ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Οχτώβρη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
Επίσκεψη «εργασίας» Ασαντ στη Μόσχα

Οι Πρόεδροι Συρίας και Ρωσίας στο Κρεμλίνο
Οι Πρόεδροι Συρίας και Ρωσίας στο Κρεμλίνο
ΜΟΣΧΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Η αιφνιδιαστική επίσκεψη «εργασίας» του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ, αργά το βράδυ της Τρίτης στη Μόσχα και η τρίωρη συνάντησή του με το Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, που κρατήθηκε αρχικά μυστική κι έγινε παρουσία των Ρώσων υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας, φούντωσε τα σενάρια και τις ενδείξεις για τα σκληρά πολιτικο-διπλωματικά παζάρια που γίνονται στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο. Η ρωσική επέμβαση, τα αποτελέσματα της οποίας συζητήθηκαν εκτενώς (όπως και η διασφάλιση των ρώσικων μονοπωλίων), συνθέτει ένα πολύπλοκο σκηνικό, στην περιοχή που έχουν προηγηθεί οι πολύχρονες επεμβάσεις ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και συμμάχων τους.

Σύμφωνα με όσα βγήκαν προς τα έξω, ο Ασαντ, που βγήκε για πρώτη φορά από τη χώρα από την έναρξη του πολέμου, εξέφρασε ευγνωμοσύνη για τη ρωσική στρατιωτική βοήθεια, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ευχαριστώ που υπερασπιστήκατε την ενότητα της Συρίας και την ανεξαρτησία της... Αυτά τα πολιτικά βήματα που έχει κάνει η Ρωσική Ομοσπονδία αφότου ξεκίνησε η κρίση, επέτρεψαν ώστε τα γεγονότα στη Συρία να μην εξελιχθούν σύμφωνα με ένα τραγικό σενάριο».

Ο Ρώσος ηγέτης, από την άλλη, σημείωσε (σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, Ντμίτρι Πέσκοφ) ότι σε καμία περίπτωση δεν επίκειται ρωσική χερσαία επέμβαση στη Συρία. Πρόσθεσε ότι «η καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Συρία είναι ύψιστη προτεραιότητα και αμέσως μετά έπεται η πολιτική διευθέτηση». Ξεκαθάρισε ότι η πολιτική διευθέτηση στη Συρία «μπορεί να αρχίσει μόνο αφού ολοκληρωθεί το στάδιο της καταπολέμησης των τρομοκρατικών οργανώσεων που δρουν στη Συρία».

Εντονες διπλωματικές διεργασίες

Ενδεικτικό των διεργασιών σε πολιτικο-διπλωματικό επίπεδο, είναι οι εκτενείς τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε ο Ρώσος Πρόεδρος, λίγη ώρα μετά την αναχώρηση του Σύρου ομολόγου του, με ηγέτες σημαντικών δυνάμεων που συνέβαλαν και στη δημιουργία και υποστήριξη των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους». Τέτοιοι ήταν ο Σαουδάραβας μονάρχης Σαλμάν, ο Ιορδανός βασιλιάς Αμπντάλα ο Β', ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Επίσης, μίλησε με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Σίσι.

Πάντως, αυτό που επιβεβαιώνεται, είναι η έκτακτη συνάντηση που θα έχουν αύριο Παρασκευή, στη Βιέννη της Αυστρίας, οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι και Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ με τους ομολόγους τους από τη Σαουδική Αραβία και την Τουρκία.

Ενδιαφέρουσα εξέλιξη, ανάμεσα στα άλλα, θεωρείται και η επίτευξη ενός στρατιωτικού μνημονίου συνεργασίας ανάμεσα σε Αμερικανούς και Ρώσους στρατιωτικούς αξιωματούχους, με στόχο την αποτροπή μεταξύ τους θερμών επεισοδίων, αλλά και διενέργειας επιχειρήσεων εντοπισμού και διάσωσης κατά τις παράλληλες αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποιούν στη Συρία.

Νωρίτερα, ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ανακοίνωσε την πρόθεση της νέας κυβέρνησης να σταματήσει τις αεροπορικές επιδρομές στη Συρία, αλλά να συνεχίσει την παροχή στρατιωτικής εκπαίδευσης στους Κούρδους της χώρας.

Πιέσεις για ρωσική επέμβαση στο Ιράκ

Δυνάμεις που συμμετέχουν στην ιρακινή κυβέρνηση συνασπισμού και διοικητές των ισχυρών σιιτικών ένοπλων οργανώσεων που πολεμούν τους τζιχαντιστές στο πλευρό του ιρακινού στρατού, πίεσαν χτες τον πρωθυπουργό του Ιράκ, Χαϊντέρ αλ Αμπάντι, να ζητήσει την πραγματοποίηση ρωσικών αεροπορικών επιδρομών στο βόρειο και δυτικό Ιράκ.

Ωστόσο, ο Αμερικανός στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ, επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Ιράκ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έλαβαν διαβεβαιώσεις ότι το Ιράκ δε θα υποβάλλει τέτοιο αίτημα στη Μόσχα. Πριν είχε επισκεφτεί το αυτόνομο Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ και δεν έκρυψε ότι ανάμεσα στα σχέδια του Πενταγώνου είναι η δημιουργία ενός «στρατιωτικού επιχειρησιακού κέντρου», που θα επιτρέψει τη βελτίωση της συνεργασίας ανάμεσα στους Κούρδους και τους Ιρακινούς στρατιώτες. Θυμίζουμε ότι η Ρωσία έχει ήδη στήσει το δικό της «κέντρο» με Ιράκ, Ιράν, Συρία.

ΙΣΡΑΗΛ
Ανιστόρητες προκλήσεις Νετανιάχου

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

«Λάδι στη φωτιά» των οργισμένων παλαιστινιακών αντιδράσεων απέναντι στη στυγνή ισραηλινή κατοχή άναψαν χτες, πέραν των άλλων ωμοτήτων, και οι ανιστόρητες προκλητικές δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου στη διάρκεια προχτεσινοβραδινής ομιλίας του σε Σιωνιστικό Συνέδριο στην Ιερουσαλήμ, όπου επιχείρησε να μεταφέρει τις ευθύνες για το ολοκαύτωμα των Εβραίων από τη ναζιστική Γερμανία στον τότε μουφτή της Ιερουσαλήμ Χατζ Αμίν αλ Χουσέινι. Ο Νετανιάχου ισχυρίστηκε αφενός ότι ο Χουσέινι τη δεκαετία του 1920 υποκίνησε σειρά επιθέσεων κατά Εβραίων της Παλαιστίνης και αφετέρου ότι «αρχικά ο Χίτλερ δεν ήθελε να εξοντώσει τους Εβραίους», αλλά να τους... «εκδιώξει» και ότι του «έβαλε ιδέες» ο μουφτής Χουσέινι όταν τον επισκέφθηκε στο Βερολίνο το 1941!

Επιπροσθέτως, ο Στέφεν Ζάιμπερτ, εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, ξεκαθάρισε: «Δεν βλέπω κανέναν λόγο να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε την Ιστορία. Ξέρουμε ότι η ευθύνη για αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας είναι γερμανική».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Νετανιάχου εκφώνησε την πολύκροτη ομιλία πριν αναχωρήσει χτες το απόγευμα από το Τελ Αβίβ για το Βερολίνο, ξεκινώντας διήμερη επίσημη επίσκεψη στη Γερμανία, όπου αναμένεται να συναντήσει και τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι.

Συνάντηση Αμπάς - Μπαν

Ωρες αργότερα, πραγματοποιήθηκε στη Ραμάλα η συνάντηση ανάμεσα στον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς και τον γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν μετά την απόφαση του τελευταίου να επισκεφθεί εκτάκτως την περιοχή ασκώντας πιέσεις για αποκλιμάκωση της έντασης. Ο γγ του ΟΗΕ σημείωσε ότι η απάντηση του Ισραήλ στις τελευταίες επιθέσεις Παλαιστινίων «προσθέτει βάρος στην ήδη δύσκολη πρόκληση της αποκατάστασης της τάξης». Ο Μ. Αμπάς κατήγγειλε το Ισραήλ ότι ασκεί τακτικές συλλογικής τιμωρίας σε βάρος του παλαιστινιακού λαού. Ζήτησε τη «βοήθεια της διεθνούς κοινότητας» για την προστασία του παλαιστινιακού λαού από τις επιθέσεις του ισραηλινού στρατού κατοχής και της τρομοκρατίας των Εβραίων εποίκων.

Αργά χτες βράδυ, ο Μπαν συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να τους ενημερώσει, μέσω τηλεδιάσκεψης, για τα αποτελέσματα των επαφών που είχε σε Ισραήλ και Παλαιστινιακά Εδάφη.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, συνεχίστηκαν χτες οι συγκρούσεις νεαρών Παλαιστινίων με τις κατοχικές δυνάμεις στη Δυτική Οχθη και στα σύνορα του Ισραήλ με τη Λωρίδα της Γάζας, όπου σκοτώθηκαν τέσσερις Παλαιστίνιοι.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Ολα ανοιχτά για την αστική κυβέρνηση

Στην αρμοδιότητα του Προέδρου της χώρας, Ανιβάλ Καμπάκο Σίλβα, είναι πλέον η περαιτέρω διαδικασία για σχηματισμό της νέας αστικής κυβέρνησης στην Πορτογαλία μετά τα παζάρια που ξεκίνησαν από τις 4 Οκτώβρη και τις βουλευτικές εκλογές. Οι διάφορες αναλύσεις συνταγματολόγων δίνουν και παίρνουν στη χώρα και προβάλλεται ιδιαίτερα η «παράδοση» ότι ο Πρόεδρος δίνει αρχικά την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο κόμμα που νίκησε τις εκλογές. Αυτό είναι ο κεντροδεξιός συνασπισμού «Πορτογαλία Μπροστά», με επικεφαλής τον έως τώρα πρωθυπουργό και νυν υπηρεσιακό, Πέδρο Πάσος Κοέλιο (που πήρε μεν 38,55% και 107 έδρες αλλά απέχει από την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο των 230 εδρών). Η άλλη εκδοχή είναι να δοθεί η εντολή στον επικεφαλής των Σοσιαλιστών, Αντόνιο Κόστα, (πήρε 32,38%) που δήλωσε την Τρίτη στον Πρόεδρο της χώρας ότι μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση με την στήριξη της «αριστεράς», δηλαδή του τρίτου Αριστερού Μπλοκ (10,22%) και του Πορτογαλικού ΚΚ (με 8,27% ως Ενωτική Δημοκρατική Συμμαχία με τους Πράσινους) που όλοι μαζί έχουν 122 έδρες.

Δεν είναι σίγουρο τι τελικά θα πράξει ο Α. Κ. Σίλβα. Χτες, πάντως, η ΕΕ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της γιατί έχει καθυστερήσει η κατάθεση του προϋπολογισμού της Πορτογαλίας. Ο Κοέλιο, ωστόσο, επιμένει ότι μπορούν να τα βρουν με τους Σοσιαλιστές, ενώ αυτοί όπως δήλωσε ο επικεφαλής τους Α. Κόστα έχουν σχεδόν έτοιμη τη συμφωνία με τους «αριστερούς». Μάλιστα, γίνεται λόγος για «μίνιμουμ πρόγραμμα» και ότι συζητιούνται οι λεπτομέρειες για ορισμένα σημεία του προγράμματος που αφορούν στον κατώτερο μισθό, στις συντάξεις, στον ΦΠΑ. Το Πορτογαλικό ΚΚ επιμένει ότι μπορούν οι Σοσιαλιστές να σχηματίσουν κυβέρνηση και αν ο Πρόεδρος δώσει εντολή στον Κοέλιο «θα είναι χάσιμο χρόνο». Στη διαπραγμάτευση θέτει ζήτημα αύξησης του μισθού στα 600 ευρώ, μειώσεις στον ΦΠΑ και «φορολογική δικαιοσύνη» ανάμεσα σε άλλα, ενώ οι Σοσιαλιστές μιλούν για «σταδιακή εφαρμογή» και «απαραίτητα να τηρηθούν οι δεσμεύσεις προς τους δανειστές». Οπως και να έχει, πάντως, η λεγόμενη «αριστερή διαχείριση» του καπιταλισμού και οι αυταπάτες για φιλολαϊκές λύσεις, με δεδομένο το σύστημα εκμετάλλευσης και συμμετοχής σε ιμπεριαλιστικά κέντρα (ΕΕ και ΝΑΤΟ που θεωρούνται δεδομένα), όπως έχει αποδειχτεί πολλές φορές μόνο ζημιά θα κάνει στο εργατικό κίνημα.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Αίτημα αποπομπής της Ρουσέφ

Αίτημα για δικαστική δίωξη της Προέδρου της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρουσέφ, κατέθεσαν, χτες, στη Βουλή τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Το αίτημα αναφέρεται σε οικονομικές ατασθαλίες από την πλευρά της κυβέρνησης την περίοδο 2014 και 2015, με την προοπτική της αποπομπής της, ενώ υπάρχει συσχέτιση και με το σκάνδαλο για τις μίζες και την υπερτιμολόγηση στον κρατικό ενεργειακό κολοσσό «Πέτρομπρας», όπου γίνεται λόγος για ζημιά 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα δημόσια ταμεία. Για την υπόθεση αυτή έχει συλληφθεί ο ταμίας του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος (PT), Ζοάο Βακάρι, ενώ και ο έως τώρα σύμμαχος της Ρουσέφ, από το Βραζιλιάνικο Δημοκρατικό Κίνημα (PMDM), πρόεδρος της Βουλής, Εντουάρντο Κούνια, αντιμετωπίζει κατηγορίες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και λογαριασμούς στην Ελβετία, που σχετίζονται επίσης με μίζες από «μπίζνες» της «Πέτρομπρας» στην Αφρική. Ο Κούνια έχει συμμαχήσει με τα αντιπολιτευόμενα κόμματα και αναμένεται να επιταχύνει το αίτημα στη Βουλή. Βέβαια, άλλες έντεκα φορές που έχουν κατατεθεί παρόμοια αιτήματα αναφορικά με την Ρουσέφ, για παρόμοιες υποθέσεις, απορρίφθηκαν.

Ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί αυτή τη φορά, το βέβαιο είναι ότι η σοσιαλδημοκρατική διαχείριση της δήθεν «αριστερής» κυβέρνησης στη Βραζιλία έχει όλα τα στοιχεία της σαπίλας του καπιταλισμού και, παρά τα μεγάλα λόγια, τα λαϊκά στρώματα εξακολουθούν να υποφέρουν σε μια χώρα με τεράστιο πλούτο, τον οποίο λυμαίνονται τα μονοπώλια και οι εκμεταλλευτές που βρήκαν νέα πεδία κερδοφορίας τα τελευταία χρόνια.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ