ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 22 Οχτώβρη 2017
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Σήμερα και αύριο οι εκλογές

Σήμερα Κυριακή 22 και αύριο Δευτέρα 23 Οκτώβρη πραγματοποιούνται οι εκλογές στον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο (ΠΜΣ). Μπροστά στις εκλογές, το «Αγωνιστικό Μέτωπο Μουσικών» που βρίσκεται στη Διοίκηση του Σωματείου, απευθύνει πλατύ κάλεσμα συμμετοχής στους μουσικούς για την ενίσχυσή του, κόντρα στις «Σειρήνες» της απαξίωσης και της αποχής. Για να δοθεί απάντηση που να είναι σύμφωνη με τις σύγχρονες ανάγκες σε κυβέρνηση και εργοδοσία, για ένα ακόμα πιο ισχυρό Σωματείο για τις σκληρές μάχες που έχει μπροστά του.

Το «Αγωνιστικό Μέτωπο Μουσικών» με ανακοίνωσή του απαντά στην «Ανεξάρτητη Κίνηση Μουσικών», που καλεί σε αποχή από τις εκλογές του Σωματείου:

«Η "Ανεξάρτητη Κίνηση Μουσικών" έστειλε το ξημέρωμα (σ.σ. Πέμπτη 19/10) μια ανακοίνωση σε όλους μας, που καλεί σε αποχή από τις εκλογές του Σωματείου μας.

Δεν νιώθουμε την ανάγκη να απαντήσουμε στις συκοφαντίες που αφορούν τη λειτουργία του ΔΣ και τη δράση του Συλλόγου μας. Αλλωστε, οι κατήγοροί μας δεν γνωρίζουν αυτήν τη λειτουργία αφού απέχουν σχεδόν ενάμιση χρόνο από το ΔΣ.

Αυτό που θεωρούμε πιο σημαντικό είναι ότι σε μια περίοδο που κυβέρνηση και εργοδοσία έχουν δημιουργήσει ένα ασφυκτικό περιβάλλον για την επιβίωση όλων μας, έχοντας καταργήσει τα περισσότερα δικαιώματά μας, υπάρχουν συνδικαλιστικά στελέχη που καλούν σε αποχή από τις εκλογές του Σωματείου μας. Δηλαδή παλεύουν για την απομαζικοποίηση και τη διάλυσή του στην πιο δύσκολη στιγμή.

Από παλιότερες κινητοποιήσεις
Από παλιότερες κινητοποιήσεις
Την Κυριακή 22 και τη Δευτέρα 23 Οκτώβρη μετριέται το μπόι του κλάδου μας, του επαγγέλματός μας.

Τα στοιχεία της συμμετοχής στις εκλογές φτάνουν στο υπουργείο Εργασίας και να είστε σίγουροι ότι εκτιμώνται ανάλογα. Ειδικά για το Σωματείο μας, που χτύπησε την πόρτα αυτού του υπουργείου διεκδικώντας τα Βαρέα - Ανθυγιεινά για τους μουσικούς των νυχτερινών κέντρων, την επαναφορά των χαμηλότερων ορίων συνταξιοδότησης για πνευστούς και Λυρικούς τραγουδιστές, τη μείωση των αναγκαίων ενσήμων για το εποχικό βοήθημα, την υποχρεωτικότητα της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας μας κ.ά.

Η μη συμμετοχή στις εκλογές του Σωματείου μας είναι μήνυμα ότι η αγωνιστικότητα και η διεκδικητικότητα των μουσικών υποχωρεί, ότι η απογοήτευση και η ηττοπάθεια βρίσκουν μεγαλύτερο έδαφος στο χώρο μας, ότι είμαστε πιο ανίσχυροι. Είναι μήνυμα προς την κυβέρνηση να μη δεχτεί τα αιτήματά μας, να συνεχίσει την επίθεσή της στο επάγγελμά μας.

Αυτό το μήνυμα θέλουν να δοθεί οι συνάδελφοι που καλούν σε αποχή.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους, άσχετα από το τι πιστεύουν, και ιδιαίτερα τους συναδέλφους που ακολούθησαν το προηγούμενο διάστημα την "Ανεξάρτητη Κίνηση Μουσικών" να γυρίσουν την πλάτη τους στο κάλεσμα για αποστράτευση.

Η αποχή από τις εκλογές δεν μπορεί να αποτελεί μονόδρομο για την αξιοπρέπεια των μουσικών, όπως λένε.

Από μουσική διαμαρτυρία
Από μουσική διαμαρτυρία
Οποιος έχει διαφορετική αντίληψη, έχει κάθε δικαίωμα μέσα από τις δημοκρατικές διαδικασίες του Σωματείου μας να παλέψει γι' αυτή και για την αλλαγή του συσχετισμού.

Οποιος καλεί σε αποχή χτυπά το συλλογικό μας όργανο και τη συλλογική προσπάθεια, αντικειμενικά συντάσσεται με εργοδοσία και κυβέρνηση.

Καλούμε όλους σας να δώσετε με τη συμμετοχή σας στις εκλογές απάντηση σε κυβέρνηση και εργοδοσία.

Μπορεί το Σωματείο μας να βγει πιο δικαιωμένο, πιο ισχυρό για τις σκληρές μάχες που έχει για την υπεράσπιση των συμφερόντων μας τα επόμενα δυο χρόνια».

  • Στην Αθήνα οι εκλογές θα γίνουν στα γραφεία του ΠΜΣ (Σαπφούς 10), από τις 10.00 έως τις 18.00. Εκλογές επίσης θα διεξαχθούν στα παραρτήματα της Θεσσαλονίκης και του Ηρακλείου Κρήτης στα Εργατικά Κέντρα, τη Δευτέρα 23/10.

Από τη συναυλία που έδωσε μαζί με το τουρκικό συγκρότημα «Ναζίμ Χικμέτ», ενάντια στην εκμετάλλευση, τον πόλεμο και την προσφυγιά
Από τη συναυλία που έδωσε μαζί με το τουρκικό συγκρότημα «Ναζίμ Χικμέτ», ενάντια στην εκμετάλλευση, τον πόλεμο και την προσφυγιά
ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΡΟΔΟ
Ηριάννα

1. Η δικαιοσύνη εξάντλησε τη σκληρότητά της. Απέρριψαν την αίτηση της Ηριάννας γα αποφυλάκιση. Μπροστά στο δράμα, διάλεξαν την παράτασή του και έστειλαν ένα μήνυμα προς όλους περί τάξης και νόμου. Είναι σίγουρο ότι η απόφαση αυτή δικαιώνει τους δεξιούς και χρυσαυγίτες, τον Κυριάκο και όσους ονειρεύονται μια καταστολή χωρίς όρια.

2. Εδώ παίζεται κάτι άλλο. Πρόκειται για το παρακράτος που βγαίνει από την τρύπα του. Νιώθω πως πέρα και πάνω από την Ηριάννα, εξελίσσεται ένα σχέδιο, μια πρόβα που εύχομαι να μην είναι ένα μαύρο προοίμιο. Τώρα μπορώ να καταλάβω όλη την ιστορία της δίκης για τον δολοφονημένο Φύσσα, την αλαζονεία των εγκληματιών της οργάνωσης, την επιθετικότητά τους.

3. Η δικαιοσύνη καταργεί τον εαυτό της. Η προκατάληψή της είναι αδυναμία της. Η υπερβολή της την ακυρώνει. Καταναλώνεται στο να «διαβάζει» το γράμμα του νόμου, αγνοώντας το πρόσωπο που εμφανίζεται μπροστά της, αγνοώντας το περί δικαίου αίσθημα μιας ολόκληρης κοινωνίας. Εμφανίζεται αδύναμη έως ασθενική.

4. Ας μην περιμένουμε μοιρολατρικά. Είναι καιρός ο καθένας να σταθεί όρθιος. Το ζητούμενο από εδώ και στο εξής είναι η διαύγεια. Φοβάμαι ότι η δικαιοσύνη εξελίσσεται σε μια κλειστή θρησκευτική σέχτα. Ο κόσμος είναι εξουθενωμένος και δεν αντιδρά. Κατά τα άλλα, παρακολουθώ με αποστροφή ορισμένους παλιούς δημοσιογράφους που μπροστά στα αφεντικά τους γίνονται πάλι έφηβοι για να τα υπηρετήσουν με τον καλύτερο τρόπο.

5. Παραφράζοντας τον Επίκουρο: Είτε η δικαιοσύνη επιθυμεί να χτυπήσει το κακό και δεν μπορεί, είτε δεν επιθυμεί και δεν το μπορεί. Εάν το επιθυμεί και δεν το μπορεί, είναι αδύναμη - πράγμα που δεν αρμόζει στη δικαιοσύνη.

6. Η Ηριάννα είναι το νέο πειραματόζωο στη σκηνή του παραλόγου. Ολοι γνωρίζουν για την αθωότητά της, ακόμα περισσότερο οι κυνηγοί της. Κυνηγοί που πιστεύουν στον Θεό ορθόδοξα, κυνηγοί που έρχονται από μαύρες δεκαετίες, κυνηγοί μέσα στη μίζερη ζωή τους, κυνηγοί που περνιούνται για ήρωες και άγιοι. Θλιβερές υπάρξεις που δεν θα καταλάβουν ποτέ τίποτα και θα ψηφίζουν κρυφά τους χρυσαυγίτες.

7. Οσο το πρόσωπο χάνεται μέσα στην αίθουσα των δικαστηρίων, θα νιώθουμε πάντα μετέωροι. Μπορεί μια μέρα να βρεθούμε ένοχοι για μισό αποτύπωμα αχνό όπως ένα όνειρο που θα φροντίσουν να γίνει εφιάλτης.


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ

Η μαζική συμμετοχή θα είναι η δική μας απάντηση, το μέτρο του δικού μας αναστήματος...

Ο Βασίλης Παρασκευόπουλος, πρόεδρος του ΠΜΣ δήλωσε στον «Ριζοσπάστη»:

«Οι εκλογές για κάθε Σωματείο, όπως και για το δικό μας είναι πολύ κρίσιμες. Μετριέται σ' αυτές το μπόι του κλάδου.

Ειδικά για τον ΠΜΣ που το προηγούμενο διάστημα έδωσε σκληρές μάχες για το σύνολο των ζητημάτων και για τα πιο ειδικά, αλλά και για τα "μεγάλα" ζητήματα. Διεκδίκησε και απαίτησε από υπουργεία και εργοδοσία το σύνολο των δικαιωμάτων μας. Ενδεικτικά αναφέρω τις κινητοποιήσεις για την Ασφάλιση, για τα βαρέα κι ανθυγιεινά των μουσικών των νυχτερινών κέντρων, για την παραμονή των χαμηλότερων ορίων συνταξιοδότησης για πνευστούς και λυρικούς τραγουδιστές, τη μείωση των απαραίτητων ενσήμων για το εποχικό βοήθημα, τις αμοιβές για τους εργαζόμενους σε δημοτικά σύνολα, ωδεία και κρατικές ορχήστρες, τα συγκεκριμένα μέτρα για τους ανέργους.

Ειδικά για το Σωματείο μας, που δεν δείλιασε από τον γενικότερο αρνητικό συσχετισμό και την απογοήτευση που υπάρχει. Δεν την αναπαρήγαγε, αλλά αντίθετα με όσες δυνάμεις είχε, διεκδίκησε, συγκρούστηκε, μπήκε στο μάτι της κυβέρνησης.

Σήμερα, αυτή η κυβέρνηση και με το αποτέλεσμα των εκλογών μας θα μετρήσει πόσο αυτή η γραμμή της διεκδίκησης βρίσκει απήχηση μέσα στον κλάδο, στους συναδέλφους.

Η μαζική, λοιπόν, συμμετοχή μας θα είναι η δική μας απάντηση, το μέτρο του δικού μας αναστήματος, απέναντι σε όλα αυτά τα μέτρα που έχουν πάρει και ετοιμάζονται να πάρουν.

Καλούμε κάθε συνάδελφο να συμμετάσχει, να αποδοκιμάσει και στην πράξη τις φωνές που ακούγονται μέσα στο Σωματείο και καλούν σε αποχή και ουσιαστικά σε αποστράτευση, την πιο κρίσιμη στιγμή για εμάς και τις οικογένειές μας».

Επίσημη πρεμιέρα για το «Τελευταίο Σημείωμα» του Π. Βούλγαρη

Αύριο, Δευτέρα 23 Οκτώβρη, στο Μέγαρο Μουσικής, θα πραγματοποιηθεί η επίσημη πρεμιέρα της νέας ταινίας του Παντελή Βούλγαρη «Τελευταίο Σημείωμα». Η ταινία αναφέρεται στη θυσία των 200 εκτελεσμένων κομμουνιστών της Καισαριανής, ανάμεσά τους και ο Ναπολέων Σουκατζίδης. Η ταινία θα κυκλοφορήσει στους κινηματογράφους από την Πέμπτη 26 Οκτώβρη.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org