατά τη διάρκεια των στάσεων εργασίας, την πρώτη μέρα θα γίνει συμβολική κατάληψη του ΤΣΜΕΔΕ, ενώ τη δεύτερη μέρα θα γίνει συγκέντρωση στο δικαστήριο όπου εκδικάζεται η προσφυγή των μεγαλοκατασκευαστών.

ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Αντιδρούν στην αντιασφαλιστική ρύθμιση

Στο πλευρό των απεργών της «Αλφα Μπανκ» βρέθηκε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαυρίκος

Από τη χτεσινή περιφρούρηση της απεργίας στα κεντρικά της «Αλφα Μπανκ» από δυνάμεις του ΠΑΜΕ
Από τη χτεσινή περιφρούρηση της απεργίας στα κεντρικά της «Αλφα Μπανκ» από δυνάμεις του ΠΑΜΕ
Ολοκληρώνεται σήμερα η 48ωρη απεργία των εργαζομένων στην «Αλφα Μπανκ» ενάντια στην τροπολογία που χτυπάει παροχές και δικαιώματα. Σήμερα πραγματοποιείται και η πανελλαδική τρίωρη στάση εργασίας όλων των τραπεζοϋπαλλήλων (12.15-3.15 μ.μ.).

Χτες, πρώτη μέρα της απεργίας, οι ταξικές δυνάμεις έδωσαν τη μάχη της περιφρούρησης στα κεντρικά γραφεία της «Αλφα Μπανκ» στην οδό Σταδίου, που ήταν ζωσμένα από τις δυνάμεις καταστολής (σε άψογη μάλιστα συνεργασία με τους σεκιουριτάδες της εργοδοσίας). Στο πλάι των ταξικών δυνάμεων και των εργαζομένων βρέθηκε και ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γ. Μαυρίκος. Για μια ακόμη φορά βέβαια έλαμψαν διά της απουσίας τους οι συμβιβασμένες πλειοψηφίες στις ηγεσίες της ΟΤΟΕ και του Συλλόγου, που στην πράξη επιζητούν να παζαρέψουν τις αντεργατικές αναδιαρθρώσεις, στο πλαίσιο της γραμμής συναίνεσης και υποταγής στο μεγάλο κεφάλαιο.

Το ΠΑΜΕ Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, σε ανακοίνωσή του, καλεί τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν να αποσυρθεί η σχετική τροπολογία, την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενιαίο ταμείο κύριας και επικουρικής ασφάλισης για όλους τους τραπεζοϋπαλλήλους (σύνταξη στα 30 χρόνια εργασίας χωρίς όριο ηλικίας).

Τι προβλέπει η τροπολογία για την Αλφα Μπανκ

Με την τροπολογία που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή, το Ταμείο Αλληλοβοήθειας του προσωπικού της Αλφα Μπανκ, που προέρχεται από την Τράπεζα Πίστεως, εντάσσεται στο Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ), κατ' εφαρμογή του νόμου 3371/05 της ΝΔ, που εξειδικεύει στον κλάδο των τραπεζοϋπαλλήλων τον αντιασφαλιστικό νόμο 3029/02 του ΠΑΣΟΚ. Αμεσες συνέπειες της ένταξης θα είναι το χτύπημα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στην πρώην Τράπεζα Πίστεως και η αύξηση των κερδών της τράπεζας, η οποία απαλλάσσεται από τις οικονομικές υποχρεώσεις της προς το Ταμείο. Πιο συγκεκριμένα:

  • Το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης αυξάνεται κατά επτά χρόνια για τους άντρες και από 12 έως και 22 έτη για τις γυναίκες.
  • Για τους μετά το 1993 ασφαλισμένους μειώνονται οι συντάξεις, καθώς πλέον δε θα υπολογίζονται επί του τελευταίου μισθού, αλλά επί του μέσου όρου των αποδοχών της τελευταίας πενταετίας.
  • Προκαλείται ακόμα μεγαλύτερη επιβάρυνση στο ΙΚΑ και στους ασφαλισμένους του. Από την άλλη, η τράπεζα καλείται να καταβάλει στο ΕΤΑΤ το ποσό των 543 εκατομμυρίων ευρώ σε δέκα ισόποσες ετήσιες δόσεις. Ποσό που η τράπεζα το βγάζει σε λιγότερο από έξι μήνες (!) και το οποίο εκτιμάται ότι φθάνει για να καλύψει τις συντάξεις μόλις των επόμενων έντεκα ετών.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ