ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Οχτώβρη 2013
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 6 ΝΟΕΜΒΡΗ
Πανεξόρμηση και άλλες πρωτοβουλίες αύριο Τετάρτη

Το ΠΑΜΕ έχει καλέσει τις συνδικαλιστικές Οργανώσεις να κάνουν την 23η Οκτώβρη μέρα παν-κινητοποίησης στους τόπους δουλειάς

Με κλιμακούμενους ρυθμούς συνεχίζεται η δράση των συνδικάτων για την επιτυχία της απεργίας στις 6 Νοέμβρη. Για την καλύτερη προετοιμασία της, το ΠΑΜΕ έχει καλέσει τις συνδικαλιστικές Οργανώσεις να μετατρέψουν την Τετάρτη 23 Οκτώβρη, σε μέρα παν-κινητοποίησης στους χώρους δουλειάς, ενημέρωσης και οργάνωσης των εργαζομένων, προβολής των αιτημάτων και των διεκδικήσεών τους. Στην κατεύθυνση αυτή, τα ταξικά σωματεία προγραμματίζουν μαζικές εξορμήσεις. Ενδεικτικά, διοργανώνονται και οι παρακάτω δράσεις:

  • Από το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών στη 1 μ.μ., για το πανάκριβο πετρέλαιο θέρμανσης.
  • Από τα Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων, Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Εργαζομένων στη Hyatt Regency και την Προοδευτική Κίνηση Ξενοδοχοϋπαλλήλων, παρέμβαση στον ΟΑΕΔ της Θεσσαλονίκης, στην οδό Δωδεκανήσου, για τα ζητήματα των εποχικά εργαζομένων.
  • Από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ στους ΟΤΑ και τις Λαϊκές Επιτροπές, περιοδεία σε εργοτάξιο του δήμου Θεσσαλονίκης (οδός Μαρτίου).
  • Από τους συνταξιούχους της Θεσσαλονίκης, παρέμβαση το πρωί στα καταστήματα του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ και στις 12 μ. παράσταση διαμαρτυρίας για το πετρέλαιο θέρμανσης στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Σε εξέλιξη βρίσκονται και Γενικές Συνελεύσεις συνδικάτων, ανάμεσα στις οποίες οι παρακάτω:

  • Το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Ν. Λάρισας, σήμερα.
  • Το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, σήμερα, στις 5 μ.μ., στην αίθουσα των Λογιστών (Κάνιγγος 27).
  • Το Σωματείο Χρηματοπιστωτικού Ζακύνθου, αύριο, Τετάρτη, στις 7 μ.μ. στο ΕΚ Ζακύνθου.

Επίσης:

  • Σήμερα, η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ διοργανώνει σύσκεψη σωματείων και συνδικαλιστών, στις 6 μ.μ., στο ΕΚΘ.
  • Οργανωτική σύσκεψη για την καλύτερη προετοιμασία της απεργίας διοργανώνουν αύριο, Τετάρτη, στις 10.30 το πρωί τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ, στα γραφεία της Ενωσης Μηχανικών.
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
Νέες δράσεις για φτηνή αστική συγκοινωνία

Σύσκεψη το περασμένο Σάββατο στο Πέραμα

Τα επόμενα βήματα της συντονισμένης δράσης τους για φτηνές, συχνές και ποιοτικές αστικές συγκοινωνίες συζήτησαν το Σάββατο, στο παράρτημα του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, σωματεία και μαζικοί φορείς του Πειραιά. Μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε να στηρίξουν την κινητοποίηση που έχει προγραμματιστεί από τη Γραμματεία Αστικών Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ, την Πέμπτη 24/10, στις 8.30 το πρωί, στον Ηλεκτρικό Σταθμό του Πειραιά. Προσανατολίζονται ακόμα σε κινητοποίηση στις αρχές του Νοέμβρη, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την απεργία στις 6 Νοέμβρη.

Τη σύσκεψη διοργάνωσαν οι Επιτροπές Αγώνα του ΠΑΜΕ στα Αμαξοστάσια της ΟΣΥ στον Πειραιά και στην Π. Ράλλη, η ΠΕΜΕΝ, ο «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», οι σπουδαστές από την Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) Ασπροπύργου, οι Επιτροπές Ανέργων του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, Ναυτεργατών, Πειραιά, Νίκαιας, Κορυδαλλού, οι Ενώσεις Συλλόγων Γονέων Νίκαιας, Περάματος, 5ου Διαμερίσματος Πειραιά, οι Επιτροπές Αγώνα (ΜΑΣ) του Πανεπιστημίου Πειραιά κ.ά.

Τη σύσκεψη άνοιξε ο Ηλίας Βάσης, από τη Γραμματεία Αστικών Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ. Αναφέρθηκε στην προσπάθεια να συντονιστεί η δράση που αναπτύσσεται έως τώρα ξεχωριστά από τον κάθε φορέα, όπως αυτή των Λαϊκών Επιτροπών για να σβηστούν πρόστιμα ανέργων. Το γεγονός ότι έχει καθυστερήσει η επιβολή νέων αυξήσεων στα εισιτήρια, είπε, είναι ένα μικρό, αλλά θετικό αποτέλεσμα της δράσης αυτής. Παίρνοντας το λόγο, ένας σπουδαστής της ΑΕΝ επισήμανε ότι «εδώ και δύο χρόνια έχει καταργηθεί το φοιτητικό πάσο. Πολλοί από μας χρειαζόμαστε 3 λεωφορεία για να φτάσουμε, δηλαδή πληρώνουμε πήγαινε - έλα περίπου 8 ευρώ την ημέρα»!

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Παναττική συγκέντρωση στις 31 Οκτώβρη

Στις 10 π.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Συγκεντρώσεις και στη Θεσσαλία

Παναττική συγκέντρωση την Πέμπτη 31 Οκτώβρη στις 10 π.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά) οργανώνουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΟΤΑ και ΤΑΕ-ΟΑΕΕ. Οι συνταξιούχοι κινητοποιούνται ενάντια: Στην περικοπή του ΕΚΑΣ σε 150.000 δικαιούχους από 1/1/2014. Στην παραπέρα μείωση των επικουρικών συντάξεων. Στην επιβολή χαρατσιού 25 ευρώ για την εισαγωγή στο νοσοκομείο και 1 ευρώ για κάθε συνταγή. Καλούν σε αγώνα ενάντια στο χαράτσι στη θέρμανση, στους πλειστηριασμούς που απειλούν τα σπίτια της λαϊκής οικογένειας, στη διάλυση του ΙΚΑ και του ΕΟΠΥΥ, στο κλείσιμο μονάδων του ΕΟΠΥΥ, Κέντρων Υγείας και Νοσοκομείων.

Συγκεντρώσεις συνταξιούχων θα γίνουν και στη Θεσσαλία. Συγκεκριμένα:

  • Στη Λάρισα, την Πέμπτη 31/10, στις 10 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο. Θα ακολουθήσει πορεία και παρεμβάσεις στα τοπικά γραφεία του ΕΟΠΥΥ και του ΙΚΑ.
  • Στο Βόλο, την Πέμπτη 24/10, στις 10 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο. Θα ακολουθήσει πορεία στον ΕΟΠΥΥ και την επόμενη μέρα παρέμβαση στο Νοσοκομείο Βόλου.
  • Στα Τρίκαλα, την Πέμπτη 24/10, στις 10 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο.
26ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΛΟΓΙΣΤΩΝ
Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις της ΕΣΑΚ

Ολοκληρώθηκαν την Κυριακή οι εργασίες

Με τη συζήτηση να προσανατολίζεται στην ανάγκη για ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, έγινε το Σαββατοκύριακο το 26ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών. Οπως υπογραμμίστηκε εισηγητικά και στις τοποθετήσεις, η απεργία στις 6 Νοέμβρη είναι σημαντικός σταθμός που ο κλάδος των λογιστών καλείται να μετρήσει βήματα στους στόχους του: Εγγραφές νέων μελών στα σωματεία -ειδικά από μεγάλους χώρους δουλειάς- συμπόρευση με τους ελεύθερους επαγγελματίες του κλάδου, τους εργαζόμενους σε Εφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών, φοιτητές και σπουδαστές.

Σε ό,τι αφορά τις αρχαιρεσίες για νέα διοίκηση, ψήφισαν 48 σύνεδροι (από 56 το 2011). Η ΕΣΑΚ (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ) πήρε 38 ψήφους (από 44) και κατέλαβε 10 έδρες (από 9). Η «Αυτόνομη Παρέμβαση» πήρε 4 ψήφους (από 2) και 1 έδρα στο ΔΣ (από 0). Η Ριζοσπαστική Παρέμβαση (δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που στο προηγούμενο συνέδριο συμμετείχαν με άλλο όνομα) πήρε 3 ψήφους (από 7) και καμία έδρα (από 2). Η «Ανεξάρτητη Κίνηση Λογιστών» (πρώην ΠΑΣΚΕ) πήρε 3 ψήφους (από 3) και καμία έδρα. Η ΕΣΑΚ εξέλεξε έναν αντιπρόσωπο για το συνέδριο της ΓΣΕΕ (από 1) και οι άλλες παρατάξεις κανέναν. Σε επόμενο φύλλο του «Ριζοσπάστη» θα υπάρχει αναλυτικό ρεπορτάζ για τις εργασίες του συνεδρίου.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ»
Συνέλευση για τα ζητήματα του κλάδου

Αποφασίστηκε συμμετοχή στην απεργία

Ομόφωνη απόφαση συμμετοχής στην απεργία στις 6 Νοέμβρη πήρε η Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου Μετάλλου Αθήνας «Ο Προμηθέας» που έγινε την Κυριακή. Οι εργαζόμενοι συζήτησαν για την κατάσταση στον κλάδο, τα οξυμένα προβλήματα και την οργάνωση της απεργίας, κόντρα στις δυσκολίες που υπάρχουν. Πήραν μέρος εργαζόμενοι από μεγάλα εργοστάσια (ΕΑΣ Υμηττού, ΠΙΤΣΟΣ, SIEMENS, ΜΕΒΑΚΟ, CERAMETAL), από τα αλουμινάδικα στο Περιστέρι, που βρίσκονται σε επίσχεση, διεκδικώντας δεδουλευμένα, αλλά και σπουδαστές από τις ειδικότητες του κλάδου στις Επαγγελματικές Σχολές του ΟΑΕΔ.

Την αποφασιστικότητά τους να ματαιώσουν το σχεδιασμό της εργοδοσίας για μειώσεις αποδοχών και απολύσεις, δήλωσαν οι εργαζόμενοι στο «Μαλτέζο». Το Συνδικάτο αποφάσισε την κήρυξη επαναλαμβανόμενων 24ωρων απεργιών στο εργοστάσιο με το πρώτο χτύπημα της εργοδοσίας. Στην επόμενη Γενική του Συνέλευση, το Συνδικάτο θα συζητήσει την ενοποίησή του με τα κλαδικά συνδικάτα του Πειραιά και της Ελευσίνας, στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της ενότητας των εργαζομένων στον κλάδο, της κοινής τους δράσης και της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος.

ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Μαζί με το ΠΑΜΕ στις 6 Νοέμβρη

Να πάρουν μαζικά μέρος στο απεργιακό συλλαλητήριο που οργανώνει το ΠΑΜΕ, στις 6 Νοέμβρη, στην Καρδίτσα, καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες της περιοχής η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ). Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν, χτες, ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ, Β. Μπούτας και μέλη της διοίκησης, τόνισαν ότι για να είναι αποτελεσματικοί και να έχουν προοπτική οι αγώνες της μικρομεσαίας αγροτιάς χρειάζεται, απαραιτήτως, να συνδέονται και να συντονίζονται με τους αγώνες της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων της πόλης και του χωριού. Αύριο Τετάρτη, στις 8 μ.μ., η ΕΟΑΣΚ διοργανώνει σύσκεψη ΔΣ αγροτικών συλλόγων και αγροτών, στον Παλαμά, για τον συντονισμό και την οργάνωση της πάλης της μικρομεσαίας αγροτιάς.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ