ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Οχτώβρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Ανέντιμος ο... μεσάζων

Η μεροληψία της Ουάσιγκτον υπέρ της Τουρκίας εκθέτει την ελληνική κυβέρνηση που έχει εναποθέσει όλες της τις ελπίδες για μια "δίκαιη" διευθέτηση των ελληνοτουρκικών και του Κυπριακού, στην αμερικανική διπλωματία

Με την υπόθαλψη των τουρκικών απειλών στο Αιγαίο, η αμερικανική διπλωματία (έντιμος μεσάζων, σύμφωνα με τον χαρακτηρισμό του Θ. Πάγκαλου) πιέζει αφόρητα την ελληνική κυβέρνηση για έναν σε βάρος της χώρας συμβιβασμό στο Αιγαίο.

Οι Αμερικανοί, καθώς πλησιάζει η "ευκαιρία" της διάσκεψης της Κρήτης, όπου θα υπάρξει η δυνατότητα για την πραγματοποίηση μιας ελληνοτουρκικής συνάντησης κορυφής, έπαψαν να τηρούν και τα προσχήματα, υιοθετώντας ολόκληρη την τουρκική επιχειρηματολογία για τα γεγονότα της περασμένης βδομάδας, όταν τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, παρενόχλησαν ακόμη και το μεταγωγικό αεροσκάφος που μετέφερε τον Ελληνα υπουργό Αμυνας προς και από την Κρήτη. Η Ουάσιγκτον, στην οποία η ελληνική κυβέρνηση έχει "αναθέσει" τον ρόλο του "έντιμου μεσάζοντα" στις ελληνοτουρκικές διαβουλεύσεις, ξεπέρασε κάθε όριο προκλητικότητας, όταν ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε πως το αεροπλάνο που μετέφερε τον Α. Τσοχατζόπουλο ήταν αυτό που παραβίασε το μορατόριουμ υπερπτήσεων στην Κύπρο. Η διατύπωση αυτή ενόχλησε ακόμη και την "ψύχραιμη" και "ρεαλιστική" κυβέρνηση Σημίτη η οποία ζήτησε ανασκευή της δήλωσης. Οι Αμερικανοί δεν ανασκεύασαν. Απλώς πρόσθεσαν πως αν το αεροσκάφος που μετέφερε τον Ελληνα υπουργό παρενοχλήθηκε, τότε η ενέργεια αυτή ήταν προκλητική!

Τα προσχήματα ανέλαβε, τελικά, να τα διασώσει ο εντεταλμένος του Λευκού Οίκου για το Κυπριακό Ρ. Χόλμπρουκ, ο οποίος σε αποκλειστικές, για μια ακόμη φορά (! ) δηλώσεις του σε γνωστό Ελληνα ανταποκριτή στην Ουάσιγκτον, έκφρασε την "οργή" του για τον άστοχο χειρισμό του θέματος από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών και τη βεβαιότητά του πως οι απαράδεκτες πολεμικές ενέργειες γύρω από το αεροσκάφος του Ελληνα υπουργού Αμυνας, πράγματι, έγιναν...

"Κυκλοφορεί" κείμενο

Οι "απίστευτες" αμερικανικές τοποθετήσεις, ερμηνεύονται από κύκλους του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, ως κλιμάκωση των πιέσεων προς την Αθήνα, προκειμένου να γίνουν αποδεκτές οι αμερικανικές ιδέες για μια διευθέτηση στο Αιγαίο, την οποία δεν είναι δυνατό να δεχτεί ούτε η κυβέρνηση Σημίτη. Σύμφωνα με πληροφορίες οι Αμερικανοί "κυκλοφορούν" μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας ένα κείμενο, το οποίο θα μπορούσε να υιοθετηθεί στην Κρήτη μετά τη συνάντηση Σημίτη - Γιλμάζ. Η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες δεν είναι διατεθειμένη να αποδεχτεί τις αμερικανικές ιδέες, οι οποίες, ουσιαστικά, μέσω Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, νομιμοποιούν το σύνολο των τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο και προπαρασκευάζουν τη συνολική αντιμετώπισή τους από κάποιο επιδιαιτητικό όργανο.

Ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, παραδέχτηκε χτες την ύπαρξη των πιέσεων λέγοντας: "Σημασία δεν έχει ποιος και γιατί πιέζει ποιον. Σημασία έχει αυτός ο οποίος πιθανώς πιέζεται, πώς αντιδρά. Πρέπει να σας πω ότι το ελληνικό έθνος, στη μακραίωνη ιστορία του, έχει αντιμετωπίσει πράγματα πολύ πιο ισχυρά από τις λεγόμενες "πιέσεις". Και τα έχει αντιμετωπίσει με επιτυχία. Αρα, λοιπόν, μην περιμένουν η άσκηση πιέσεων προς την Ελλάδα να αποδώσει καρπούς τέτοιους, οι οποίοι θα οδηγήσουν την Ελλάδα σ' έναν άλλον προσανατολισμό. Η πολιτική την οποία ακολουθούμε, είναι φιλειρηνική πολιτική, είναι πολιτική σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο. Θα πιεστούμε να ακολουθήσουμε μία πολιτική η οποία θα είναι σε απόσταση από το Διεθνές Δίκαιο και την κοινή λογική ή τη φιλία και τη συνεργασία που πρέπει να υπάρχει στις σχέσεις μεταξύ των χωρών;".

Σχετικά με τις τοποθετήσεις του εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας θέλησε να σημειώσει "ότι έχει γίνει δήλωση αναδίπλωσης από την πλευρά των ΗΠΑ". Συμπλήρωσε δε ότι "στο εξής οι τοποθετήσεις τους θα πρέπει να είναι περισσότερο σαφείς και σύμφωνες με το Διεθνές Δίκαιο και την κοινή λογική".


ΚΚΕ
Ενοχοι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ

Ο ένοχος για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή είναι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, αλλά και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που καλύπτει το ρόλο τους, υπογραμμίζει το ΚΚΕ, με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, που εκδόθηκε με αφορμή τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης. Στην ανακοίνωση, τονίζεται συγκεκριμένα:

"Οι προκλητικές δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καθώς και τα τελευταία γεγονότα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αποδεικνύουν ακόμα μια φορά τον πραγματικό ρόλο των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, στην Κύπρο και γενικά στην περιοχή.

Η έκφραση ικανοποίησης της ελληνικής κυβέρνησης για τη δήθεν διορθωτική δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η οποία κάθε άλλο παρά αναιρεί κατ' ουσίαν την πρώτη, δε δείχνει τίποτε άλλο παρά τον κατήφορο της κυβέρνησης στο συμβιβασμό και την υποτέλειά της απέναντι στους Αμερικάνους.

Η κυβέρνηση και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ γνωρίζουν πολύ καλά ότι προωθείται από τις ΗΠΑ σχέδιο διχοτόμησης και ΝΑΤΟποίησης του Αιγαίου, αλλά και της Κύπρου. Παρ' όλα αυτά, ακολουθούν κατά γράμμα την πολιτική του "ευχαριστούμε τις ΗΠΑ", τα σχέδια των οποίων εξυπηρετούν και τις επεκτατικές βλέψεις της Αγκυρας.

Ο ένοχος για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή είναι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, αλλά και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που καλύπτει το ρόλο τους".


Αντιδράσεις κομμάτων

Απαράδεκτη χαρακτηρίζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης τη δήλωση του εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, στη δήλωσή του, σημείωσε πως "η δήλωση" του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών "είναι προϊόν της τακτικής των ίσων αποστάσεων μεταξύ του προκαλούντα και του προκαλούμενου". Προφανώς, για τη ΝΔ η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση είναι "άψογη", αλλά οι Αμερικανοί είναι αυτοί που δεν την "κατανοούν" και επιμένουν στις "ίσες αποστάσεις".

Δίχως επισημάνεις που να αφορούν στην πολιτική της κυβέρνησης ήταν και οι δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΝ. Ο Ν. Κωνσταντόπουλος μετά την ενημέρωση που είχε από τον υπουργό Αμυνας εξέφρασε και αυτός την ανησυχία του για τις απαράδεκτες αμερικανικές δηλώσεις.

Το ΔΗΚΚΙ, με ανακοίνωσή του, ζητά από την κυβέρνηση να ματαιώσουν τη συνάντηση Σημίτη - Γιλμάζ στην Κρήτη.

Τέλος ο πρόεδρος της ΠΟΛ. ΑΝ. σημειώνει πως η φιλοτουρκική πολιτική των ΗΠΑ αποτελεί μια προσπάθεια προώθησης της γνωστής αμερικανικής ιδέας για "λύση - "πακέτο" σε Αιγαίο και Κύπρο".


"Ευχαριστώ κ. Κλίντον" - "Παρακαλώ κ. Σημίτη"

Στις 31 Γενάρη 1996, συνέβη το πρωτοφανές για τα μεταπολιτευτικά χρονικά. Ενας Ελληνας πρωθυπουργός, ανεβαίνει στο βήμα της Βουλής και δηλώνει: "Ευχαριστώ τις ΗΠΑ"! Είναι μόλις λίγες ώρες μετά τα γεγονότα στα Ιμια...

***

Εκτοτε, μετά τις σημιτικές "ευχαριστίες", πέφτουν σαν το χαλάζι τα... "παρακαλώ" των Αμερικανών:

  • Μάρτη του 1996, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλωσορίζει ως "θετικές" τις δηλώσεις Γιλμάζ και ζητά από την Ελλάδα να προχωρήσει σε εφ' όλης της ύλης διάλογο με την Τουρκία.
  • Αρχές Απρίλη, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας δηλώνει: "Η Τουρκία είναι ένας πολύ σημαντικός σύμμαχος για τις ΗΠΑ... ενώ αποτελεί και παράγοντα σταθερότητας"!
  • Μέσα στον Απρίλη, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, εμφανίζει την επεκτατική τακτική της Αγκυρας ως "συνοριακές και εδαφικές διενέξεις" (! ) μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας.
  • Τέλη Απρίλη, ο Κλίντον, με επιστολή του στην ελληνική ομογένεια, κάνει αποδεκτές τις τουρκικές αιτιάσεις και υποστηρίζει ότι "αμφισβητείται η εγκυρότητα" (! ) των διεθνών συμβάσεων που διέπουν το στάτους κβο στην περιοχή.
  • Λίγα 24ωρα αργότερα το Αμερικανικό Κογκρέσο, μετά από παρέμβαση του τουρκικού λόμπι, "ευαισθητοποιείται" και αποφασίζει να στήσει ενημερωτική "δίκη" για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Θράκη.
  • Στις 30 Ιούνη ο Κλίντον θέτει σε ευθεία αμφισβήτηση την ελληνική κυριαρχία σε όλα τα νησιά του Αιγαίου, αναφέροντας σε επιστολή του προς τον Σημίτη ότι "στην περίπτωση των νησιών του Αιγαίου (σ.σ.: δηλαδή όλων των νησιών) επαναλαμβάνω την πρότασή μου ότι θα πρέπει να παραπεμφθεί η υπόθεση στο Διεθνές Δικαστήριο ή άλλο διαιτητικό όργανο".
  • Λίγες μέρες αργότερα η Αγκυρα δημοσιεύει κατάλογο με 100 νησίδες και βραχονησίδες που διεκδικεί στο Αιγαίο. Από τις ΗΠΑ... τσιμουδιά.
  • Στις αρχές Αυγούστου και ενώ έχει ήδη γίνει η πρώτη δολοφονία στην Κύπρο, οι Αμερικανοί... περιμένουν τη δεύτερη δολοφονία και να ξεσηκωθεί σάλος, για να πουν αυτοί... δε θα σκότωναν τους Ελληνοκύπριους.

***

Αυτά μέσα στο 1996. Ομως, τα "ευχαριστώ κύριε Κλίντον - παρακαλώ κύριε Σημίτη", συνεχίστηκαν και το 1997.

  • Στις 8 Ιούλη 1997, στη Μαδρίτη, η υπουργός Εξωτερικών τραβώντας "από το αυτί" την ελληνική αντιπροσωπεία, της υπαγορεύει την περιβόητη συμφωνία, όπου ουσιαστικά η κυβέρνηση συνυπογράφει την απεμπόληση του δικαιώματος επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, αναγνωρίζει ως "ζωτικά συμφέροντα" τις διεκδικήσεις της Αγκυρας στο Αιγαίο και... ξαναευχαριστεί τις ΗΠΑ.
  • Το Σεπτέμβρη του 1997, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ βάλλει με προκλητικό τρόπο κατά της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο: "Αποτελεί θέση των ΗΠΑ - λέει η Ολμπράιτ - ότι οι ελληνοτουρκικές εδαφικές διαφορές, όχι μόνο των Ιμια/Καρντάκ, πρέπει να επιλυθούν μέσω του Δικαστηρίου της Χάγης ή κάποιου άλλου... "!
  • Τον Οκτώβρη, οι ΗΠΑ αρχικά δηλώνουν ότι "δε γνωρίζουν" (! ) τίποτα για την παρενόχληση από τούρκικα μαχητικά του αεροσκάφους που μετέφερε τον Α. Τσοχατζόπουλο εντός του FIR Αθηνών! Μια μέρα μετά, και αφού... έμαθαν, δήλωσαν ότι κακώς πετάει ο Ελληνας υπουργός Αμυνας από την Ελλάδα στην Κύπρο!

Αυτό είναι το ημερολόγιο της κυβερνητικής αμερικανοδουλίας. Η συγγραφή του... συνεχίζεται με την κυβέρνηση σταθερά σε στάση υπόκυψης.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ