ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Οχτώβρη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να προηγούνται οι απαιτήσεις των εργαζομένων στην περίπτωση πτώχευσης της επιχείρησης

Τροπολογία που προβλέπει ότι θα πρέπει να προηγούνται οι εργατικές απαιτήσεις σε περίπτωση πτώχευσης ή πλειστηριασμού επιχείρησης κατέθεσε, χτες, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με το οποίο εισάγεται ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας.

Υπενθυμίζεται ότι με τις διατάξεις του νέου Πτωχευτικού Κώδικα η κυβέρνηση ανάμεσα στα άλλα προκλητικά χειροτερεύει ακόμα περισσότερο τη θέση των εργαζομένων. Προβλέπει ότι σε περίπτωση πτώχευσης επιχείρησης αυτοδίκαια λύνονται οι συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων. Δηλαδή, αυτόματα απολύονται μαζικά και πετιούνται στο δρόμο και μάλιστα χωρίς αποζημίωση. Η διάταξη είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, οι οποίοι μπορούν να κάνουν τα διάφορα κομπρεμί τους με επιχειρήσεις «καθαρές» από εργαζόμενους και δικαιώματα.

Η διάταξη αυτή στο νέο Πτωχευτικό Κώδικα, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τους νόμους που πέρασε φρόντισε να υποβαθμιστούν οι απαιτήσεις των εργαζομένων σε περίπτωση πτώχευσης της επιχείρησης προκειμένου να προηγηθούν αυτές των τραπεζών, σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι μένουν εντελώς στον «αέρα», χωρίς καμία προστασία.

Οι προβλέψεις της τροπολογίας που κατέθεσε το ΚΚΕ έρχονται να εξασφαλίσουν τις εργατικές απαιτήσεις και να δώσουν μια ανάσα στους εργαζόμενους.

Η Αιτιολογική Εκθεση

Οπως τονίζεται στην Αιτιολογική Εκθεση της τροπολογίας, «με το Ν. 4335/2015, σε συνδυασμό με το ν. 4336/2015 και ν. 4446/2016, αλλοιώθηκε και ουσιαστικά εκμηδενίστηκε το προνόμιο των εργατικών απαιτήσεων έναντι άλλων πιστωτών σε περίπτωση αναγκαστικής εκτέλεσης (πλειστηριασμού ή πτώχευσης) σε βάρος της περιουσίας του οφειλέτη - εργοδότη των εργαζομένων. Ετσι, με τις πρόσφατα θεσπισθείσες διατάξεις με τις οποίες εισήχθη ο νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας (άρθρο όγδοο του άρθρου 1 του Ν. 4335/2015), οι ειδικοί προνομιούχοι δανειστές, δηλαδή οι τράπεζες, υπεισέρχονται στη θέση του προνομίου των εργαζομένων, ικανοποιούμενες από τα 2/3 του πλειστηριάσματος ή της πτωχευτικής περιουσίας, αφήνοντας μόνο το 1/3 (το οποίο μπορεί να μειώνεται και στο 25%, αν συντρέχουν και εγχειρόγραφοι δανειστές, όπως κατ' εξοχήν συμβαίνει) για την συμμετρική κάλυψη των εργατικών απαιτήσεων, των απαιτήσεων του Δημοσίου από ΦΠΑ και παρακρατούμενους και επιρριπτόμενους φόρους και των απαιτήσεων των ΦΚΑ».

Το αποτέλεσμα, σημειώνεται, αυτών των αντεργατικών τροποποιήσεων στο «σύστημα των προνομίων είναι η ματαίωση της ουσιαστικής ικανοποίησης των εργαζομένων και όποιας προστασίας τους έχει απομείνει, οι οποίοι μάλιστα είναι και οι τελευταίοι που ασκούν καταδιωκτικά μέτρα κατά του εργοδότη τους, είτε λόγω οικονομικής ένδειας σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους προσφυγής στη Δικαιοσύνη είτε λόγω των απειλών για απώλεια των θέσεων εργασίας».

Από την άλλη, επισημαίνεται ότι «τόσο οι τράπεζες όσο και οι άλλοι προνομιούχοι πιστωτές έχουν στο οπλοστάσιό τους αναρίθμητα οικονομικά και δικονομικά μέσα για την ικανοποίησή τους».

Σημειώνεται ακόμα ότι με το Ν.4512/2018 προβλέφθηκε μεν «υπερπρονόμιο υπέρ των απαιτήσεων των εργαζομένων έναντι του οφειλέτη - εργοδότη», όμως αυτό «περιορίστηκε μόνο σε μη καταβληθέντες μισθούς 6 μόλις μηνών, αλλά και για περιορισμένο ύψος αποδοχών - μισθού (νόμιμος κατώτατος μισθός υπαλλήλου άνω των 25 ετών επί 275%)». Με άλλα λόγια, «η ρύθμιση αυτή όχι μόνο δεν δίνει λύση στη σημαντική αλλοίωση σε βάρος του προνομίου των εργατικών απαιτήσεων έναντι άλλων πιστωτών, αλλά και εισάγει μια επικίνδυνη κατηγοριοποίηση των εργατικών απαιτήσεων, που πρέπει να ικανοποιούνται προνομιακά στο σύνολό τους και χωρίς καμία διάκριση».

Η υποβάθμιση των απαιτήσεων των εργαζομένων παραμένει και με το νέο Πτωχευτικό Κώδικα, ο οποίος επιπλέον προβλέπει και την «αυτοδίκαιη» απόλυσή τους.

Ετσι, «προκειμένου να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά προς όφελος των εργαζομένων το ζήτημα της υποβάθμισης των προνομίων των εργατικών απαιτήσεων κατά την αναγκαστική εκτέλεση από τις προαναφερθείσες διατάξεις, προτείνεται η πιο κάτω τροπολογία».

Το άρθρο της τροπολογίας - προσθήκης

«1. Το άρθρο 975 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας αντικαθίσταται ως εξής:

"Η κατάταξη των δανειστών στον πίνακα γίνεται με την εξής σειρά. Αφού αφαιρεθούν τα έξοδα της εκτέλεσης, που ορίζονται αιτιολογημένα από τον υπάλληλο του πλειστηριασμού, κατατάσσονται:

1) Οι απαιτήσεις για την κηδεία ή τη νοσηλεία εκείνου κατά του οποίου είχε στραφεί η εκτέλεση, του συζύγου και των τέκνων του, αν προέκυψαν κατά τους τελευταίους δώδεκα (12) μήνες πριν από την ημέρα διενέργειας του πλειστηριασμού ή κήρυξης της πτώχευσης. Στην ίδια τάξη υπάγονται και οι απαιτήσεις αποζημίωσης δανειστών, λόγω αναπηρίας ποσοστού ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω, με εξαίρεση την ικανοποίηση για ηθική βλάβη, εφόσον προέκυψαν έως την ημέρα του πλειστηριασμού ή την κήρυξη της πτώχευσης.

2) Οι απαιτήσεις για την παροχή τροφίμων αναγκαίων για τη συντήρηση εκείνου κατά του οποίου είχε στραφεί η εκτέλεση, του συζύγου και των τέκνων του, αν προέκυψαν κατά τους τελευταίους έξι (6) μήνες πριν από την ημέρα διενέργειας του πλειστηριασμού ή κήρυξης της πτώχευσης.

3) Οι απαιτήσεις που έχουν ως βάση τους την παροχή εξαρτημένης εργασίας, οι απαιτήσεις των δασκάλων, καθώς και οι απαιτήσεις από αμοιβές, έξοδα και αποζημιώσεις των δικηγόρων είτε αμείβονται κατά υπόθεση είτε με πάγια περιοδική αμοιβή, καθώς και οι αποζημιώσεις λόγω καταγγελίας της σχέσης εργασίας και οι απαιτήσεις των δικηγόρων για αποζημίωση λόγω λύσης της σύμβασης έμμισθης εντολής. Στην ίδια τάξη υπάγονται και οι απαιτήσεις αποζημίωσης σε περίπτωση θανάτου του υπόχρεου προς διατροφή, καθώς και οι απαιτήσεις αποζημίωσης λόγω αναπηρίας ποσοστού εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω, εφόσον προέκυψαν έως την ημέρα του πλειστηριασμού ή την κήρυξη της πτώχευσης.

Η διαίρεση του πλειστηριάσματος σε ποσοστά, κατά το άρθρο 977, γίνεται μετά την ικανοποίηση των απαιτήσεων της τάξεως αυτής.

4) Οι απαιτήσεις αγροτών ή αγροτικών συνεταιρισμών από πώληση αγροτικών προϊόντων, αν προέκυψαν κατά τον τελευταίο χρόνο πριν από την ημερομηνία ορισμού του πρώτου πλειστηριασμού ή κήρυξης της πτώχευσης.

5) Οι απαιτήσεις του Δημοσίου και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης από κάθε αιτία, με τις προσαυξήσεις κάθε φύσης και τους τόκους που επιβαρύνουν τις απαιτήσεις αυτές, καθώς επίσης και οι απαιτήσεις των φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

6) Οι απαιτήσεις του Συνεγγυητικού κατά του οφειλέτη, εφόσον ο τελευταίος έχει ή είχε στο παρελθόν την ιδιότητα της επιχείρησης παροχής επενδυτικών υπηρεσιών κατά την έννοια του άρθρου 2 του ν. 2396/1996 και οι απαιτήσεις του Συνεγγυητικού έχουν προκύψει εντός δύο (2) ετών πριν από την ημέρα διενέργειας του πλειστηριασμού ή κήρυξης της πτώχευσης.

2. Το άρθρο 977 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας αντικαθίσταται ως εξής:

"1. Αν εκτός από τις απαιτήσεις του άρθρου 975 υπάρχουν και οι απαιτήσεις του άρθρου 976 αριθ. 3, προτιμώνται οι πρώτες. Αν υπάρχουν και απαιτήσεις του άρθρου 976 αριθ. 1 και 2, τότε οι απαιτήσεις του άρθρου 975 ικανοποιούνται, με την επιφύλαξη της περίπτωσης 3 εδάφ. ε΄ του άρθρου 975, έως το ένα τρίτο του ποσού του πλειστηριάσματος που πρέπει να διανεμηθεί στους πιστωτές και τα δύο τρίτα διατίθενται για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του άρθρου 976 αριθ. 1 και 2. Από τα υπόλοιπα που απέμειναν από το ένα τρίτο ή τα δύο τρίτα, μετά την ικανοποίηση των απαιτήσεων των άρθρων 975 και 976 αριθ. και 2, κατά το προηγούμενο εδάφιο, κατατάσσονται, ώσπου να καλυφθούν, οι απαιτήσεις της άλλης από τις προαναφερόμενες δύο κατηγορίες που δεν έχουν ικανοποιηθεί.

2. Αν υπάρχουν περισσότερες απαιτήσεις από αυτές που αναφέρονται στα άρθρα 975 ή 976, η απαίτηση της προηγούμενης τάξης προτιμάται από την απαίτηση της επόμενης τάξης και αν είναι της ίδιας τάξης ικανοποιούνται συμμέτρως. Αν συντρέχουν περισσότερες απαιτήσεις από εκείνες που αναφέρονται στο άρθρο 976 αριθ. 2, ακολουθείται η κατά το ουσιαστικό δίκαιο σειρά.

3. Το ποσό που απομένει μετά την ικανοποίηση των απαιτήσεων των άρθρων 975 και 976 διανέμεται συμμέτρως στους υπόλοιπους δανειστές που έχουν αναγγελθεί".

3. Κατά τη διανομή του πλειστηριάσματος κατά τη διαδικασία της πτώχευσης, η κατάταξη των πιστωτών γίνεται κατ' εφαρμογή των άρθρων 975 έως 978 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, όπως τροποποιούνται με την παρούσα.

4. Κάθε αντίθετη διάταξη νόμου καταργείται.

5. Πίνακες κατάταξης και διανομής που δεν έχουν καταστεί τελεσίδικοι, επανασυντάσσονται επιμελεία του υπαλλήλου του πλειστηριασμού ή του συνδίκου της πτώχευσης κατά περίπτωση, εντός προθεσμίας ενός (1) μηνός από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου».


ΔΙΚΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Επιμένει η εισαγγελέας στην απαράδεκτη πρόταση για αναστολή στους ναζί εγκληματίες

INTIME NEWS

Για ακόμη μια φορά χτες, η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου προσπάθησε στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης να μαζέψει τα ασυμμάζευτα, επιμένοντας όμως πάντα στην απαράδεκτη πρότασή της για χορήγηση αναστολής σε όλους τους ναζί εγκληματίες πλην Ρουπακιά.

Για το θέμα της παραβίασης των περιοριστικών όρων από τον καταδικασθέντα για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Ι. Λαγό, όπου η εισαγγελέας απέκρυψε το βούλευμα το οποίο ζητήθηκε προχτές από το δικαστήριο, αναγνώστηκε χτες το εν λόγω βούλευμα 1184/21-7-2015, με το οποίο διατάσσεται η προφυλάκιση του Ιωάννη Λαγού για παραβίαση περιοριστικών όρων.

Η εισαγγελέας, που είχε αναφέρει ότι «οι κατηγορούμενοι δεν έχουν παραβιάσει περιοριστικούς όρους», προσπάθησε με διάφορες αιχμές να μετακυλίσει τις ευθύνες προς το δικαστήριο, την Πολιτική Αγωγή και σε μερίδα των ΜΜΕ που αποκάλυψαν τον ρόλο της. Αθωώνοντας για ακόμη μια φορά τη ναζιστική εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή, ως δικαιολογία, επικαλέστηκε τα δύο μετέπειτα βουλεύματα.

Ομως, όπως επισημάνθηκε και από το δικαστήριο, αυτά δεν ακυρώνουν την κρίση του δικαστηρίου για το πρώτο. Δεν λειτουργούν σαν Εφετείο, ανέφερε η πρόεδρος Μαρία Λεπενιώτη, απευθυνόμενη στον υπερασπιστή του Ι. Λαγού, που πήρε τη ...σκυτάλη από την εισαγγελέα, λέγοντας για τα άλλα δύο μεταγενέστερα βουλεύματα. Είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος: «Το δικαστήριο δεν ζήτησε βούλευμα του 2015, αλλά αν υπάρχει τυχόν βούλευμα για παραβίαση περιοριστικών όρων από τον Ι. Λαγό...».

Τη «δόξα» του καταδικασθέντα για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Ι. Λαγού πριν από λίγες μέρες, που έκανε το σόου στο δικαστήριο με τον ναζί δικηγόρο του Κ. Πλεύρη, «ζήλεψε» και ο καταδικασμένος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Ηλ. Κασιδιάρης, και ήρθε χτες για να κάνει και αυτός το δικό του σόου. Εμφανίζοντας δήθεν συνταρακτικά στοιχεία που ανακάλυψε στη δικογραφία για την αθωότητά του, λίγο πριν από την ολοκλήρωση της δίκης και μετά από 5,5 χρόνια αποδεικτικής διαδικασίας (!)...

Πετώντας μια «στρακαστρούκα» για την αθωότητά του στο πλαίσιο της γνωστής συνωμοσιολογίας και του γκεμπελισμού των ναζιστών, ισχυρίστηκε στο δικαστήριο ότι ο χρυσαυγίτης δολοφόνος του Παύλου Φύσσα είχε επαφές με την κυβέρνηση Σαμαρά. Ζήτησε μάλιστα κατά αντιπαράσταση εξέταση με στέλεχός της. Τον ισχυρισμό όμως αυτόν αμέσως μετά τον υποβάθμισε, λέγοντας ότι δεν προδικάζει κάτι... Τέλος, για ακόμη μια φορά συντάχθηκε με την εισαγγελική πρόταση για την αθώωση της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή.

Σήμερα στις 11 π.μ. και αφού ολοκληρώθηκαν χτες οι δευτερολογίες των υπερασπιστών για την αναστολή των ποινών, η εισαγγελέας θα κάνει την πρότασή της επί των αιτημάτων Λαγού - Κασιδιάρη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ