ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Οχτώβρη 1997
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Πέρα βρέχει... για την ΠΝΟ

"Δε συντρέχει λόγος" για την οργάνωση του αγώνα των ναυτεργατών ούτε για το καμποτάζ, ούτε για το ΝΑΤ!

Στην τύχη ή στην... καλή θέληση της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποφάσισε να αφήσει ουσιαστικά την υπόθεση του καμποτάζ η πλειοψηφία της Εκτελεστικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας.Ετσι, κατά τη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, μετά από την παρέμβαση των συνδικαλιστών της ΠΕΜΕΝ και του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, η πλειοψηφία δέχτηκε μεν να παραμείνει επίσημη γραμμή της Ομοσπονδίας η θέση ενάντια στην άρση του δικαιώματος να εκμεταλλεύονται τις θάλασσες της χώρας πλοία με ελληνική σημαία και ελληνικά πληρώματα, που προβλέπει ο κοινοτικός κανονισμός 3577/92, όμως η απόφαση αυτή αποτελεί "κενό γράμμα", αφού δε δέχτηκε την πρόταση για συγκεκριμένο αγωνιστικό πλαίσιο για την υπεράσπιση του καμποτάζ.

Ανάλογη ήταν η στάση της πλειοψηφίας και απέναντι στην πρόθεση της κυβέρνησης να αυξήσει το όριο ηλικίας για τη συνταξιοδότηση των ναυτεργατών, όπως άφησε να εννοηθεί σε δηλώσεις του ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας.Από την πλειοψηφία θεωρήθηκε ότι "δε συντρέχει λόγος" για κινητοποιήσεις και προβλήθηκε ως δικαιολογία τα όσα αναγράφονται σε δελτίο Τύπου, που εκδόθηκε από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας (την ίδια μέρα που έγιναν και οι ανάλογες δηλώσεις από τον υπουργό), ως συμπληρωματική διευκρίνιση των υπουργικών δηλώσεων. Στο δελτίο αναφέρεται σαφέστατα ότι ήδη έχει συγκροτηθεί Επιτροπή που "θα μελετήσει και θα υποβάλει προτάσεις για την περαιτέρω εξυγίανση του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου". Ομως αυτό που... καθησυχάζει την πλειοψηφία είναι ότι "τα πορίσματα και οι προτάσεις της Επιτροπής - σύμφωνα με το δελτίο του ΥΕΝ - θα τεθούν υπόψη των κοινωνικών εταίρων και ιδιαίτερα της ΠΝΟ, πριν την προώθηση και υλοποίησή τους"...

Στο μεταξύ η ΠΕΜΕΝ αναλαμβάνει δράση για την προστασία του καμποτάζ. Οπως σημείωσε ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Γιώργος Τούσας: "Εχουμε προγραμματίσει να απευθυνθούμε σε σωματεία εργαζομένων, κοινωνικούς φορείς και δήμους, προκειμένου να συγκροτηθεί αγωνιστικό μέτωπο ενάντια στον κοινοτικό κανονισμό. Οι ναυτεργάτες πρέπει να κινητοποιηθούν μέσα από τα καράβια, τα κλαδικά τους σωματεία και σε συντονισμό με τους υπόλοιπους εργαζομένους να αναπτύξουν αγώνες που θα αποκρούσουν τα σχέδια εφοπλιστών και κυβέρνησης για τον επαγγελματικό μας αφανισμό".

"Συνέλευση των Ωκεανών"

Πρωτοβουλία ασυρματιστών για τη διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής στις θάλασσες

"Σήμα κινδύνου" εκπέμπουν ασυρματιστές από τα πελάγη, προειδοποιώντας ότι η ανθρώπινη ζωή στη θάλασσα διατρέχει άμεσο κίνδυνο από την εφαρμογή του αναξιόπιστου, όπως το χαρακτηρίζουν, νέου δορυφορικού συστήματος GMDSS στα πλοία. Στα πλαίσια των προσπαθειών τους να προστατέψουν την ανθρώπινη ζωή στα καράβια, ασυρματιστές που αυτή την περίοδο βρίσκονται εν πλω, δημιούργησαν με "συνέλευση των Ωκεανών",Κίνηση Δημοσιοποίησης για τη Διαφύλαξη της Ανθρώπινης Ζωής στη Θάλασσα.Οι ασυρματιστές της Κίνησης έστειλαν "φαξ" στην Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης 15 Οκτώβρη, το οποίο ζητούν να μεταβιβαστεί προς τα κοινοβουλευτικά κόμματα, τον πρόεδρο της Βουλής και στους αρχηγούς των κομμάτων, έτσι ώστε με συζήτηση στη Βουλή να ανοίξουν τον "φάκελο GMDSS" και να πάρουν σαφή θέση.

Η Κίνηση, όπως σημειώνουν, "δημιουργήθηκε εν πλω, στους ωκεανούς, από τους ταξιδεύοντες ασυρματιστές, οι οποίοι θεωρούν υποχρέωσή τους να ενημερώσουν και ταυτόχρονα να υπερασπιστούν το πολυτιμότερο αγαθό που δεν είναι άλλο από τη ζωή". Οι ασυρματιστές χαρακτηρίζουν "πλοία υψηλού κινδύνου" αυτά που φέρουν το δορυφορικό σύστημα χωρίς να έχουν ασυρματιστή και τονίζουν ότι το μήνυμα που στέλνουν είναι "επείγον και δεν αφορά μόνο τους ναυτικούς, αλλά γενικότερα το κοινωνικό σύνολο που ταξιδεύει με τα πλοία". Να σημειωθεί ότι στα πλαίσια των αποφάσεων του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) από την 1η Φλεβάρη 1999, οπότε και θα έχει εγκατασταθεί σε όλα τα πλοία το δορυφορικό σύστημα, καταργείται η θέση του ραδιοτηλεγραφητή.

Η Κίνηση ζητά από τους βουλευτές των κομμάτων να μεταφέρουν την επιστολή στις ευρωκοινοβουλευτικές τους ομάδες, ώστε να γίνει ανάλογη συζήτηση και στο Ευρωκοινοβούλιο. Στο συνοδευτικό σημείωμα της ΠΝΟ στην επιστολή της Κίνησης, αναφέρεται ότι "η αξιοπιστία και η διαθεσιμότητα του συστήματος έχουν κατ' επανάληψη στο παρελθόν αμφισβητηθεί, με αποτέλεσμα την απώλεια ανθρώπινων ζωών".

Προς απολύσεις στον ΤΙΤΑΝ

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-

Αλλοι 80 εργαζόμενοι του ομίλου επιχειρήσεων ΤΙΤΑΝ θα πάρουν ομαδικά το δρόμο της ανεργίας, αφού όπως ανακοίνωσε ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ Παπαλεξόπουλος, μέχρι τις 24 Νοέμβρη θα γίνει μείωση του προσωπικού στην επιχείρηση οικιακού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού "ΙΩΝΙΑ" (πρώην "Κεραμική Αρτάκης") κατά 80 άτομα.

Η διεύθυνση της εταιρίας σε συνάντηση που είχε με το σωματείο, αφού επικαλέστηκε τη "διεθνή συγκυρία" και τις εισαγωγές φτηνών ομοειδών προϊόντων, ζήτησε την εφαρμογή "οικειοθελούς" προγράμματος αποχώρησης, ώστε το προσωπικό να μειωθεί από 260 άτομα στα 180. Μάλιστα όπως διαβεβαιώνει η επιχείρηση με σχετική ανακοίνωσή της, προκειμένου να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ανάκαμψης, εκπονήθηκε ειδική μελέτη και ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πακέτο μέτρων, που στόχο έχουν την "επιβίωση" της εταιρίας και καλύπτουν όλους τους τομείς.

Κάτι που σημαίνει ότι είναι έτοιμη να ανακοινώσει και άλλα "προγράμματα" που θα απευθύνονται στους εργαζόμενους (εργασιακές σχέσεις, ελαστικό ωράριο, συμβάσεις, κατακτήσεις εργαζομένων κ. ά.).

Πάντως στην έκτακτη γενική συνέλευση, που πραγματοποίησε χτες το σωματείο, έγινε μόνο ενημέρωση και δόθηκαν υποσχέσεις από το διοικητικό συμβούλιο ότι θα αγωνιστούν για να μη χαθεί καμία θέση εργασίας, απορρίπτοντας τις "προτάσεις" της εταιρίας. Παρόμοια δήλωση έκανε στο "Ρ" και ο πρόεδρος του σωματείου Κ. Πίτουλας. Από την πλευρά του το μέλος του ΔΣ Κ. Γεροσταμούλος (ΕΣΑΚ) δήλωσε στην εφημερίδα μας ότι "για να δοθεί το μήνυμα στην εταιρία θα έπρεπε η πλειοψηφία να είχε ζητήσει εξουσιοδότηση για αγωνιστικές κινητοποιήσεις".

Ενίσχυση της ΕΣΑΚ

Με ενισχυμένες τις δυνάμεις της βγήκε η ΕΣΑΚ από τις εκλογές για την ανάδειξη ΔΣ στο Σωματείο Οικοδόμων Θήβας.

Τα αποτελέσματα έχουν ως εξής: Επί 167 εγκύρων ψηφοδελτίων, η ΕΣΑΚ πήρε 136 ψήφους από 115 που είχε πάρει στις προηγούμενες αρχαιρεσίες και εφτά έδρες στο νέο ΔΣ (είχε έξι). Η ΠΑΣΚΕ 31 ψήφους από 59 και 2 έδρες (είχε τρεις).

Επίσης η ΕΣΑΚ εξέλεξε τρεις αντιπροσώπους για το Εργατικό Κέντρο και δυο για την Ομοσπονδία, ενώ η ΠΑΣΚΕ έναν για το ΕΚ και κανέναν για την Ομοσπονδία.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ