ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 22 Οχτώβρη 2017
Σελ. /40
ΕΚΘΕΣΗ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΩΝ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΗΜΩΝ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
Πρωτότυπο υλικό και ανεπανάληπτα εκθέματα για τον Οκτώβρη

Συνεχίζεται μέχρι τις 28 Οκτώβρη, στην αίθουσα της Δημοτικής Πινακοθήκης Πειραιά (Φίλωνος, στο παλιό Ταχυδρομείο)

Μια ιστορία σ' ένα γραμματόσημο: η Ζαν Μαρί Λαμπούρμπ, Γαλλίδα μετανάστρια, εντάχθηκε το 1903 στους μπολσεβίκους. Στάλθηκε σε προπαγανδιστική αποστολή στον Γαλλικό στόλο όπου έπιασε δουλειά ως πλύστρα. Εκτελέστηκε από την Γαλλική αντικατασκοπεία το 1919
Μια ιστορία σ' ένα γραμματόσημο: η Ζαν Μαρί Λαμπούρμπ, Γαλλίδα μετανάστρια, εντάχθηκε το 1903 στους μπολσεβίκους. Στάλθηκε σε προπαγανδιστική αποστολή στον Γαλλικό στόλο όπου έπιασε δουλειά ως πλύστρα. Εκτελέστηκε από την Γαλλική αντικατασκοπεία το 1919
Μέχρι τις 28 Οκτώβρη θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό η μεγάλη έκθεση για την Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση που οργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ στην αίθουσα της Δημοτικής Πινακοθήκης Πειραιά (Φίλωνος, στο παλιό Ταχυδρομείο).

Στην έκθεση, με αφορμή έναν τεράστιο αριθμό γραμματοσήμων σχετικών με τον Οκτώβρη, γίνεται προσπάθεια να παρουσιαστεί η διαδρομή της ΕΣΣΔ στον αιώνα που πέρασε. Μέσα από τα γραμματόσημα αλλά και δεκάδες ταμπλό, αναδεικνύεται η σοσιαλιστική κοινωνία και ο σκοπός της ύπαρξής της, η ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών σε αντιπαράθεση με το καπιταλιστικό κέρδος.

Στους πέντε μεγάλους χώρους που απλώνεται η έκθεση, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία μέσα από ένα πλήθος ντοκουμέντων να παρακολουθήσει την πορεία του επαναστατικού κινήματος από τη βροντή των κανονιών του Παρισιού, της Κομμούνας δηλαδή που αφύπνισε τα πιο καθυστερημένα στρώματα του προλεταριάτου και έδωσε παντού ώθηση στο δυνάμωμα της επαναστατικής - σοσιαλιστικής προπαγάνδας, έως τη «Ματωμένη Κυριακή» της πρώτης επανάστασης του 1905, εκείνον τον πρώτο ξεσηκωμό της εργατικής τάξης, που η τσαρική εξουσία τον αντιμετώπισε με τα όπλα.

Ακολουθεί μια θύελλα επαναστατικών γεγονότων που σάρωσε τα επόμενα χρόνια τη Ρωσία, ώσπου ήρθε ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος, ο οποίος χαρακτηριστικά στη σχετική ενότητα της έκθεσης επιγράφεται ως ο μεγάλος σκηνοθέτης της επανάστασης. Ο επισκέπτης θα μάθει για τη σφαγή των απεργών εργατών στα χρυσωρυχεία του Λένα, την επιστράτευση, το μανιφέστο της ΚΕ των Μπολσεβίκων για τον πόλεμο και την επαναστατική γραμμή που χάραξαν.

Κι ύστερα η ενότητα υπό τη χαρακτηριστική φράση του Λένιν «Η επανάσταση για την οποία πάντα μιλούσαν οι μπολσεβίκοι πραγματοποιήθηκε...». Ενα πλήθος γεγονότων από τους προβολείς του «Αβρόρα» που σκίζουν τα σκοτάδια, έως την ανακήρυξη της δικτατορίας του προλεταριάτου από τον ίδιο τον Λένιν, περνούν μπροστά από τα μάτια του επισκέπτη, είτε μέσα από τα γραμματόσημα, είτε από τα ειδικά ταμπλό με τα ντοκουμέντα, όπως το «Διάταγμα για την ειρήνη» που φτάνει στα χαρακώματα, σ' έναν πόλεμο που έληξε με εργατική εξουσία και τους φαντάρους να περνάνε με το μέρος της επανάστασης.

Γραμματόσημο του 1936 για το δικαίωμα στην εργασία
Γραμματόσημο του 1936 για το δικαίωμα στην εργασία
Μια ξεχωριστή ενότητα αφορά την ιμπεριαλιστική επέμβαση για το πνίξιμο της επανάστασης και το δίδαγμα: «Οι κυρίαρχες τάξεις τα θυσίαζαν πάντα όλα, κυριολεκτικά όλα: θρησκεία, ελευθερία, πατρίδα, όταν επρόκειτο για την κατάπνιξη του επαναστατικού κινήματος των καταπιεζόμενων τάξεων» (Λένιν, Απαντα, τομ. 13 σελ. 305). Ενώ ξεχωριστή ενότητα είναι αυτή που αφορά τον Κόκκινο Στρατό και το τσάκισμα των ναζί στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μέσα από τα ταμπλό της έκθεσης ξετυλίγεται επίσης το πώς το παράδειγμα της πρώτης επαναστατικής εργατικής εξουσίας έγινε έμπνευση για τους εργάτες σε όλο τον κόσμο και πυροδότησε το μεγαλύτερο κίνημα μαζών στην ιστορία, το Κομμουνιστικό Κίνημα, κάτω από το λάβαρο του πρώτου εργατικού κράτους, που έγραψε στη σημαία του «ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΝΩΘΕΙΤΕ!».

Η έκθεση λειτουργεί σαν ένα πρωτοποριακό φωτο-σεμινάριο και αποτυπώνεται στη μνήμη όσων την παρακολουθούν ως ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός.


Από το ταμπλό με τα γραμματόσημα για την Οκτωβριανή Επανάσταση
Από το ταμπλό με τα γραμματόσημα για την Οκτωβριανή Επανάσταση

Σοβιετικό πόστερ για τον εξηλεκτρισμό
Σοβιετικό πόστερ για τον εξηλεκτρισμό
Να μην τη χάσει κανείς!

Ο χώρος της έκθεσης θα είναι ανοιχτός καθημερινά από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι και από τις 5 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ. Για ομαδικές επισκέψεις και οργανωμένες ξεναγήσεις, επικοινωνία στο τηλέφωνο 210.41.22890, τις ώρες 11 π.μ. - 2 μ.μ., στην ΚΟ Πειραιά. Ηδη, Κομματικές και Κνίτικες Οργανώσεις, σωματεία, φορείς, αλλά και σχολεία, είτε προγραμματίζουν επισκέψεις στην έκθεση, είτε την έχουν ήδη επισκεφτεί.

Στο χώρο της έκθεσης θα γίνουν επίσης βιβλιοπαρουσιάσεις εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής». Συγκεκριμένα:

-- Σήμερα, Κυριακή 22 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., το έργο του Μαξίμ Γκόρκι «Η Μάνα» από την Μαρία Γαβαλά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Την Τρίτη 24 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., η σειρά εκδόσεων της ΚΝΕ «Αλήθειες και ψέματα για το σοσιαλισμό». Θα μιλήσουν ο Λουκάς Αναστασόπουλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, και η Κωνσταντίνα Τσιουπρά, υπεύθυνη της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ.

-- Την Παρασκευή 27 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., η έκδοση «1917: Η πορεία προς την Οκτωβριανή Επανάσταση από μήνα σε μήνα». Θα μιλήσουν οι Κώστας Μπορμπότης και Δημήτρης Ξεκαλάκης, μέλη της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ.




Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org