ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Νοέμβρη 2003
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΣ
Αύριο Κυριακή ο γιορτασμός

Την εκδήλωση διοργανώνουν από κοινού η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων και η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης

Την Κυριακή 23 Νοέμβρη, το πρωί, πραγματοποιείται στο Γοργοπόταμο ο γιορτασμός της επετείου της ανατίναξης της ομώνυμης Γέφυρας που έγινε στις 25.11.1942. Την εκδήλωση οργανώνουν, από κοινού, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ) και η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ) με τις άλλες ΕΑΜογενείς Αντιστασιακές Οργανώσεις.

Μια ακόμα φορά, χιλιάδες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ, οι φίλοι της Αντίστασης και οι εργαζόμενοι, οι σημερινοί αγωνιστές για τα ίδια ιδανικά και τα οράματα της Εθνικής μας Αντίστασης, για εθνική ανεξαρτησία, κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα, για ειρήνη και σοσιαλισμό, αναμένεται να φθάσουν αύριο στο Γοργοπόταμο με δεκάδες πούλμαν, αλλά και με κάθε μέσον κυρίως από τις γύρω περιοχές, όσο και από όλη τη χώρα.

Τιμώντας την επέτειο της ανατίναξης της Γέφυρας του Γοργοπόταμου, την πρώτη αυτή μεγάλη επιχείρηση του αντιστασιακού κινήματος, με επικεφαλής τον πρωτοκαπετάνιο του ΕΛΑΣ Αρη Βελουχιώτη, που, εκτός των άλλων, επιτάχυνε το φούντωμα του Αντάρτικου για το διώξιμο των κατακτητών, οι αγωνιστές θα διατρανώσουν, ταυτόχρονα, τη θέλησή τους να συνεχίσουν συντονισμένα τον αγώνα για όλα αυτά τα ιδανικά και τα δικαιώματα του λαού.

Να αγωνιστούν μαζί με το ΚΚΕ, όπως τότε, ενάντια στη μοιρολατρία και την υποτέλεια που καλλιεργούν η ολιγαρχία και το πολιτικό προσωπικό της Αρχουσας τάξης, στο όνομα του ρεαλισμού της λεγόμενης νέας τάξης του ιμπεριαλισμού. Ενάντια στο «ρεαλισμό της υποταγής» που οδηγεί την κυβέρνηση με τη συμφωνία ΝΔ, αλλά και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, του Μάαστριχτ, να δίνει γη και θάλασσες, βάσεις και διευκολύνσεις στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις των ΗΠΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ για να βομβαρδίζουν λαούς και χώρες που δε συμμορφώνονται στα ιμπεριαλιστικά τους σχέδια.

Επίσης, θα διατρανώσουν την απόφαση για αγώνα ταξικό ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές, για την υπεράσπιση των κοινωνικοασφαλιστικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων και τη διεκδίκηση νέων που να ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες της λαϊκής οικογένειας, των εργαζομένων, των αγροτών, των συνταξιούχων κλπ.

Πούλμαν για το Γοργοπόταμο

Τα κεντρικά γραφεία της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν για την εκδήλωση στο Γοργοπόταμο. Αναχώρηση, από την πλατεία Κάνιγγος, την Κυριακή, ώρα 7 το πρωί. Πληροφορίες: 210.8234.296 και 210.8831.368.

Πούλμαν για το Γοργοπόταμο βάζουν, επίσης, άλλες αντιστασιακές οργανώσεις και δεκάδες Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ της Αττικής και από άλλες περιοχές της χώρας, που ξεκινούν ανήμερα την Κυριακή 23/11. Ανάμεσά τους:

-- Η ΠΕΣΑΘΕΑ, με αναχώρηση ώρα 7 π.μ., από το Δημαρχείο (Αθηνάς). Δηλώσεις συμμετοχής: 210.3249.037.

-- Αγία Βαρβάρα (δωρεάν), 7 π.μ., από τον Προφήτη Ηλία και στις 7.30 π.μ. από Αγία Ελεούσα.

-- Αγ. Δημήτριος (δωρεάν), στις 6.45 π.μ., από Ν. Τέρμα και στις 7 π.μ. από τον Αγιο Βασίλη.

-- Κορυδαλλός, πλατεία Ελευθερίας, ώρα 7 π.μ. (τηλ.: 210.4942.288).

-- Πεύκη (δωρεάν), 7.30 π.μ., από 13η στάση και, στη συνέχεια, από πλατεία Ανω Πεύκης.

-- Ν. Σμύρνη (δωρεάν), 6.45 π.μ., από Ομήρου 68 (πρώην ΕΛΣΗ), τηλ.: 210.9354.841.

-- Καλλιθέα, πλατεία Δαβάκη, 6.45 π.μ. (Συμμετοχή: 210.9561.314, 6-7 μ.μ.).

-- Αμπελόκηποι, πλατεία Αγ. Δημητρίου, ώρα 7 π.μ.

-- Λαύριο (δωρεάν), Πνευματικό Κέντρο του Δήμου, ώρα 6 το πρωί.

-- Ηλιούπολη (δωρεάν), Γραφεία του Παραρτήματος - Μουσείο Εθν. Αντίστασης (Μ. Αντύπα και Βενιζέλου 146, τηλ.: 210.9923.590), ώρα 6.45 π.μ.

-- Βύρωνας (δωρεάν), πλ. Εθν. Αντίστασης (πρώην Ταπητουργία), ώρα 7 π.μ. (τηλ.: 210.7656.874).

-- Περιστέρι, πλ. Δημαρχείου (εκκλ. Ευαγγελίστριας), 7 π.μ. (τηλ.: 210.5752.124)

-- Πετρούπολη, από πλ. Δημαρχείου, 7.30 π.μ.

-- Κηφισιά,(δωρεάν), από πλ. Πλατάνου, 7.30 π.μ.

-- ΠΕΑΕΑ Λουτρακίου - Περαχώρας, αναχώρηση από Αγροτική Τράπεζα, στο Λουτράκι ώρα 6.30 π.μ.

-- Λούτσα, αναχώρηση ώρα 7 π.μ..

-- Ραφήνα, από τον ΟΤΕ, ώρα 7.15 π.μ..

-- Μαρούσι, ώρα 7.15 από πλατεία Εθνικής Αντίστασης(σταθμός ΗΣΑΠ)

-- Πατήσια - Ριζούπολη, ώρα 7 π.μ. από τέρμα Πατησίων (Αγ. Βαρβάρα).


ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Νέο σχέδιο επεξεργάζονται Τουρκία - Ντενκτάς

«Η Αγκυρα και ο Ραούφ Ντενκτάς επεξεργάζονται σχέδιο για το Κυπριακό, το οποίο θα υποβάλουν στο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών γύρω στα μέσα Ιανουαρίου». Τη δήλωση αυτή έκανε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Ιακώβου, προσθέτοντας πως αυτό προκύπτει από τις συνομιλίες που είχε στην Αγκυρα ο ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, Τόμας Γουέστον.

Ο Γ. Ιακώβου, αφού ανέφερε ότι το τουρκικό σχέδιο βρίσκεται εκτός της διαδικασίας των Ηνωμένων Εθνών και του σχεδίου Ανάν, παρόλο που περιλαμβάνει ορισμένες πρόνοιές του, υπενθύμισε πως η τουρκική πλευρά εμμένει στη διπλή κυριαρχία και στη δημιουργία δύο κρατών.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο επικεφαλής της κυπριακής διπλωματίας ανέφερε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αποφασισμένες να σπρώξουν τα πράγματα σε λύση πριν από την 1η Μάη του 2004 και απορρίπτουν οποιαδήποτε συζήτηση για δύο κράτη ή οποιοδήποτε σχέδιο εκτός του σχεδίου Ανάν.

Στο μεταξύ ο Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον άρχισε χτες το πρωί επαφές στα Κατεχόμενα, με συνάντηση με αντιπροσωπεία του Κόμματος Εθνικής Ενότητας του Ντερβίς Ερογλου. Μετά τη συνάντηση μέλος του κόμματος δήλωσε ότι στο μόνο που συμφώνησε η αντιπροσωπεία με τον κ. Γουέστον είναι η ανάγκη συνέχισης των προσπαθειών για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

Είπε επίσης πως δε συμφωνούν με τη διάγνωση του προβλήματος που γίνεται από αμερικανικής πλευράς και ότι οι προσδοκίες των Τουρκοκυπρίων είναι εντελώς διαφορετικές από αυτές του Τόμας Γουέστον.

Για το σχέδιο Ανάν, είπε πως «δεν εγγυάται ότι οι Τουρκοκύπριοι δε θα ζήσουν τις κακές ημέρες, που έζησαν στο παρελθόν».

Αλλο μέλος της αντιπροσωπείας επανέλαβε τις θέσεις του Κόμματος Εθνικής Ενότητας υπέρ της συνομοσπονδίας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ