ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Οχτώβρη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ
Με αντιθέσεις στο θέμα της Ενέργειας και επιπτώσεις που «καίνε» τα λαϊκά νοικοκυριά

AFP or licensors

Ξεκίνησε χτες στις Βρυξέλλες η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ με βασικά θέματα στην ατζέντα τις τιμές της Ενέργειας, τη διαχείριση της πανδημίας, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τη μετανάστευση και τις εξωτερικές σχέσεις.

Οι ηγέτες της ΕΕ συζήτησαν την «πρόσφατη εκτίναξη των τιμών της Ενέργειας» και «ποια μέτρα μπορούν να ληφθούν τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων αυτής της αύξησης των τιμών». Μια συζήτηση όπου μια σειρά από κυβερνήσεις εκφράζουν διαφορετικές προσεγγίσεις, αντανακλώντας τις αντιθέσεις στο εσωτερικό της ευρωένωσης και σε αυτό το θέμα.

Προσερχόμενος στη Σύνοδο ο Κυρ. Μητσοτάκης ισχυρίστηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση «έχει ήδη πάρει σημαντικά μέτρα, έτσι ώστε να περιορίσει στο ελάχιστο τις αυξήσεις στις τιμές και του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και του φυσικού αερίου για τα ελληνικά νοικοκυριά», όπως και ότι θα εξακολουθήσει να παρεμβαίνει «στην αγορά Ενέργειας, έτσι ώστε να στηρίζουμε το ελληνικό νοικοκυριό, αλλά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για όσο καιρό διαρκεί αυτή η ενεργειακή κρίση». Στην πράξη, βέβαια, οι αυξήσεις που περιλαμβάνουν τα τιμολόγια της ΔΕΗ και των υπόλοιπων παρόχων ηλεκτρισμού που φτάνουν αυτές τις μέρες σε νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις είναι τεράστιες, αποδεικνύοντας μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα τι αξία έχουν οι υποσχέσεις της κυβέρνησης περί «προστασίας των καταναλωτών» από τις ανατιμήσεις με τα εφάπαξ μέτρα - ψίχουλα που ανακοίνωσε πρόσφατα.

Σε κάθε περίπτωση, ο Κυρ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «απαραίτητο να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα σε ένα πιο διαρθρωτικό επίπεδο, με παρεμβάσεις που μπορούν να δρομολογηθούν, σε πρώτη φάση, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», όπως να πάει κεντρικά η Κομισιόν σε αγορές καυσίμου για όλα τα κράτη - μέλη, σε μια προσπάθεια να πετύχουν καλύτερες τιμές. Πρόσθεσε και «τη δυνατότητα να μπορούμε να αυξήσουμε την αποθήκευση φυσικού αερίου, έτσι ώστε να έχουμε λιγότερες βραχυπρόθεσμες στρεβλώσεις στην αγορά όταν χρειαζόμαστε περισσότερο φυσικό αέριο».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ, μιλούσε για «μέτρα που μπορούν να ληφθούν σε εθνικό επίπεδο» και κάποια που «μπορούν να αναπτυχθούν σε ευρωπαϊκό» σε συνεργασία με την Κομισιόν.

Συζήτηση έγινε, αργότερα, στο «άτυπο δείπνο» των ηγετών και για τις λεγόμενες εξωτερικές σχέσεις, με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να εξετάζει σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι προετοιμασίες για: Την ευρωασιατική Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά στις 25 - 26/11. Τη σύνοδο κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης στις 15/12 κ.ά. Ο Κυρ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία, όπως είπε, «μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να διαμορφωθεί ως μια εναλλακτική πηγή Ενέργειας για την ΕΕ».

«Είτε μιλάμε για φυσικό αέριο - το οποίο θα μπορεί να μεταφέρεται σε υγροποιημένη μορφή από την Αίγυπτο προς την Ελλάδα και από εκεί προς το ευρωπαϊκό δίκτυο φυσικού αερίου - είτε μιλάμε για ηλεκτρική ενέργεια, η οποία θα μπορεί να παράγεται, πάλι στη Βόρεια Αφρική σε πολύ συμφέρουσες, σε ιδανικές θα έλεγα, συνθήκες και να μεταφέρεται μέσω ενός καλωδίου, πάλι, από την Αίγυπτο στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας», πρόσθεσε, προσπαθώντας να «πουλήσει» τη θέση της χώρας ως ενεργειακού κόμβου, αυξάνοντας τη γεωστρατηγική αξία της ντόπιας αστικής τάξης. «Η σημασία, λοιπόν, της Ανατολικής Μεσογείου έγκειται ακριβώς και ως προς αυτή της τη διάσταση, η οποία συναρτάται άμεσα με την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ», είπε.

Εξάλλου, η συζήτηση επεκτάθηκε και στον στόχο της ΕΕ να διασφαλίσει τον λεγόμενο ψηφιακό μετασχηματισμό της ευρωένωσης, βασικό πρόταγμα για εκσυγχρονισμούς στη Δημόσια Διοίκηση των κρατών - μελών, την ισχυροποίηση της οικονομίας τους και των ευρωενωσιακών επιχειρηματικών ομίλων, ώστε να ανταγωνιστούν από καλύτερες θέσεις αντίπαλα μονοπώλια. Προγραμματίζεται δε ξεχωριστή «στρατηγική συζήτηση» με θέμα την «εμπορική πολιτική» της ΕΕ.

Παραπέρα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έκανε μια «αποτίμηση» της κατάστασης όσον αφορά την πανδημία, τα εμβόλια και «τις στρατηγικές εμβολιασμού», τον οποίο προβάλλουν ως πανάκεια, την ώρα που έχουν απαξιώσει άλλα βασικά μέτρα θωράκισης της δημόσιας υγείας. Εστίασαν στο «θέμα της διεθνούς αλληλεγγύης» και πως «να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε εμβόλια για όλους», αναφέρουν μέσα στην υποκρισία, καθώς μια σειρά από υποανάπτυκτες ζώνες του πλανήτη δεν έχουν πάρει παρά ελάχιστες ποσότητες και κράτη - μέλη της ΕΕ αξιοποιούν τη μέθοδο των «δωρεών» από ό,τι τους περισσεύει για να διευρύνουν τη διείσδυση εκεί επιχειρηματικών τους ομίλων.

Σήμερα, αναμένεται να συζητήσουν για τη «Μετανάστευση», αξιολογώντας - όπως λένε - την εφαρμογή των συμπερασμάτων που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Ιούνη φέτος, στην κατεύθυνση της «Ευρώπης - φρούριο», με ελεγχόμενες ροές μεταναστών, πάνω στις ειδικότητες που χρειάζονται οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Τη Δευτέρα η εκδήλωση για τις θέσεις του ΚΚΕ για το «νέο ΕΣΥ»

Την ερχόμενη Δευτέρα, 25 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ. στον Περισσό, το ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση στην οποία ο ΓΓ της ΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα παρουσιάσει την κριτική του Κόμματος για το λεγόμενο «νέο ΕΣΥ», καθώς και τις θέσεις και προτάσεις του ΚΚΕ.

Στην εκδήλωση θα γίνουν επίσης παρεμβάσεις από στελέχη του κινήματος από τον χώρο της Υγείας και της Πρόνοιας, μεταξύ άλλων για τα εξής:

-- Την προώθηση της παραπέρα ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ μέσω των ΣΔΙΤ, της αυτοτέλειας της νοσοκομειακής μονάδας κ.ά.

-- Τον ρόλο του υγειονομικού στο «νέο ΕΣΥ».

-- Τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ ως ιδιωτικής ασφαλιστικής εταιρείας.

-- Κριτική στο Εθνικό Σχέδιο για την Αναπηρία.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ