ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Οχτώβρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καταδίκασαν την προσπάθεια ερήμωσης της υπαίθρου

Βροντερό και πολυάριθμο "όχι" στον "Καποδίστρια" είπαν χτες χιλιάδες κάτοικοι οχτώ χωριών της Λάρισας, με συλλαλητήριό τους στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και αποκλεισμό της Εθνικής οδού Αθήνας - Θεσσαλονίκης.

Στις δώδεκα το μεσημέρι οι κάτοικοι των χωριών Τσαριτσάνη, Φαλάνη, Χάλκη, Αργυροπούλι, Ραψάνη, Δαμάσι, Ομορφοχώρι, Ζάππειο,που έφτασαν εκεί με πούλμαν και ΙΧ αυτοκίνητα, συγκεντρώθηκαν έξω από τα κτίρια της Περιφέρειας. Εκεί τους "υποδέχτηκαν" εκατοντάδες αστυνομικοί που υπηρετούν στη Λάρισα, αλλά και σε άλλους θεσσαλικούς νομούς. Οι κάτοικοι - με τα παιδιά δημοτικών σχολείων και γυμνασίων και τους παπάδες των χωριών στην πρώτη γραμμή - κρατώντας δεκάδες πανό και εκατοντάδες μαύρες σημαίες, διαδήλωναν την αντίθεσή τους στις αναγκαστικές συνενώσεις των κοινοτήτων. Διαδήλωναν την αντίθεσή τους στο σβήσιμο των χωριών από το χάρτη της Ελλάδας και στην ερήμωση της υπαίθρου.

Μαχητική η συμμετοχή των γυναικών, που δεν κουράστηκαν, επί δύο σχεδόν ώρες, να φωνάζουν συνεχώς συνθήματα κατά της κυβέρνησης και υπέρ της αυτονομίας των κοινοτήτων τους. Κι ενώ οι χιλιάδες συγκεντρωμένοι παρέμειναν εκεί, ανεμίζοντας τις σημαίες της οργής και του αγώνα, επιτροπή από τους κοινοτάρχες και κοινοτικούς συμβούλους των οχτώ χωριών επισκέφτηκε τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Π. Βασιλείου,στον οποίο έθεσαν το αίτημα να παραμείνουν οι κοινότητές τους αυτόνομες. Ο περιφερειάρχης - όπως δήλωσε αργότερα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αφού περιέργως δεν επέτρεψε στους δημοσιογράφους να παρευρεθούν στη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των κοινοτήτων - εμφανίστηκε, για μια ακόμα φορά, ανένδοτος, επιμένοντας στη θέση της κυβέρνησης και του υπουργού Εσωτερικών, Αλ. Παπαδόπουλου,ότι δεν πρόκειται να δεχτεί καμία μεταβολή στο νομοσχέδιο για τον "Ι. Καποδίστρια", που θα κατατεθεί στη Βουλή.Μάλιστα ο Π. Βασιλείου απέδωσε τις αντιδράσεις κατά του "Ι. Καποδίστρια" - που στο νομό Λάρισας λαμβάνουν διαστάσεις λαϊκού ξεσηκωμού - αποκλειστικά σε κάποιους κοινοτάρχες που δε θέλουν να χάσουν την καρέκλα τους και γι' αυτό - όπως είπε - κραυγάζουν κατά των αναγκαστικών συνενώσεων.

Η στάση αυτή του κυβερνητικού εκπροσώπου στη Θεσσαλία, εξόργισε τους εκπροσώπους των κοινοτήτων, που δήλωσαν ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί για να ανατραπεί, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, στην πράξη ο "Καποδίστριας".Στη συνέχεια οι κάτοικοι των οχτώ κοινοτήτων κατέλαβαν, επί μία και πλέον ώρα, την Εθνική οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης.

Οι κινητοποιήσεις στη Λάρισα εναντίον των αναγκαστικών συνενώσεων θα συνεχιστούν και σήμερα θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο έξω από το κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας οι κάτοικοι των χωριών Μάνδρα, Κουτσόχερο, Αμυγδαλή, Ελευθεραί.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ρεσιτάλ υποκρισίας

Ρεσιτάλ υποκρισίας και στρουθοκαμηλισμού έδωσε χτες ο υπουργός Εσωτερικών, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που εκδηλώνονται ενάντια στο καταστροφικό για την ύπαιθρο σχέδιο "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ".

Μιλώντας σε εκπομπή του ραδιοφωνικού σταθμού FLASH υποστήριξε την κυβερνητική απόφαση, να μη γίνει συζήτηση στη Βουλή για το χωροταξικό σκέλος του νομοσχεδίου. "Δεν μπορώ να διανοηθώ εγώ και κανείς σε κανένα κοινοβούλιο όλου του κόσμου ότι θα μπορούσαν να απλωθούν χάρτες και μοιρογνωμόνια και να γινόταν μια ολόκληρη συζήτηση πλειοδοσίας κόβε - ράβε - ξήλωνε δήμους μέσα στη Βουλή... Η χωροταξία και ο χωροταξικός προσδιορισμός που γίνονται με κάποιες διαδικασίες και με ευθύνη της πολιτείας, έρχονται για επικύρωση στη Βουλή", είπε.

Δεν είπε πως οι διαδικασίες "χωροταξικού προσδιορισμού" έγιναν με "στημένες" διαδικασίες και κατ' ευφημισμόν διάλογο στις διορισμένες από την κυβέρνηση Επιτροπές Νομού και τις ελεγχόμενες από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ Τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων. Τις ελεγχόμενες, δηλαδή, από κόμματα που συμφωνούν με την ουσία των αντιδραστικών κυβερνητικών σχεδιασμών. Δεν είπε ότι στη δημοκρατία, που καυχάται το ΠΑΣΟΚ ότι λειτουργεί, κανείς δεν μπορεί να απαγορεύσει σε βουλευτή να ζητήσει αλλαγή και συζήτηση, έστω και για ένα μέρος του σχεδιασμού.

Είπε: "Από την αδυναμία συγκρότησης πρότασης της αντιπολίτευσης ξεχνάνε ότι το νομοσχέδιο όσον αφορά τη χωροθέτηση των δήμων, είναι ένα άρθρο. Και υπάρχουν άλλα 26 - 27 άρθρα που αφορούν το θεσμικό μέρος, τη λειτουργία των νέων δήμων... Εμείς λέμε "σας παρακαλούμε να καταθέσετε προτάσεις σ' αυτήν την περίπτωση"... Και εκεί υπάρχει άρνηση, βεβαίως για τους γνωστούς λόγους, να μη θέλουν να συμμετάσχουν σ' αυτήν τη διαδικασία".

Δεν είπε πως πρώτη η κυβέρνηση επικέντρωσε τη συζήτηση για το "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ" στο χωροταξικό, στη διάρκεια του "στημένου" διαλόγου στις ΤΕΔΚ, προκειμένου να κρύψει το αντιδραστικό και αντιλαϊκό περιεχόμενο του νομοσχεδίου της. Δεν είπε πως εδώ και μήνες, από τη στιγμή που παρουσιάστηκε το κυβερνητικό πρόγραμμα, το ΚΚΕ διατύπωσε σαφέστατα τη θέση του. Πραγματοποίησε, μάλιστα, εκδηλώσεις και συζητήσεις στην περιφέρεια, όπου και κοινοποιήθηκαν οι προτάσεις του για το ποια μέτρα στήριξης χρειάζεται η περιφέρεια, ο αγροτικός πληθυσμός και η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Είπε, τέλος, ότι δεν υπάρχει "γενικευμένη αντίδραση και μαζική" στο νομοσχέδιο και πως "έχουν δημιουργηθεί ομάδες συμφερόντων και είναι επόμενο να αντιδράσουν. Και παρ' όλα αυτά, οι αντιδράσεις είναι ελάχιστες και αφορούν κυρίως την έδρα". Δεν είπε πως οι αντιδράσεις έχουν εκδηλωθεί σε περισσότερες από 4.000 κοινότητες του τόπου και δεν αφορούν μόνο την έδρα. Πως αρκετές ΤΕΔΚ αναγκάστηκαν, κάτω από το βάρος αυτών των αντιδράσεων, να αλλάξουν στάση και να απορρίψουν τον "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ". Πως ακόμα και η ελεγχόμενη, από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ, ΚΕΚΔΕ ψέλλισε επιφυλάξεις για την, προβλεπόμενη από το νομοσχέδιο, πενιχρή οικονομική στήριξη των νέων δήμων και ζήτησε την ουσιαστική επιχορήγησή τους.

Εμφανίστηκε να ξεχνά, επίσης, ο υπουργός, πως η Ομοσπονδία των εργαζομένων στους ΟΤΑ έχει κηρύξει για την Πέμπτη 24ωρη πανελλαδική απεργία με σημείο αιχμής την πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων που συνεπάγεται για χιλιάδες εργαζόμενους η τυχόν ψήφιση του νομοσχεδίου "ΚΑΠΑΔΙΣΤΡΙΑΑΣ" από τη Βουλή. Οπως ξέχασε ότι η διοίκηση της Ομοσπονδίας έχει καταθέσει στο υπουργείο συγκεκριμένες προτάσεις, για τις οποίες εισέπραξε τη δημοκρατικότατη απάντηση "δεν τίθενται σε συζήτηση".

Ενισχυμένη αναλογική

Χτες το πρωί, ο υπουργός Εσωτερικών συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιχορηγήσεις των δήμων από τους "ειδικούς λογαριασμούς" των διαφόρων υπουργείων και τις αλλαγές που θα γίνουν στον τρόπο κατανομής των κονδυλίων αυτών, ώστε να φανεί μεγάλο το συγκεντρωτικό ποσό που θα δοθεί στους νέους ΟΤΑ, ποσό που και σήμερα εισπράττουν. Μετά τη συνάντηση, ο Αλ. Παπαδόπουλος αρκέστηκε να δηλώσει πως τα θέματα που αφορούν την επιχορήγηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καλύπτονται από το νομοσχέδιο "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ", η συζήτηση του οποίου ξεκινά σήμερα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Σε ό,τι αφορά τον εκλογικό νόμο, όπως διευκρίνισε, αργότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αλλάξει το σύστημα διεξαγωγής των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών. Αυτές, δηλαδή, θα συνεχίσουν να διεξάγονται με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, που αναπαράγει το δικομματισμό και εμποδίζει τη γνήσια εκπροσώπευση του εκλογικού Σώματος.

ΚΡΗΤΗ
Παρέλαση στο μπλόκο

Εδώ και μια βδομάδα οι κάτοικοι και αιρετοί 25 κοινοτήτων και δήμων του Νομού Λασιθίου έχουν αποκλείσει με μπλόκο το βόρειο οδικό άξονα της Κρήτης, που συνδέει τους Νομούς Λασιθίου και Ηρακλείου, αντιδρώντας στην αυταρχική απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει τις αναγκαστικές καταργήσεις κοινοτήτων

(Του απεσταλμένου μας Γ. ΜΙΧΑΗΛΑΡΗ).-

Το σύνθημα είναι ένα: "Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι δική μας υπόθεση". Και οι μέρες στο οδόφραγμα, επτά με τη σημερινή.

Ετσι απαντούν κάτοικοι και αιρετοί 25 κοινοτήτων και δήμων του Νομού Λασιθίου, στην αυταρχική απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει τις αναγκαστικές καταργήσεις κοινοτήτων με το σχέδιο "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ".

Εδώ και μια βδομάδα οι κάτοικοι έχουν αποκλείσει με μπλόκο το βόρειο οδικό άξονα της Κρήτης, που συνδέει τους Νομούς Λασιθίου και Ηρακλείου. Αποφασισμένοι να μην υποχωρήσουν αν δε δικαιωθούν τα αιτήματά τους, μικροί και μεγάλοι κάτοικοι έχουν οργανώσει με απαράμιλλο θαυμασμό το μπλόκο του αγώνα.

Τα καζάνια μπαίνουν κάθε μέρα στη φωτιά για τους "καταληψίες" του δρόμου που εναλλάσσονται με βάρδιες. Μέχρι και γραφείο Τύπου έχει στηθεί με τηλέφωνο, τηλεόραση και όλα τα σχετικά!

Χαρακτηριστικό είναι ότι η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, που αποτελείται από τους προέδρους των κοινοτήτων είναι στην ουσία εκτελεστικό σώμα, καθώς όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται από τις λαϊκές συνελεύσεις. Να σημειωθεί ότι όσο περνάν οι μέρες, οι κάτοικοι αγανακτούν όλο και περισσότερο, λόγω της αδιαφορίας που δείχνουν οι αρμόδιοι στα αιτήματά τους, αλλά ταυτόχρονα πεισμώνουν περισσότερο και δηλώνουν ότι δε θα υποχωρήσουν, αν δε δικαιωθούν. Αιτήματα των κατοίκων είναι η συνένωση κοινοτήτων, όπως είχαν ζητήσει εθελοντικά πολύ καιρό πριν, και η απόσυρση του νομοσχεδίου "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ". Η αγανάκτηση, πάντως, είναι έντονη στα λόγια των αιρετών, που καταγγέλλουν συνεχώς την αδράνεια του περιφερειάρχη Κρήτης και της Νομαρχίας. "Αυτή η αδικία πρέπει να αποκατασταθεί, δεν υπάρχει περίπτωση να δουλέψουν οι νέοι δήμοι" τονίζουν οι αιρετοί.

Εξάλλου, χτες το πρωί, το μπλόκο επισκέφτηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ,με επικεφαλής τον Τηλέμαχο Δημούλα,μέλος της ΚΕ του Κόμματος και γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ. Ο Τηλ. Δημούλας τόνισε στους κατοίκους και τους αιρετούς ότι η θέση του Κόμματος είναι να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τις αναγκαστικές συνενώσεις. Επίσης, δήλωσε τη συμπαράσταση του Κόμματος στις κινητοποιήσεις. Τόνισε, ακόμη, ότι το κυβερνητικό νομοσχέδιο προωθεί τη λογική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που δε θέλει διασπαρμένες τις κοινότητες, προκειμένου να τις ελέγχει καλύτερα και να επιβάλλει την αντιλαϊκή πολιτική της.

Χαρακτηριστικά ήταν και τα ίδια τα λόγια των κατοίκων στο μπλόκο: "Ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι να δικαιωθούμε. Οσο η κυβέρνηση αδιαφορεί στον αγώνα μας για επιβίωση των χωριών μας, τόσο θα αγωνιζόμαστε". Τα λόγια ανήκουν στον μπαρμπα - Γιάννη Ροβίθη,75 χρόνια κάτοικο Αγίου Νικολάου.

Η Ε. Στεφανάκη λέει ότι "δε θα υποχωρήσουμε όσο οι αρμόδιοι μας ωθούν σε αναγκαστική συνένωση που δε θέλουμε". Ο Ν. Φτενάκης καταγγέλλει ότι το χωριό του, το Βρυχάσι, αν συνενωθεί, θα ερημώσει και μόνο ανάπτυξη δε θα έχει. Καταγγελία μας έκανε και η Μ. Ιεραπέτρου: "Θέλουν να προχωρήσουν στις αναγκαστικές συνενώσεις για να εξυπηρετήσουν τα κομματικά τους συμφέροντα". Η τελευταία κουβέντα ήρθε από τον 20χρονο Νίκο: "Την 28η του Οκτώβρη θα κάνουμε παρέλαση εδώ!".

ΛΕΣΒΟΣ
Δυναμικό "όχι" στον "Καποδίστρια"

Με συγκέντρωση στη Μυτιλήνη και πορεία διαμαρτυρίας κατά του νομοσχεδίου "Ι. Καποδίστριας" απαντούν σήμερα οι κάτοικοι της Κοινότητας Λουτρών στα κυβερνητικά σχέδια κατάργησης των κοινοτήτων

(Της απεσταλμένης μας Ρούλας ΜΠΑΝΑΚΟΥ).-

Με συγκέντρωση στη Μυτιλήνη και πορεία διαμαρτυρίας κατά του νομοσχεδίου "Ι. Καποδίστριας" απαντούν σήμερα οι κάτοικοι της κοινότητας Λουτρά στα κυβερνητικά σχέδια κατάργησης των κοινοτήτων. Σύσσωμο το χωριό, κάτοικοι και κοινοτικό συμβούλιο, σε λαϊκή συνέλευση που πραγματοποιήθηκε χτες, χάραξαν το δρόμο του αγώνα ως απάντηση στην ερήμωση της υπαίθρου και της διάλυσης της κοινότητάς τους, που προωθεί η κυβέρνηση.

Στα πλαίσια αυτά, κλειστά θα είναι σήμερα τα καταστήματα, αλλά και τα σχολεία της κοινότητας. Επίσης, το πρωί κάτοικοι και κοινοτική αρχή θα επισκεφτούν τα γραφεία των βουλευτών των πολιτικών κομμάτων του Νομού Λέσβου και τη Νομαρχία, ενώ θα καταλήξουν στο Επιμελητήριο, όπου η Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) θα πραγματοποιήσει συνέλευση. Η απόφαση αυτή πάρθηκε ομόφωνα στη χτεσινή λαϊκή συνέλευση του χωριού, που πραγματοποιήθηκε σε κλίμα έντονης αγανάκτησης "για όσους τους πούλησαν - όπως τόνιζαν οι κάτοικοι - και τώρα κλείνουν τ' αυτιά τους, μη διστάζοντας, στο όνομα άλλων συμφερόντων, να διαλύσουν το χωριό τους".

Το ΚΚΕ

"Αξια συγχαρητηρίων", χαρακτήρισε την πραγματική αυτή παλλαϊκή άμυνα κατά του "Ι. Καποδίστρια", ο βουλευτής του ΚΚΕ στο νομό, Στρατής Κόρακας,που παραβρέθηκε στη λαϊκή συνέλευση. "Ακόμα και στη χούντα - τόνισε ο Στρ. Κόρακας - ο λαός κατάφερε να αντιδράσει. Δεν πρέπει οι κάτοικοι να επηρεάζονται από τις δηλώσεις της κυβέρνησης πως ό,τι κι αν κάνει ο λαός, το νομοσχέδιο θα περάσει. Δεν ξέρω αν η κομματική πειθαρχία, στην οποία καλεί ο πρωθυπουργός τους βουλευτές του, θα περάσει κι αν οι βουλευτές θα κάνουν άλλο ένα έγκλημα. Ιδιαίτερο ρόλο, όμως, θα παίξετε εσείς, με τον αγώνα σας. Στην κατεύθυνση αυτή μπορούμε να κινητοποιήσουμε όλους που αντιτίθενται στο νομοσχέδιο, ώστε να ακουστεί το "όχι" της Λέσβου στο τερατούργημα".

Αναφερόμενος στην "αποτελεσματικότητα" της λειτουργίας των νέων δήμων, που επικαλείται η κυβέρνηση ότι προωθεί το νομοσχέδιο, ο Στρ. Κόρακας τόνισε: "Οι ίδιοι στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου μαρτυρούν ότι θα περιορίσουν τη δημοκρατία. Και η χούντα για χάρη της αποτελεσματικότητας κατάργησε τη δημοκρατία. Αύριο θα βλέπετε τους νέους δημάρχους, όπως βλέπετε σήμερα τους βουλευτές - κι αυτό θα γίνει υπέρ της αποτελεσματικότητας". "Ο λαός μπορεί να αποφασίσει με τοπικά δημοψηφίσματα αν θέλει ή όχι να έχουν οι κάτοικοι το κύριο όπλο για τον τόπο τους. Αν θέλουν τελικά να κατοικούν στον τόπο τους, γιατί το πρώτο αποτέλεσμα του "Ι. Καποδίστρια" θα είναι η ακόμα μεγαλύτερη ερήμωση της υπαίθρου. Τίποτα δεν τελείωσε - κατέληξε ο Στρ. Κόρακας. Κι αν ακόμα ψηφίσουν αυτό το νόμο, εμείς θα τον ματαιώσουμε στη ζωή".

Σκοπιμότητες

Χαρακτηριστική της αντίθεσης που επικρατεί στο θέμα αυτό και μέσα στο ΠΑΣΟΚ ήταν η τοποθέτηση, στη διάρκεια της λαϊκής συνέλευσης, του πρώην περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Νάσου Γιακαλή.Ο ίδιος τόνισε πως "οι σχεδιασμοί των δήμων έγιναν με σκοπιμότητες". Τέλος υπογράμμισε ότι οι αγώνες τώρα ξεκινούν και πως το νομοσχέδιο, ανεξάρτητα αν ψηφιστεί, θα καταργηθεί στην πράξη.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κοινότητας Λουτρών, Βασίλης Μαμώλης,αναφέρθηκε, ανάμεσα στα άλλα, στη σπατάλη, από την κυβέρνηση, 380 εκατομμυρίων για τη διαφήμιση του νομοσχεδίου. "Την ίδια στιγμή, είπε, δε δίνει τα 110 εκατομμύρια που χρωστάει στο χωριό μας".

Συγκέντρωση

Οι θέσεις του ΚΚΕ για τις πολιτικές εξελίξεις και το σχέδιο "Καποδίστριας" θα είναι το θέμα που θα αναπτύξει στην ομιλία του το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Τηλέμαχος Δημουλάς,σήμερα Τετάρτη 22/10 στον Πλάτανο Κισσάμου Κρήτης. Την ομιλία οργανώνει η Αχτιδική Επιτροπή Κισσάμου και η ΚΟΒ Πλατάνου του ΚΚΕ.

Θα επανέλθουν

Συνεχίστηκε και χτες όλη την ημέρα ο αποκλεισμός της χωματερής στους Ταγαράδες Θεσσαλονίκης, από τους κατοίκους των κοινοτήτων της περιοχής που διαμαρτύρονται για τις αναγκαστικές συνενώσεις. Στο μεταξύ οι κάτοικοι της περιοχής προειδοποιούν πως, αν η κυβέρνηση συνεχίσει να επιμένει στο σχέδιό της, θα επανέλθουν με αποκλεισμό διαρκείας της χωματερής και αίτημα για το οριστικό της κλείσιμο. Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι στη χωματερή των Ταγαράδων αποδέχονται τα σκουπίδια ολόκληρου του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.

Το μέτωπο των κινητοποιήσεων στην Πέλλα, βρίσκεται σε ύφεση από χτες το απόγευμα, όταν οι κάτοικοι άρχισαν να απομακρύνονται από τις εγκαταστάσεις του ΟΥΘ στην Αραβησσό. Δεν ανακοίνωσαν όμως οριστικά τη λήξη των κινητοποιήσεών τους. Τέλος, χτες, το πρωί κάτοικοι της Νέας Σάντας Κιλκίς πραγματοποίησαν συμβολικά κατάληψη της νομαρχίας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ