ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Οχτώβρη 1997
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δ. ΚΟΠΕΛΟΥΖΟΣ
Θα χορέψετε στο ρυθμό μου!

Απροκάλυπτη παρέμβαση του "μίστερ φυσικό αέριο" σε συνέδριο για το ενεργειακό

Δέσμια των εγκληματικών της επιλογών στο έργο του φυσικού αερίου, οι οποίες συμπαρασύρουν και τη ΔΕΗ, αλλά και γενικότερα τον ενεργειακό τομέα της χώρας, βρίσκεται η κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή, η ελληνορωσική πλευρά, διά του εκπροσώπου της Δ. Κοπελούζου (ή "μίστερ φυσικό αέριο", όπως όχι τυχαία τον αποκαλούν στην αγορά), προκλητικά και εκβιαστικά προβάλλει νέες αξιώσεις, επιδιώκοντας πέρα από τη μονοπώληση του φυσικού αερίου και κυρίαρχο ρόλο στα ενεργειακά πράγματα της χώρας.

Τα παραπάνω προέκυψαν ξεκάθαρα από τις εργασίες του συνεδρίου για την ενέργεια, που οργάνωσε χτες το περιοδικό "Κεφάλαιο".

Κυνικός, ευθύς, προκλητικός και εκβιαστικός, ο Δ. Κοπελούζος απαίτησε "τα πάντα", μη διστάζοντας ακόμα και να "καρφώσει" σε πολλές περιπτώσεις τους μέχρι τώρα συμμάχους του - κυβέρνηση, ΔΕΠΑ, ΔΕΗ. Συνοψίζοντας, και όχι παραφράζοντας την τοποθέτησή τους περί φυσικού αερίου και ενέργειας, είπε, απογυμνώνοντας ουσιαστικά την κυβέρνηση:

  • Δίκτυα πόλης δε θα γίνουν ούτε σε μια δεκαετία.
  • Δεν έχετε αέριο να πουλήσετε στην αστική κατανάλωση.
  • Τις συμβατικές σας ποσότητες τις έχετε συμβολαιοποιήσει σχεδόν στο σύνολό τους με τη ΔΕΗ.
  • Δεν μπορείτε να απαγορεύσετε να φέρουμε εμείς αέριο, επειδή "το κράτος έκανε κάποτε κακή εκτίμηση".
  • Η ΔΕΗ θα παράγει ακριβό ρεύμα και δε θα μπορεί να το εξάγει.
  • Η ΔΕΠΑ και η ΔΕΗ έχουν "τραγελαφικές σχέσεις".
  • Η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να ασκήσει εθνική πολιτική. Δεν μπορεί καν να βάλει για συζήτηση τις δύο κρατικές επιχειρήσεις!
  • Τα σχέδια της κυβέρνησης για τα Βαλκάνια είναι "αστεία πράγματα" και "ένδειξη στρουθοκαμηλισμού".

Την ίδια, βέβαια, στιγμή, ο μεγαλοεπιχειρηματίας προχώρησε στη διατύπωση και νέων απαιτήσεων, όπως:

  • Την "εδώ και τώρα" είσοδο της "ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΓΚΑΖ" στην αγορά, παρά το γεγονός ότι κάτι τέτοιο απαγορεύεται από το νόμο.
  • Τη συμμετοχή τους στην εκμετάλλευση των δικτύων πόλης, λέγοντας, μάλιστα, εμμέσως πλην σαφώς ότι κάτι τέτοιο και θα γίνει και με τους όρους που οι ίδιοι επιθυμούν.
  • Ιδιωτική διοίκηση - διαχείριση στις εταιρίες παροχής φυσικού αερίου και συμμετοχή ιδιωτών κατά 51% και όχι 49%, όπως ο νόμος ορίζει. Εκβιάζοντας, μάλιστα, τόνισε ότι αν δε γίνει κάτι τέτοιο, τότε δεν πρόκειται να υπογραφεί ούτε μία σύμβαση για σύσταση Εταιριών Παροχής Αερίου (ΕΠΑ).
  • Απορρόφηση της ΔΕΦΑ από την Εταιρία Διανομής Αερίου Αττικής. Αφού η πρώτη απαλλαγεί με οποιονδήποτε τρόπο από τους 200 εργαζόμενους που απασχολεί.
  • Ζήτησε να γίνει συνέταιρος, τόσο της ΔΕΠΑ, όσο και της ΔΕΗ.

Οι νέες απαιτήσεις του ομίλου Κοπελούζου δεν εξέπληξαν. Ερχονται, αφού προηγουμένως κατάφερε να προσδέσει στο άρμα των συμφερόντων του την ίδια την κυβερνητική πολιτική με τις αποφάσεις που πάρθηκαν, είτε την περίοδο της ΝΔ, είτε την περίοδο του ΠΑΣΟΚ. Ετσι, με τη συναίνεση, ουσιαστικά, των κυβερνώντων, έχει πετύχει δύο επαναδιαπραγματεύσεις της αρχικής σύμβασης για το φυσικό αέριο, σε βάρος των συμφερόντων της χώρας και ένα μνημόνιο, που προδιαγράφει παραπέρα παραχωρήσεις προς τα συμφέροντα του ομίλου του. Στα πλαίσια αυτά, αφού κατάφεραν να "σπρώξουν" το σύνολο των συμβατικών ποσοτήτων φυσικού αερίου της ΔΕΠΑ στην ηλεκτροπαραγωγή, έμεινε, ουσιαστικά, η υπόλοιπη αγορά στα χέρια τους, και τώρα τη διεκδικούν.

Αφού ως βασικοί ανάδοχοι των περισσότερων έργων του φυσικού αερίου υπονόμευσαν την επένδυση με καθυστερήσεις και άλλες κωλυσιεργίες, σήμερα τις επικαλούνται για να πετύχουν ακόμα περισσότερα.

Από τη γενικότερη συζήτηση που αναπτύχθηκε χτες και από την οποία δεν έλειψαν και οι "κόντρες" μεταξύ Κοπελούζου - ΔΕΠΑ - ΔΕΗ, φαίνεται ότι τα διαπλεκόμενα, στο έργο του φυσικού αερίου, χάνουν σε ένα βαθμό τις ισορροπίες τους. Η κυβέρνηση βρίσκεται εμφανώς εγκλωβισμένη στα αδιέξοδα που δημιούργησε η ίδια της η πολιτική. Ενδεικτική ως προς αυτό ήταν και η στάση του γενικού διευθυντή της ΔΕΠΑ Σπ. Παλαιογιάννη,ο οποίος, αν και φανερά εκνευρισμένος από τη στάση του Δ. Κοπελούζου, περιορίστηκε στο να "μασήσει" κάτι περί ευθυνών γενικώς και της άλλης πλευράς. Κατέληξε, ωστόσο, να διαβεβαιώσει τον Κοπελούζο ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να παραχωρήσει τη διοίκηση των ΕΠΑ στους ιδιώτες, καθώς και να εξασφαλίσει καλύτερους όρους σε αυτούς.

Γενικότερα, ενόψει των ανακατατάξεων στο χώρο της ενέργειας και στο φόντο της απελευθέρωσης της αγοράς, βρίσκονται σε εξέλιξη πολλές διεργασίες και, όπως σωστά παρατήρησε παράγοντας της πετρελαϊκής αγοράς, "πολλά έχουμε να ακούσουμε", αφού στην πραγματικότητα βρίσκεται σε εξέλιξη το ξαναμοίρασμα της πίτας, που αφορά την ενέργεια και αντιπροσωπεύει εκατοντάδες δισεκατομμύρια και τρισεκατομμύρια δραχμές.

Τέλος, ως κοινή εκτίμηση του χτεσινού συνεδρίου, αναδεικνύεται η προβληματικότητα της ΔΕΗ για το άμεσο μέλλον, εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής, η υποκατάσταση της ΔΕΠΑ από άλλα μονοπωλιακά συμφέροντα και η υποθήκευση του ενεργειακού τομέα της χώρας για τον επόμενο αιώνα.

Χρ. Λ.

ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ
Ανυποχώρητοι από τη διεκδίκηση της επιβίωσής τους

Αποφασιστικά προχωρούν για το κλείσιμο των φαρμακείων τους από τις 31 του Οκτώβρη, κόντρα στις κυβερνητικές απειλές και τους εκβιασμούς

Ανυποχώρητοι από τη διεκδίκηση της επιβίωσής τους που απειλείται από την κυβερνητική πολιτική της εξυπηρέτησης των μεγαλοβιομηχάνων και των πολυεθνικών στο χώρο του φαρμάκου, παραμένουν οι φαρμακοποιοί, οι οποίοι αποφάσισαν να κλείσουν επ' αόριστο τα φαρμακεία τους από τις 31 του Οκτώβρη, παραδίδοντας τα κλειδιά τους στους κατά τόπους νομάρχες. Αυτό ανακοίνωσαν και χτες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου οι εκπρόσωποι του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής - κόντρα στις κυβερνητικές απειλές και εκβιασμούς - καταγγέλλοντας την κυβέρνηση που θυσιάζει τους χιλιάδες φαρμακοποιούς στο βωμό των κερδών των πολυεθνικών, επικαλούμενη δήθεν τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης. Την ίδια στιγμή, παραμένουν στον αέρα οι "δεσμεύσεις" που αναγκάστηκε να δώσει η κυβέρνηση μετά τις τελευταίες αγωνιστικές κινητοποιήσεις τον προηγούμενο Ιούλη, για καταβολή των πληρωμών από τα ασφαλιστικά ταμεία, για τα οποία οι φαρμακευτικοί σύλλογοι έχουν αρχίσει ήδη να προσφεύγουν στη δικαιοσύνη.

Οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών κατήγγειλαν ότι η απαίτηση αφαίμαξης από τα φαρμακεία των 40 από τα 80 δισ. που η υποστηρίζει η κυβέρνηση ότι θα εξοικονομηθούν από την ανακοστολόγηση των φαρμάκων έδειξε τον πραγματικό της στόχο, που είναι να κλείσει η πλειοψηφία των φαρμακείων στη χώρα. Συμπλήρωσαν, δε, ότι είναι προκλητικό το επιχείρημα ότι "υπάρχουν πολλά φαρμακεία" στην Ελλάδα - ό,τι ακριβώς, επισήμως και απροκάλυπτα, λέγεται για όλες τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της χώρας, για να δικαιολογηθεί η φιλομονοπωλιακή πολιτική της κυβέρνησης - τη στιγμή που οι ίδιες οι κυβερνητικές πολιτικές ευθύνονται, που, για τους χιλιάδες πτυχιούχους φαρμακοποιούς, η λειτουργία ενός φαρμακείου λειτουργεί ως μονόδρομος.

Οι εκπρόσωποι του Φαρμακευτικού Συλλόγου της Αττικής δήλωσαν ότι διεκδικούν:

  • Την απόσυρση της αγορανομικής διάταξης για την ανακοστολόγηση και τη διατήρηση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών στο 24,8% και απαλλαγή τους από το ρόλο του φοροεισπράκτορα για λογαριασμό του Δημοσίου.
  • Την πληρωμή σε δέκα μέρες από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία και την κατάργηση του προληπτικού ελέγχου για την παραπέρα μείωση του χρόνου πληρωμής.
  • Την κατάργηση των αυθαίρετων, παράνομων και αντισυνταγματικών εγκυκλίων που εκδίδουν κατά καιρούς τα ασφαλιστικά ταμεία με πρωταγωνιστή το ΙΚΑ, εγκυκλίων που καταστρατηγούν το ρόλο του κοινωνικού λειτουργού όπως είναι οι φαρμακοποιοί.
  • Να χορηγούνται όλα τα φάρμακα που συνταγογραφούν τα ασφαλιστικά ταμεία μέσα από τα φαρμακεία.
  • Να χορηγείται από τα φαρμακεία όλο το παραφαρμακευτικό υλικό των ασφαλισμένων των ταμείων.
  • Προστασία της επαγγελματικής στέγης.
  • Να ικανοποιηθεί το διεκδικητικό πλαίσιο που έχουν καταθέσει τα συλλογικά όργανα των φαρμακοποιών.

Επίσης, οι φαρμακοποιοί τόνισαν ότι ο κλάδος τους δεν έχει καμία σχέση με τον τρόπο που έγινε η ανατιμολόγηση των φαρμάκων, ούτε με τον τρόπο που μέχρι πρόσφατα επέλεγε η κυβέρνηση να τιμολογεί, επιτρέποντας τις υπερκοστολογήσεις που έρχεται σήμερα να αποκηρύξει διά πυγμής και ροπάλου. Οπως είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του ΦΣΑ Ελ. Μπεσμπέα "οι φαρμακοποιοί δε συμμετέχουν στο παιχνίδι με τις τιμές των φαρμάκων", ενώ, θα ζητήσουν παρέμβαση εισαγγελέα κατά παντός υπευθύνου για τις μέχρι σήμερα διαπιστωμένες και ομολογημένες υπερκοστολογήσεις. Στο μεταξύ, τόνισαν, οι φαρμακοβιομήχανοι έχουν τον τρόπο τους με τις ευλογίες της κυβέρνησης, να διασφαλίζουν με το παραπάνω τα συμφέροντά τους. Ηδη, όπως είπε η πρόεδρος του ΦΣΑ, στα συρτάρια του υπουργείου Ανάπτυξης βρίσκονται 800 περίπου "νέα" φάρμακα, με τα οποία θα αντισταθμίσουν με το παραπάνω και την παραμικρή απώλεια και θα αυξήσουν τα κέρδη τους.

ΚΚΕ
Η ανακοστολόγηση πλήττει τους φαρμακοποιούς

Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Απ. Τασούλα

Τη μονομερή μείωση του εισοδήματος των φαρμακοποιών που επιβάλλει η κυβέρνηση στο όνομα του περιορισμού της φαρμακευτικής δαπάνης, τη στιγμή που αφήνει στο απυρόβλητο τα κέρδη των πολυεθνικών του φαρμάκου και των μεγαλοεισαγωγέων, φέρνει στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε προς τους υπουργούς Υγείας - Πρόνοιας και Ανάπτυξης ο βουλευτής του ΚΚΕ Απ. Τασούλας.Ο βουλευτής του Κόμματος ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς, μεταξύ άλλων, εάν η κυβέρνηση προτίθεται να αναθεωρήσει την πολιτική της και εάν θα ανακαλέσει ο υπουργός Υγείας τις απειλές του εναντίον των φαρμακοποιών που εξήγγειλαν κλείσιμο των φαρμακείων τους από τις 31 του μήνα. Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

"Με τις ρυθμίσεις της φαρμακευτικής δαπάνης, σύμφωνα με το νόμο 2519/97 και την υπ' αριθμ. 6 του 1997 Αγορανομική Διάταξη, η κυβέρνηση περιορίζει το κέρδος των φαρμακοποιών και αφήνει άθικτα τα κέρδη των πολυεθνικών του φαρμάκου και των μεγαλοεισαγωγέων. Ετσι, η όποια μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης γίνεται με μονομερή επιμερισμό του κόστους σε βάρος του φαρμακοποιού, με συνέπεια τον αφανισμό χιλιάδων φαρμακείων της χώρας. Βεβαίως, η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης είναι και δυνατή και θεμιτή, πρέπει, όμως, να γίνει σε βάρος των πολυεθνικών και των μεγαλοεισαγωγέων φαρμάκων. Επιπλέον, ο υπουργός Υγείας σε δημόσια συνέντευξη απείλησε τους φαρμακοποιούς, που θα αγωνιστούν με τρόπο που εκείνοι θεωρούν καλύτερο, ότι θα τους αφαιρέσει τις άδειες λειτουργίας των φαρμακείων τους.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. υπουργοί:

  • Θα αναθεωρήσει η κυβέρνηση την πολιτική της στον καθορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης ώστε να κυκλοφορεί φτηνότερο φάρμακο, αλλά και να μην αφανιστούν οι φαρμακοποιοί;
  • Θα ανακατανείμει τη φαρμακευτική δαπάνη με αύξηση των κερδών των φαρμακοποιών και μείωση των κερδών των πολυεθνικών και των μεγαλοεισαγωγέων φαρμάκων;
  • Θα θέσει σε λειτουργία τα εργοστάσια της κρατικής φαρμακοβιομηχανίας ώστε να μειωθούν οι εκβιασμοί των πολυεθνικών και των εισαγωγέων, οι οποίοι απειλούν ότι θα αποσύρουν φάρμακα από την κυκλοφορία και θα κλείσουν τα εργοστάσιά τους στη χώρα;
  • Θα ανακαλέσει ο υπουργός Υγείας τις απειλές κατά των φαρμακοποιών;".


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ