ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 22 Οχτώβρη 2017
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι λαϊκές ελευθερίες στο στόχαστρο και της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

Η προκλητική απόρριψη - για δεύτερη φορά - των αιτήσεων αναστολής της Ηριάννας Β. Λ. και του Περικλή Μ. από το Εφετείο της Αθήνας θέτει αντικειμενικά στο κέντρο της δημόσιας συζήτησης και αντιπαράθεσης όχι μόνο την απαράδεκτη στάση της Δικαιοσύνης, που επιμένει να κρατά άδικα και ανάλγητα στη φυλακή δύο νέους ανθρώπους, που ήδη έχει καταδικάσει πρωτόδικα σε βαριές ποινές με μοναδικό ουσιαστικά «αποδεικτικό» στοιχείο ...μισό γενετικό αποτύπωμα (DNA), ποινικοποιώντας και τιμωρώντας στην πραγματικότητα τις κοινωνικές σχέσεις τους, αλλά και το νομοθετικό πλαίσιο, πάνω στο οποίο στηρίζονται τέτοιες αυταρχικές και επικίνδυνες γενικότερα για τις λαϊκές ελευθερίες αποφάσεις.

Μόνο ως κροκοδείλια μπορούν να χαρακτηριστούν τα δάκρυα κυβερνητικών στελεχών για τις συγκεκριμένες αποφάσεις των δικαστηρίων, τα οποία φυσικά και έχουν σοβαρή ευθύνη, όμως είναι το ίδιο το αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο η σημερινή κυβέρνηση διατηρεί άθικτο και εμπλουτίζει, που τους δίνει τη δυνατότητα να αυθαιρετούν.

Η πραγματικότητα είναι, όσο κι αν προσπαθεί η σημερινή κυβέρνηση να εμφανιστεί ως δήθεν κοινωνικά και δημοκρατικά ευαίσθητη, ότι κατά την περίοδο της διακυβέρνησής της, συνεχίζονται η εφαρμογή και ο εμπλουτισμός της εγχώριας ποινικής - κατασταλτικής νομοθεσίας και πρακτικής, με έναν πιο σύγχρονο και ευέλικτο μάλιστα τρόπο, που συνδυάζεται με την προσπάθεια ενσωμάτωσης της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, σε συνθήκες υποχώρησης του εργατικού και λαϊκού κινήματος.

Επιβεβαιώνεται και με τον τρόπο αυτό ότι το αστικό κράτος έχει συνέχεια στις βασικές στοχεύσεις, ανεξάρτητα από τις πολιτικές δυνάμεις που βρίσκονται κάθε φορά στην κυβέρνηση. Αποδεικνύεται, επίσης, για μιαν ακόμη φορά, ότι η κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης συνοδεύεται πάντοτε από την ένταση του αυταρχισμού, την καταπάτηση και τη συρρίκνωση λαϊκών ελευθεριών και δικαιωμάτων.

Κλιμάκωση της κατασταλτικής πολιτικής

Συγκεκριμένα, η σημερινή κυβέρνηση εξακολουθεί να προσαρμόζει και να ευθυγραμμίζει πλήρως τη νομοθεσία της χώρας με τις σχετικές βασικές κατευθύνσεις, οδηγίες, αποφάσεις κ.λπ. της ΕΕ, στο πλαίσιο και των νομοθετικών δεσμεύσεων που έχουν εισαγάγει οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Τα σχετικά νομοσχέδια ψηφίζει από κοινού με τη ΝΔ, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι, την Ενωση Κεντρώων, ενώ η ναζιστική Χρυσή Αυγή προβάλλει ορισμένες αντιρρήσεις από καθαρά εθνικιστική σκοπιά.

Χαρακτηριστικό, πρόσφατο νομοθέτημα είναι η ενσωμάτωση της οδηγίας της ΕΕ για την «Ευρωπαϊκή Εντολή Ερευνας» σε ποινικές υποθέσεις, με το Ν. 4489/2017, η οποία δίνει εκτεταμένες εξουσίες και αρμοδιότητες στις κατασταλτικές αρχές, συρρικνώνει τα δικαιώματα του κατηγορούμενου - εξεταζόμενου, με τη θέσπιση εξέτασης μέσω τηλεδιάσκεψης, την ευρεία άρση απορρήτων και τις μυστικές έρευνες, στη διεξαγωγή ποινικής διαδικασίας από κοινού με αρμόδιους ανακριτικούς υπαλλήλους του κράτους εκτέλεσης με συγκαλυμμένα στοιχεία ταυτότητας κ.λπ.

Αντί να καταργήσει τον «τρομονόμο», όπως είχε εξαγγείλει όταν ήταν στην αντιπολίτευση, προχώρησε, πρόσφατα επίσης, με το Ν. 4478/2017, στην κύρωση της Σύμβασης της Βαρσοβίας, που ενισχύει σε ακόμη πιο αντιδραστική κατεύθυνση την «αντιτρομοκρατική» νομοθεσία. Παράλληλα, έχει δρομολογήσει, στην ίδια κατεύθυνση, την τροποποίηση των άρθρων 187 και 187Α του Ποινικού Κώδικα (ΠΚ), που αναφέρονται στην εγκληματική και τρομοκρατική οργάνωση. Με νομοσχέδιο που έθεσε πριν από λίγο καιρό σε δημόσια διαβούλευση, προβλέπονταν ποινές φυλάκισης τουλάχιστον έξι μηνών για όποιον «δημόσια με οποιονδήποτε τρόπο προκαλεί ή διεγείρει» σε τέλεση των αδικημάτων που περιγράφονται στα άρθρα 187 και 187Α του ΠΚ. Πρόκειται για νέες, ιδιαίτερα επικίνδυνες διατάξεις, αφού η αόριστη και ευρεία διατύπωσή τους μπορεί εύκολα να ποινικοποιήσει τη δημόσια έκφραση γνώμης. Εντάσσονται στη γενική κατεύθυνση ποινικοποίησης του φρονήματος, την οποία υπαγορεύει η κατασταλτική νομοθεσία της ΕΕ και αποσκοπεί στην αποδοχή από την κοινωνία του συνόλου της πολιτικής της «τάξης και της ασφάλειας». Ο υπουργός Δικαιοσύνης, ύστερα από τις αντιδράσεις που υπήρξαν, δήλωσε ότι αποσύρει από το νομοσχέδιο τις παραπάνω διατάξεις, τις οποίες όμως θα επαναφέρει «βελτιωμένες» στο συνολικό σχέδιο αλλαγής του Ποινικού Κώδικα.

Αυτό το συνολικό νομοθετικό πλαίσιο, που δίνει εκτεταμένες και ανεξέλεγκτες αρμοδιότητες στις διωκτικές και δικαστικές αρχές - μεταξύ αυτών και για τη λήψη, αξιοποίηση και χρήση του γενετικού αποτυπώματος (DNA) - αποτελεί τη βάση για τις αυταρχικές διώξεις, καταδίκες και φυλακίσεις ανθρώπων, όπως της Ηριάννας Β. Λ. και του Περικλή Μ., που τους τυλίγουν κυριολεκτικά σε μια κόλλα χαρτί.

Την ίδια περίοδο, ενισχύονται οι πολυπλόκαμοι μηχανισμοί και οι μέθοδοι μαζικού φακελώματος, με την ευρεία χρήση των νέων τεχνολογιών, από κρατικούς φορείς, υπηρεσίες αλλά και ιδιωτικές εταιρείες, π.χ. με την ενεργοποίηση των drones της Αστυνομίας, τη λήψη βιομετρικών και γεωγραφικών δεδομένων, όπως έλεγχος ίριδας ματιού, συστήματα γεωγραφικού εντοπισμού - GPS, ως μέσα ταυτοποίησης και ελέγχου των ανθρώπων, τα οποία εφαρμόζονται και στην καθημερινότητά τους, όπως με την επικείμενη εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς του Λεκανοπέδιου της Αττικής, την καταχώριση πληροφοριών και δεδομένων από το διαδίκτυο και ιδίως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Χαρακτηριστικές είναι οι αποκαλύψεις για τη συνακρόαση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων των κεντρικών γραφείων του ΚΚΕ, καθώς και το φακέλωμα κατοίκων από τα ΕΛΠΕ στη Θεσσαλονίκη.

Στα παραπάνω πρέπει να προστεθούν η εργοδοτική τρομοκρατία και καταστολή, η οποία εντείνεται, με την αξιοποίηση του αντεργατικού και κατασταλτικού πλαισίου, το οποίο παραμένει άθικτο, τις τρομοκρατικές απολύσεις εργαζομένων και τις εκφοβιστικές μηνύσεις από εργοδότες εναντίον τους και, βέβαια, η επιδίωξη της κυβέρνησης να βάλει στο «γύψο» το δικαίωμα της απεργίας με την επικείμενη τροποποίηση του συνδικαλιστικού νόμου.

Οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης

Παράλληλα, οι πρακτικές αστυνομοκρατίας και αυταρχισμού δεν έχουν εγκαταλειφθεί από τη σημερινή κυβέρνηση, όπως π.χ. συνέβη με το χτύπημα της πορείας των συνταξιούχων στο Σύνταγμα, τον Οκτώβρη του 2016, τη διάλυση του συλλαλητηρίου στη Βουλή για το 3ο μνημόνιο, τον Ιούλη του 2015. Στην τελευταία μάλιστα περίπτωση, αξίζει να σημειωθεί ότι έγινε για πρώτη φορά επίδειξη του νέου «έξυπνου» όπλου της ΕΛ.ΑΣ. κατά των διαδηλωτών, του «Αίαντα» (της θωρακισμένης υδροφόρας που έχει τη δυνατότητα να εκτοξεύει με τρομακτική πίεση νερό - και όχι μόνο - εναντίον των διαδηλωτών).

Επιπλέον, εντείνονται στους κόλπους της ΕΕ, στην οποία ορκίζεται και η σημερινή κυβέρνηση, ο αντικομμουνισμός και η ανιστόρηση εξίσωση του φασισμού με τον κομμουνισμό. Η εκστρατεία αυτή δεν αφορά μόνο τους κομμουνιστές, αλλά στοχεύει στην καθυπόταξη όλων των εργαζομένων και των λαών, είναι προπομπός για νέα επίθεση στα δικαιώματά τους.

Γι' αυτό και απαιτείται σήμερα η κλιμάκωση του αγώνα για την ανατροπή του αυταρχικού νομοθετικού πλαισίου, που διατηρεί και ενισχύει η κυβέρνηση, για την κατάργηση του «τρομονόμου» και όλων των αντιδραστικών κατασταλτικών διατάξεων.

Η αναγκαία απόκρουση συνολικά της αντιλαϊκής επίθεσης, που εκφράζεται και με τη μορφή της καταστολής, του φακελώματος, του αυταρχισμού, είναι ανάγκη να γίνει υπόθεση κάθε εργαζόμενου, νέου, επιστήμονα.

Η «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων» έχει ήδη πάρει σχετική πρωτοβουλία και θέτει αυτά τα σοβαρά ζητήματα στα ΔΣ των δικηγορικών συλλόγων, των οποίων οι πλειοψηφίες συνειδητά σιωπούν.

Καλούμε κάθε δικηγόρο, κάθε εργαζόμενο στο χώρο της Δικαιοσύνηςνα πάρει άμεση και σαφή θέση, να απαντήσει μαχητικά στη συνεχή καταπάτηση και συρρίκνωση των λαϊκών ελευθεριών και δικαιωμάτων.


Του
Αγγελου ΒΡΕΤΤΟΥ*
* Ο Αγγελος Βρεττός είναι δικηγόρος, μέλος του Τμήματος Λαϊκών Ελευθεριών και Δικαιοσύνης της ΚΕ του ΚΚΕ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Επικίνδυνες αποφάσεις, με την υπογραφή της κυβέρνησης

Υπερθεμάτισε για τις αντιδραστικές αποφάσεις για τους μετανάστες ο πρωθυπουργός

Πρόσφυγες στη Μόρια, αποτέλεσμα της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας που η κυβέρνηση ζητάει ενίσχυση της υλοποίησής της

Eurokinissi

Πρόσφυγες στη Μόρια, αποτέλεσμα της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας που η κυβέρνηση ζητάει ενίσχυση της υλοποίησής της
Με «φόρα» από την επίσκεψη στις ΗΠΑ και στην απάνθρωπη γραμμή της ΕΕ και του ΝΑΤΟ απέναντι στα θύματα των επεμβάσεών τους, τα οποία πρέπει με κάθε τρόπο να κρατηθούν μακριά, κινήθηκε η παρέμβαση του Αλ. Τσίπρα για την αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού - Προσφυγικού, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, επιβεβαιώνοντας ότι το βαρέλι για την κυβέρνηση δεν έχει πάτο.

Στην ατζέντα του Συμβουλίου βρέθηκαν το ζήτημα της μετανάστευσης, τα σχέδια για το μέλλον της λυκοσυμμαχίας, η ενιαία ψηφιακή αγορά και τα μέτρα τόνωσης των μονοπωλίων της πολεμικής βιομηχανίας, οι σχέσεις με την Τουρκία, το Brexit, οι κυρώσεις ενάντια στη Β. Κορέα κ.ο.κ.

Θέλει ακόμα πιο αντιδραστικό πλαίσιο

Ο πρωθυπουργός, που μετά το πέρας των εργασιών εξέφρασε την ανησυχία για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών και την ανάγκη για ενίσχυση της υλοποίησης της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, όχι μόνο στήριξε τις αποφάσεις της συνόδου (βλέπε παρακάτω) αλλά επαύξησε ζητώντας:

-- Εναν ευρωπαϊκό μηχανισμό επανεγκατάστασης από τρίτες χώρες σε χώρες της ΕΕ με τη λειτουργία κεντρικών υπηρεσιών ασύλου σε τρίτες χώρες.

-- Εναν ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών προσφύγων σε χώρες προέλευσης ή διέλευσης.

-- Ενα μηχανισμό χρηματοδότησης για πρόσφυγες στο έδαφος της Τουρκίας και εξέταση των δυνατοτήτων ενίσχυσής του.

-- Την εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής που έχει υπογράψει η Τουρκία.

-- Ενα μακροπρόθεσμο σχέδιο βελτίωσης της ποιότητας ζωής σε χώρες όπως το Ιράκ, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και το Μπανγκλαντές.

Ζήτησε, δηλαδή, ένα ακόμα πιο σκληρό αντιδραστικό πλαίσιο για τη «διαχείριση» των κυνηγημένων από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, υπερασπίστηκε την αντιδραστική συμφωνία με την Τουρκία, που εγκλωβίζει χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα μας, κάτω από άθλιες συνθήκες, ενώ δε δίστασε και να «επαυξήσει» σε ό,τι αφορά τα προσχήματα της «παροχής βοήθειας», με τα οποία η ΕΕ ντύνει την επέμβασή της σε μια σειρά από περιοχές.

Σε σχέση με τη συζήτηση για το μέλλον της ΕΕ, ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε την ανάγκη για «δημοκρατική νομιμοποίηση», ενσωμάτωση δηλαδή των λαών στα σχέδια του κεφαλαίου, και είπε για λογαριασμό της αστικής τάξης πως «θέλουμε και την καταγραφή των διαφορετικών εκδοχών, δεδομένου ότι παραμένει ανοικτή η πιθανότητα να δημιουργηθούν συνθέσεις για κάποιους που επιθυμούν πιο γενναία βήματα προς τα εμπρός, χωρίς να αποκλείουν κανέναν άλλο. Να δοθεί δηλαδή η δυνατότητα να προχωρήσουν όσοι το επιθυμούν και να μην εμποδιστούν από όποιους μπορεί να είναι πιο επιφυλακτικοί ή πιο συντηρητικοί...».

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα, ο Αλ. Τσίπρας παρουσίασε μαζί με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό, Μπ. Μπορίσοφ, στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. - Κ. Γιούνκερ, τη συμφωνία Ελλάδας - Βουλγαρίας, για τη σιδηροδρομική διασύνδεση «Sea To Sea», Θεσσαλονίκης - Ρούσε, που θα παρακάμπτει τα στενά του Βοσπόρου, με τον πρόεδρο της Κομισιόν να κάνει λόγο για στήριξη της εν λόγω πρωτοβουλίας, με κονδύλια από το πακέτο Γιούνκερ.

Πιο ψηλά τα «τείχη»

Το Συμβούλιο αποφάσισε, σε σχέση με το Μεταναστευτικό, ενίσχυση των προσπαθειών «για τον πλήρη έλεγχο των εξωτερικών συνόρων», δηλαδή «επαγρύπνηση για όλες τις μεταναστευτικές οδούς και ετοιμότητα για ταχεία αντίδραση σε πιθανές νέες τάσεις», ενίσχυση και συντονισμό των κατασταλτικών μηχανισμών (ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής και των επιχειρήσεων ΚΠΑΑ με επέκτασή τους στις αντίστοιχες χώρες, ανταλλαγή δεδομένων ανάμεσα στα κράτη - μέλη), πιο στενή συνεργασία με τις χώρες καταγωγής, διέλευσης και αναχώρησης, ιδιαίτερα στη Β. Αφρική (με επιπλέον χρηματοδότηση στο Ταμείο της ΕΕ για την Αφρική, αλλά και ζητώντας «να καθιερωθεί ταχέως μια μόνιμη παρουσία της ΕΕ στη Λιβύη»), ενίσχυση των επιστροφών των μεταναστών στις χώρες απ' όπου έφυγαν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο και τη φτώχεια.

Σε σχέση με την απαράδεκτη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία, το Συμβούλιο ζητά «την επίδειξη πλήρους δέσμευσης για τη συνεργασία μας με την Τουρκία όσον αφορά τη μετανάστευση, και για την παροχή στήριξης προς τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, την πλήρη και χωρίς διακρίσεις εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής ΕΕ - Τουρκίας με όλα τα κράτη - μέλη, την εξασφάλιση σημαντικά ενισχυμένων επιστροφών μέσω δράσεων σε επίπεδο τόσο ΕΕ όσο και κρατών - μελών».

Οι υπόλοιπες αποφάσεις

Σχετικά με τα παζάρια για το Brexit, τα οποία συνεχίστηκαν με την παρουσία και της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Τ. Μέι, το ΕΣ στις αποφάσεις του δηλώνει ότι θα συνεχιστούν ώστε να εδραιωθεί η όποια σύγκλιση υπάρχει και γρήγορα να προχωρήσει το δεύτερο στάδιο της διαπραγμάτευσης, κάνοντας ειδική μνεία στη δέσμευση της Βρετανίας ότι θα ανταποκριθεί στις οικονομικές της υποχρεώσεις.

Το ΕΣ συζήτησε και τις σχέσεις με την Τουρκία, κατόπιν αιτήματος της Γερμανίας, και σύμφωνα με τον πρόεδρό του, Ντ. Τουσκ, ανατέθηκε στην Κομισιόν «να εξετάσει εάν θα μειώσει και θα αναπροσανατολίσει τα προενταξιακά κονδύλια». Οπως είπε, «θέλουμε να διατηρήσουμε την πόρτα ανοιχτή στην Αγκυρα, αλλά η σημερινή πραγματικότητα στην Τουρκία το καθιστά δύσκολο».

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στη Βόρεια Κορέα το ΕΣ την κάλεσε «να συμμορφωθεί πλήρως και άνευ όρων» με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και επιβεβαίωσε την ενίσχυση των κυρώσεων σε βάρος της, καλώντας και τρίτες χώρες να το πράξουν. Επιπλέον, το ΕΣ «επιβεβαίωσε την πλήρη προσήλωσή του στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν».

Σε σχέση με τη συζήτηση για το μέλλον της ΕΕ, συμφωνήθηκε ένα πρώτο χρονοδιάγραμμα για τα σχετικά παζάρια.

Για την «Ασφάλεια και την Αμυνα», το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει ικανοποίηση σχετικά με τη σημαντική πρόοδο που σημείωσαν τα κράτη - μέλη για την προετοιμασία της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO), ζητάει από τα κράτη - μέλη να γνωστοποιήσουν τις προθέσεις τους για να δρομολογηθεί πριν από το τέλος του έτους και ενθαρρύνει τα κράτη - μέλη να αναπτύξουν «μηχανισμούς χρηματοδότησης στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αμυνας, ώστε να καταστούν δυνατές οι από κοινού προμήθειες ικανοτήτων ή/και η από κοινού συντήρησή τους, καθώς και ως μέσο για τη βελτίωση της πρόσβασης σε ικανότητες αιχμής».

Σε σχέση με την ψηφιοποίηση και τη συμβολή της «στην ανταγωνιστικότητά μας σε παγκόσμιο επίπεδο», συστήνει μέτρα ολοκλήρωσης της ενιαίας ψηφιακής αγοράς, ζητά συμφωνία για την ελεύθερη ροή των δεδομένων, μέτρα καταπολέμησης της διαδικτυακής «τρομοκρατίας», επένδυση στην Ερευνα για «να βοηθηθεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός των οικονομικών κλάδων». Δείχνοντας τα «μαχαίρια» που έχουν βγει με τους ανταγωνιστές ζητάει απ' την Κομισιόν «να εξασφαλιστεί ότι όλες οι εταιρείες πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν και να διασφαλισθούν ισότιμοι όροι ανταγωνισμού παγκοσμίως».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στο πηγάδι που κουτρουβαλάει η κυβέρνηση δεν χωράει ευαισθησία για τους λαούς

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για τη Σύνοδο Κορυφής για το Προσφυγικό:

«Στις προτάσεις Τσίπρα για το Προσφυγικό, εκδηλώνεται η απροκάλυπτη ολική επαναφορά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στην απανθρωπιά του ευρωΝΑΤΟικού δόγματος.

Οι πέντε προτάσεις Τσίπρα για το Προσφυγικό στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ αποδεικνύουν ότι το πρόσφατο προκλητικό "ξέπλυμα" του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ απελευθέρωσε όλη την γκάμα των στρατηγικών συγκλίσεων της κυβέρνησης με τα ευρωΝΑΤΟικά ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Στις προτάσεις του κ. Τσίπρα δεν υπάρχει η παραμικρή αναγνώριση του δικαιώματος των προσφύγων να φτάσουν στην ΕΕ και να ζητήσουν άσυλο. Αντίθετα, υπάρχει πλήρης υιοθέτηση της πολιτικής όλων των κρατών της ΕΕ, που συμπυκνώνεται στη θέση "κρατήστε με κάθε τρόπο τους πρόσφυγες εκτός ΕΕ". Ούτε μια λέξη δεν βρήκε να πει ο πρωθυπουργός για τον απεγκλωβισμό των προσφύγων από την Ελλάδα, έστω μέσω του λειψού και επιλεκτικού μηχανισμού μετεγκατάστασης της ΕΕ, που καρκινοβατεί. Και φυσικά, ούτε μία λέξη δεν είπε για τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τις επεμβάσεις που ρίχνουν τους λαούς στο δρόμο της προσφυγιάς.

Κάτι ξέρει ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του! Στο πηγάδι χωρίς πάτο στο οποίο κουτρουβαλάει η κυβέρνηση, για περισσότερη εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις, για περισσότερες ευκαιρίες δράσης στο ντόπιο κεφάλαιο, δεν υπάρχει χώρος για ευαισθησία, ούτε απέναντι στον ελληνικό λαό, ούτε απέναντι στα ακραία θύματα της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας, τους πρόσφυγες και τους οικονομικούς μετανάστες.

Μονόδρομος για τους λαούς, για τους ντόπιους και ξένους εργάτες είναι με τον αγώνα και την αλληλεγγύη τους να ανοίξουν έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο, σε ρήξη με την εξουσία του κεφαλαίου, με τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και την εκμετάλλευση, με το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και κάθε ιμπεριαλιστικό οργανισμό».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ