ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 22 Οχτώβρη 2017
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ
Δηλώνει περήφανος για το πολιτικό «στριπτίζ» στις ΗΠΑ

Συνέντευξη του πρωθυπουργού στην οποία προσπαθεί να εξωραΐσει τα όσα διαδραματίστηκαν στο πρόσφατο ταξίδι του

Από τη συνάντηση Τραμπ - Τσίπρα

Copyright 2017 The Associated

Από τη συνάντηση Τραμπ - Τσίπρα
Περήφανος για το ξετσίπωτο πολιτικό «στριπτίζ» στις ΗΠΑ εμφανίστηκε σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» την περασμένη Παρασκευή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, και βεβαίως έχοντας στο μυαλό του το πώς θα συνεχίσει να «ξεπλένει» τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως «τόσο το ταξίδι μου συνολικά όσο και οι συνομιλίες με τον Πρόεδρο Τραμπ, στέφθηκαν με απόλυτη επιτυχία». Οι επαίσχυντες συμφωνίες με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, που εμπλέκουν ακόμα περισσότερο τον ελληνικό λαό στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, είναι για την αστική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ «αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας - ΗΠΑ», όπως ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας, ενώ εντελώς ξεδιάντροπα, τη στιγμή που η κυβέρνησή του ανάβει το «πράσινο φως» για φύλαξη πυρηνικών στο Αραξο, έκανε λόγο για «σεβασμό προς τους Ελληνες από τις ΗΠΑ», για «ελπιδοφόρα στιγμή για τις εξελίξεις στην περιοχή μας» και για «αναγνώριση του στρατηγικού ρόλου της χώρας ως πυλώνα σταθερότητας σε μια ασταθή περιοχή και ως χώρα κλειδί στην προσπάθεια για ειρηνική επίλυση μιας σειράς δύσκολων προβλημάτων στη γειτονιά μας».

Το ρεσιτάλ εμπαιγμού και θράσους σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων συνεχίστηκε, αφού ο πρωθυπουργός μίλησε για «οικονομία που ανακάμπτει», ενώ κάθε λίγο και λιγάκι αναφερόταν - σα να ήταν ευαγγέλιο - στα λόγια του Τραμπ. «(...) Τα όσα είπε για την Ελλάδα και τη στάση των ΗΠΑ απέναντί μας, η στήριξή του για τη ρύθμιση του χρέους αλλά και η αναγνώριση της γεωπολιτικής σημασίας της χώρας δεν νομίζω ότι άφησαν περιθώρια για παρεξηγήσεις», ανέφερε και συνέχισε λέγοντας: «Η εποχή που η Ελλάδα ήταν μαύρο πρόβατο, συνώνυμο της χρεοκοπίας και της κακοδιαχείρισης έχει περάσει ανεπιστρεπτί». Και είναι γεγονός ότι και μόνο που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πήρε τα εύσημα από τις ΗΠΑ για τη στήριξη των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών και για τη δαπάνη στο 2% του ΑΕΠ για τους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς, αρκεί για να αντιληφθεί κανείς ότι απ' αυτή τη συνάντηση μόνο νέοι κίνδυνοι μπορούν να προκύψουν για τον ελληνικό λαό και τους άλλους λαούς της περιοχής.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στα εύσημα που παίρνει η κυβέρνησή του από άλλες αστικές κυβερνήσεις και ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς: «Στο εξωτερικό οι πάντες - κι αυτό επιβεβαιώθηκε και από τις συναντήσεις μας στις ΗΠΑ και από τις συνομιλίες μας με την Κριστίν Λαγκάρντ και από τις δηλώσεις του Προέδρου Τραμπ - αναγνωρίζουν τη μεγάλη πρόοδο της Ελλάδας και θεωρούν δεδομένο το άμεσο κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης». Κάτι που έχει άμεση σχέση με το ότι η κυβέρνηση δουλεύει με προσήλωση και συνέπεια για την ικανοποίηση των αναγκών του μεγάλου κεφαλαίου, της ανάκαμψης των κερδών του, που προϋποθέτει το τσάκισμα των δικαιωμάτων των εργαζομένων και την υλοποίηση άγριας αντιλαϊκής πολιτικής.

Τέλος, ο πρωθυπουργός προσπαθώντας να απαντήσει σχετικά με το «πώς είναι να ακούει θετικά λόγια (σ.σ. ο ίδιος) που δεν είχε εκφράσει και τις πιο θετικές εκτιμήσεις για τον νέο Αμερικανό Πρόεδρο», επιχείρησε εκ νέου να θολώσει τα νερά, λέγοντας: «Στις διεθνείς σχέσεις της χώρας, και ακόμα περισσότερο, σε μια επίσκεψη στις ΗΠΑ, κάθε Ελληνας πρωθυπουργός εκπροσωπεί τη χώρα του. Οχι το κόμμα ή την παράταξή του». Θυμίζοντας έτσι σοσιαλδημοκρατικής κοπής, χρεοκοπημένα επιχειρήματα, τα οποία χρησιμοποιούσε συχνά το ΠΑΣΟΚ, όταν απ' τη μια έδινε «γην και ύδωρ» για τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ σε Γιουγκοσλαβία, Ιράκ, Αφγανιστάν, και απ' την άλλη στελέχη του έπαιζαν θέατρο ότι δήθεν ήταν ενάντιά τους.

ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΣΤΟΝ ΑΡΑΞΟ
Μισές «διαψεύσεις» ξανά από την κυβέρνηση

Διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει θέμα, χωρίς να διαψεύδουν το απόρρητο έγγραφο του ΝΑΤΟ που θέτει τέτοιο ζήτημα!

Το πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη» την Παρασκευή
Το πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη» την Παρασκευή
Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη» της Παρασκευής και να διαψεύσει τις προετοιμασίες στη βάση του Αραξου για το ενδεχόμενο να φιλοξενήσει πυρηνικά όπλα, επιχείρησε ξανά η κυβέρνηση. Θυμίζουμε ότι ο «Ριζοσπάστης», επικαλούμενος απόρρητο έγγραφο του ΝΑΤΟ που διέρρευσε σε ενημερωτική ιστοσελίδα, έγραφε για μια σύσκεψη που έγινε στα τέλη Σεπτέμβρη στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπου έγινε αποτίμηση των εργασιών εκσυγχρονισμού της βάσης, με στόχο ανάμεσα σε άλλα να υποδεχτεί «ειδικά όπλα», δηλαδή πυρηνικά.

Το έγγραφο επιβεβαιώνει, ουσιαστικά, τις σχετικές καταγγελίες του ΚΚΕ από τα μέσα Σεπτέμβρη. Απαντώντας ωστόσο σε ερώτηση που του έγινε από τηλεοπτικό σταθμό (ΑΝΤ1) το πρωί της Παρασκευής, ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, υποστήριξε: «Δεν υπάρχει θέμα πυρηνικών στην Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι αποπυρηνικοποιημένη ζώνη, ούτε υπήρξε αίτημα (σ.σ.: εκ μέρους των ΗΠΑ) ούτε θα υπάρξει ποτέ. Ούτε αποθήκευσης. Δεν υπάρχουν ούτε θα υπάρξουν ποτέ συζητήσεις για πυρηνικά στην Ελλάδα».

Αντίστοιχα, ο αν. υπουργός Αμυνας, Δ. Βίτσας, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό («Real fm»), ισχυρίστηκε: «Στον Αραξο δεν υπήρξαν ούτε θα υπάρξουν πυρηνικά όπλα για αποθήκευση κ.λπ. Τώρα να επιμένει κάποιος πάνω σε ένα ζήτημα, μπορεί να επιμένει, κάνοντας ότι αγνοεί οτιδήποτε άλλο λέγεται με τον πιο επίσημο τρόπο». Θυμίζουμε ότι ανάλογες διαψεύσεις είχε κάνει ο Δ. Βίτσας και πρόσφατα, από το βήμα της Βουλής, λίγο πριν αποκαλυφθεί το έγγραφο του ΝΑΤΟ και επιβεβαιωθεί ότι η συζήτηση και οι προετοιμασίες για το ενδεχόμενο να φιλοξενηθούν πυρηνικά στον Αραξο είναι υπαρκτές.

Να σημειωθεί εξάλλου ότι κανένας από τους δύο υπουργούς δεν διέψευσε το ΝΑΤΟικό έγγραφο. Θυμίζουμε, τέλος, ότι πυρηνικά υπήρξαν και παλιότερα στον Αραξο, παρά τις σχετικές διαψεύσεις. Μάλιστα, τα τελευταία απομακρύνθηκαν μόλις το 2011, όπως ενημέρωσαν οι ίδιοι οι Αμερικανοί, υποχρεώνοντας την τότε κυβέρνηση να το παραδεχτεί!

Κύμα καταδίκης από συνδικάτα

Στο μεταξύ, κείμενο καταδίκης των σχεδίων της κυβέρνησης σχετικά με τον Αραξο συνυπογράφουν Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Σωματεία. Συγκεκριμένα: Τα Εργατικά Κέντρα Αρτας, Αγρινίου, Ιωαννίνων, Λάρισας, Νάουσας, Ζακύνθου, Λαμίας, Πειραιά και Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου. Οι Ομοσπονδίες Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών, Οικοδόμων, Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Συνταξιούχων ΙΚΑ, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Λογιστών.

Από τον κλάδο των Τροφίμων, τα Συνδικάτα Γάλακτος, Τροφίμων, Ποτών Ν. Αττικής, τα Σωματεία Εργαζομένων σε «TASTY FOODS ΑΕ», «ΕΒΓΑ», «ΦΑΓΕ», Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας, «Αθηναϊκής Ζυθοποιίας», Διαλογής και Ψύξης Φρούτων και Λαχανικών Νάουσας, Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ν. Λάρισας, Εργαζομένων στην εταιρεία «Βιοκαλλιεργητές Σητείας ΑΕ».

Από τον κλάδο Εμπορίου - Υπηρεσιών, τα Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Εργαζομένων «LIDL Ελλάς», Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ημαθίας - Πέλλας, Εργατοϋπαλλήλων σε Εμπορικές Επιχειρήσεις και Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών Ν. Αχαΐας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αγρινίου «Η ΕΝΩΣΗ». Από το χώρο του Δημοσίου, οι Σύλλογοι Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων.

Από τις Κατασκευές, η Ενωση Οικοδόμων και Εργαζομένων στα Συναφή Επαγγέλματα Ν. Αιτωλοακαρνανίας και το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας. Από τους ΟΤΑ Σύλλογοι και Σωματεία Εργαζομένων στους Δήμους Κορυδαλλού, Αγ. Αναργύρων - Καματερού, Ελληνικού - Αργυρούπολης, Πετρούπολης, Αγίας Βαρβάρας, Βριλησσίων, Λυκόβρυσης - Πεύκης, Αμαρουσίου, Ικαρίας και Φούρνων, Περάματος.

Από τον κλάδο της Κλωστοϋφαντουργίας, τα Σωματεία Κλωστοϋφαντουργίας Νάουσας «ΚΛΩΘΩ», Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ν. Αττικής, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ν. Λάρισας, Εργατοτεχνιτών Γούνας Νομού Καστοριάς, Κλωστοϋφαντουργών - Ιματισμού - Δέρματος Ν. Αγρινίου. Από τον Επισιτισμό - Τουρισμό, τα Σωματεία Εργαζομένων στα ξενοδοχεία «Miramare Wonderland» και «Royal Olympic».

Τέλος, το Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμακοϋπαλλήλων Ν. Μεσσηνίας, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Ν. Αττικής (ΣΕΤΗΠ), η Ενωση Λογιστών Θεσσαλονίκης, η Ενωση Λογιστών Ν. Λάρισας, το Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορίνθου.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η κυβέρνηση παίζει βρώμικο ρόλο στην προώθηση αντιλαϊκών σχεδιασμών

Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στην «Εφημερίδα των Συντακτών»:

«Οσο κι αν προσπαθεί ο κ. Τσίπρας να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα δεν μπορεί να κρύψει ούτε τις επαίσχυντες και επικίνδυνες συμφωνίες, που υπέγραψε στις ΗΠΑ με την κυβέρνηση Τραμπ ούτε πολύ περισσότερο την απροκάλυπτη στήριξή του στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό.

Δεν πρωτοτυπεί καθόλου, επίσης, όταν χρησιμοποιεί τα - σοσιαλδημοκρατικής κοπής - χρεοκοπημένα επιχειρήματα "άλλο το κόμμα, άλλο η κυβέρνηση", τα οποία έλεγε παλιότερα το ΠΑΣΟΚ, όταν, απ' τη μια, έδινε "γην και ύδωρ" για τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ σε Γιουγκοσλαβία, Ιράκ, Αφγανιστάν, ενώ, από την άλλη, στελέχη του έπαιζαν θέατρο δήθεν ενάντιά τους.

Δυστυχώς γι' αυτόν, όλο και περισσότερος κόσμος αντιλαμβάνεται, όχι απλά τη διγλωσσία, αλλά το βρώμικο ρόλο που παίζει στην προώθηση αντιλαϊκών σχεδιασμών, για τον οποίο άλλωστε και επιλέχθηκε».
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org