ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Νοέμβρη 2003
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Με πυξίδα τη «σιωπή» και την ... ακροδεξιά!

Τρεχάτε ...γιατί μας περιμένει μια βρεγμένη σανίδα τόοοση

Eurokinissi

Τρεχάτε ...γιατί μας περιμένει μια βρεγμένη σανίδα τόοοση
Με τον πρωθυπουργό να ανακινεί τα δεξιά και ακροδεξιά σενάρια, τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ να επαίρεται για το «σοσιαλιστικό» ξεπούλημα του εθνικού πλούτου, τα «κομμένα» στελέχη από τις εκλογικές λίστες να εξαπολύουν «φαρμακερά βέλη» προς πάσα κατεύθυνση και τον Δ. Ρέππα σε ρόλο «πυροσβέστη» να ζητάει «σιωπή» μπροστά στις εκλογές, πραγματοποιήθηκε χτες το μεσημέρι η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ. Μια συνεδρίαση στην οποία ανακοινώθηκαν και εγκρίθηκαν τα ψηφοδέλτια του κόμματος για τις εκλογές του 2004.

Ο Κ. Σημίτης, που άνοιξε τις εργασίες της ΚΕ, στην ομιλία του έκανε πλήθος αναφορών για την «ισχυρή Ελλάδα» του κόμματος του, παρουσίασε το κυβερνητικό έργο και υποστήριξε ότι «αυτό δίνει την εγγύηση ότι εμείς μπορούμε και θα πραγματοποιήσουμε τα πολλά, που μένουν ακόμα να γίνουν». Βέβαια, ο πρωθυπουργός δε στάθηκε στα «επιτεύγματα» της κυβέρνησής του και ακολουθώντας τη γνωστή πολιτική τακτική της πόλωσης, για ακόμα μια προεκλογική αναμέτρηση, αναλύοντας τις «διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στη σύγχρονη Δεξιά και την ακροδεξιά».

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «στις άλλες χώρες της ΕΕ η σύγχρονη Δεξιά διαχωρίζει τη θέση της από εκφράσεις της ακροδεξιάς με συνέπεια και αυστηρότητα, τόσο σε ιδεολογικό και προγραμματικό, όσο και σε θεσμικό και κομματικό επίπεδο. Αυτός ο διαχωρισμός δεν υπάρχει στην Ελλάδα». Στην Ελλάδα, συνέχισε ο ίδιος, «η δεξιά δεν είναι αυτόνομη και ανεξάρτητη από την ακραία δεξιά. Τα σύνορα ανάμεσα στη δεξιά και την ακραία δεξιά, ενώ στην Ευρώπη είναι σαφή και διακριτά, στην Ελλάδα "καταργούνται" μέσα στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας»...

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η ομιλία του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Μ. Χρυσοχοΐδη, ο οποίος αφού κατηγόρησε τη ΝΔ για οπισθοδρόμηση και συντηρητισμό, περνώντας στη σοσιαλιστική αντεπίθεση ανέφερε: «Βουλευτής της ΝΔ δηλώνει ότι αν έρθουν στην εξουσία δε θα ιδιωτικοποιήσουν την Εθνική Τράπεζα» και συνέχισε: «Θα φοβηθούμε τις μεγάλες αλλαγές. Εμείς οι σοσιαλιστές θα επιτρέψουμε αυτήν την οπισθοδρόμηση;»...

Αναφερόμενος στα νέα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ, ο Κ. Σημίτης τα χαρακτήρισε «ψηφοδέλτια ανανέωσης και νίκης». Συγχρόνως, ευχαρίστησε όλους όσοι δήλωσαν την αποχώρηση τους από το ΠΑΣΟΚ, ενώ θέλοντας να τονώσει το ηθικό των στελεχών του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι «το 35% του εκλογικού σώματος αποφασίζει ποιο κόμμα θα ψηφίσει μετά την προκήρυξη των εκλογών» και ότι «οι εκλογές κρίνονται με το κλείσιμο της κάλπης».

Οι παραινέσεις του Κ. Σημίτη, για «θερμό χειροκρότημα», στα αποχωρήσαντα στελέχη και η πρωθυπουργική επιχείρηση δημιουργίας κλίματος ευφορίας στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ, δεν κράτησαν πολλά λεπτά. Οταν στο βήμα ανέβηκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην μέλος του ΕΓ Μ. Νεονάκης, το κλίμα «πάγωσε».

Τα συντροφικά μαχαιρώματα
...και η σιωπή

Ο Μ. Νεονάκης, θέλοντας να ζητήσει εξηγήσεις για την αποπομπή του από τα ψηφοδέλτια του κόμματος, άρχισε να «φωτογραφίζει» πρόσωπα και γεγονότα να βγάζει «άπλυτα στη φόρα» και να καταφέρνει «συντροφικές μαχαιριές».

«Περίμενα με μεγαλύτερη ευαισθησία να αντιμετωπιστεί η μη τοποθέτησή μου στο ψηφοδέλτια του κόμματος», είπε με νόημα ο ίδιος και συνέχισε: «Η δική μου διαδρομή είναι γνωστή. Ουδέποτε υπήρξα κρατικός υπάλληλος, ουδέποτε διαχειρίστηκα δημόσιο χρήμα. Ποτέ δε φιγουράρισα σε κοσμικές στήλες, ποτέ δεν ανεβοκατέβηκα από κότερα, ποτέ δεν είχα ποτέ συναναστροφές με επιχειρηματίες που γνώρισα μόλις χτες», είπε ο Μ. Νεονάκης, κάνοντας κάποιους στην αίθουσα να αισθάνονται άβολα...

Ο ίδιος, στη συνέχεια υποστήριξε: «Το 1988 αποφάσισα να επενδύσω τα χρήματα μου στο χρηματιστήριο. Ποτέ δεν πίστευα ότι μετά από χρόνια αυτό θα αποτελούσε πολιτικό έγκλημα. Εξάλλου, το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού κόσμου, έχει ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο». Εμείς εδώ μέσα, ήταν η επόμενη αιχμή, «δε λέγαμε ότι το χρηματιστήριο αποτελεί πεδίο επενδυτικών ευκαιριών;». Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, που θέλησε να παρουσιαστεί σαν «εξιλαστήριο θύμα», προχώρησε ακόμα περισσότερο και είπε: «Δεν ακολούθησα τις συμβουλές που έδιναν κάποιοι, να κάνω ότι κάνουν και άλλοι και να δημιουργήσω μια off - shore εταιρία. Ούτε έβγαζα αφίσες για το χρηματιστήριο, ούτε δηλώσεις έκανα»...

Εξηγήσεις για τη μη συμμετοχή στα ψηφοδέλτια ζήτησε και ο Γ. Σμπώκος και η Σ. Σακοράφα, ενώ ο Γ. Πανταγιάς, που έμεινε επίσης «εκτός», προτίμησε να μην τοποθετηθεί. Πάντως ο Μ. Χρυσοχοΐδης, για τη Σ. Σακοράφα ανέφερε: «Επέδειξε αντικομματική συμπεριφορά κατά τις τοπικές εκλογές του 2002», εννοώντας την κίνησή της να θέσει υποψηφιότητα για δήμαρχος στο Μαρούσι κόντρα στον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ Π. Τζανίκο.

Τα πράγματα στη θέση τους θέλησε να βάλει ο Δ. Ρέππας, ο οποίος έκανε λόγο για «πολιτικές αποφάσεις», στις οποίες τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ πρέπει να επιδείξουν «τόλμη, συμβιβασμό, ανοχή και αν χρειαστεί σιωπή»...

Σ' αυτό το σημείο, πρέπει να αναφέρουμε ότι ανάμεσα στα νέα «λαμπερά» ονόματα που παρουσιάστηκαν σήμερα στις εκλογικές λίστες του ΠΑΣΟΚ ξεχωρίζουν η Αννα Ροκόφυλλου, Σοφία Γιαννακά κ.ά

Σε ρόλο «καλού» η ΝΔ

Την ευκαιρία να το παίξει «καλός» μονομάχος άδραξε, άλλη μια φορά, η ηγεσία της ΝΔ, αφήνοντας τον Κ. Σημίτη να βάζει τα (ψευτο)διλήμματα και να οξύνει την πόλωση προς όφελος του δικομματισμού συνολικά.

Από τη σκοπιά της «ήρεμης δύναμης», που δήθεν «ενώνει τους Ελληνες», η δήλωση του εκπροσώπου του κόμματος, με την οποία απάντησε στα όσα είπε ο Κ. Σημίτης στην ΚΕ του ΠΑΣΟΚ: «Η χώρα μας δεν έχει καμία πολυτέλεια για άλλους διχασμούς», τόνισε ο Θ. Ρουσόπουλος και πρόσθεσε: «Οι Ελληνες οραματίζονται μια Ελλάδα, που η πολιτική της ηγεσία θα ασχολείται και θα λύνει τα καθημερινά, πραγματικά προβλήματα του τόπου. Μια Ελλάδα, που θα αναπνέει ελεύθερα, χωρίς να πνίγεται σε διχαστικές κορόνες του παρελθόντος. Οι Ελληνες θέλουν αυτή την Ελλάδα όλοι μαζί. Το αύριο είναι κοινό και μας θέλει ενωμένους».

ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Υπεύθυνη η ασυδοσία του εφοπλιστικού κεφαλαίου

Τα πραγματικά προβλήματα στη θάλασσα δεν είναι η τρομοκρατία, αλλά η εφοπλιστική ασυδοσία, η υγιεινή και η ασφάλεια των εργαζομένων, τα σαπιοκάραβα και τα λιμάνια - λαιμητόμοι
Τα πραγματικά προβλήματα στη θάλασσα δεν είναι η τρομοκρατία, αλλά η εφοπλιστική ασυδοσία, η υγιεινή και η ασφάλεια των εργαζομένων, τα σαπιοκάραβα και τα λιμάνια - λαιμητόμοι
«Η "πεμπτουσία" της ΕΕ δεν είναι τα ιδεώδη της δημοκρατίας και της ελευθερίας, όπως διακηρύσσεται στην έκθεση, αλλά η εξυπηρέτηση του μεγάλου κεφαλαίου - του εφοπλιστικού στη συγκεκριμένη περίπτωση - που υπαγορεύει νομοθεσίες και μέτρα ως ασπίδα προστασίας των συμφερόντων του. Στόχος η αύξηση των υπερκερδών του και μέσω της κατάργησης θεμελιακών δικαιωμάτων των ναυτεργατών». Τα παραπάνω τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για την ασφάλεια στη θάλασσα. Και συνέχισε:

«Για άλλη μια φορά με πρόσχημα την τρομοκρατία, επιχειρείται η επιβολή καθεστώτος σκοταδισμού και αστυνόμευσης σε λιμάνια και καράβια με ένα εκτεταμένο δίκτυο παρακολούθησης και καταστολής με στόχο το χτύπημα της πολιτικής και συνδικαλιστικής έκφρασης, την ποδηγέτηση του λαϊκού κινήματος ενόψει και των αντιδράσεων που ξεσηκώνει η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων.

Ετσι δε λέγεται κουβέντα για τα πραγματικά προβλήματα και όσα απειλούν πραγματικά την ασφάλεια στη θάλασσα, δηλαδή την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων σε καράβια, λιμάνια, το γερασμένο στόλο, τα λιμάνια-λαιμητόμους, τα λιμάνια ευκαιρίας που ευαγγελίζεται η διαδικασία ιδιωτικοποίησης. Κουβέντα για τις ευθύνες των μεγαλοεφοπλιστών-ηθικών αυτουργών των ναυτικών εγκλημάτων που τους αναδεικνύουν σε πρωτοπόρους τρομοκράτες, συμπαρασύροντας στον υγρό τάφο χιλιάδες ναυτεργάτες αλλά και επιβάτες. Καμία αναφορά στο γεγονός ότι περιφερειακές αποφάσεις σχετικά με την ασφάλεια των πλοίων ουσιαστικά ρυθμίζουν το ρόλο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) και υπονομεύουν τις αρχές ασφαλείας στα πλαίσια ενός οικονομικού "πολέμου" και κυνηγητού του κέρδους. Ενισχύεται η ασυδοσία του εφοπλιστικού κεφαλαίου μέσω των σημαιών ευκαιρίας, της ιδιωτικοποίησης των νηογνωμόνων και της ανυπαρξίας ουσιαστικού ελέγχου επιθεώρησης από τις κρατικές αρχές. Αυτές είναι οι πραγματικές και μείζονες τρομοκρατικές απειλές για τη ναυσιπλοΐα και όχι τα πειρατικά φαντάσματα που αναζητά η ΕΕ.

Εχουμε να κάνουμε με την άθλια συναλλαγή μεταξύ των καπιταλιστών σε βάρος της ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα και του θαλάσσιου περιβάλλοντος με στόχο την αύξηση των κερδών τους.

Επιβάλλεται η ανάπτυξη μαζικού, δυναμικού κινήματος ενάντια σε αυτές τις πολιτικές επιβολής καθεστώτος εργασιακού Μεσαίωνα στη θάλασσα».

Στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε σήμερα στην τηλεόραση του «902», στις 16.00, στο πλαίσιο της εκπομπής «Αθλητικές Συναντήσεις» τον ποδοσφαιρικό αγώνα της Δ΄ Εθνικής Κατηγορίας: ΑΟ Χαϊδαρίου - Αθηναϊκός.

ΓΑΛΑΤΣΙ
Τιμούν το Πολυτεχνείο

Η Αντιπολεμική Κίνηση Γαλατσίου για να τιμήσει τα 30 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, διοργανώνει εκδήλωση σήμερα, Σάββατο 22 Νοέμβρη και ώρα 7 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου (Ιπποκράτους & Αρχιμήδους - Γαλάτσι).

Αναγκαία διόρθωση

Στο χθεσινό «Ρ», στο θέμα «Προς εμπορευματοποίηση και κατεδάφιση αξιών» της σελ. 8, ο γνωστός «δαίμων», αντικατέστησε δύο λέξεις από την παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κ. Αλυσσανδράκη, παραποιώντας το νόημα των λεγόμενών του. Επαναφέρουμε λοιπόν ολόκληρη τη... λαβωμένη παράγραφο:

«... Εχετε ακόμα πρόταση για φορολογικά κίνητρα για ιδιωτικές ερευνητικές προσπάθειες, ενώ η διεθνής συνεργασία που ενδιαφέρει είναι αυτή σε επίπεδο επιχειρήσεων. Το πιο ανησυχητικό από όλα είναι ότι ως κριτήριο επιτυχίας, κάθε ερευνητικής προσπάθειας αναγορεύεται το αν θα έχει θετικό οικονομικό αποτέλεσμα, ενώ προτείνεται η καθιέρωση αντίστοιχου συστήματος αξιολόγησης...».
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org