ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Οχτώβρη 2020
Σελ. /24
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες για την εκρηκτική κατάσταση...

...κι ενώ επιβεβαιώνεται ότι τα δύσκολα είναι μπροστά

Παράλληλα με την καθημερινή εκτόξευση των κρουσμάτων κορονοϊού και την επιδείνωση όλων των σχετικών δεικτών υγείας, εξαιτίας της πολιτικής που ακολούθησε η κυβέρνηση για την υπηρέτηση των κερδών του κεφαλαίου, οι τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες αποτυπώνονται και στην εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα δημόσια νοσοκομεία και τις άλλες δημόσιες μονάδες Υγείας, ενώ επιβεβαιώνεται ότι τα δύσκολα είναι μπροστά.

Εδώ και 8 μήνες, από την πρώτη στιγμή εμφάνισης της πανδημίας, οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, μαζί με εκατοντάδες συνδικάτα και φορείς, εκπέμπουν σήμα κινδύνου και διεκδικούν μέτρα ουσιαστικής θωράκισης, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση των χιλιάδων συμβασιούχων για να αντιμετωπιστούν οι τεράστιες ελλείψεις, επάρκεια σε Μέσα Ατομικής Προστασίας και μέτρα πρόληψης για την αποφυγή της διασποράς, άνοιγμα και πραγματική στελέχωση των πολλών εκατοντάδων κλινών ΜΕΘ που έχει ανάγκη η χώρα, αποφασιστική ενίσχυση του εξοπλισμού, σχέδιο επίταξης του ιδιωτικού τομέα.

Η κυβέρνηση, με «πυξίδα» τη χρόνια πολιτική όλων των κυβερνήσεων που «κοστολογούν» την υγεία του λαού με βάση τα κέρδη και τις αξιώσεις του κεφαλαίου, δεν ικανοποίησε κανένα από τα παραπάνω κρίσιμα αιτήματα, πορεύεται σταθερά με «μπαλώματα», ανακύκλωση κλινών, μετακινήσεις προσωπικού, συμβάσεις με ημερομηνία λήξης και αυτές ελάχιστες σε σχέση με τις πραγματικές ελλείψεις...

Αποτέλεσμα είναι η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία να έχει επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο σε σχέση με τον Μάρτη.

Αποκαλυπτική η συνεχής αύξηση κρουσμάτων σε υγειονομικούς και ασθενείς

Μεταξύ άλλων, κάθε μέρα που περνά, το ένα νοσοκομείο μετά το άλλο και οι εργαζόμενοι σε αυτά χτυπιούνται από τον κορονοϊό, θέτοντας σε κίνδυνο εργαζόμενους, ασθενείς, ευπαθείς ομάδες κ.ο.κ.

Οπως καταγγέλλουν τα σωματεία των υγειονομικών: Τα Μέσα Ατομικής Προστασίας είναι ανεπαρκή και στα περισσότερα νοσοκομεία δίνονται με το σταγονόμετρο. Δεν διενεργούνται τακτικοί - επαναληπτικοί έλεγχοι και ιχνηλάτηση στους υγειονομικούς, δεν γίνονται τεστ σε όλους τους ασθενείς που κάνουν εισαγωγή σε κλινικές νοσοκομείων. Οι μέρες καραντίνας για υγειονομικούς με έκθεση σε κρούσματα έχουν μειωθεί σε 7 αντί για 14, άλλες φορές δεν δίνονται καθόλου μέχρι τα κρούσματα να πολλαπλασιαστούν, τμήματα και κλινικές συνεχίζουν την επισφαλή λειτουργία τους ακόμη κι αν έχουν κρούσματα. Επιστημονικές οδηγίες και υγειονομικά πρωτόκολλα προσαρμόζονται στις συνθήκες υποστελέχωσης.

Χαρακτηριστικά:

-- Σε περίπου 30 αυξήθηκε ο αριθμός των θετικών κρουσμάτων στους εργαζόμενους του ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη. Τη Δευτέρα είχαν διαγνωσθεί 10 κρούσματα στο προσωπικό (διοικητικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό). Χτες ξεκίνησε η διενέργεια μαζικών rapid test στους εργαζόμενους του νοσοκομείου, χωρίς ωστόσο κάποιο οργανωμένο σχέδιο για το πώς θα διασφαλιστεί η διενέργειά τους σε όλο το προσωπικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεγάλος αριθμός των κρουσμάτων αφορά διοικητικό προσωπικό, ενώ θετικός στον κορονοϊό διαγνώσθηκε και γιατρός της Οφθαλμολογικής κλινικής, με αποτέλεσμα την αναβολή των χειρουργείων της κλινικής.

-- Στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη διαγνώστηκαν με κορονοϊό περίπου 8 εργαζόμενοι, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, την περασμένη βδομάδα διαγνώστηκαν με κορονοϊό ένας γιατρός και μία νοσηλεύτρια στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου».

-- Τα 6 έφτασαν συνολικά τα κρούσματα στο αντικαρκινικό νοσοκομείο «Αγιος Σάββας» (3 καρκινοπαθείς ασθενείς και 3 εργαζόμενοι), ενώ εκκρεμούν τα αποτελέσματα για 10 ακόμη ασθενείς και 7 εργαζόμενους.

-- Στο Νοσοκομείο Πρέβεζας, πριν δύο μέρες εμφάνισε συμπτώματα μια νοσηλεύτρια. Η απάντηση του ΕΟΔΥ ήταν να μπει σε καραντίνα, αλλά να μη γίνει κάποια άλλη ενέργεια. Μετά την πίεση των εργαζομένων πραγματοποιήθηκαν τεστ σε προσωπικό και ασθενείς, όπου χτες επιβεβαιώθηκαν άλλα 7 κρούσματα (3 σε ασθενείς, 2 σε νοσηλεύτριες, 2 σε αποκλειστικές νοσοκόμες).

-- Κρούσμα κορονοϊού βρέθηκε και σε εργαζόμενο στο Νοσοκομείο Βέροιας, με αποτέλεσμα το προσωρινό κλείσιμο των χειρουργείων για απολύμανση.

-- Στο ΠΑΓΝΗ δεν βγήκε σε καραντίνα κανείς από τους εργαζόμενους που δουλεύουν μαζί με μαία, η οποία ήταν θετική στον κορονοϊό, με τη δικαιολογία ότι δεν αποτελούν επαφές με υψηλού κινδύνου έκθεση.

-- Στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο, το πιο πρόσφατο κρούσμα ήταν σε γιατρό της Παιδιατρικής κλινικής. Και πάλι δεν τίθενται σε προληπτική καραντίνα οι εργαζόμενοι - στενές επαφές.

Ξανά σε εφαρμογή η απαράδεκτη μετατροπή σε «σύστημα της μιας νόσου»

Κι ενώ η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι «όλα λειτουργούν κανονικά», δεν έχει κάνει ούτε μια μόνιμη πρόσληψη, εξαγγέλλει κάποιες εκατοντάδες... εδώ και μήνες, οι οποίες ακόμη κι αν πραγματοποιηθούν, δεν επαρκούν ούτε καν για να αντικαταστήσουν όσους συνταξιοδοτήθηκαν τα τελευταία χρόνια. «Κρύβεται» πίσω από 6.500 συμβασιούχους, που κι αυτοί με τη σειρά τους αντικαθιστούν συμβασιούχους που απολύονται. Τα 30.000 οργανικά κενά παραμένουν και τα νοσοκομεία αδυνατούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες αντιμετώπισης της πανδημίας.

Η «λύση» και σε αυτή την περίπτωση είναι τα «μπαλώματα», οι μετακινήσεις προσωπικού από το ένα νοσοκομείο και από το ένα τμήμα στο άλλο, ενώ πρόσφατα η κυβέρνηση ήρθε να δώσει νέο χτύπημα με τροπολογία που προβλέπει υποχρεωτικές 4μηνες μετακινήσεις υγειονομικών από νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας για να μπαλώσουν τρύπες και στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, δημιουργώντας αντίστοιχα κενά στα υποστελεχωμένα νοσοκομεία προέλευσης.

Σε εφαρμογή μπαίνει ξανά η απαράδεκτη μετατροπή του δημόσιου συστήματος Υγείας σε «σύστημα της μιας νόσου», σε βάρος της αντιμετώπισης άλλων σοβαρών ασθενειών.

Η δημιουργία νέων τμημάτων covid γίνεται στη θέση κλινικών που επίσημα ή ανεπίσημα αναστέλλεται η λειτουργία τους σε όλα τα νοσοκομεία. Εισάγεται η απαράδεκτη μεικτή νοσηλεία (δηλαδή στην ίδια πτέρυγα ασθενείς με και χωρίς κορονοϊό), με χαρακτηριστικά παραδείγματα στο «Αττικόν», ακόμη και σε νοσοκομεία Παίδων, όπως στο Καραμανδάνειο.

Μειώνονται χειρουργικές αίθουσες, χαρακτηριστικά στον «Ευαγγελισμό» έχει μειωθεί πάνω από το 60% των χειρουργείων. Στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», την «ενίσχυση» του οποίου διαφήμισε πριν λίγες μέρες η κυβέρνηση, έχει ανασταλεί η λειτουργία σχεδόν των μισών πνευμονολογικών κλινικών!

Το εξευτελιστικό καθεστώς των ράντζων συνεχίζεται. Οι λίστες αναμονής για να δεις γιατρό ή να κάνεις κάποια εξέταση εκτοξεύονται: Χαρακτηριστικά, στο ΠΑΓΝΗ την 1η Οκτώβρη κλείστηκαν τα ραντεβού μέχρι και τον Δεκέμβρη στο οφθαλμολογικό (!), στην Κρήτη οι λίστες αναμονής των νοσοκομείων μετρούν πάνω από 10.000 ασθενείς... Σε όσες Περιφερειακές Ενότητες βρίσκονται στο «πορτοκαλί», η κυβέρνηση προβλέπει αναστολή των τακτικών χειρουργείων μέχρι και κατά 50%, σε όσες είναι στο «κόκκινο» μέχρι και 60%.

Κι ενώ η χώρα και πριν την πανδημία είχε ανάγκη 3.500 δημόσια κρεβάτια ΜΕΘ, σήμερα τα δημόσια κρεβάτια είναι πολύ λιγότερα από 1.000, ήδη πάνω από το 40% είναι κατειλημμένα με το πρώτο φύσημα του δεύτερου κύματος, η κυβέρνηση κομπορρημονεί εδώ και πέντε μήνες για 50 νέα κρεβάτια ΜΕΘ (δωρεά της Βουλής), εκ των οποίων ...θα ανοίξουν άμεσα τα 12 κι αυτά με δανεικό προσωπικό!

Προηγουμένως βέβαια φρόντισε και έδωσε «πράσινο φως» στους κλινικάρχες, έναντι αδράς αποζημίωσης από το χαράτσωμα του λαού, να επεκτείνουν μέχρι και 40% τα κρεβάτια ΜΕΘ, με το υφιστάμενο προσωπικό και χωρίς τον παραμικρό κρατικό έλεγχο καταλληλότητας...

Νέο αρνητικό ρεκόρ με άλμα στα 865 νέα κρούσματα

Καραντίνα και στην Καστοριά, στο μεταίχμιο τα Γιάννενα

Νέο αρνητικό ρεκόρ καταγράφηκε χτες, για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, με εκτόξευση στα 865 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα (ημερήσια μεταβολή +3,3%). Ουσιαστικά πρόκειται για διπλασιασμό των κρουσμάτων μέσα σε δύο μέρες (είχε προηγηθεί το προχτεσινό άλμα στα 667 κρούσματα), ενώ ιδιαίτερα αυξημένος είναι ο αριθμός των κρουσμάτων σε Αττική (331) και Θεσσαλονίκη (181).

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται πλέον σε 27.334.

6 ακόμα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανεβάζοντας το σύνολο των θανόντων σε 534, ενώ 86 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τα χτεσινά 865 νέα κρούσματα εντοπίστηκαν μετά τη διενέργεια περίπου 24.000 τεστ. Σε ό,τι αφορά τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων, 55 ήταν εισαγόμενα, 331 εντοπίστηκαν στην Αττική, 181 στη Θεσσαλονίκη, 32 στα Γιάννενα, 27 στην Κοζάνη, 23 στη Λάρισα, 19 στις Σέρρες, 13 στην Εύβοια, 12 στην Αιτωλοακαρνανία, από 10 σε Βοιωτία και Αχαΐα, 9 σε Καστοριά και Πέλλα, 6 σε Λέσβο, Ηράκλειο και Νάξο. Τα υπόλοιπα μοιράζονται σε νομούς όλης της χώρας, ενώ 41 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

Τοπικό lockdown στην Καστοριά - Στο «Επίπεδο 3» Θεσσαλονίκη και άλλοι τρεις νομοί

Σε τοπική καραντίνα («Επίπεδο 4 - Αυξημένου Κινδύνου») τίθεται από αύριο Παρασκευή η Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, δηλαδή με αυξημένα περιοριστικά μέτρα, όπως: Υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, απαγόρευση μετακίνησης εκτός της Περιφερειακής Ενότητας, αναστολή λειτουργίας λιανεμπορίου, εστίασης, δικαστηρίων κ.λπ., αναστολή προγραμματισμένων χειρουργείων μέχρι και 60%.

Μετά την Κοζάνη, ο νομός Καστοριάς είναι ο δεύτερος νομός της χώρας που τίθεται σε τοπική καραντίνα στο δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Στο «Επίπεδο 3 - Αυξημένης Επιτήρησης» παραμένουν τα Γιάννενα, καθώς οι δείκτες επικινδυνότητας εκτιμώνται ως οριακοί μεταξύ των επιπέδων 3 και 4, ενώ ανακοινώθηκε ότι η κατάσταση θα επαναξιολογηθεί το Σάββατο.

Αυξάνεται το επίπεδο συναγερμού στο 3ο («Αυξημένης Επιτήρησης») για τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Βοιωτίας, Λάρισας και Σερρών.

Για σήμερα προγραμματίζεται έκτακτη σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας. Χτες, εξάλλου, αποδίδοντας την αντιμετώπιση της πανδημίας σε θέμα αποκλειστικά τήρησης των περιοριστικών μέτρων και αστυνόμευσης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδης, δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη ότι με την αστυνομία «θα είμαστε παρόντες σε κάθε πλατεία, σε κάθε περιοχή, σε κάθε αγορά».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πάρτε τώρα ουσιαστικά μέτρα για την προστασία του λαού!

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του για την πανδημία και τα μέτρα της κυβέρνησης το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Η εκτόξευση των κρουσμάτων και τα καθημερινά αρνητικά ρεκόρ είναι η αναμενόμενη εξέλιξη, από τη στιγμή που η κυβέρνηση αποφάσισε να θυσιάσει τα μέτρα προστασίας στο βωμό των λεγόμενων "αντοχών της οικονομίας", που δεν είναι άλλες από τις απαιτήσεις του κεφαλαίου. Γι' αυτό άλλωστε και μια σειρά χώροι, όπως είναι οι χώροι δουλειάς, εξελίσσονται σε εστίες υπερμετάδοσης του ιού.

Αυτό που προέχει είναι η δημόσια υγεία και οι αντοχές του λαού, που εξαντλούνται καθημερινά, γι' αυτό και η κυβέρνηση πρέπει τώρα να πάρει όλα τα απαραίτητα και ουσιαστικά μέτρα για τη θωράκιση - με προσωπικό και υποδομές - του δημόσιου συστήματος Υγείας, την αναγκαία προστασία στα σχολεία, στους χώρους δουλειάς, στα μέσα μεταφοράς και σε άλλες πιθανές εστίες υπερμετάδοσης».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ