ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Οχτώβρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Με όλα τα μέσα ο σφαγιασμός των δικαιωμάτων του λαού

Επιχείρηση απόσπασης της λαϊκής συναίνεσης με εκβιασμούς και αυταπάτες περί «ισοδυνάμων»

Η αντιστοίχιση με την «εκλογική και κοινωνική βάση» του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να μπορεί να παίξει το ρόλο του στη χειραγώγηση του λαού, απασχολεί σταθερά τα όργανά του (φωτ. από την τελευταία συνεδρίαση της ΚΕ)

Phasma

Η αντιστοίχιση με την «εκλογική και κοινωνική βάση» του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να μπορεί να παίξει το ρόλο του στη χειραγώγηση του λαού, απασχολεί σταθερά τα όργανά του (φωτ. από την τελευταία συνεδρίαση της ΚΕ)
Σε καλλιέργεια του εδάφους για νέα μέτρα προχωρά η συγκυβέρνηση, εκβιάζοντας τη συναίνεση του λαού με το «επιχείρημα» ότι ενέκρινε πρόσφατα στην κάλπη την πολιτική που τον τσακίζει. Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, δήλωσε χτες (ρ/σ «Πρώτο Πρόγραμμα» και «Πρακτορείο») ότι απομένουν δεκάδες ακόμα προαπαιτούμενα, αφήνοντας ανοιχτό μάλιστα τον τρόπο με τον οποίο θα προωθηθούν.

«Στη λίστα των προαπαιτούμενων υπήρχαν ζητήματα από τα προαπαιτούμενα τα οποία έπρεπε να γίνουν νόμοι και άλλα τα οποία είναι υπουργικές αποφάσεις, εγκύκλιοι κ.λπ. Στο νομοθετικό έργο, αυτά τα οποία έπρεπε να υλοποιήσουμε στο πρώτο πακέτο έχουν υλοποιηθεί. Μένει να δούμε τα υπόλοιπα, τα οποία, όπως αντιλαμβάνεστε, είναι μια σύντομη διαδικασία και δεν απαιτούν τη διαδικασία της Βουλής, που είναι, βεβαίως, μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας. Επομένως, αυτό γίνεται αυτές τις μέρες» ανέφερε, συμπληρώνοντας φυσικά ότι έρχεται και το δεύτερο πακέτο: «Αν υπάρξει κάποια εκκρεμότητα, έχουμε το δεύτερο πακέτο» δήλωσε, τοποθετώντας την ψήφισή του περί τις 10 Νοέμβρη.

Η Ολ. Γεροβασίλη συντήρησε εμμέσως και την αυταπάτη περί «ισοδυνάμων», όχι όμως τώρα, αλλά... κάποια στιγμή στο μέλλον, λέγοντας: «Κοιτάξτε, τα στενά πλαίσια της συμφωνίας δεν αφήνουν περιθώρια, τουλάχιστον σ' αυτή τη χρονική συγκυρία, σ' αυτή τη στιγμή, γιατί έχει χρόνο μπροστά της η συμφωνία, έχει τρία χρόνια. Δεν αφήνει περιθώρια, όλα όσα θεωρούμε άδικα να τα αντικαταστήσουμε αυτή τη στιγμή με κάποια άλλα ισοδύναμα. Διότι εκ των πραγμάτων και τα ισοδύναμα δε θα ήταν δίκαια, εάν γίνονταν κατ' αυτόν τον τρόπο».

Μάλιστα, αναφερόμενη στο θέμα της επιβολής ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση - το οποίο παρουσίασε ούτε λίγο - ούτε πολύ σαν... κυβερνητική επιτυχία - και συνεχίζοντας ουσιαστικά τις προκλητικές αναφορές του υπουργού Παιδείας περί «πενταροδεκάρων», ισχυρίστηκε: «Νομίζω ότι αυτό που έγινε, χωρίς να τον καταργεί εντελώς, δεν επιβαρύνει κατά το δυνατόν τη μέση και λαϊκή οικογένεια. Επομένως, δώσαμε ένα βάρος σ' αυτό και από το οικονομικό μας επιτελείο, το οποίο είναι και σε συνεργασία βεβαίως και με την τρόικα, δεν υπάρχει αντίρρηση (...) Υπάρχουν πολλά ζητήματα που θα τα παλέψουμε στη συνέχεια, που είναι θέμα συνεχούς διαπραγμάτευσης...».

Βεβαίως, δεν είπε ότι τα όποια «ισοδύναμα» βρίσκονται για να αμβλύνονται αντιδράσεις, θα είναι εξίσου αντιλαϊκά, θα βγαίνουν κι αυτά απ' την τσέπη του λαού. Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα εκκρεμεί η γνωστοποίηση των ισοδυνάμων για το ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Να σημειωθεί ότι χτες η κυβερνητική εκπρόσωπος απέφυγε τις κατηγορηματικές δηλώσεις προηγούμενων μερών περί προστασίας της πρώτης κατοικίας, δηλώνοντας ότι «αυτό είναι ένα μεγάλο ζήτημα, για το οποίο δίνεται κι αυτή τη στιγμή μια πολύ σκληρή μάχη»!

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες, υποστήριξε ότι αποσκοπεί να θεσπίσει όρους λειτουργίας των καναλιών που «να συνάδουν με την υγιή επιχειρηματικότητα σε έναν ελεύθερο ανταγωνισμό, έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε ότι όσα κανάλια θα υπάρχουν την επόμενη μέρα, αυτά θα είναι βιώσιμα και θα έχουν επενδυθεί χρήματα με γνωστό το πόθεν έσχες».

Συνεδρίασε η νέα ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια ώρα, «γραμμή» για επιχειρηματολογία υπέρ της αντιλαϊκής πολιτικής έδωσε χτες στην ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας. Παρουσίασε τα αντιλαϊκά μέτρα σαν αναγκαίο κακό στην πορεία της εξόδου της χώρας απ' την κρίση, «με προστασία των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων», όπως ισχυρίστηκε. Για το Ασφαλιστικό υποστήριξε σαν αναγκαία τη μεταρρύθμισή του υπό την απειλή της κατάρρευσής του κι ενώ αναφέρθηκε στην καταλήστευση των αποθεματικών ως αιτία, δεν ψέλλισε ούτε μισή λέξη για την επιστροφή των κλεμμένων. Εννοείται ότι καταλόγισε ευθύνες για την κατάσταση του Ασφαλιστικού στην πολιτική προηγούμενων κυβερνήσεων, αλλά μόνο για να συσκοτίσει το γεγονός ότι και η δική τους πολιτική συνεχίζει το έργο των προηγούμενων, αφού και διατηρεί τα αντιασφαλιστικά μέτρα τους και έχει τον ίδιο αντιλαϊκό στρατηγικό στόχο. «Η κυβέρνηση έχει στόχο να φέρει ένα σχέδιο που θα διασφαλίζει αξιοπρεπείς συντάξεις, με κριτήριο τη διαγενεακή αλληλεγγύη και την κοινωνική δικαιοσύνη», υποστήριξε.

Εννοείται ότι ζήτησε απ' το κόμμα να βάλει πλάτη στο πέρασμα της πολιτικής που τσακίζει το λαό, χαρακτηρίζοντας τον κυνισμό ειλικρίνεια και τη μάχη που δίνει η κυβέρνηση για την καπιταλιστική ανάκαμψη σαν μάχη για τα λαϊκά δικαιώματα. «Κοιτάζουμε το λαό στα μάτια και ζητάμε τη διαρκή του στήριξη. Αυτό θα κάνουμε και την επόμενη περίοδο», ανέφερε.

Στο ίδιο πνεύμα, ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Ρήγας, υποστήριξε πως «το μοντέλο κόμματος που θα ανταποκριθεί στις δύσκολες και πρωτόγνωρες για όλους μας συνθήκες, είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε». Σε αυτό το πλαίσιο, έδωσε έμφαση στην ανάγκη αντιστοίχισης του ΣΥΡΙΖΑ με την εκλογική και κοινωνική του βάση, ώστε να μπορέσει να συμβάλει στη χειραγώγηση του λαού στα προτάγματα του κεφαλαίου που κυβέρνηση και κόμμα υπηρετούν, «ως προϋπόθεση για την υλοποίηση του σχεδίου μετασχηματισμού του παραγωγικού και κοινωνικού μοντέλου της ελληνικής κοινωνίας».

Η ΠΓ κατένειμε, επίσης, αρμοδιότητες στα νέα μέλη της, με τους Γ. Δραγασάκη, Αρ. Μπαλτά και Ευ. Τσακαλώτο να συμμετέχουν στην Επιτροπή Θέσεων για το Συνέδριο.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΦΡ. ΟΛΑΝΤ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Στο επίκεντρο των συνομιλιών τα ζητήματα που «καίνε» τα μονοπώλια

Στην «ειδική σχέση» Ελλάδας - Γαλλίας και την «εδραίωσή» της κατά τη διάρκεια των αντιλαϊκών παζαριών που οδήγησαν στο τρίτο μνημόνιο αναφέρθηκε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ενόψει της επίσκεψης του Φρ. Ολάντ στην Αθήνα. Ο Πρόεδρος της Γαλλίας αναμένεται να φτάσει σήμερα το απόγευμα στην Αθήνα και να αναχωρήσει αύριο το βράδυ, έχοντας στο μεταξύ συναντήσεις και συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, επιχειρηματίες κ.ά.

«Η επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου επιβεβαιώνει την ειδική σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες. Μία σχέση η οποία εδραιώθηκε στις δύσκολες στιγμές της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα με τους εταίρους μας στην ΕΕ και αποτυπώνεται στο ευρωπαϊκό πεδίο, καθημερινά», υποστήριξε η Ο. Γεροβασίλη, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «η επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου βαθαίνει ακόμη περισσότερο τις διμερείς σχέσεις στο πολιτικό, οικονομικό και πολιτισμικό πεδίο».

Με το βλέμμα στραμμένο στο «οικονομικό πεδίο», η κυβερνητική εκπρόσωπος πρόσθεσε πως πέραν των θεμάτων που αφορούν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, στην αξιολόγηση υλοποίησης του νέου μνημονίου, στη διευθέτηση του κρατικού χρέους, οι συζητήσεις θα εστιάσουν και «στην προώθηση αμοιβαία επωφελών επενδυτικών πρωτοβουλιών, οι οποίες παράλληλα θα επιταχύνουν την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη».

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, «η ατζέντα της επίσκεψης του Γάλλου Προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, στην Ελλάδα, σχετίζεται με την αναβάθμιση των ελληνογαλλικών σχέσεων σε πολλούς τομείς», θα διαμορφώσει «μια Στρατηγική Εταιρική Σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες» και «θα επικυρωθεί με την υπογραφή μιας ελληνογαλλικής διακήρυξης».

Βασικοί τομείς στους οποίους επιδιώκεται η επέκταση της συνεργασίας είναι: Η «παροχή τεχνογνωσίας» προς την Ελλάδα, στους τομείς της δημόσιας διοίκησης, της φορολογίας και των μεταρρυθμίσεων. Η ενίσχυση του διμερούς εξωτερικού εμπορίου. Η επενδυτική συνεργασία σε τομείς όπως νέες τεχνολογίες, ψηφιακή οικονομία, υποδομές, τουρισμός, γεωργία, μεταποίηση αγροτικών προϊόντων κ.ά.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γάλλος Πρόεδρος θα συνοδεύεται από ευρύ υπουργικό κλιμάκιο, αλλά και από εκπροσώπους γαλλικών μονοπωλίων από τους τομείς της Ενέργειας («Τotal»), των κατασκευών («Vinci»), της διαχείρισης υδάτων και αποβλήτων («Veolia» και «Suez»), των σιδηροδρόμων (EDF) κ.ά. Είναι φανερό ότι η ατζέντα, πέρα από το ζήτημα των συνολικότερων διεργασιών και ανταγωνισμών στην Ευρωζώνη, περιλαμβάνει και το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων που προωθεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Η «ατζέντα» των συνομιλιών δεν διαφοροποιείται απ' αυτήν που συζητήθηκε προ ημερών στο Παρίσι ανάμεσα στο κλιμάκιο του ΣΕΒ, Γάλλους επιχειρηματίες και την κυβέρνηση της χώρας. Σύμφωνα με την τότε ανακοίνωση του ΣΕΒ, βιομηχανικοί σύνδεσμοι των δύο κρατών προχωρούν στη συγκρότηση «κοινής ομάδας εργασίας», με στόχο την προώθηση επενδύσεων σε βιομηχανικά δίκτυα υψηλής προστιθέμενης αξίας, και τη διαμόρφωση μιας «συνεκτικής ενεργειακής πολιτικής με ανταγωνιστικό κόστος». Επόμενο βήμα, σε αυτήν την κατεύθυνση, είναι η πραγματοποίηση γαλλικής επιχειρηματικής αποστολής στην Ελλάδα, το Δεκέμβρη, με σκοπό «τη διερεύνηση επενδυτικών πρωτοβουλιών και επιχειρηματικών συμπράξεων».

Εκκλήσεις

Μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του MEGA, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, μεταξύ άλλων, ρωτήθηκε για τις εξελίξεις, σημειώνοντας: «Είναι δύσκολα, αλλά δεν έχουμε και κάτι καλύτερο να κάνουμε». Ενώ, επίσης, έκανε έκκληση στο λαό να μην αγανακτεί και αντιδρά για τις εξελίξεις, αφού έχει ήδη επιλέξει με την ψήφο του, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Το καλύτερο που είναι να κάνουμε να βάλουμε όλες μας τις πλάτες, ενωμένοι, να βοηθήσουμε και ο λαός δεν πρέπει να αγανακτεί, με ποια έννοια: Του δίνεται η δυνατότητα, στο χέρι του, να αποφασίσει. Δεν μπορεί να ψηφίζει τη μία ημέρα και την άλλη ημέρα να λέει ότι επαναστατώ. Εχει στα χέρια του όλη τη δύναμη. Ποιος άλλος θα του πει "κάνε έτσι ή διαφορετικά;". Δεν είναι υπεύθυνος ο λαός;».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ