ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 22 Οχτώβρη 2017
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΦΟΠΛΙΣΤΩΝ
Ζητά να σταματήσουν ακόμα και οι υποτυπώδεις έλεγχοι

Αποθρασυμένοι οι εφοπλιστές από την πολιτική κάλυψη που τους παρέχει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η οποία και με το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ» έσπευσε να κουκουλώσει την πραγματική αιτία των ναυτικών εγκλημάτων, δηλαδή το κυνήγι της καπιταλιστικής κερδοφορίας, απειλούν με... «συρρίκνωση του ελληνικού νηολογίου με τη διαγραφή σημαντικού αριθμού πλοίων από αυτό», σε περίπτωση που συνεχιστούν οι υποτυπώδεις έλεγχοι που διενεργεί αυτήν την περίοδο ο Κλάδος Ελέγχου Πλοίων του υπουργείου Ναυτιλίας σε δεξαμενόπλοια μικρών αποστάσεων!

Οι έλεγχοι που διενεργεί ο ΚΕΠ ξεκίνησαν με αφορμή το ναυάγιο του «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ» και την γενική κατακραυγή που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις ότι το πλοίο αυτό ταξίδευε με ληγμένα πιστοποιητικά και αδικαιολόγητες παρατάσεις, όπως και ότι με τέτοια πιστοποιητικά ταξίδευαν άλλα 22 πλοία αυτής της κατηγορίας.

Από τους ελέγχους που διενεργούνται, οι οποίοι αφορούν απλώς σε στοιχειώδη μέτρα προστασίας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, της ναυσιπλοΐας και του θαλάσσιου περιβάλλοντος, μέχρι τώρα έχουν ακινητοποιηθεί 13 δεξαμενόπλοια με σοβαρές παραλείψεις στην αξιοπλοΐα τους, τα οποία ωστόσο έφεραν πιστοποιητικά αξιοπλοΐας σε ισχύ που τους είχαν εκδώσει Νηογνώμονες. Δηλαδή, οι ιδιωτικές εταιρείες που όπως αποδεικνύεται «πουλάνε» πιστοποιητικά αξιοπλοΐας με το κιλό και για λογαριασμό των οποίων, με «εντολή» πρωθυπουργού, ετοιμάζεται νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου να αναλάβουν αυτές οι εταιρείες συνολικά την ευθύνη των ελέγχων, επιθεωρήσεων και έκδοση πιστοποιητικών, με την ταυτόχρονη κατάργηση του ΚΕΠ!

Με τις επιθεωρήσεις που διενεργεί ο ΚΕΠ, όπως φαίνεται, «το ποτήρι ξεχείλισε» για τους εφοπλιστές, όταν από κλιμάκιο του κλάδου διαπιστώθηκε ότι σε τρία δεξαμενόπλοια της εταιρείας ΕΚΟ, θυγατρική των ΕΛΠΕ, είχαν εκδοθεί πιστοποιητικά αξιοπλοΐας από τον LLOYD'S (αγγλικός Νηογνώμονας), κατά παράβαση των διεθνών κανονισμών. Για την ακρίβεια τα τρία αυτά πλοία (ΕΚΟ 3, ΕΚΟ 4, ΕΚΟ 5) μετέφεραν βαρέος τύπου πετρέλαιο χωρίς να έχουν, όπως προβλέπεται, διπλό κύτος, βάζοντας έτσι σε σοβαρό κίνδυνο την ασφάλεια του πληρώματος και του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Ο αγγλικός Νηογνώμονας απέστειλε στις 17/10 επιστολή «διαμαρτυρίας» στην Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ), η οποία αμέσως ανέλαβε δράση. Την επομένη, 18/10, ο πρόεδρος της ΕΕΕ Θ. Βενιάμης έστειλε με τη σειρά του επιστολή στον υπουργό Ναυτιλίας, Π. Κουρουμπλή, σημειώνοντας: «Αναφερόμενοι στην από 17/10/2017 επιστολή του Lloyd's Register, που μας κοινοποιήθηκε, θα παρακαλούσα για την προσοχή σας αναφορικά με το σοβαρό πρόβλημα που φαίνεται να έχει ανακύψει στις σχέσεις συνεργασίας Νηογνωμόνων και υπηρεσιών του ΥΝΑΝΠ».

Ζητάει εξηγήσεις, επειδή ο ΚΕΠ «καθυστέρησε» στην έκδοση «Πιστοποιητικών Διαχείρισης Ερματος σε πλοία μελών της ΕΕΕ» όπως σε αυτά της ΕΚΟ και σημειώνει ότι γενικότερα η ΕΕΕ παρατηρεί «ανεξήγητες δυστοκίες και αστοχίες», «σε θέματα εφαρμογής της σχετικής Διεθνούς Σύμβασης», οι οποίες «επιτάσσουν την ανάληψη, το ταχύτερο δυνατόν, σχετικών πρωτοβουλιών εκ μέρους του υπουργείου σας».

Προσθέτει δε πως «εκτιμάται ότι η δρομολόγηση όλων των αναγκαίων διεργασιών εξομάλυνσης των προβλημάτων συνεργασίας του ΥΝΑΝΠ με τους νηογνώμονες για την άρση των εμποδίων και την κατάργηση των οποιωνδήποτε πρόσθετων απαιτήσεων ζητούνται για τα πλοία υπό ελληνική σημαία», εννοώντας προφανώς τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας και ασφάλειας, «θα έχει ευεργετικό αντίκτυπο για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής σημαίας σε σχέση με άλλα ανταγωνιστικά νηολόγια και θα αποτρέψει ενδεχόμενη συρρίκνωση του ελληνικού νηολογίου με τη διαγραφή σημαντικού αριθμού πλοίων από αυτό»!

ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ
Ενα μήνα μετά δεν έχει γίνει πλήρης καταγραφή των ζημιών

Συζήτηση στη Βουλή μετά από Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Ενα μήνα μετά τις πλημμύρες που ρήμαξαν το νησί της Σαμοθράκης, από το υπουργείο Εσωτερικών το ποσό που έχει δοθεί μέχρι τώρα για την αποκατάσταση των ζημιών είναι... ύψους 150.000 ευρώ! Το ...κονδύλι αυτό ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτης, το παρουσίασε, απαντώντας την περασμένη Πέμπτη από το βήμα της Βουλής στη σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Δελή, ως «περισσότερο από κάθε άλλη φορά άμεση ανταπόκριση» της κυβέρνησης για τις ανάγκες του νησιού.

Ο Γ. Δελής, περιγράφοντας την εικόνα που εξακολουθεί να εμφανίζει το νησί (δεκάδες σπίτια και καταστήματα πλημμυρισμένα, ή με πρόβλημα στατικότητας, δημόσια κτίρια και νηπιαγωγεία άχρηστα, οδικό ακόμα και αρδευτικό δίκτυο διαλυμένα, πνιγμένα ζώα, κατεστραμμένες καλλιέργειες κ.ο.κ.), επισήμανε ότι «ήταν μια καταιγίδα που ήρθε να επιβεβαιώσει το πόσο απαραίτητη είναι η αντιπλημμυρική προστασία και γενικότερα η προστασία από τα φυσικά φαινόμενα τα οποία επαναλαμβάνονται περιοδικά και να αναδείξει ασφαλώς και όλες τις εγκληματικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων, μηδέ της σημερινής εξαιρουμένης, στον τομέα συντήρησης των υποδομών».

Πρόσθεσε ότι αυτό που θα περίμενε κανείς να έχει γίνει ένα μήνα μετά, είναι «πρώτα - πρώτα η πλήρης καταγραφή όλων των ζημιών. Να ακολουθήσει η αποζημίωση όλων των πληγέντων στο 100% της ζημιάς τους. Να αποφασιστεί η απαλλαγή αυτών των πληγέντων από τους φόρους, τα χαράτσια, τα δημοτικά τέλη. Να παγώσουν τα χρέη τους, οι διαδικασίες κατασχέσεις. Να τους δοθούν άτοκα δάνεια. Βεβαίως, πάνω από όλα, πρέπει να αρχίσουν επιτέλους να υλοποιούνται οι αναγκαίες υποδομές στο νησί της Σαμοθράκης».

Ο υπουργός, εμπαίζοντας κυριολεκτικά τους νησιώτες, είπε ότι έχει προχωρήσει η καταγραφή των ζημιών, πως μπορεί να πλημμύρισε το Κέντρο Υγείας, όμως οι ανάγκες καλύπτονται από το Περιφερειακό Ιατρείο, πως ήδη το υπουργείο έχει προχωρήσει στη διαμόρφωση «master plan» για την αντιπλημμυρική προστασία του νησιού και θα δοθούν αποζημιώσεις κ.ά.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, αποκαλύπτοντας το μέγεθος της κοροϊδίας από την πλευρά της κυβέρνησης, σημείωσε ότι δεν έχει σταλεί καν μέχρι τώρα «ένα κρατικό διυπουργικό κλιμάκιο από υπηρεσίες οι οποίες να φροντίσουν την αναλυτική καταγραφή, έτσι ώστε να προχωρήσουμε στην άμεση αποκατάσταση και στις αποζημιώσεις, παρά έχει μείνει εκεί πέρα ένας δήμος αβοήθητος, μόνος, με τους ελάχιστους υπαλλήλους που έχει, να μπορέσει να καλύψει αυτές τις ανάγκες». Αλλά ούτε έστω μία κινητή υγειονομική μονάδα, αφού το Περιφερειακό Ιατρείο που ανέφερε ο Π. Σκουρλέτης, δεν μπορεί ούτε για αστείο να καλύψει τις ανάγκες των δυόμιση χιλιάδων κατοίκων. Ενώ ...υπενθύμισε στον υπουργό ότι τα αντιπλημμυρικά έργα δεν είναι επιλέξιμα για την ΕΕ. Επανέλαβε ότι είναι θέμα ζωτικής σημασίας η δημιουργία των κατάλληλων υποδομών στο νησί και σε όλες τις περιοχές της χώρας.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ «ΑΝΘΡΩΠΟΙ - ΧΡΩΜΑ + ΣΙΔΕΡΟ 10»
Ολοκληρώνεται σήμερα με λαϊκό γλέντι

ολοκληρώνεται σήμερα Κυριακή η εικαστική έκθεση «Ανθρωποι - Χρώμα + Σίδερο 10», με κύριο θέμα τον πόλεμο και τη μετανάστευση, στην οποία συμμετέχουν με έργα τους 240 καλλιτέχνες (γλύπτες, ζωγράφοι, φωτογράφοι, χαράκτες). Η έκθεση φιλοξενήθηκε στο εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο υφασμάτων «Καχραμάνογλου» (Κωνσταντινουπόλεως 51, Κερατσίνι) και διοργανώθηκε από την Κίνηση Εικαστικών Καλλιτεχνών Πέρα(σ)μα, το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής, τον Φοιτητικό Σύλλογο Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και τη Λαϊκή Επιτροπή Δραπετσώνας - Κερατσινίου.

Σήμερα το πρωί θα πραγματοποιηθεί εργαστήρι για παιδιά, ενώ στις 7 μ.μ. θα γίνει συζήτηση με θέμα «Η παρέμβαση του κεφαλαίου στην Τέχνη - οι συνέπειες». Στις 9 το βράδυ θα γίνει λαϊκό γλέντι με τον Βαγγέλη Κορακάκη.

Σύλληψη ύποπτου ως τζιχαντιστή στην Αλεξανδρούπολη

Βίντεο και φωτογραφίες με βασανιστήρια και εκτελέσεις συλληφθέντων από τον ISIS περιλαμβάνονται, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, στο υλικό που βρέθηκε στο κινητό τηλέφωνο 32χρονου Σύρου, ο οποίος συνελήφθη προχτές στην Αλεξανδρούπολη. Η αστυνομία έφτασε στη σύλληψή του μετά και από καταγγελίες της συζύγου του, τον περασμένο μήνα, για κακοποίηση της ίδιας και των ανήλικων παιδιών τους. Eξετάζεται η συμμετοχή του σε «τρομοκρατικές πράξεις» εκτός Ελλάδας.

Οπως έγινε γνωστό από αστυνομικές πηγές, ο 32χρονος Σύρος, μαζί με την οικογένειά του, μπήκαν στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στη Λέρο, τον Ιούνη του 2016. Αμέσως υπέβαλε αίτημα ασύλου, για το οποίο ακολουθήθηκε η νόμιμη διαδικασία. Από την Κρατική Ασφάλεια, όμως, εκδόθηκε το διοικητικό μέτρο της διακριτικής παρακολούθησης. Το Σεπτέμβρη, η σύζυγός του κατέφυγε στην αστυνομία στη Θεσσαλονίκη, όπου έμεναν, και κατήγγειλε ότι κακοποιούσε την ίδια και τα δύο τους παιδιά, γι' αυτό και σχηματίστηκε σε βάρος του δικογραφία για ενδοοικογενειακή βία. Αργότερα, υπήρξε και άλλη καταγγελία, η οποία ανέφερε ότι είχε συμμετοχή σε ενέργειες του ISIS στη Συρία. Ετσι, το μέτρο για διακριτική παρακολούθηση μετατράπηκε από την Κρατική Ασφάλεια σε απαγόρευση εισόδου στη χώρα, με βάση το οποίο θα συλλαμβανόταν όπου εντοπιζόταν.

Προχτές, εμφανίστηκε στην Αλεξανδρούπολη, προκειμένου να δώσει συνέντευξη για το άσυλο, αλλά συνελήφθη και στον έλεγχο που έγινε βρέθηκαν τα βίντεο και οι φωτογραφίες στο κινητό του τηλέφωνο. Σε κάποια από τα βίντεο, μάλιστα, όπως αναφέρει αστυνομική πηγή, εμφανίζεται και ο ίδιος. Το βράδυ, όταν έμαθε ότι επρόκειτο να παραπεμφθεί για συμμετοχή σε «τρομοκρατικές πράξεις», επιχείρησε να αυτοκτονήσει στο κελί του, κάνοντας βρόγχο την κουβέρτα του, αλλά τον πρόλαβαν οι αστυνομικοί.

«Πάγωσε» για τους δικαστές η δήλωση «πόθεν έσχες»

Ο πρόεδρος του ΣΤΕ Ν. Σακελλαρίου, με προχτεσινή προσωρινή διαταγή του, «πάγωσε» την επανεκδοθείσα υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε προχτές στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως» για τις δηλώσεις του «πόθεν έσχες» για δύο συνταγματικούς λόγους, μόνο όμως ως προς τους δικαστές και εισαγγελείς (εν ενεργεία και συνταξιούχους). Να υπενθυμίσουμε ότι χτες 21 Οκτώβρη έληγε η προθεσμία υποβολής «πόθεν έσχες». Η προσωρινή διαταγή «ανοίγει τον δρόμο» και στους λοιπούς υπόχρεους υποβολής δηλώσεων «πόθεν έσχες», με την αναφορά της σε αντισυνταγματικές διατάξεις. Σημειωτέον ότι η κυβέρνηση με το αιτιολογικό ότι δεν έχει ενημερωθεί για όσα άλλα αναφέρει περί αντισυνταγματικότητας η απόφαση του ΣτΕ, αφού η απόφαση δεν έχει καθαρογραφεί, δεν είχε δώσει μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής προθεσμία για τους υπόχρεους.

Το «πάγωμα» ισχύει για τις δηλώσεις του 2015 και 2016 και μέχρι να εκδοθεί οριστική απόφαση επί της σημερινής αιτήσεως - προσφυγής που κατέθεσαν οι δικαστικές Ενώσεις.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org