ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 22 Οχτώβρη 2017
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Κράχτης» για επενδύσεις η πολιτική που συνθλίβει το λαό μέσα κι έξω

Μια ανασκόπηση των επαφών της κυβερνητικής αντιπροσωπείας με επενδυτικούς και επιχειρηματικούς ομίλους στις ΗΠΑ

Ο πρωθυπουργός μιλάει στο δείπνο με τους AHEPA
Ο πρωθυπουργός μιλάει στο δείπνο με τους AHEPA
Ανοιχτή πρόσκληση προς αμερικανικά επενδυτικά κεφάλαια να τοποθετηθούν στην Ελλάδα απηύθυνε ο Αλ. Τσίπρας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στις ΗΠΑ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «η συνεργασία των ΗΠΑ με την Ελλάδα είναι σήμερα περισσότερο σημαντική από ποτέ και η Αθήνα προσβλέπει στην προσέλκυση σημαντικών αμερικανικών επενδύσεων».

Στο πλαίσιο αυτό, ανακοινώθηκε η σύσταση μόνιμης «ομάδας εργασίας» μεταξύ των υπουργών Οικονομίας Ελλάδας - ΗΠΑ, η οποία θα ασχολείται συστηματικά με τα θέματα των αμερικανικών επενδύσεων, ή όπως είπε ο Ελληνας πρωθυπουργός, «για να παρακολουθούμε τη δυνατότητα να υπάρξει μια πολύ ουσιαστική συνεργασία και στις επενδύσεις και στην οικονομία, αλλά και σε όλους τους τομείς»...

Ως «κράχτη» για την προσέλκυση επενδύσεων, η κυβέρνηση αξιοποίησε το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων και την παραπέρα απελευθέρωση τομέων της οικονομίας, τη φτηνή εργατική δύναμη, τη γεωστρατηγική της θέση και το γεγονός ότι αποτελεί πυλώνα σταθερότητας, με αυξημένο ρόλο στην περιοχή. Υιοθετώντας το σύνθημα «Η Ελλάδα επέστρεψε», ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, καλώντας τους να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες για κερδοφορία που προσφέρει η Ελλάδα μετά από 8 χρόνια κρίσης.

Οχι τυχαία, όπου βρέθηκε κι όπου στάθηκε, απαρίθμησε αντιλαϊκά μέτρα που έχουν ήδη παρθεί, μέτρα στήριξης του κεφαλαίου, όπως αυτά που περιλαμβάνονται στον αναπτυξιακό νόμο, ενώ δεν σταμάτησε να διαβεβαιώνει για την ολοκλήρωση της τρίτης «αξιολόγησης», με την άμεση ψήφιση των 95 «προαπαιτούμενων». Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί και η διαβεβαίωσή του προς τους επίδοξους επενδυτές ότι η κυβέρνησή του έχει εξασφαλισμένη την κοινωνική συναίνεση!

Στην επίσκεψη του πρωθυπουργού, από ελάχιστες μόνο φωτογραφίες απουσιάζει ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα (εδώ, πρώτος από δεξιά)
Στην επίσκεψη του πρωθυπουργού, από ελάχιστες μόνο φωτογραφίες απουσιάζει ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα (εδώ, πρώτος από δεξιά)
Η απάντηση που εισέπραξε από τα αμερικανικά επενδυτικά funds, χωρίς να γίνονται γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες, ήταν πως η πιθανή τοποθέτηση κεφαλαίων από την πλευρά τους, έχει περισσότερο γεωπολιτική, παρά οικονομική αξία. Αναδεικνύεται και μ' αυτόν τον τρόπο η σημασία που δίνουν οι ΗΠΑ στην ανάδειξη της χώρας σε πυλώνα των στρατηγικών τους συμφερόντων στην ευρύτερη περιοχή. Στη βάση αυτή στηρίζουν και το «όραμα» της ελληνικής αστικής τάξης για αναβάθμιση του ρόλου της, με τη μετατροπή της χώρας σε κόμβο της Ενέργειας και των Μεταφορών.

Καθόλου τυχαία, τέλος, επισημάνθηκε απ' όλες τις πλευρές ως σημαντικό το γεγονός ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τη «σταθερότητα» στην Ελλάδα, αγοράζοντας μεταξύ άλλων και ένα μεγάλο μέρος των ομολόγων που εξέδωσε πρόσφατα η κυβέρνηση, όταν βγήκε δοκιμαστικά στις αγορές. Ενώ δεν έλειψαν και οι δεσμεύσεις για στήριξη στο ζήτημα της διευθέτησης του χρέους, που συν τοις άλλοις αποτελεί σημείο τριβής και μέσο πίεσης των ΗΠΑ προς τους ανταγωνιστές τους στην ΕΕ.

Η Ενέργεια σε πρώτο πλάνο

Η σημασία που προσδίδει η ελληνική κυβέρνηση στην προσέλκυση αμερικανικών επενδύσεων τονίστηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης του πρωθυπουργού και της συνοδείας του με στελέχη μεγάλων αμερικανικών ειδησεογραφικών Μέσων Ενημέρωσης - FT, «Bloomberg», «Politico», CNBC, «Washington Post», WSJ κ.ά. - αμέσως μετά τη συνάντησή που είχε στο Λευκό Οίκο με τον Ντ. Τραμπ.

Οπως μεταδόθηκε από ελληνικά και ξένα Μέσα Ενημέρωσης, ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για την «απόλυτη προτεραιότητα» που δίνει η κυβέρνησή του στο κομμάτι των επενδύσεων, αναφερόμενος διεξοδικά στον νέο αναπτυξιακό νόμο και ιδιαίτερα στα «κίνητρα» που παρέχονται σε μονοπωλιακούς ομίλους.

Το στοιχείο της «ασφάλειας» και των «ευκαιριών» που προσφέρει σήμερα η ελληνική οικονομία στους ξένους επενδυτές, προέταξε ο πρωθυπουργός και στην ομιλία του στο ινστιτούτο «Brookings» το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, υπογραμμίζοντας με έμφαση την προσπάθεια της Ελλάδας να ενισχύσει το ρόλο της στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου ως «ενεργειακός παίκτης».

Πρόκειται για «ρόλο» ο οποίος συντονίζεται απόλυτα με τις στρατηγικές επιδιώξεις των ΗΠΑ και των αμερικανικών ενεργειακών μονοπωλιακών ομίλων, που «μυρίζονται» σημαντικές «ευκαιρίες» στην Ελλάδα, στον τομέα εξόρυξης υδρογονανθράκων, αλλά και στην εξαγωγή Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη, έχοντας τη χώρα μας ως μία από τις βασικές πύλες εισόδου LNG στην ευρωπαϊκή αγορά.

Στους αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου ΤΑΡ και IGB (ελληνοβουλγαρικός διασυνδετήριος αγωγός) όπως επίσης και στην προοπτική η Αλεξανδρούπολη να μετατραπεί σε πύλη εισόδου αμερικανικού LNG, αναφέρθηκε ο Αλ. Τσίπρας κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ντ. Τραμπ, μία ακόμη απόδειξη του πόσο μεγάλη σημασία αποδίδουν οι ΗΠΑ στην υλοποίηση αυτών των έργων.

Φυσικά δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο θέμα της αναβάθμισης των αεροσκαφών «F-16», που, όπως είπε, «δεν είναι οικονομικό θέμα, αλλά ζήτημα που άπτεται της ασφάλειας της χώρας»... Δεσμεύτηκε επίσης για την απαρέγκλιτη συνέχιση των αντιλαϊκών «μεταρρυθμίσεων», ενώ έκανε ειδική μνεία στην επένδυση στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, παρέχοντας διαβεβαιώσεις ότι η επένδυση θα ξεμπλοκάρει και σύντομα, ίσως ακόμη και το πρώτο εξάμηνο του 2018, όλα να είναι έτοιμα για την έναρξη των εργασιών.

Μάλιστα, σύμφωνα με όσα ανεπίσημα διέρρευσαν από κυβερνητικές πηγές, η επένδυση στο Ελληνικό απασχόλησε και την «κλειστή» συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών, με τον Αμερικανό Πρόεδρο να αποκαλύπτει ότι και ο ίδιος είχε ενδιαφερθεί για τη συγκεκριμένη επένδυση το 2012, πριν ακόμη εμπλακεί στην πολιτική...

Και νέα προνόμια ενόψει

Οι αμερικανικές επενδύσεις ήταν επίσης το βασικό στοιχείο της ομιλίας του πρωθυπουργού στο δείπνο που παρέθεσαν προς τιμήν του οι ελληνοαμερικανικές οργανώσεις «American Hellenic Educational Progressive Association» (AHEPA) και «American Hellenic Institute» (AHI).

Από αυτό το βήμα, ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε τη χορήγηση «επενδυτικών κινήτρων» που αποσκοπούν στην προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων πάνω από 13 δισ. δολάρια μέχρι το 2023, την ενίσχυση των «fast track» στρατηγικών επενδύσεων, ενώ μίλησε και για την αύξηση της απορρόφησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων για υποδομές.

Παράλληλα, συνέδεσε την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου τον Αύγουστο του '18 με την εξασφάλιση του «απαραίτητου δημοσιονομικού χώρου», που, όπως είπε, θα επιτρέψει να «κάνουμε τις απαραίτητες διορθώσεις, να μειώσουμε τη φορολογία, ώστε να μπορούμε να προωθήσουμε ένα πιο ελκυστικό περιβάλλον για τις επενδύσεις». Με λίγα λόγια, το τσάκισμα του ελληνικού λαού θα συνεχιστεί με ή χωρίς μνημόνια και η «έξοδος από την κρίση» θα σημάνει ακόμη περισσότερες προκλητικές παροχές για τα μονοπώλια.

Για μια ακόμη φορά, ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για την αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας ως κόμβου Ενέργειας και Μεταφορών, κάνοντας εκτενή αναφορά στις εξελίξεις με τα σχέδια κατασκευής αγωγών φυσικού αερίου επί ελληνικού εδάφους, τους διαγωνισμούς για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης και στο Ιόνιο, όπου συμμετέχουν αμερικανικές εταιρείες («Εxxon Mobil» και «Third Point», μέσω της «Energean»).

Σημείωσε επίσης τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για εκσυγχρονισμό εγχώριου σιδηροδρομικού δικτύου και την επέκτασή του στα Βαλκάνια και τόνισε ιδιαίτερα τους τομείς του real estate, της Ενέργειας και των νέων τεχνολογιών, ως τα πεδία εκείνα που πρέπει να υπάρξει ιδιαίτερη επικέντρωση.

Τα «κίνητρα» που παρέχονται προς το μεγάλο κεφάλαιο αποτέλεσαν σημαντικό κομμάτι της ομιλίας του πρωθυπουργού και στην εκδήλωση που πραγματοποίησε το «Chicago Council» απ' όπου επανέλαβε τις νομοθετικές ρυθμίσεις για τις «fast track» επενδύσεις, τη συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα, τα μέτρα «μείωσης της γραφειοκρατίας» και την παροχή φορολογικών κινήτρων για τη διενέργεια μεγάλων επενδύσεων.

«Αυτοκόλλητοι» με τον πρέσβη των ΗΠΑ

Πέρα όμως από τις δημόσιες τοποθετήσεις του πρωθυπουργού, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του είχε και αρκετές κατ' ιδίαν συναντήσεις με επιχειρηματίες των ΗΠΑ. Ετσι, σύμφωνα με τα όσα έχουν δημοσιοποιηθεί, πραγματοποίησε συναντήσεις με ομογενείς και Αμερικανούς επιχειρηματίες στο πλαίσιο του δείπνου που παρέθεσε προς τιμή του ο πρόεδρος της «Calamos Investments», του επενδυτικού «fund» που απέκτησε πρόσφατα την Εθνική Ασφαλιστική.

Μια ακόμη συνάντηση πραγματοποιήθηκε παρουσία και του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ, με επενδυτές και επιχειρηματίες από τις ΗΠΑ, «οι οποίοι δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα». Σε αυτήν, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, συμμετείχαν μεταξύ άλλων στελέχη από τα επενδυτικά ταμεία «Marathon AssetManagement», «ABS» «Silver Point Capital» και «Greylock Capital».

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε τη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με τους επικεφαλής της «Cinespace Film Studios», εταιρεία που δραστηριοποιείται στις κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές. Προσκαλώντας τους να επενδύσουν στην Ελλάδα, η κυβερνητική αντιπροσωπεία προέβαλε το ευνοϊκό πλαίσιο που έχει διαμορφώσει η πρόσφατη θεσμοθέτηση του μέτρου της επιδότησης οπτικοακουστικών έργων, βάσει του σχετικού νόμου 4487/ 2017, σημειώνοντας πως τους επενδυτές τους περιμένουν κονδύλια της τάξεως των 450 εκατομμυρίων ευρώ, που έχουν δεσμευτεί τα επόμενα τέσσερα χρόνια, για τη στήριξη επενδύσεων στον συγκεκριμένο τομέα.


Φ. Κ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ