ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Οχτώβρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΑΦΕΣ Β. ΝΟΥΛΑΝΤ ΜΕ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ ΚΟΤΖΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Γιατί ΗΠΑ και ΝΑΤΟ επενδύουν στην κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ...

Για «τη δουλειά που κάνουμε μαζί σε ολόκληρη τη Μεσόγειο» μίλησε η αξιωματούχος των ΗΠΑ, επιβεβαιώνοντας τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Την ικανοποίησή της εξέφρασε η Β. Νούλαντ για τις αντιλαϊκές και επικίνδυνες δεσμεύσεις που επανέλαβε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ...

Eurokinissi

Την ικανοποίησή της εξέφρασε η Β. Νούλαντ για τις αντιλαϊκές και επικίνδυνες δεσμεύσεις που επανέλαβε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ...
Η πλήρης στοίχιση της κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ στα προτάγματα της Ουάσιγκτον, καθώς έτσι εκτιμά ότι μπορεί να υπηρετήσει καλύτερα τις βλέψεις του εγχώριου κεφαλαίου, η λειτουργία της συγκυβέρνησης - πάντα με γνώμονα το ίδιο κριτήριο - ως μακριού χεριού του ΝΑΤΟ και των ευρωατλαντικών μονοπωλίων στην Ανατολική Μεσόγειο, επιβεβαιώθηκαν (και) χτες στις διαδοχικές συναντήσεις που είχε στην Αθήνα η βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Βικτόρια Νούλαντ, με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, και τον υπουργό Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά.

Παρά τη σιγή ιχθύος που επέλεξε να τηρήσει, για άλλη μια φορά, η συγκυβέρνηση σε ό,τι αφορά τις επαφές και τις συνεννοήσεις της με τον αμερικανικό παράγοντα, τα όσα δήλωσε χτες σε δημοσιογράφους η ίδια η Β. Νούλαντ είναι ενδεικτικά όσων είπαν πίσω από κλειστές θύρες: Τόσο για την εφαρμογή του μνημονίου και τη «βελτίωση του κλίματος» για τις μπίζνες του κεφαλαίου, όσο και για τη βούληση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για ανάληψη πιο ενεργού ρόλου στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή, εμπλέκοντας βαθύτερα το λαό στο επικίνδυνο κουβάρι των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

«Ο ισχυρός σύμμαχος του ΝΑΤΟ» και «οι προκλήσεις που δουλεύουμε μαζί»

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής:

-- «Είχα διαβουλεύσεις με έναν ισχυρό σύμμαχο του ΝΑΤΟ, την Ελλάδα. Ημουν πολύ ευτυχής που είχα την ευκαιρία να δω τον πρωθυπουργό Τσίπρα, τον υπουργό Εξωτερικών Κοτζιά (...) Τα θέματα που συζητήσαμε με την κυβέρνηση ήταν, προφανώς, σχετικά με την πρόοδο και τις προσπάθειες που κάνει τώρα η Ελλάδα να εφαρμόσει το πρόγραμμα οικονομικής μεταρρύθμισης, και την ισχυρή υποστήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες αυτές. Επίσης, ήταν σχετικά με τη βελτίωση του κλίματος για τις επιχειρήσεις και τις επενδύσεις. Οι αμερικανικές εταιρείες ανυπομονούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα, και (σ.σ.: συζήτησαν) πώς να προσελκύσουμε περισσότερες από αυτές.

-- (...) Μιλήσαμε επίσης για την ενεργειακή ασφάλεια και τον αγωγό TAP (σ.σ.: αγωγός που θα μεταφέρει αζέρικο αέριο), το κίνητρο για το οποίο μιλάμε, να πηγαίνει από εκεί (σ.σ.: τη Β. Ελλάδα) μέχρι τη Βουλγαρία. Είμαστε πολύ αισιόδοξοι, πολύ ενθουσιώδεις σχετικά με το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια.

-- (...) Και προφανώς μιλήσαμε για περιφερειακά ζητήματα: Κύπρος, Ουκρανία, Συρία, Ιράκ, Λιβύη. Ολες αυτές τις προκλήσεις πάνω στις οποίες δουλεύουμε μαζί».

«Ισχυρή επένδυση» των ΗΠΑ στην κυβέρνηση Τσίπρα

Απαντώντας η Β. Νούλαντ σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, έδωσε κι άλλα στοιχεία από το περίγραμμα των συζητήσεων με Τσίπρα και Κοτζιά:

«Ημασταν πολύ ευχαριστημένοι (σ.σ.: ως αμερικανική κυβέρνηση) που είδαμε το (σ.σ. ελληνικό) Κοινοβούλιο να περνά το μεγάλο πακέτο μέτρων (σ.σ.: το πολυνομοσχέδιο)λίγες μέρες πριν. Υπάρχει, βέβαια, ακόμη περισσότερη δουλειά να γίνει εκεί (...) Η ομάδα του ΔΝΤ, όπως το αντιλαμβάνομαι εγώ, μόλις έφτασε για να ξεκινήσει το επόμενο επίπεδο της αξιολόγησης. Αλλά τα πράγματα αυτή τη στιγμή φαίνεται να είναι σε καλό δρόμο (...) Ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι υπάρχει ισχυρή δέσμευση εκ μέρους της κυβέρνησης να ολοκληρώσει αυτό το έργο και να προχωρήσει σε διαβουλεύσεις για το χρέος. Και εμείς έχουμε αποτελέσει τον εταίρο της Ελλάδας καθ' όλη αυτή τη διαδικασία, και θα συνεχίσουμε να είμαστε ένας ισχυρός εταίρος».

Παραπέρα, ερωτώμενη για το περιεχόμενο της αναμενόμενης επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, το επόμενο διάστημα στην Αθήνα είπε: «(...) Προσβλέπει να επισκεφτεί την Αθήνα πριν από το τέλος του έτους. Πιστεύω ότι όταν έρθει θα είναι για να επιδείξει την ισχυρή επένδυση και υποστήριξή μας γι' αυτή την διμερή σχέση. Για να μιλήσει για τα οικονομικά θέματα, για να μιλήσει για τα θέματα περιφερειακής ασφάλειας, για να μιλήσει για τη δουλειά που κάνουμε μαζίσε ολόκληρη τη Μεσόγειο, τη Συρία,κ.λπ. Και επίσης ενδιαφέρεται πολύ για τις ευκαιρίες ενεργειακής ασφάλειας εδώ».

Ερωτώμενη, τέλος, η Νούλαντ αν συζήτησε με Τσίπρα και Κοτζιά και το θέμα των Σκοπίων απάντησε: «Τόσο με τον πρωθυπουργό, όσο και με τον υπουργό Εξωτερικών μιλήσαμε για την κοινή μας ελπίδα ότι μπορούμε να βρούμε μια λύση που θα είναι αποδεκτή, έτσι ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε»...


Ενεργειακό τρίγωνο με Βουλγαρία και «διαφοροποίηση» από Ρωσία

Σε πλήρη στοίχιση με τους ενεργειακούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ για τα Βαλκάνια και τη Ν/Α Ευρώπη και η συνάντηση του Ν. Κοτζιά με τον Βούλγαρο ΥΠΕΞ

Λίγες ώρες πριν από τη συνάντησή του με την Β. Νούλαντ, ο Ν. Κοτζιάς συναντήθηκε και με τον Βούλγαρο ομόλογό του, Ντ. Μίτοφ, στο πλαίσιο που είχε χαραχθεί μία βδομάδα νωρίτερα, στην επίσκεψη του ειδικού απεσταλμένου και συντονιστή για τις διεθνείς ενεργειακές σχέσεις των ΗΠΑ, Α. Χοκστάιν στην Αθήνα και την τριμερή συνάντησή του με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Σκουρλέτη, και τη Βουλγάρα ομόλογό του, Τεμενούζκα Πέτκοβα.

Στις δηλώσεις που ακολούθησαν τη συνάντηση των δύο υπουργών, ο Ν. Κοτζιάς, χαρακτηρίζοντας τη Βουλγαρία «στρατηγικό εταίρο», πρόσθεσε: «Εχουμε ιδιαίτερα κοινά συμφέροντα και ενδιαφέροντα για τα ενεργειακά και για τον κάθετο διάδρομο (σ.σ. ο διασυνδετήριος αγωγός IGB) και συζητάμε τον τρόπο διασφάλισης και εξασφάλισης της δημιουργίας και της λειτουργίας του».

Ο δε Βούλγαρος υπουργός επιβεβαίωσε ότι μίλησαν «για το διασυνδετήριο αγωγό για τα ενεργειακά», προσθέτοντας ότι αυτός «ίσως είναι ο πιο σημαντικός συνδετικός κρίκος όσον αφορά το μέλλον της ευρωπαϊκής Ενέργειας. Μιλούμε για διαφοροποίηση (βλ. απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, όπως επιμένουν πρωτίστως οι ΗΠΑ), μιλούμε για διασύνδεση. Αυτές οι δυο λέξεις είναι λέξεις - κλειδιά όταν μιλούμε για το μέλλον της ευρωπαϊκής ενεργειακής Ενωσης και η Ελλάδα είναι θεμελιώδης, βασικός εταίρος στο πλαίσιο αυτό, κυρίως όσον αφορά την εξασφάλιση πολλών διαφορετικών πηγών Ενέργειας. Βασιζόμαστε και ποντάρουμε σε μεγάλο βαθμό σε θέματα υγροποιημένου φυσικού αερίου, αλλά και στο νότιο διάδρομο του φυσικού αερίου».

«Η κατασκευή του διασυνδετήριου αγωγού θα εξασφαλίσει την παροχή προς τον βορρά, ήτοι μέσω Βουλγαρίας μέχρι τη Ρουμανία και πιο βόρεια, αλλά και δυτικά, προς τη Σερβία και μέσω Σερβίας προς τη δυτική Ευρώπη», εξήγησε τα παραπέρα σχέδιά τους και συμπλήρωσε: «Οι αντίστοιχες συνδέσεις θα εξασφαλίσουν παροχή αερίου και προς εμάς και αυτό ακριβώς θα εξασφαλίσει τη δημιουργία μιας αγοράς φυσικού αερίου εντός της ΕΕ (...) και έτσι κάποιες χώρες της ΕΕ όπως λόγου χάρη αυτή τη στιγμή συμβαίνει με τη Βουλγαρία, δεν θα εξαρτώνται πλήρως από μια πηγή (βλ. Ρωσία) όσον αφορά την παροχή και τροφοδοσία φυσικού αερίου».

«Οι ΗΠΑ έχουν το πιο φθηνό φυσικό αέριο»

Σπεύδοντας να υπερθεματίσει στα όσα είπε ο Βούλγαρος ομόλογός του, ο Ν. Κοτζιάς συμπλήρωσε: «Συμφωνώ με τον Ντάνιελ (...) Πρέπει να πω ότι ο κόσμος αλλάζει. Και αλλάζουν και οι πηγές Ενέργειας. Οι ΗΠΑ έχουν το πιο φθηνό φυσικό αέριο, η Ανατολική Μεσόγειος φέρνει καινούργιο αέριο, είδαμε στην Αίγυπτο βρέθηκε ένα τρομερά μεγάλο απόθεμα, το Κουρδιστάν και το Ιράκ μπαίνουν στο παιχνίδι. Ο τερματισμός του εμπάργκο στο Ιράν θα φέρει επίσης από εκεί φυσικό αέριο. Και αυτά μπορούν και είναι καλό να περάσουν από τις χώρες μας».

Σημειωτέον, ήδη από προχτές, ο Ν. Κοτζιάς επιβεβαίωνε ότι «υπάρχει μια συζήτηση (σ.σ: της ελληνικής κυβέρνησης) με πάρα πολλές πλευρές (βλ. και ΗΠΑ) που αφορά τον TAP, αφορά τον κάθετο αγωγό Ελλάδα - Βουλγαρία - Ρουμανία, αφορά τη μεταφορά υγροποιημένου αερίου, αφορά τη μεταφορά από άλλες χώρες (Τουρκμενιστάν, Ιράν κ.λπ.) πετρελαίου και κατά πόσο είναι δυνατό να το επεξεργαστούν τα δικά μας διυλιστήρια για λόγους οικονομικής ανάπτυξης - και έχουμε και συζητήσεις γύρω από το φυσικό αέριο που έρχεται από τη Ρωσία. Είχα δηλώσει εξαρχής στους Αμερικάνους ότι η ελληνική κυβέρνηση, όταν και εφόσον φτάσουν οι ρωσικοί αγωγοί μέχρι τα σύνορά μας, δεν θα τους απαγορεύσει τη διέλευση. Ομως, είχα πει και τότε και εξακολουθώ να λέω ότι, για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο πρέπει πρώτα να συμφωνήσουν η Τουρκία με τη Ρωσία»...

Το γεγονός ότι από τις πομπώδεις αναφορές της συγκυβέρνησης, το προηγούμενο επτάμηνο, περί συμφωνιών για την κατασκευή αγωγών μεταφοράς ρωσικού αερίου, τώρα επιλέγουν να τοποθετούνται με ...«όταν και εφόσον», κάνει ακόμα πιο προφανή την ανοιχτή «στοίχιση» της συγκυβέρνησης με τα ενεργειακά σχέδια των ΗΠΑ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ