ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Οχτώβρη 1997
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
Σε θέση μάχης εργαζόμενοι και συνδικάτα

Κορυφώνονται σήμερα οι προετοιμασίες για την επιτυχία της μεγάλης κινητοποίησης, ενώ πολλαπλασιάζονται οι φωνές που καλούν τη ΓΣΕΕ να φύγει επιτέλους από τον "κοινωνικό διάλογο". Στις 11 η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως. Στις 10 η προσυγκέντρωση της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων Αθήνας

Μια μόλις μέρα πριν την πανελλαδική - πανεργατική απεργία που έχει κηρύξει η ΓΣΕΕ για αύριο Πέμπτη και τα συνδικάτα με πιο εντατικούς ρυθμούς έχουν ριχτεί στη "μάχη" για την επιτυχία της, καλώντας τους εργαζόμενους με τη μαζική τους συμμετοχή να στείλουν μήνυμα αντίστασης στην αντεργατική λαίλαπα κεφαλαίου, κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η ΑΔΕΔΥ έχει κηρύξει επίσης για αύριο τετράωρη στάση εργασίας.

Συγκεντρώσεις και πορείες έχουν προγραμματιστεί να γίνουν στα πλαίσια της απεργίας σε όλη τη χώρα. Στην Αθήνα η κεντρική συγκέντρωση θα γίνει στις 11πμ στο Πεδίον του Αρεως, ενώ η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Αθήνας καλεί σε προσυγκέντρωση στις 10πμ στην πλατεία Κάνιγγος.

Στους χώρους δουλιάς

Συνεχίστηκαν και χτες οι περιοδείες σε χώρους δουλιάς. Τη μεταλλουργική επιχείρηση MEVACO στον Ασπρόπυργο, επισκέφθηκαν χτες οι συνδικαλιστές Δ. Κυπραίος και Γ. Δρογκάνη απ' το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας. Κατά τη συζήτηση οι εργαζόμενοι εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις εξελίξεις στο ασφαλιστικό και ζήτησαν περισσότερη ενημέρωση σχετικά με το αίτημα για 35ωρο. Ο Δ. Κυπραίος επισήμανε ότι κυβέρνηση και εργοδότες επιδιώκουν μέσα απ' ένα ψευδεπίγραφο "35ωρο" να ελαστικοποιήσουν πλήρως τον χρόνο εργασίας και ότι σε αυτό συμβάλλουν με τη στάση τους και οι ηγεσίες ΓΣΕΕ και ΕΚΑ. Τόνισε ότι "εμείς διεκδικούμε 35ωρο - 5ήμερο - 7ωρο πλήρους απασχόλησης, με βελτίωση των αποδοχών και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη". Αναφέρθηκε στη γενικευμένη επίθεση σε εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στην απεργία, για "να στείλουμε μήνυμα προς κυβέρνηση και εργοδότες, αλλά και προς τη ΓΣΕΕ".

Περιοδεία στο Μηχανογραφικό Κέντρο του Δημοσίου πραγματοποίησε χτες το πρωί ο Δ. Αγκαβανάκης,αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ. Ο συνδικαλιστής αναφέρθηκε στα οξυμένα προβλήματα των δημοσίων υπαλλήλων και επισήμανε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει ακόμα πιο σκληρή λιτότητα για το '98 με μηδαμινές δραχμικές αυξήσεις των 7.000 δρχ. μόνο για τα κατώτατα κλιμάκια, ενώ ταυτόχρονα "φαλκιδεύει" το αίτημα για ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις. Κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στην 4ωρη στάση εργασίας και στην πανεργατική συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως.

Προσκλητήριο αγώνα από 29 σωματεία μετάλλου

Αγωνιστικό προσκλητήριο για την απεργία και τις κατά τόπους συγκεντρώσεις, που "πρέπει - σημειώνουν - να την κάνουμε δική μας υπόθεση", απευθύνουν με κοινή τους ανακοίνωση 29 σωματεία μετάλλου απ' όλη τη χώρα.Τα σωματεία καλούν τη ΓΣΕΕ να αποχωρήσει απ' τον "κοινωνικό διάλογο" και τονίζουν πως "μπροστά στην επίθεση κυβέρνησης και κεφαλαίου η εργατική τάξη πρέπει να αντιτάξει τη δική της αντεπίθεση" και δηλώνουν ότι θα συντονίσουν τη δράση τους και θα αγωνιστούν για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων του κλάδου.

Πρόκειται για τα κλαδικά σωματεία Αθήνας, Πειραιά, Ελευσίνας, Βόλου, Λάρισας, Πάτρας, Τρίπολης, Αγρινίου, Σαλαμίνας, Ιωαννίνων, Σιδηροχυτών Πειραιά, Ηλεκτρονικών Θαλάσσης.Τα συνταξιουχικά σωματεία Αθήνας, Πειραιά, Θεσσαλονίκης και τα επιχειρησιακά ΚΑΖΗΣ, AEG, ΝΑΥΣΙ, ΠΟΛΕΜΗΣ, ΦΥΡΟΓΕΝΗΣ, ΙΒΣ, ΔΙΑΜΑΝΤ, ΒΙΝΤΕΡ, Ελληνικά Σωληνουργεία, ΚΑΡΡΑΣ, ΑΛΟΥΚΑΝΚΟ, Ελληνική Χαλυβουργία, ΣΩΛΗΝ. Κορίνθου και FRIGOGLASS.

Εικοσιτετράωρη στους δήμους

Την κήρυξη 24ωρης απεργίας για αύριο Πέμπτη αποφάσισε η ΠΟΕ - ΟΤΑ,εκφράζοντας την αντίθεσή της στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη συνένωση Δήμων και Κοινοτήτων, με το οποίο θίγονται δικαιώματα των εργαζομένων. Η Ομοσπονδία καλεί σε συγκέντρωση στις 9πμ στην πλατεία Καραϊσκάκη και σε πορεία προς το υπουργείο Εσωτερικών. Επίσης θα συμμετέχει στην κοινή συγκέντρωση ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ στο Πεδίον του Αρεως.

Η ΟΜΕ - ΟΤΕ με ανακοίνωσή της καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση και της Αθήνας στη συγκέντρωση την ίδια μέρα στις 10πμ στο κτίριο ΥΜΑΝΥΜΑ. Κάλεσμα για δυναμική συμμετοχή στην απεργία και στις κατά τόπους συγκεντρώσεις, απευθύνει και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων.Επίσης η ΟΛΜΕ έχει κηρύξει δίωρες στάσεις εργασίας για αύριο (τις δυο τελευταίες ώρες του πρωινού κύκλου και τις δυο πρώτες του απογευματινού) και με ανακοίνωσή της καλεί στις κατά τόπους συγκεντρώσεις.

Στην απεργία που "πρέπει - σημειώνει - να γίνει η αρχή μεγάλων αγώνων" καλεί το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Υπαλλήλων και απαιτεί την άμεση αποχώρηση της ΓΣΕΕ απ' τον στημένο "κοινωνικό διάλογο". Ανάλογο κάλεσμα απευθύνει με ανακοίνωσή του και το Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΥΑΛ,ενώ καταγγέλλει την πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λαμίας που αρνείται να προχωρήσει σε απεργιακή συγκέντρωση στην περιοχή. Στη Γενική τους Συνέλευση οι εργαζόμενοι στον συνεταιρισμό εργολάβων ηλεκτρολόγων,αποφάσισαν ομόφωνα να συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία και καταδίκασαν την ηγεσία της ΓΣΕΕ για τη συμμετοχή της στον "κοινωνικό διάλογο". Σε μαζική συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση στις 10πμ μπροστά στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, καλεί με ανακοίνωσή του, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Καβάλας. ΠΟΕΣΥ - ΕΣΗΕΑ

Την πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ χαιρετίζει με ανακοίνωσή της η ΠΟΕΣΥ,συμμετέχοντας με συμβολική στάση εργασίας από τις 11πμ ως τις 12 το μεσημέρι. Επίσης δηλώνει τη συμπαράστασή της στους αγώνες των εργαζομένων για καλύτερες συνθήκες δουλιάς. Συμβολική στάση εργασίας την ίδια ώρα κήρυξε και η ΕΣΗΕΑ η οποία επίσης με ανακοίνωσή της, εκφράζει τη συμπαράστασή της στους εργαζόμενους και καλεί τους δημοσιογράφους να προβάλλουν τα δίκαια αιτήματά τους.

Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας

Τη συμπαράστασή της στον αγώνα των εργαζομένων ενάντια στην επίθεση που δέχονται όλες οι κοινωνικές κατακτήσεις και τα βασικά εργατικά δικαιώματα από κυβέρνηση - εργοδοσία - Ευρωπαϊκή Ενωση, εκφράζει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας.Καλεί, επίσης, τους γονείς, που κι αυτοί εργαζόμενοι είναι, να συμμετέχουν σύσσωμοι στη σημερινή 24ωρη απεργία και στη συγκέντρωση, ώστε να στείλουν από τη δική τους σκοπιά μήνυμα αντίστασης στον αντιεκπαιδευτικό νόμο.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Προμηνύεται μεγάλη συμμετοχή

Στις 9.30 έξω από το ΕΚΠ η απεργιακή συγκέντρωση. Στάση εργασίας και συγκεντρώσεις χτες στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη

Αύριο, αναμένεται να "νεκρώσει" η πόλη του Πειραιά.Εδώ και αρκετές μέρες συνδικαλιστές περιοδεύουν στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, στο λιμάνι, στα γιαπιά, στα καπνεργοστάσια και σε άλλους χώρους δουλιάς, ενημερώνοντας και καλώντας τους εργαζόμενους να συμμετέχουν καθολικά στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ και στην απεργιακή συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στις 9.30 το πρωί έξω από το Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

Χτες το πρωί έγινε 2ωρη στάση εργασίας (10-12) στη Ζώνη και παράλληλα πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις στο Μώλο Δραπετσώνας,στο Νέο Μώλο της ΔΕΗ και στο Πέραμα,έξω από το Παράρτημα του Συνδικάτου Μετάλλου.

Στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο Πέραμα ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, Ι. Πουντίδης,κάλεσε τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος σύσσωμοι στην απεργία και στη συγκέντρωση που θα γίνει έξω από το ΕΚΠ."Η ανεργία και η πολιτική εγκατάλειψης της Ζώνης συνεχίζεται. Παίρνουμε μέρος στην απεργία και απαιτείται η μαζική συμμετοχή με τα αιτήματά μας στην απεργιακή συγκέντρωση. Πρέπει να ξεσκεπάσουμε το παιχνίδι της κυβέρνησης. Να καταδικάσουμε τη ΓΣΕΕ για τη συμμετοχή της στον "κοινωνικό διάλογο"", τόνισε ο Ι. Πουντίδης.

Ο πρόεδρος του συνδικάτου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι έχουν φέρει στη Ζώνη ένα γερανό και τον αφήνουν να σκουριάζει. Εφτιαξαν το ιατρείο και δε λειτουργεί, γιατί το υπουργείο Υγείας ακόμα να το επανδρώσει με προσωπικό. Το μητρώο των εργοδοτών δεν προχωράει παρά τις κρούσεις στην υφυπουργό Ανάπτυξης. "Προτείναμε - συνέχισε - οι εργαζόμενοι που έχουν 100 ένσημα την τελευταία διετία να μπαίνουν στο Ταμείο Ανεργίας. Να μειωθεί το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης. Και έρχεται ο κ. Σπράου και μας λέει ότι θα δουλεύουμε μέχρι τα 65! Οι χήρες λέει δε θα παίρνουν σύνταξη!".

"Εμείς - κατέληξε τέλος ο Ι. Πουντίδης - δε συμβιβαζόμαστε με 50 μεροκάματα το χρόνο. Θα προχωρήσουμε τις επόμενες μέρες σε 24ωρη απεργία και θα πάμε στο υπουργείο Εργασίας.Δεν ξεκινάμε σήμερα έχουμε, μια ιστορία αγώνων και κατακτήσεων στο παρελθόν. Η Ζώνη θα βγει ξανά στο δρόμο του αγώνα".

ΓΣΕΕ
Εμμονή στον "κοινωνικό διάλογο" από την πλειοψηφία

Την "κατηγορηματική" εμμονή της ΓΣΕΕ στη "στρατηγική επιλογή" του "κοινωνικού διαλόγου" μέχρι το τέλος του,προεξόφλησε χτες ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Χρ. Πολυζωγόπουλος,σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε ενόψει της αυριανής 24ωρης πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας!

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ επανέλαβε επίσης τη θέση του ότι η "έκθεση Σπράου" μπορεί να συζητηθεί στον "κοινωνικό διάλογο" (!), εκτός κι αν αποτελεί... κατευθυντήρια γραμμή για την άσκηση της πολιτικής της κυβέρνησης... Παράλληλα, καταγράφοντας τα αιτήματα της απεργίας, όπως τα έχει θέσει η πλειοψηφία της διοίκησής της, άφησε αιχμές κατά της ΕΣΑΚ για το κατά πόσο συμβάλλει στην ενότητα του συνδικαλιστικού κινήματος!

Στη συνέντευξη οι εκπρόσωποι των παρατάξεων ΔΑΚΕ και "Αυτ. Παρέμβαση" άφησαν για μια φορά "ανοιχτό" το ενδεχόμενο επανεξέτασης της μέχρι τώρα στάσης τους απέναντι στον "κοινωνικό διάλογο", που επαναλαμβάνεται στις 30 Οκτώβρη, χωρίς ωστόσο να προσθέσουν τίποτα ουσιαστικό.

Ο αναπλ. γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Α. Καλύβης,είπε ότι η παράταξή του ("Αυτ. Παρέμβαση") "πατάει και με τα δυο της πόδια στον κοινωνικό διάλογο και παρεμβαίνει ουσιαστικά", ενώ πρόσθεσε ότι μέχρι τις 30 Οκτώβρη θα ανακοινωθεί η τελική στάση της παράταξης για το αν θα συνεχίσει να συμμετέχει. Εξάλλου, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Ν. Κωνσταντόπουλος,επισκέπτεται σήμερα τις ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στα πλαίσια της "πρωτοβουλίας" που ανέλαβε για "να μην εκφυλιστεί ο κοινωνικός διάλογος"!

Ο Ν. Μελισσάρης,μέλος της ΕΕ της ΓΣΕΕ, σημείωσε ότι η ΔΑΚΕ θα θέσει στα όργανα της ΓΣΕΕ θέμα αποχώρησης από τον "κοινωνικό διάλογο" μετά την απεργία και στη συνέχεια, αν δε γίνει η πρότασή της αποδεκτή, θα επανεξετάσει τη στάση της.

Ο Χρ. Πολυζωγόπουλος είπε ότι ο "κοινωνικός διάλογος" ωφέλησε τη ΓΣΕΕ και αμφισβήτησε την εγκυρότητα του ψηφίσματος του Συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, που ζητά την αποχώρηση της ΓΣΕΕ από αυτόν!

Οπως και να έχει - σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης - ο "κοινωνικός διάλογος" αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Νοέμβρη και το περισσότερο που έχουν να κάνουν οι παρατάξεις ΔΑΚΕ και "Αυτ. Παρέμβαση", θα είναι να αποχωρήσουν στο τέλος μιας διαδικασίας που παραδέχονται ότι στήριξαν ουσιαστικά...

- Από τη συνέντευξη Τύπου αποχώρησε ο γενικός γραμματέας της Συνομοσπονδίας, Γ. Μαυρίκος,ύστερα από φραστικό επεισόδιο με τον πρόεδρο.

ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΕΗ
Αντίσταση στην ιδιωτικοποίηση

Σε 48ωρη απεργία βρίσκονται από σήμερα οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ. Κάλεσμα πάλης ενάντια στην ιδιωτικοποίηση από την ΕΣΚ/ΔΕΗ

Σε μαζική συμμετοχή στη 48ωρη απεργία που πραγματοποιεί σήμερα και αύριο η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ,με αιτήματα αιχμής το ασφαλιστικό και την πορεία της επιχείρησης, κάλεσε χτες τους εργαζόμενους το προεδρείο της Ομοσπονδίας. Η απεργιακή συγκέντρωση γίνεται σήμερα στις 11 το πρωί έξω από τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ, με τη συμμετοχή και της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΔΕΗ,όπου έδωσε χτες κοινή συνέντευξη Τύπου με τη ΓΕΝΟΠ.

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Ν. Εξαρχος,ζήτησε να λυθεί άμεσα το ασφαλιστικό πρόβλημα των εργαζομένων της επιχείρησης, με αναγνώριση από την κυβέρνηση της αναλογιστικής μελέτης που πιστοποιεί την ύπαρξη 1,3 τρισ. δραχμών σαν αποθεματικό του ασφαλιστικού τους φορέα. Τόσο ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, όσο και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Θ. Κανάκης,τόνισαν ότι αν δε λυθεί άμεσα το πρόβλημα θα υπάρξει δυσκολία καταβολής συντάξεων. Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ζήτησε επίσης να καταθέσει η κυβέρνηση - μέχρι το Φλεβάρη του 1998, οπότε λήγει η σχετική προθεσμία - αίτημα για την εξαίρεση, από την οδηγία της ΕΕ για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ορισμένων τμημάτων της ΔΕΗ, όπως ορυχεία, υδροηλεκτρικοί σταθμοί κ.ά.

Μετά από σχετική ερώτηση, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ σημείωσε ότι η θέση της για το ασφαλιστικό είναι η επαναφορά στο παλιό καθεστώς ασφάλισης στον εργοδότη, ταυτόχρονα με την αναγνώριση της αναλογιστικής μελέτης.

Σε ερώτηση για το αν η Ομοσπονδία εκτιμά ότι υπάρχει κίνδυνος μερικής ή ολικής ιδιωτικοποίησης της επιχείρησης λόγω της κυβερνητικής πολιτικής,ο πρόεδρος απάντησε ότι ο κίνδυνος αυτός αφορά μόνο ένα μέρος της παραγωγής (!),αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι σωστά στο παρελθόν η ΓΕΝΟΠ είχε παλέψει ενάντια στο νόμο για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και της οδηγίας της ΕΕ. Ετσι, η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ δεν αναφέρεται ούτε με μια λέξη,στα σχετικά κείμενά της για την απεργία, στην ανάγκη αποτροπής της ιδιωτικοποίησης!

Από την πλευρά της η ΕΣΚ/ΔΕΗ,της οποίας η πρόταση για το πλαίσιο απορρίφθηκε από την πλειοψηφία της διοίκησης, έχει καλέσει τους εργαζόμενους της ΔΕΗ να παλέψουν ενάντια στην πολιτική της κατεδάφισης της κοινωνικής ασφάλισης και της "ελαστικοποίησης" των εργασιακών σχέσεων, που προωθεί η κυβέρνηση και ο "πολυκομματικός κυβερνητικός συνδικαλισμός" και μέσα από τον "κοινωνικό διάλογο" - απάτη. Επίσης έχει επικρίνει την πλειοψηφία της Ομοσπονδίας επειδή ουσιαστικά αποδέχεται την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και δεν αντιδρά στην κυβερνητική πολιτική.

  • Το ενδεχόμενο διακοπών ρεύματος για σήμερα και αύριο επισημαίνει με ανακοίνωσή της η ΔΕΗ, διακοπές που, σύμφωνα με την επιχείρηση, θα οφείλονται στην απεργία που εξάγγειλαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις του προσωπικού της.

Το κοινό θα πρέπει να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στις ώρες αιχμής, δηλαδή 10-12 το πρωί και 6-10 το βράδυ. Η ΔΕΗ προτείνει αυτές τις ώρες να αποφευχθεί η χρήση των θερμοσιφώνων, των ηλεκτρικών μαγειρείων κλπ., καθώς επίσης να αποφεύγεται η χρήση των ανελκυστήρων.

Πανέτοιμη η Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση στις 10π.μ. στο Εργατικό Κέντρο, ενώ σε προσυγκέντρωση καλεί η Συντονιστική Επιτροπή, στο Αγαλμα Βενιζέλου

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Συνεχίζονται, για δεύτερη βδομάδα, οι περιοδείες και εξορμήσεις συνδικαλιστών σε χώρους δουλιάς της Θεσσαλονίκης, με στόχο την ενημέρωση γύρω από το πλαίσιο της πανελλαδικής απεργίας. Συγκεκριμένα τις τελευταίες μέρες έχουν γίνει εξορμήσεις στη βιομηχανική περιοχή, σε βιοτεχνίες ιματισμού, μετάλλου, σε εμπορικά καταστήματα, ενώ χτες συνδικαλιστικά στελέχη επισκέφθηκαν πολυκαταστήματα όπως το ΜΑΚΡΟ, το ΚΟΝΤΙΝΕΝΤ και ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟ και διένειμαν υλικό σε διάφορους χώρους των παραπάνω πολυκαταστημάτων. "Διαπιστώνουμε ότι η αγανάκτηση των εργαζομένων για την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση είναι μεγάλη και πιστεύουμε ότι αυτό θα εκφραστεί σε συμμετοχή στην απεργία και τη συγκέντρωση", δηλώνει ο γραμματέας του ΕΚΘ, Β. Ρέβας.

Η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης,ενώ η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στην προσυγκέντρωση που θα γίνει στις 9 η ώρα μπροστά στο άγαλμα του Βενιζέλου.

Το ΔΣ του Συνδικάτου των με σχέση Εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Εργατοτεχνιτών και υπαλλήλων του Δήμου Θεσσαλονίκης καλεί τα μέλη του να δώσουν το αγωνιστικό τους "παρών" στην καθοριστικής σημασίας, όπως τονίζουν, πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση. Η προσυγκέντρωση των εργαζομένων του Δήμου Θεσσαλονίκης θα γίνει μπροστά στο άγαλμα του Βενιζέλου στις 9.30 π.μ. Οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες Θεσσαλονίκης συμμετέχουν στην 24ωρη Πανελλαδική Πανεργατική Απεργία με στάσεις εργασίας το πρωί από την έναρξη έως τις 8 π.μ. και το βράδυ από 8.30μ.μ. έως τέλος βάρδιας.

Ο Σύλλογος Αδιορίστων Εκπαιδευτικών καλεί τα μέλη του στην αυριανή πορεία - ημέρα της απεργίας της ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ - με συμμετοχή στο πανεκπαιδευτικό μπλοκ που θα συγκροτηθεί με φοιτητικούς συλλόγους, μαθητές, καθηγητές, συγκέντρωση στην Καμάρα στις 10 το πρωί. Επίσης οι οικότροφοι φοιτητές των Εστιών της Θεσσαλονίκης θα πάρουν μέρος στη συγκέντρωση μπροστά στο Εργατικό Κέντρο, ενώ έχουν αποφασίσει προσυγκέντρωση στην πλατεία του Χημείου στις 9 το πρωί.

Τα μέσα μαζικής μεταφοράς

Στάσεις εργασίας πραγματοποιούν αύριο Πέμπτη, στα πλαίσια της 24ωρης πανεργατικής - πανελλαδικής απεργίας της ΓΣΕΕ, οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Συγκεκριμένα, δε θα κινηθούν:

- Ο Ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και τα πράσινα λεωφορεία (ΗΣΑΠ) από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9πμ.

- Τα αστικά λεωφορεία (ΟΟΣΑ) από τις 9πμ έως τις 2μμ.

- Τα τρόλεϊ (ΗΛΠΑΠ) από την έναρξη έως τις 9πμ και από τις 10μμ έως τη λήξη της βάρδιας.

Επίσης, με απόφαση της ΠΝΟ, οι εργαζόμενοι στα πλοία θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από τις 8πμ έως τις 12μ,ενώ κανένα αεροπλάνο της "Ολυμπιακής Αεροπορίας" δε θα πετάξει από τις 12 το μεσημέρι έως τις 3μμ,λόγω της στάσης εργασίας που κήρυξε η ΟΣΠΑ.

Καταδικάζουν τις "εκθέσεις Σπράου"

Τις, κατά παραγγελία από την κυβέρνηση, "εκθέσεις Σπράου", που - όπως τονίζει - δεν αφήνουν τίποτα όρθιο και δίνουν τη χαριστική βολή στο δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης, καταδικάζει με επιστολή του προς τον τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό, το Σωματείο Συνταξιούχων Μετάλλου ο "Ηφαιστος",επισημαίνοντας ότι "στην 24ωρη απεργία στις 23 Οκτώβρη πρέπει να δοθεί η πρέπουσα απάντηση".

- Την αντίθεσή της για την "έκθεση Σπράο", εκφράζει με ανακοίνωσή της και η ΠΟΕΔΗΝ.Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η έκθεση Σπράου είναι προάγγελος νέας επιδρομής κατά των ασφαλιστικών δικαιωμάτων που θα σαρώσει ό,τι θετικό έχει απομείνει από την επίθεση της διετίας '90 - '92.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ