ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Οχτώβρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
Σφοδρή αντιλαϊκή κλιμάκωση με άξονα τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις

Η επόμενη φάση της αντεργατικής επίθεσης για λογαριασμό του κεφαλαίου στο επίκεντρο των επαφών συγκυβέρνησης - «κουαρτέτου»

Eurokinissi

Η επόμενη φάση της αντεργατικής επίθεσης για λογαριασμό του κεφαλαίου στο επίκεντρο των επαφών συγκυβέρνησης - «κουαρτέτου»
Οι σαρωτικές ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση, η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η εφαρμογή των διαρθρωτικών μέτρων («εργαλειοθήκες» ΟΟΣΑ) βρίσκονται σε αυτή τη φάση στο επίκεντρο των αντιλαϊκών παζαριών ανάμεσα στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (Ευρωζώνη - ΔΝΤ). Σε πρώτο πλάνο, προβάλλει η ικανοποίηση του πυρήνα των αξιώσεων του εγχώριου κεφαλαίου, ενώ, βέβαια, το μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής προσαρμόζεται στις συνθήκες που έχει διαμορφώσει η καπιταλιστική κρίση και στην έκβαση των συνολικότερων ενδοκαπιταλιστικών ανταγωνισμών.

Αυτό είναι το πλαίσιο που συνθέτει την ατζέντα των συζητήσεων που έχουν από χτες, στην Αθήνα, οι υπουργοί της συγκυβέρνησης με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, σε συνδυασμό με την εφαρμογή και των «προαπαιτούμενων δράσεων» δημοσιονομικού χαρακτήρα, δηλαδή μέτρων που αφορούν στην απογείωση των αντιλαϊκών φόρων και την παραπέρα περιστολή των κονδυλίων που αφορούν στην κάλυψη λαϊκών αναγκών.

Πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας

Ο περιορισμός και η άρση της όποιας παρεχόμενης προστασίας ακόμη και για την πρώτη κατοικία των λαϊκών νοικοκυριών, για τα ληξιπρόθεσμα χρέη στις τράπεζες, συζητήθηκαν στη χτεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομίας, Γ. Σταθάκη, με τους εκπροσώπους του «κουαρτέτου».

Ειδικότερα:

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως οι δανειστές προτείνουν εισοδηματικό κριτήριο στα «όρια της φτώχειας». Η πλευρά της συγκυβέρνησης κατεβαίνει στο παζάρι με αρχική πρόταση για εισοδηματικό κριτήριο ύψους 35.000 ευρώ το χρόνο ανά λαϊκό νοικοκυριό, στα όρια δηλαδή που καρατομήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση. Να σημειωθεί ότι με βάση πρόσφατη υπουργική απόφαση, το προσωρινό καθεστώς αναστολής πλειστηριασμών ισχύει μέχρι τις 30/10 και αυτό εξαιτίας των κεφαλαιακών ελέγχων στις τράπεζες. Επί της ουσίας, η ρύθμιση προστασίας από τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας έληξε στο τέλος του Δεκέμβρη του 2014 χωρίς να ανανεωθεί, όπως υποστήριζε ότι θα κάνει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Η συγκυβέρνηση, σύμφωνα με όσα «διαρρέονται» από την ίδια, βάζει στο τραπέζι την πρόταση για περιουσιακό κριτήριο ύψους 300.000 ευρώ σε συνδυασμό με συνολικές οφειλές μέχρι 250.000 ευρώ, ενώ ισχυρίζεται ότι με αυτόν τον τρόπο καλύπτεται το 85% των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Την ίδια ώρα, αν και σε αυτή τη φάση δεν ομολογείται, συζητούνται και η επιβολή κριτηρίων ως προς το ύψος των καταθέσεων, η καταβολή ελάχιστης μηνιαίας δόσης ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος σε λαϊκά νοικοκυριά που εμπίπτουν κατά τ' άλλα στην υποτιθέμενη προστασία, και μια σειρά από άλλα...

Σε αυτό το πλαίσιο, η νέα ρύθμιση έρχεται να σφίξει ακόμη περισσότερο τη θηλιά των πλειστηριασμών, εντείνοντας και τους εκβιασμούς απέναντι στις εργατικές - λαϊκές οικογένειες. Σε κάθε περίπτωση, η όποια ρύθμιση θα είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των τραπεζών, ενώ πρόσθετες δικλίδες ασφαλείας για τις τράπεζες σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών θα προβλέπονται και από το νέο «Κώδικα Δεοντολογίας» των τραπεζών.

«Εργαλειοθήκες» ΟΟΣΑ

Επιπλέον, στη χτεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομίας, Γ. Σταθάκη, με τους εκπροσώπους των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, επικυρώθηκαν οι προβλέψεις του μνημονίου σε ό,τι αφορά τις «απελευθερώσεις» και αναδιαρθρώσεις στο γάλα, στο ψωμί, στα φαρμακεία κ.ά., ενώ δόθηκε παράταση προκειμένου να επεξεργαστούν οι ρυθμίσεις στους κλάδους των πετρελαιοειδών και των αλκοολούχων ποτών.

Πρόκειται για σειρά παρεμβάσεων, που έχουν απώτερο στόχο τη συγκέντρωση της πίτας και των επιχειρηματικών κερδών σε ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους, ενώ παράλληλα διαμορφώνονται οι συνθήκες αποβολής από το πεδίο της «ανταγωνιστικότητας» των αυτοαπασχολούμενων και μικρών επιχειρηματιών.

Μεταξύ άλλων προβλέπονται:

-- Λειτουργία των καταστημάτων λιανικής τις Κυριακές (είτε δοκιμαστικά σε ορισμένες περιοχές, είτε σε ολόκληρη τη χώρα, από τις 11 π.μ. μέχρι τις 8 μ.μ.). Εν προκειμένω, η συγκυβέρνηση περιμένει τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, προκειμένου να προχωρήσει στα περαιτέρω.

-- Φαρμακεία: Κατάργηση περιορισμών στο ιδιοκτησιακό καθεστώς και δυνατότητα λειτουργίας πέρα από το ωράριο εφημερίας. Η σχετική υπουργική απόφαση θα προβλέπει τη δυνατότητα συμμετοχής οποιουδήποτε ιδιώτη στο μετοχικό κεφάλαιο του φαρμακείου, χωρίς όμως να είναι ο αποκλειστικός μέτοχος.

-- Αρτοποιεία: Κατάργηση των διακρίσεων ανάμεσα σε αρτοποιεία και αρτοπωλεία, με αντίστοιχες προβλέψεις για την αδειοδότηση.

-- Γάλα: Καθορισμός της ημερομηνίας λήξης με βάση τους «κανόνες υγιεινής» και όχι με νόμο.

Οπως έγινε γνωστό, εξάλλου, «κλείδωσε» και η συμφωνία με τους «εταίρους» σε ό,τι αφορά τον «οδικό χάρτη» για την επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων για τη λειτουργία βιομηχανικών μονάδων και άλλων ισχυρών ομίλων.

Συμπληρωματικά μέτρα

Παράλληλα, προ των πυλών εμφανίζονται τα «ισοδύναμα μέτρα», προκειμένου να αναπληρωθούν οι «απώλειες» από τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Το ζήτημα αυτό συζητήθηκε σε συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτου, με τους εκπροσώπους του «κουαρτέτου», οι οποίοι αμφισβητούν και την επίτευξη των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι «θεσμοί» ενδέχεται να αποδεχτούν ότι ο ρυθμός υποχώρησης του ΑΕΠ για το 2015 θα διαμορφωθεί στο 1,3%, αντί του 2,3% που προβλέπεται στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού.

Σήμερα, οι εκπρόσωποι των ιμπεριαλιστικών οργανισμών θα έχουν διαδοχικές συναντήσεις με τους υπουργούς Οικονομικών, Οικονομίας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Παράλληλα, προγραμματίζεται συνάντηση με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας.

Ανακεφαλαιοποίηση - «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, η συγκυβέρνηση αποδέχεται την «πρόταση» για την πώληση «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων από τις τράπεζες σε άλλους «επενδυτές», ακόμη και αυτών που χαρακτηρίζονται ως υψηλού «επιχειρηματικού ρίσκου» (distress funds). Ταυτόχρονα, παρά τις δήθεν «διαψεύσεις» από κυβερνητικούς παράγοντες, οι συζητήσεις των Ελλήνων τραπεζιτών για τη μεταβίβαση των «κόκκινων» δανείων σε επίδοξους «επενδυτές» δίνουν και παίρνουν, κατά βάση για το ζήτημα του αντιτίμου που θα καταβληθεί για τα υπό μεταβίβαση δάνεια.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο συμμετοχής της στις αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων σε ορισμένους τραπεζικούς ομίλους, ενδεχομένως και σε κάποιες συνεταιριστικές τράπεζες, εξέλιξη που εφόσον επιβεβαιωθεί αναμένεται να αποτελέσει «κράχτη» για τη συμμετοχή ενδιαφερόμενων ιδιωτών - «επενδυτών». Παράλληλα, οι διοικήσεις των τραπεζών βρίσκονται σε διαδικασία αναζήτησης ενδιαφερόμενων ιδιωτών μεγαλομετόχων, ενόψει της αύξησης μετοχικών κεφαλαίων.

Στα τέλη Οκτώβρη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ανακοινώσει τον τελικό λογαριασμό, ο οποίος σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες φτάνει στα 15 δισ. ευρώ για τις 4 συστημικές τράπεζες. Παράλληλα, σε φάση τελικής διευθέτησης βρίσκεται το νομοσχέδιο σχετικά με τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης, επί του οποίου καταλήγει η συμφωνία με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

Εκταμιεύσεις δόσεων και μέτρων

«Τα πράγματα έχουν πάρει λίγο - πολύ τον δρόμο τους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις, ο οποίος είναι προγραμματισμένο να επισκεφθεί την Αθήνα στις 26 και 27/10.

«Επιβραβεύοντας», ουσιαστικά, την αντιλαϊκή πολιτική της συγκυβέρνησης και την «καλή» συνεργασία» της με τους «θεσμούς», άφησε να εννοηθεί ότι η εκταμίευση της δόσης (2 δισ. ευρώ) θα εγκριθεί την ερχόμενη βδομάδα.

Να σημειωθεί ότι αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για χτες συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ, προκειμένου να ολοκληρωθεί πρώτα η πρώτη δέσμη με τα προαπαιτούμενα αντιλαϊκά μέτρα (έκδοση υπουργικών αποφάσεων κ.ά.).

Η εμβάθυνση της ΟΝΕ

Η κοινή εκπροσώπηση της Ευρωζώνης στο ΔΝΤ αποτελεί το επόμενο βήμα στη διαδικασία περαιτέρω εμβάθυνσης της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης, που παρουσίασε χτες η Κομισιόν.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η Κομισιόν επιθυμεί να βελτιώσει την εξωτερική εκπροσώπηση της Ευρωζώνης, καθώς «δεν αντιστοιχεί στην αυξημένη οικονομική και δημοσιονομική βαρύτητά της». Ειδικότερα, προωθεί τη μετάβαση προς μια ενοποιημένη εκπροσώπηση της Ευρωζώνης στο ΔΝΤ, με τον πρόεδρο του Γιούρογκρουπ ως εκπρόσωπό της.

Παράλληλα, η Κομισιόν θα προωθήσει τη συγκρότηση του ευρωπαϊκού «Δημοσιονομικού Συμβουλίου», καθώς και τα εθνικά «Συμβούλια ανταγωνιστικότητας», όπως προβλέπονται στη λεγόμενη «Εκθεση των 5 προέδρων». Τα παραπάνω σηματοδοτούν τα μνημόνια διαρκείας και την ενίσχυσή τους σε ολόκληρη την ΕΕ...

Ηλεκτρονικές πληρωμές

Σαφή στήριξη στη χρήση του «πλαστικού» χρήματος ως μέσου πληρωμών στη λιανική αγορά δίνει και το ΙΟΒΕ, ινστιτούτο το οποίο απηχεί τις απόψεις του ΣΕΒ.

Σε αυτό το πλαίσιο, σε μελέτη που δημοσιοποίησαν χτες, οι βιομήχανοι προτείνουν και την παροχή κινήτρων, προκειμένου να τονωθούν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές, προτείνοντας:

-- Εκπτωση κατά 1% της αξίας των συναλλαγών μέσω τερματικών POS (κάρτες πληρωμής και ηλεκτρονικό χρήμα) για αγορά αγαθών και υπηρεσιών από φυσικά πρόσωπα από κλάδους με χαμηλό κίνδυνο φοροδιαφυγής, 5% σε κλάδους μέτριου κινδύνου φοροδιαφυγής και 10% σε κλάδους υψηλού κινδύνου φοροδιαφυγής.

-- Υποχρεωτική αποδοχή ηλεκτρονικών πληρωμών, με επιδότηση για την εγκατάσταση τερματικών σε επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών μικρότερο από 150 χιλ. ευρώ κ.ά.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Τσακίζουν τα απομεινάρια των λαϊκών δικαιωμάτων για την καπιταλιστική ανάπτυξη

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του, για τις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - «κουαρτέτου», το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση σχεδιάζει το τελειωτικό χτύπημα στην Κοινωνική Ασφάλιση, συζητά με το "κουαρτέτο" το επόμενο πακέτο σκληρών μέτρων, μέχρι και τους πλειστηριασμούς της α' κατοικίας της λαϊκής οικογένειας, αποτελεί πρόκληση να χαρακτηρίζει πενταροδεκάρες όσα δεν έχει να πληρώσει ο λαός με τους νέους φόρους.

Αντιλαϊκά μέτρα θα είναι και τα όποια "ισοδύναμα" και "παράλληλα προγράμματα" που θα συμφωνούν κυβέρνηση και ΕΕ, γιατί θα τσακίζουν τα απομεινάρια των λαϊκών δικαιωμάτων στο όνομα της καπιταλιστικής ανάπτυξης».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ