ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Οχτώβρη 2016
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ
Ενθαρρυντικό ξεκίνημα από το συλλαλητήριο στον Τύρναβο

Αγρότες με τα τρακτέρ τους «έζωσαν» την πλατεία και απέκλεισαν συμβολικά το δρόμο προς την Κοζάνη

Τα τρακτέρ στους δρόμους του Τυρνάβου

Eurokinissi

Τα τρακτέρ στους δρόμους του Τυρνάβου
Προάγγελος νέων μαζικών κινητοποιήσεων από τους μικρομεσαίους αγρότες ήταν το συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία του Τυρνάβου, που οργάνωσαν χτες το μεσημέρι οι Αγροτικοί Σύλλογοι της περιοχής μαζί με την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και όπου συμμετείχαν εκατοντάδες αγρότες με δεκάδες τρακτέρ. Η μαζική συμμετοχή αποτελεί ένδειξη των αγωνιστικών διαθέσεων που εκφράζονται στη Θεσσαλία και σε όλη τη χώρα.

Παράλληλα, την ερχόμενη Κυριακή 30 Οκτώβρη, στις 12 το μεσημέρι, στη Νίκαια της Λάρισας, η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων οργανώνει πανελλαδική σύσκεψη για την οργάνωση και τον πανελλαδικό συντονισμό των κινητοποιήσεων. Στη σύσκεψη καλούνται να πάρουν μέρος, με εκπροσώπους τους, οι Επιτροπές των Μπλόκων, οι Ομοσπονδίες, οι Αγροτικοί Σύλλογοι και οι Επιτροπές Αγώνα.

Από τις 11 το πρωί, δεκάδες τρακτέρ που είχαν ξεκινήσει από τα χωριά της επαρχίας έμπαιναν με τα φώτα αναμμένα και κορνάροντας στην κεντρική πλατεία του Τυρνάβου. Ηταν τόσο πολλά, που γέμισαν τους γύρω δρόμους. Στο συλλαλητήριο παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των Συλλόγων Συνταξιούχων ΙΚΑ και ΟΑΕΕ, της Λαϊκής Επιτροπής, του Συνδικάτου Οικοδόμων κι άλλων μαζικών φορέων της περιοχής

Η συγκέντρωση άνοιξε με χαιρετισμό της Ευγενίας Μαμανού, προέδρου του Συλλόγου Γυναικών Τυρνάβου, η οποία τόνισε ότι η γυναίκα αγρότισσα χρειάζεται να αναλάβει ενεργό ρόλο στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς και όπως το αγροτικό νοικοκυριό παλεύει σκληρά για το ψωμί στο χωράφι και στο μαντρί, έτσι να βρεθεί και στον αγώνα. Στη συνέχεια, το λόγο πήραν κατά σειρά οι πρόεδροι των Αγροτικών Συλλόγων Δαμασίου Θ. Μπαϊκάμης, Αμπελώνα Θ. Γκούμας και Αργυροπουλίου - Λυγαριάς Ν. Ρεβήσιος.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Αστ. Τσικριτζής, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου. Τόνισε ότι ο αγώνας της μικρομεσαίας αγροτιάς στρέφεται κατά της πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης που την ξεκληρίζει, κατά των εμποροβιομηχάνων και των μονοπωλίων που εκμεταλλεύονται το μόχθο της, των τραπεζών που της ρουφούν το αίμα. Υπογράμμισε ότι η συμμαχία της αγωνιζόμενης αγροτιάς με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα πολλαπλασιάζει τη δύναμη του αγώνα της και δείχνει την προοπτική.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της περιοχής με τον ΕΛΓΑ, ο οποίος αρνείται προκλητικά να αποζημιώσει όσους υπέστησαν μεγάλες ζημιές στην παραγωγή και στο αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο από την κακοκαιρία.

Το αίτημα - διεκδίκηση που προβάλλουν γι' αυτό το πρόβλημα οι αγρότες της περιοχής είναι: Ολοκληρωτικές και άμεσες αποζημιώσεις για τις παραγωγές που χάθηκαν από την κακοκαιρία τους προηγούμενους μήνες. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας με επαρκή χρηματοδότηση από το κράτος και αλλαγή του κανονισμού, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο για τις ζημιές από τα φυσικά φαινόμενα και τις νόσους. «Πάγωμα» των χαρατσιών και όλων των υποχρεώσεων των πληγέντων αγροτών.

Ο ομιλητής αναφέρθηκε, επίσης, στην απόφαση της κυβέρνησης και της ΕΕ για φορολόγηση στο κρασί και στο τσίπουρο, επισημαίνοντας ότι οι αμπελουργοί του Τυρνάβου δεν πρόκειται να τη δεχτούν και θα παλέψουν διεκδικώντας κατάργηση των φόρων στο κρασί και διατήρηση των «διήμερων απόσταξης» για το χύμα τσίπουρο. Μετά την ομιλία, οι αγρότες μετέβησαν με τα τρακτέρ στον εθνικό δρόμο Λάρισας - Κοζάνης, τον οποίο απέκλεισαν συμβολικά για λίγη ώρα.

Διαμαρτυρία για την Υγεία στην Ικαρία

Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας, που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες των κατοίκων του νησιού, απαίτησαν οι Λαϊκές Επιτροπές της Ικαρίας, με συγκέντρωση που οργάνωσαν την Πέμπτη το βράδυ στην πλατεία του Ευδήλου.

Την κινητοποίηση χαιρέτισαν τα Σωματεία Εργαζομένων στους Δήμους Ικαρίας και Φούρνων, ΕΤΕ ΔΕΗ Σάμου - Ικαρίας, Ξενοδοχοϋπαλλήλων, το Σωματείο Αυτοαπασχολουμένων - Εμπόρων - Βιοτεχνών και ο Σύλλογος της ΟΓΕ στο νησί. Μίλησαν εκπρόσωποι του Σωματείου Συνταξιούχων και του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο του νησιού, ενώ τη στήριξη της δημοτικής αρχής μετέφερε ο δήμαρχος, Στέλιος Σταμούλος. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Φάνης Καρούτσος, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Ικαρίας, ο οποίος ανήγγειλε τη συνέχιση του αγώνα.

Η συγκέντρωση ενέκρινε ψήφισμα με το πλαίσιο πάλης, το οποίο θα κατατεθεί σε όλους τους αρμόδιους φορείς. Σε αυτό εκφράζεται η διαμαρτυρία του λαού του νησιού για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι κρατικές δομές Υγείας και συγκεκριμένα το Κέντρο Υγείας Ευδήλου, τα Περιφερειακά Ιατρεία Ραχών, Μαγγανίτη και Καρκιναγρίου, το Νοσοκομείο στον Αγιο Κήρυκο.

Ανάμεσα σε άλλα οι φορείς απαιτούν: Να καλυφθούν άμεσα τα κενά στο ΚΥ Ευδήλου, με την πρόσληψη μόνιμων γιατρών. Να μη μένει χωρίς ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό κανένα Περιφερειακό Ιατρείο της Ικαρίας, ούτε για μια μέρα. Πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση όλων των δημόσιων μονάδων Υγείας - Πρόνοιας και των ασφαλιστικών ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό κ.ά.

Συσκέψεις με εργαζόμενους στον όμιλο ΟΤΕ

Σε συσκέψεις και συνελεύσεις καλούν τους εργαζόμενους στον Ομιλο ΟΤΕ οι Σωματειακές Επιτροπές του ΣΕΤΗΠ. Το πρόγραμμα των συσκέψεων είναι το εξής: Σήμερα, Σάββατο, στις 5 μ.μ., (Χαλκοκονδύλη 37, 2ος όροφος), από την Επιτροπή στο κτίριο ΝΥΜΑ. Την Κυριακή, στις 11 π.μ., στο Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας (Πατησίων 252), από την Επιτροπή στις εγκαταστάσεις του Αγίου Στεφάνου και στις 12 μ., στα γραφεία του ΣΕΤΗΠ στο ΕΚΑ, από την Επιτροπή των εργαζομένων σε πλατεία Αμερικής - Γαλάτσι.

Οι Σωματειακές Επιτροπές υπογραμμίζουν την ανάγκη οι εργαζόμενοι να διεκδικήσουν την υπογραφή ΣΣΕ. «Η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας δεν είναι ένα κομμάτι απλό χαρτί», αναφέρουν, και ζητούν να διασφαλιστούν τα ωράρια, να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας, να αυξηθούν οι μισθοί και να μπει τέρμα στο αίσχος των ατομικών συμβάσεων και της «ενοικιαζόμενης» εργασίας, με την υπογραφή μιας ενιαίας Σύμβασης στον Ομιλο ΟΤΕ.

Στο μεταξύ, η Διοίκηση του Ομίλου «ενημέρωσε» με επιστολή της στις αρχές του μήνα τους εργαζόμενους για τα «επενδυτικά σχέδια» του ΟΤΕ, ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ, και τα εμπόδια που θέτουν οι ανταγωνιστές στην υλοποίησή τους. Οπως καταγγέλλει το ΣΕΤΗΠ, η Διοίκηση «προσπαθεί να εντάξει τους εργαζόμενους στον όμιλο στον ανταγωνισμό με τα άλλα μονοπώλια της αγοράς τηλεπικοινωνιών που έχει ενταθεί το τελευταίο διάστημα».

Απέναντι σε αυτήν την προσπάθεια απαντά: «Ο ανταγωνισμός τους δεν μας αφορά. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τους συναδέλφους στις άλλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών που δέχονται την ίδια επίθεση που δεχόμαστε κι εμείς στον όμιλο ΟΤΕ. Δεν είμαστε ανταγωνιστές είμαστε συνάδελφοι. Είμαστε όλοι στο αντίπαλο στρατόπεδο από αυτό των εργοδοτών οι οποίοι είναι ταξικά ενωμένοι απέναντί μας».

Τέλος, το ΣΕΤΗΠ προχωρά σε Γενική Συνέλευση τη Δευτέρα 7 Νοέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος). «Δυναμώνουμε το σωματείο μας, το ΣΕΤΗΠ, εκλέγουμε τους δικούς μας αντιπροσώπους για την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ στις 19-20 Νοέμβρη», αναφέρει το κάλεσμα.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Διεκδικεί μέτρα στήριξης των ανέργων

Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας οργανώνει την Τρίτη 25 Οκτώβρη, στις 11 π.μ., το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, απαιτώντας άμεσα μέτρα για τη στήριξη των άνεργων οικοδόμων και των οικογενειών τους, όπως: Αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 600 ευρώ για όσο καιρό είναι άνεργοι. Πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Μείωση των τιμολογίων ρεύματος, νερού και σταθερού τηλεφώνου κατά 50%. Καμία διακοπή των παροχών αυτών για όλη την περίοδο της ανεργίας. Αναγνώριση ως συντάξιμου χρόνου του διαστήματος της ανεργίας χωρίς επιβάρυνση των ανέργων. Να βαρύνονται κράτος και εργοδότες.

Στο μεταξύ, το Συνδικάτο προχωρά στη συγκρότηση Επιτροπής Νέων, καλώντας τους νέους σε ηλικία εργαζόμενους στον κλάδο των Κατασκευών να κάνουν το βήμα της οργάνωσης και της συλλογικής πάλης για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Η πρώτη συνάντηση της Επιτροπής έχει οριστεί την Τρίτη 25/10, στις 7 μ.μ., στα κεντρικά γραφεία του Συνδικάτου (Βερανζέρου 1, 2ος όροφος, πλατεία Κάνιγγος). «Στο χώρο των Κατασκευών κυριαρχούν η μεγάλη ανεργία, τα χαμηλά μεροκάματα, ειδικά για τους νέους, με το πρόσχημα της μαθητείας ή της πρακτικής άσκησης, το κλέψιμο του ενσήμου, η καθυστέρηση πληρωμής από τον εργοδότη για αρκετούς μήνες σε πολλές περιπτώσεις, οι απλήρωτες υπερωρίες, με αποτέλεσμα την κούραση και τα ατυχήματα», αναφέρει το Συνδικάτο.

Σύσκεψη για τις κατασχέσεις

Σύσκεψη - συγκέντρωση, με σκοπό την ενημέρωση για το ζήτημα των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων και τις πρωτοβουλίες γύρω από το πρόβλημα αυτό οργανώνει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων πρώην ΔΕΚΟ - Τραπεζών την Τρίτη 25/10, στις 9.30 π.μ., στην αίθουσα ΠΑΣΑΣ - ΔΕΗ (Αριστοτέλους 11 - 15, 5ος όροφος).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ