ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 22 Οχτώβρη 2017
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Συνεχίζονται τα παζάρια για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης

Χριστιανοδημοκράτες και Πράσινοι στα παζάρια για το σχηματισμό της νέας γερμανικής κυβέρνησης

Copyright 2017 The Associated

Χριστιανοδημοκράτες και Πράσινοι στα παζάρια για το σχηματισμό της νέας γερμανικής κυβέρνησης
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Την Παρασκευή το απόγευμα ξεκίνησαν οι ουσιαστικές διαπραγματευτικές συνομιλίες, με τα κόμματα που ενδέχεται να σχηματίσουν κυβέρνηση στη Γερμανία («Τζαμάικα», από τα χρώματα των κομμάτων), τις CDU / CSU (Χριστιανοδημοκράτες / Χριστιανοκοινωνιστές), το FDP (φιλελεύθεροι) και τους Πράσινους, να κάθονται για πρώτη φορά όλοι μαζί στο ίδιο τραπέζι. Στις διευρυμένες αυτές συναντήσεις θα συμμετέχουν πάνω από 50 εκπρόσωποι όλων των κομμάτων. Οι γενικές γραμματείες των τεσσάρων κομμάτων έχουν συμφωνήσει σε 12 ενότητες, οι οποίες θα αποτελέσουν το αντικείμενο των συζητήσεων, και σύμφωνα με πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων, πρώτα θα τεθούν τα θέματα Οικονομικά - Προϋπολογισμός - Φορολογία και θα ακολουθήσει η θεματική ενότητα «Ευρωπαϊκή Ενωση». Οι επόμενες συναντήσεις έχουν προγραμματιστεί για την Τρίτη (24/10), την Πέμπτη (26/10) και τη Δευτέρα (30/10).

Η κυβέρνηση αυτού του συνασπισμού, με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών στις 25 Σεπτέμβρη και με δεδομένη την ανακοίνωση του SPD (Σοσιαλδημοκράτες) ότι αποχωρεί από το «μεγάλο συνασπισμό» και περνάει στην αντιπολίτευση, είναι αυτή τη στιγμή η μόνη δυνατή εκδοχή που θα δώσει συνέχεια στη θωράκιση των συμφερόντων του κεφαλαίου, με δεδομένο το χτύπημα των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων και κατακτήσεων.

Θυμίζουμε ότι την περασμένη Τετάρτη έγιναν οι πρώτες ξεχωριστές συναντήσεις της CDU / CSU με το FDP και τους Πράσινους, με τους εκπροσώπους όλων των κομμάτων να τις χαρακτηρίζουν «εποικοδομητικές». Την Πέμπτη συναντήθηκαν FDP και Πράσινοι. H γγ του FDP, Nίκολα Μπέερ, δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι υπήρχε «μια μεγάλη προγραμματική ζωντάνια», ενώ στο θετικό κλίμα αναφέρθηκε και ο πρόεδρος των Πρασίνων, Τζεμ Οζντεμίρ, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι υπάρχουν αρκετά θέματα να επιλυθούν, όπως η κλιματική αλλαγή, το Προσφυγικό, η ΕΕ, ενώ σε αρκετά ζητήματα υπάρχει σύμπνοια.

Ενδεικτικά, ο γενικός γραμματέας της CDU, Πέτερ Τάουμπερ, δήλωσε αισιόδοξος για τη συνέχιση των συνομιλιών αλλά και ότι υπάρχει ακόμα δρόμος ώσπου οι πιθανοί εταίροι να βρουν λύσεις. Ο ίδιος κάλεσε το κόμμα του σε ενότητα μπροστά στις διαπραγματεύσεις για κυβέρνηση, στον απόηχο της εσωκομματικής δυσαρέσκειας για την εκλογική μείωση της CDU, που πήρε το μικρότερο ποσοστό στην ιστορία της: «Πρέπει να υπηρετήσουμε αυτή τη χώρα. Γι' αυτό μας ψήφισαν 15 εκατ. άνθρωποι». Αλλά και ο πρόεδρος της CSU, Χορστ Ζεεχόφερ, εξέφρασε ικανοποίηση για τις πρώτες συναντήσεις.

Παράλληλα, έχουν ξεκινήσει τα σενάρια για τη διαδοχή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο υπουργείο Οικονομικών, με τους Φιλελεύθερους να απαιτούν το υπουργείο να μην είναι στα χέρια της CDU, χωρίς να θέτουν όρο να περάσει στο κόμμα τους. Πάντως οι Χριστιανοδημοκράτες δεν εμφανίζονται τόσο πρόθυμοι να αφήσουν αυτό το νευραλγικό υπουργείο. Ο Β. Σόιμπλε αναμένεται να ψηφιστεί με ευρεία πλειοψηφία πρόεδρος της γερμανικής Βουλής την Τρίτη.

Περικοπές σχεδιάζει η «Siemens»

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς», η «Siemens» σχεδιάζει περαιτέρω περικοπές κόστους στον κλάδο Ενέργειας και Αερίου, που είναι πιθανό να οδηγήσουν σε χιλιάδες απολύσεις σε όλο τον κόσμο. Οι λεπτομέρειες της «αναδιάρθρωσης» αυτής δεν έχουν καθοριστεί, όμως ο γερμανικός κολοσσός επικαλείται μείωση της ζήτησης παγκοσμίως (κατά 41%) για τις τεράστιες τουρμπίνες ηλεκτροπαραγωγής, στις οποίες ειδικεύεται.

Το γερμανικό μηνιαίο περιοδικό «Manager Magazin» ανέφερε, επικαλούμενο πηγές από την εταιρεία, ότι η «Siemens» μπορεί να κλείσει ή να πουλήσει έως και 11 από τα 23 εργοστάσιά της στον κόσμο, ενδεχομένως και στη Γερμανία. Στο συγκεκριμένο κλάδο απασχολεί 30.000 εργαζομένους σε όλο τον κόσμο, εκ των οποίων οι 12.000 βρίσκονται στη Γερμανία.

ΙΑΠΩΝΙΑ
Σήμερα οι βουλευτικές εκλογές

ΤΟΚΙΟ.--

Εκλογές για την ανάδειξη των 465 μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων γίνονται σήμερα στην Ιαπωνία, στο φόντο της όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών σε Ασία - Ειρηνικό, αλλά και ενώ συνεχίζεται η ανησυχία για την πορεία της ιαπωνικής καπιταλιστικής οικονομίας. Οι εκλογές γίνονται πρόωρα, μετά από απόφαση που πήρε η κυβέρνηση του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (LDP) του Σίνζο Αμπε, σε ένα πλαίσιο ευρύτερων εξελίξεων στην περιοχή, όπου τους τελευταίους μήνες επιδρούν όλο και περισσότερο οι διεργασίες γύρω από την Κορεατική Χερσόνησο.

Η κυβερνητική συμμαχία του LDP εμφανιζόταν πρώτη σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, αν και δεν είναι σίγουρο ότι θα κατορθώσει να συγκεντρώσει τις 290 έδρες που είχε μετά τις τελευταίες εκλογές (το 2014). Μεγάλη συζήτηση γίνεται για τις επιδόσεις που θα έχει το νέο κόμμα Κίμπο Νο Το (Κόμμα της Ελπίδας), με επικεφαλής την περιφερειάρχης του Τόκιο Γιουρίκο Κόικε, η οποία προέρχεται από το κόμμα του Αμπε και μάλιστα έχει διατελέσει υπουργός Αμυνας στην πρώτη κυβέρνηση του LDP.

Από τη μεριά του, το Ιαπωνικό ΚΚ (Japanese Communist Party - JCP) συμμετέχει στις εκλογές, έχοντας δηλώσει ότι «θα καταβάλει τη μεγαλύτερη προσπάθεια για μια νίκη της συμμαχίας των κομμάτων της αντιπολίτευσης και των ανήσυχων πολιτών που αντιτάσσονται στους φιλοπόλεμους νόμους και την κίνηση αναθεώρησης του άρθρου 9 του Συντάγματος» (με την οποία καταργούνται και τα τελευταία εμπόδια για την ανάληψη δράσης των Ενόπλων Δυνάμεων στο εξωτερικό). Οπως αναφέρει, στη συμμαχία περιλαμβάνονται, το JCP, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και το (επίσης σοσιαλδημοκρατικό) Συνταγματικό Δημοκρατικό Κόμμα Ιαπωνίας, που ιεραρχούν αιτήματα όπως η κατάργηση των πυρηνικών όπλων κ.τ.λ., ενώ προβάλλεται η ανάγκη «εκδημοκρατισμού», στο πλαίσιο της διαχείρισης του καπιταλιστικού συστήματος.

ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΩΝ D-8
Κάλεσμα για εξωτερικό εμπόριο σε εθνικά νομίσματα

Παρέμβαση Ερντογάν στη Σύνοδο της «Οργάνωσης για την Οικονομική Συνεργασία των 8 Αναπτυσσόμενων Χωρών»

ΑΓΚΥΡΑ.--

«Δεν υπάρχει λόγος να επιτρέπουμε στις οικονομίες μας να ταλαιπωρούνται υπό την πίεση των συναλλαγματικών ισοτιμιών» είπε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας χτες στην έναρξη της Συνόδου της «Οργάνωσης για την Οικονομική Συνεργασία των 8 Αναπτυσσόμενων Χωρών» (Developing - 8 Countries), στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Τούρκος ηγέτης επέλεξε να σταθεί στη σημασία που έχει το εμπόριο ανάμεσα στα κράτη των «D-8» να γίνεται στα εθνικά νομίσματα, ενώ σήμερα το δολάριο εξακολουθεί να είναι κυρίαρχο στην πλειοψηφία των διμερών και πολυμερών εμπορικών συναλλαγών, παγκοσμίως. Ο Ερντογάν υπογράμμισε ακόμα ότι «είναι απαράδεκτο για τους D-8 να μένουν ίδιοι ενώ ζούμε σε έναν κόσμο που όλα διαρκώς αλλάζουν» αλλά και ότι η οργάνωση πρέπει να διευρυνθεί με νέα μέλη.

Υπενθυμίζουμε ότι η ομάδα D-8 δημιουργήθηκε το 1997 και μέλη της είναι οι εξής 8 «αναδυόμενες» οικονομίες του μουσουλμανικού κόσμου: Τουρκία, Ινδονησία, Μπαγκλαντές, Αίγυπτος, Ιράν, Μαλαισία, Νιγηρία και Πακιστάν.

Ανεξάρτητα από το αν τελικά υλοποιηθούν προτάσεις για την ενίσχυση του εμπορίου σε νομίσματα άλλα από το δολάριο, τέτοιες προτάσεις είναι ενδεικτικές της όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, που φυσικά έχει επιδράσεις και στις οικονομικές σχέσεις.

Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της όξυνσης ανταγωνισμών είναι οι εντεινόμενες «τριβές» στις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας, μετά τις πρόσφατες συλλήψεις υπαλλήλων του αμερικανικού προξενείου στην Κωνσταντινούπολη για σχέσεις με τους πραξικοπηματίες του 2016. Από το βήμα του «Παγκόσμιου Φόρουμ του δικτύου TRT», ο Ερντογάν χτες αμφισβήτησε την «ειλικρίνεια» των σχέσεων των δύο χωρών και είπε ότι αν τόσο εύκολα ένας πρέσβης των ΗΠΑ εξ ονόματος της Ουάσιγκτον αναστέλλει τη χορήγηση βίζας, τότε «θα πρέπει να επανεξετάσω τη στρατηγική σχέση» (των δύο χωρών).

Να σημειωθεί πάντως ότι την Τρίτη έφτασε στην Αγκυρα αντιπροσωπεία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για επαφές με το τουρκικό ΥΠΕΞ, με την ατζέντα του να περιλαμβάνει αφενός την τελευταία «κρίση», αφετέρου άλλα θέματα της περιοχής, όπως τις εξελίξεις στη Συρία. Στην Ουάσιγκτον, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ δήλωσε λακωνικά ότι οι συνομιλίες ήταν «παραγωγικές» και έγινε «ουσιώδης πρόοδος σε ολόκληρη την ατζέντα». Αντίστοιχα και ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ περιέγραψε τις συναντήσεις ως «πολύ παραγωγικές»...

  • Ο αμερικανικός κολοσσός «Τζένεραλ Ελέκτρικ» (GE) υπέγραψε με την τουρκική εταιρεία τηλεπικοινωνιών «Turk Telekom» μνημόνιο κατανόησης για τον «ψηφιακό μετασχηματισμό των βιομηχανικών εταιρειών».
ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Οικονομικά προβλήματα «λυγίζουν» τα νοσοκομεία

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ.--

Σοβαρά οικονομικά προβλήματα αντιμετωπίζουν πολλά νοσοκομεία της Ολλανδίας, με ορισμένα να απειλούνται και με χρεοκοπία. Πρόσφατο ρεπορτάζ της εφημερίδας «Telegraf» με τίτλο «Τα νοσοκομεία λυγίζουν», με στοιχεία του Τομέα Υγείας του Ταμείου Εγγυήσεων (WFZ), που παρέχει δάνεια σε ιδρύματα υγειονομικής περίθαλψης, αναφέρει ότι 15 από τα περίπου 100 νοσοκομεία της Ολλανδίας, «βρίσκονται υπό αυξημένο οικονομικό κίνδυνο», ενώ δύο από αυτά είναι στα πρόθυρα χρεοκοπίας.

Επιπλέον, η ολλανδική λογιστική και συμβουλευτική εταιρεία BDO δήλωσε ότι 1 στα 4 ολλανδικά νοσοκομεία αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες, ενώ κρατικές υπηρεσίες, όπως το Κεντρικό Γραφείο Προγραμματισμού προειδοποιούν ότι η ποιότητα και η προσβασιμότητα της υγειονομικής περίθαλψης βρίσκονται υπό πίεση, το ποσοστό ασφάλισης ασθενείας μειώνεται από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες διαπραγματεύονται σκληρά για την τιμή και τα φάρμακα ολοένα και ακριβαίνουν.

Τέλος, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, καθώς η νέα κυβέρνηση θα μειώσει τις δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη κατά 1,9 δισ. ευρώ σε τομείς όπως τα νοσοκομεία, το νοσηλευτικό προσωπικό, οι υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας, σημειώνει η εφημερίδα «Financieele Dagblad».

Θυμίζουμε τις πρόσφατες προειδοποιήσεις της Ενωσης Νοσηλευτών Ολλανδίας (V&VN) για μεγάλες ελλείψεις υγειονομικών, ιδιαίτερα στα νοσοκομεία, που οδηγεί σε εργασιακό στρες και κινδύνους για τους ασθενείς. Οι νοσηλευτές αναφέρουν ότι «κάποιες φορές ένα άτομο πρέπει να φροντίσει 80 ασθενείς», ενώ πολλοί είναι αυτοί που δουλεύουν επιπλέον βάρδιες για να «βγει» το πρόγραμμα. Σύμφωνα με την Ενωση Νοσηλευτών θα πρέπει να προσληφθούν 125.000 νοσηλευτές έως το 2025.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ