ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Οχτώβρη 2020
Σελ. /24
Εστίες υπερμετάδοσης ολοένα και περισσότεροι χώροι δουλειάς

Τα ...πρωτόκολλα της εργοδοσίας στα μέτρα πρόληψης και στη διαχείριση των κρουσμάτων, με την ανοχή του κράτους, έχουν μετατρέψει σε υγειονομικές βόμβες μεγάλα εργοστάσια, καταστήματα και άλλες επιχειρήσεις

Σε εστίες υπερμετάδοσης μετατρέπονται ολοένα και περισσότεροι μεγάλοι χώροι δουλειάς, ενώ και εκεί που δεν έχουν εμφανιστεί ακόμα κρούσματα, εργαζόμενοι και σωματεία καταγγέλλουν τεράστιες ελλείψεις σε μέτρα προστασίας, με την ανοχή του κράτους και των ελεγκτικών μηχανισμών του, που σε συνδυασμό με την άθλια κατάσταση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς εκθέτουν τους εργαζόμενους στον κίνδυνο του κορονοϊού.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περιοχή της Στερεάς Ελλάδας, με τη Βοιωτία να εντάσσεται στο επίπεδο επικινδυνότητας 3, καθώς τις τελευταίες 10 μέρες έχει καταγράψει τα μισά σχεδόν από το σύνολο των κρουσμάτων στη συγκεκριμένη Περιφέρεια τους τελευταίους 7,5 μήνες! Η πλειοψηφία των κρουσμάτων αφορά κυρίως χώρους δουλειάς με μεγάλο συγχρωτισμό εργαζομένων, όπως τα 18 συνολικά κρούσματα σε εκκοκκιστήριο της Λιβαδειάς, καθώς και το πτηνοσφαγείο στη Χαλκίδα, όπου, μαζί με τα δύο νέα κρούσματα που βεβαιώθηκαν χτες, ο συνολικός αριθμός ανέρχεται επίσης σε 18.

Σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν για τα μέτρα προστασίας και πρόληψης, τόσο πριν όσο και μετά τον εντοπισμό κάποιου κρούσματος. Σε ανακοίνωσή του με αφορμή τα κρούσματα στο πτηνοσφαγείο «Αγγελάκης ΑΕ», το Συνδικάτο Εργαζομένων Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας τονίζει τον κίνδυνο να αποτελέσουν οι εργασιακοί χώροι εστίες διασποράς του ιού. Απαιτεί τη λήψη των απαραίτητων μέτρων καθώς και τη στελέχωση του Νοσοκομείου Χαλκίδας και των Κέντρων Υγείας της περιοχής.

Μεγάλη ανησυχία προκαλούν όμως και τα κρούσματα που πληθαίνουν σε μεγάλα εργοστάσια στις βιομηχανικές περιοχές Θήβας, Οινοφύτων - Σχηματαρίου, σε εργοστάσια της Φθιώτιδας, αλλά και σε σχολικές μονάδες, σε δομές φιλοξενίας προσφύγων, δημόσιες υπηρεσίες, σε σούπερ μάρκετ. Κρούσματα εντοπίστηκαν επίσης σε αστυνομικούς της Φθιώτιδας, σε στρατιωτικό που υπηρετεί σε μονάδα της ανατολικής Φθιώτιδας καθώς και σε γιατρό του Νοσοκομείου Λαμίας.

Τις ευθύνες της κυβέρνησης, που «ενώ είχε όλο το χρόνο στη διάθεσή της δεν ενίσχυσε ούτε στο ελάχιστο τις δομές Υγείας πανελλαδικά αλλά και στη Φθιώτιδα», τονίζει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ.

Στα Γιάννενα

Μεγάλη και ανησυχητική παραμένει η διασπορά του κορονοϊού και σε ολόκληρο το νομό Ιωαννίνων. Σημειώνεται ότι το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων καταγγέλλει την αλυσίδα ΙΚΕΑ, που επιχείρησε να αποκρύψει κρούσμα σε εργαζόμενο στο κατάστημα της πόλης. «Καμία επίσημη και καθολική ενημέρωση δεν υπήρξε στους εργαζόμενους, ούτε για τα μέτρα που λήφθηκαν από τη μεριά της εργοδοσίας (απολύμανση, ιχνηλάτηση κ.τ.λ.)», επισημαίνει η ανακοίνωση, αναδεικνύοντας ότι «αποτελεί μπούσουλα για τους μεγαλοεπιχειρηματίες του κλάδου» η παραπάνω τακτική, με τις πλάτες της κυβέρνησης.

Θυμίζουμε ότι κάτω από το βάρος των καταγγελιών των εργατικών σωματείων, η Περιφέρεια Ηπείρου ανακοίνωσε «εκτεταμένους μοριακούς ελέγχους και λήψη πρόσθετων μέτρων σε επιχείρηση στην οποία εργαζόμενοι εντοπίστηκαν θετικοί στον κορονοϊό». Στην ανακοίνωση - ομολογία ενοχής που εξέδωσε, αναγκάζεται να αναφερθεί στη μεγαλοεργοδοσία χωρίς να την κατονομάζει, σημειώνοντας ότι «η διενέργεια rapid test θα πρέπει να γίνεται από πιστοποιημένα εργαστήρια με υπεύθυνους γιατρούς», ως «επισήμανση» για τις πρακτικές εργοδοτών να διενεργούν ελέγχους σε εργαζομένους τους, χωρίς να διασφαλίζεται ο έλεγχός τους από δημόσια αρχή.

Στην Αττική

Τα ...πρωτόκολλα της εργοδοσίας για τη διαχείριση των κρουσμάτων κορονοϊού που επιβεβαιώθηκαν στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης «ΜΕΤΑΧΑ» στην περιοχή της Κάτω Κηφισιάς καταγγέλλει το Συνδικάτο Εργαζομένων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Αττικής. Η συγκεκριμένη επιχείρηση «προστίθεται στη μακρά λίστα των χώρων δουλειάς όπου εργαζόμενοι νοσούν από την Covid-19», σημειώνει το Συνδικάτο και υπογραμμίζει ότι τα εργοστάσια του κλάδου «έχουν μετατραπεί σε εστίες υπερμετάδοσης του ιού σε όλη την Ελλάδα», με ευθύνη της κυβέρνησης και της εργοδοσίας.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η εργοδοσία δεν πήρε «κανένα προληπτικό μέτρο για την προστασία των εργαζομένων, την αποφυγή συγχρωτισμού στους χώρους του εργοστασίου καθώς και στη μεταφορά με πούλμαν».

Αλλά και μετά την εμφάνιση των δύο κρουσμάτων, δεν προχώρησε στις απαραίτητες ενέργειες «για να διασφαλίσει την υγεία των εργαζομένων της και ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω μετάδοση του ιού». Ετσι, «όσοι εργαζόμενοι έκαναν τεστ συνέχισαν να δουλεύουν κανονικά (!) πριν βγουν τα αποτελέσματα», ενώ «ούτε προχώρησε σε απολύμανση σε όλες τις εγκαταστάσεις, όπως απαιτείται για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας».

Το Συνδικάτο διεκδικεί: Λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων στο εργοστάσιο. Μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλο το προσωπικό - Συνεχείς απολυμάνσεις. Να μη χαθεί ούτε 1 ευρώ για τους εργαζόμενους που μπαίνουν σε καραντίνα. Ούτε μια απλήρωτη υπερωρία. Περισσότερα πούλμαν για ασφαλή μεταφορά των εργαζομένων από και προς την εταιρεία. Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Αντίστοιχα, στην εταιρεία «Mellon», το Σωματείο Εργαζομένων εκφράζει την ανησυχία του για την απουσία μέτρων από την εργοδοσία, μετά την επιβεβαίωση κρουσμάτων κορονοϊού σε συνεργαζόμενο γραφείο της εταιρείας. Μετά την επιβεβαίωση 5 κρουσμάτων, σε ένα τμήμα 15 ατόμων, η εργοδοσία αρκέστηκε να κατηγορήσει το Σωματείο ότι «δημιουργεί κλίμα ανασφάλειας και φόβο» και να κουνήσει το δάχτυλο στους εργαζόμενους για τη χρήση της μάσκας, την ίδια στιγμή που «θεωρεί περιττό να παρέχει δωρεάν και με επάρκεια» μάσκες μιας χρήσης.

Για τους εργαζόμενους που βρέθηκαν θετικοί στον ιό «διέγνωσε» ότι «κόλλησαν όλοι στο διάλειμμα επειδή δεν πρόσεχαν», ενώ ο χώρος και ο χρόνος του διαλείμματος είναι κοινοί για τους εργαζόμενους που είναι υποχρεωμένοι να τρώνε αποκλειστικά και μόνο σε αυτόν και να φροντίζουν οι ίδιοι για την καθαριότητα. Οσον αφορά το αίτημα του Σωματείου να γίνονται τεστ με ευθύνη της εταιρείας, η εργοδοσία ισχυρίζεται ότι «είναι ευθύνη του καθενός και του γιατρού του πότε και αν θα κάνει το τεστ». Αντιστρέφοντας, τέλος, την πραγματικότητα έφτασαν στο σημείο να υπονοούν ότι το Σωματείο στοχοποιεί τους εργαζόμενους που βρέθηκαν θετικοί επειδή ζητά ενημέρωση για τον αριθμό των κρουσμάτων!

Στη Δυτική Μακεδονία

Στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) καταγγέλλει ότι η ΔΕΗ ΑΕ, ακολουθώντας το σκεπτικό της κυβέρνησης, προβάλλει την «ατομική ευθύνη» των εργαζομένων, την ίδια ώρα που υπάρχει έλλειψη στους χώρους δουλειάς από μέτρα ατομικής προστασίας, όπως μάσκες, απολυμαντικά χώρου, αντισηπτικά κ.λπ., ενώ διαγνωστικά τεστ δεν γίνονται σε όλους τους εργαζόμενους.

«Μέσα σε όλα αυτά», προσθέτει η ανακοίνωση, «συνεχίζει να μην κάνει προσλήψεις σε μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στους σταθμούς και τα ορυχεία. Τα αποτελέσματα όλων αυτών των ελλείψεων είναι να αυξάνονται τα προβλήματα στους χώρους δουλειάς άρα και τα κρούσματα της πανδημίας. Εκτός από τα παραπάνω έρχεται να επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση το ότι δεν υπάρχει απογευματινή βάρδια υγειονομικών στο ορυχείο της Καρδιάς και στα σκληρά του Νότιου Πεδίου».

Καλώντας σε παράσταση διαμαρτυρίας στο διοικητήριο (ΛΚΔΜ) αύριο, Παρασκευή, στις 8 π.μ., το ΣΕΕΕΝ διεκδικεί τη διενέργεια επαναλαμβανόμενων τεστ σε όλους τους εργαζόμενους στους σταθμούς και στα ορυχεία, ανεξαρτήτως εργασιακών σχέσεων (μόνιμοι, εργολαβικοί 8μηνίτες) με ευθύνη της ΔΕΗ ΑΕ, την κάλυψη όλων των ορυχείων και των σταθμών με το απαραίτητο υγειονομικό προσωπικό και την 24ωρη λειτουργία του κάθε ιατρείου, την εξασφάλιση χαμηλού ποσοστού πληρότητας στα μέσα μεταφοράς των εργαζομένων από και προς τα ορυχεία και τους σταθμούς, μέτρα για την τήρηση των αποστάσεων στους χώρους δουλειάς και στα γραφεία στη ΔΕΗ, όπως και τη λειτουργία των επιτροπών υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους της ΔΕΗ.

Με «σβηστή μηχανή» οι ελεγκτικοί μηχανισμοί

Τέλος, εκθέτοντας τον υπουργό Εργασίας για τις αερολογίες και τα ψέματα ότι «η παρουσία του ΣΕΠΕ στους χώρους απασχόλησης των εργαζομένων υπήρξε αισθητή και καθολική», το Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση «ΣΕΛΕΚΤ ΣΕΡΒΙΣ ΠΑΡΤΝΕΡ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΕΛΛΑΣ ΑΕ» νομού Αττικής καταγγέλλει ότι στα τέλη Ιούλη ζήτησε τη διενέργεια ελέγχου από την Επιθεώρηση Εργασίας «παρουσία εκπροσώπου του σωματείου, για τους άθλιους όρους εργασίας», αλλά η ανταπόκριση ήταν κάθε άλλο παρά άμεση.

Συγκεκριμένα, η Επιθεώρηση Εργασίας επικοινώνησε δύο μήνες μετά, αρχές Οκτώβρη, για να πει στο σωματείο ότι δεν μπορεί να συστήσει κλιμάκιο για έλεγχο «λόγω κρουσμάτων στην υπηρεσία του υπουργείου και ότι θα διενεργήσει τον έλεγχο τηλεφωνικά»! Και όχι μόνο αυτό, αλλά κάλυψε προκαταβολικά και την εργοδοσία για τον τρόπο που διαχειρίζεται το μέτρο της αναστολής συμβάσεων.

Ακολούθως, καταγγέλλει το σωματείο, η Επιθεώρηση Εργασίας «μας "παρέδωσε" μαθήματα για το πώς πρέπει να είμαστε σε συνεννόηση με την εργοδοσία πάντα και να συναινούμε σε όσα λέει, για να υπάρχει "εργασιακή ειρήνη" στο χώρο, ενώ τόνισε ότι σε ένα χώρο όπως το αεροδρόμιο δεν θα έπρεπε να έχουμε την απαίτηση να παίρνουμε άδειες π.χ. τον Αύγουστο, αφού έχει "πολλή κίνηση και πολλή δουλειά". Αλλωστε, όπως μας είπε, "όλοι ξέραμε πού πάμε να δουλέψουμε...!" (...)». «Αποδεικνύεται για ακόμη μία φορά πως το υπουργείο Εργασίας κάνει πλάτες στους εργοδότες», καταγγέλλει το σωματείο και καλεί τους εργαζόμενους σε σύσκεψη το Σάββατο 24 Οκτώβρη, στις 5 μ.μ., στη Λούτσα (Σπετσών 9).


ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Κινητοποίηση σήμερα στη Θεσσαλονίκη

Αγωνιστική κινητοποίηση οργανώνουν σήμερα Πέμπτη οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις στη Θεσσαλονίκη, στις 11 π.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου. Στην κινητοποίηση θα πάρουν μέρος συνταξιούχοι από τη Θεσσαλονίκη, την Πιερία, το Κιλκίς και τη Χαλκιδική.

Χτες Τετάρτη, πραγματοποιήθηκε ανοιχτή σύσκεψη των συνταξιούχων στην Κατερίνη. Εξω από το Εργατικό Κέντρο, που έχει βάλει «λουκέτο» με απόφαση του εργοδοτικού συνδικαλισμού και με πρόσχημα την πανδημία, πετώντας έξω τις ζωντανές δυνάμεις του κινήματος, οι συνταξιούχοι έδειξαν για άλλη μια φορά ότι θα παραμένουν στην πρώτη γραμμή του αγώνα κόντρα σε κάθε προσπάθεια υπονόμευσης.

Στη σύσκεψη μίλησε ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ. Αναδείχθηκε η ανάγκη κλιμάκωσης του αγώνα ενάντια στις περικοπές στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, στα Δώρα, στο ΕΚΑΣ, αλλά και μέτρα για την προστασία της υγείας με κάλυψη των ελλείψεων σε νοσοκομεία, ΚΥ, όλες τις δημόσιες δομές Υγείας, με υλικά, κρεβάτια, γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ