ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Οχτώβρη 2013
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ
Ανοίγει θέμα επιστράτευσης από την κυβέρνηση

Συνεχίζουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους για 7η συνεχόμενη βδομάδα οι εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια

Στιγμιότυπο από την χτεσινή σύσκεψη στο Χημείο, που έγινε με πρωτοβουλία του Φοιτητικού Συλλόγου Νοσηλευτικής
Στιγμιότυπο από την χτεσινή σύσκεψη στο Χημείο, που έγινε με πρωτοβουλία του Φοιτητικού Συλλόγου Νοσηλευτικής
Την πρόθεση της κυβέρνησης να επιβάλει με αυταρχισμό και καταστολή την πολιτική που υπονομεύει το δικαίωμα των νέων στη δημόσια και δωρεάν μόρφωση και των εργαζομένων στη μόνιμη και σταθερή δουλειά σκιαγραφούν οι διαρροές κυβερνητικών κύκλων για πολιτική επιστράτευση των διοικητικών υπαλλήλων, που έχουν στόχο να σφυγμομετρήσουν αντιδράσεις και να διαμορφώσουν κλίμα εκφοβισμού στους εργαζόμενους που δίνουν για 7η συνεχόμενη βδομάδα απεργιακό αγώνα.

Οι εργαζόμενοι της πλειοψηφίας των πληττόμενων πανεπιστημίων έχουν αποφασίσει νέες απεργιακές κινητοποιήσεις γι' αυτή τη βδομάδα ενάντια στη διαθεσιμότητα-απόλυση 1.349 διοικητικών υπαλλήλων. Και καλούν τους συναδέλφους τους να μην προχωρήσουν σε αυτοαπογραφή των στοιχείων τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου Παιδείας. Χτες, το υπουργείο με νέο ενημερωτικό σημείωμα καλεί εκβιαστικά τους διοικητικούς υπαλλήλους να απογραφούν μέχρι απόψε τα μεσάνυχτα και να προσκομίσουν με κάθε τρόπο (ταχυδρομικά, αυτοπροσώπως, πληρεξούσιο) τα δικαιολογητικά τους.

Οι εργαζόμενοι στο Πανεπιστήμιο Πάτρας και στο ΑΠΘ συνεχίζουν με νέα 48ωρη απεργία μέχρι σήμερα, ενώ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών αποφάσισαν νέα πενθήμερη απεργία και αύριο Τετάρτη θα κάνουν Γενική Συνέλευση. Χτες συνεχίζονταν οι συνελεύσεις σε μια σειρά ιδρύματα.

Κι ενώ ο αγώνας των διοικητικών βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο, για άλλη μια φορά η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ) παίρνει απόφαση για πενθήμερη απεργία διά... τηλεφωνικής περιφοράς. Η παράταξη «Αγωνιστική Συνεργασία» καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της: «Τονίσαμε την αναγκαιότητα, μπροστά στις σύνθετες συνθήκες που διαμορφώνονται, να συνεδριάσει το ΚΣ και μάλιστα προτείναμε η συνεδρίαση να είναι διευρυμένη, παρουσία των ΔΣ των συλλόγων, προκειμένου να συζητήσουμε και να συναποφασίσουμε πώς θ' απαντήσουν μαχητικά και μαζικά οι εργαζόμενοι στους εκβιασμούς της κυβέρνησης. Ωστόσο, οι υπόλοιπες δυνάμεις του ΚΣ της Ομοσπονδίας πήραν απόφαση για νέα πενθήμερη, διά τηλεφωνικής περιφοράς, αφού όπως και αναφέρουν στην ανακοίνωση "δεν υπήρχαν νέα δεδομένα" - λες και το μόνο κρίσιμο ζήτημα ήταν ο αριθμός των ημερών απεργίας που θ' αποφασιστούν. Τέτοιες πρακτικές οδηγούν σε εκφυλιστικά φαινόμενα που αποδυναμώνουν τη λειτουργία των συλλογικών οργάνων και το ίδιο το κίνημα, γι' αυτό τις καταγγέλλουμε και καλούμε και τους συλλόγους να διαχωρίσουν τη θέση τους από τέτοιες πρακτικές».

Σημαντική ήταν η σύσκεψη που έγινε χτες το μεσημέρι, στο Χημείο, με πρωτοβουλία του Φοιτητικού Συλλόγου Νοσηλευτικής, όπου η Νίκη Χρονοπούλου, μέλος της ΟΔΠΤΕ, μετέφερε στους φοιτητές την εμπειρία και τα συμπεράσματα από τον πολυήμερο αγώνα των διοικητικών και ανέδειξε την ανάγκη συμπόρευσης του αγώνα με το εργατικό και φοιτητικό κίνημα.

Παρέμβαση ΜΑΣ για πρωτοβουλία της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ

Στη συλλογή ηλεκτρονικών υπογραφών για «ανοιχτές σχολές» προχωρά η φοιτητική παράταξη ΔΑΠ, με αφορμή την απεργία των διοικητικών υπαλλήλων στα πανεπιστήμια που αγωνίζονται ενάντια σε διαθεσιμότητες - απολύσεις.

Η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών με ανακοίνωσή της προς τους φοιτητές, καταγγέλλει μεταξύ άλλων:

«Στο κάλεσμα της προς τους φοιτητές, πολλές κουβέντες βρήκε να πει η ΔΑΠ για τα προβλήματα που δημιουργούνται από τις κλειστές σχολές αλλά ούτε μία λέξη δεν βρήκε να πει για τη σημερινή κατάσταση στα ΑΕΙ με τις ελλείψεις προσωπικού, τους προϋπολογισμούς φτώχειας των ιδρυμάτων, την υποβάθμιση της φοιτητικής μέριμνας με τις τραγικές μειώσεις δαπανών, το τεράστιο κόστος σπουδών που φτάνει τα 700-800 ευρώ το μήνα, τα πτυχία-διαβατήρια για την ανεργία και τα τόσα άλλα προβλήματα που ζουν καθημερινά οι φοιτητές και οι οικογένειές τους. Κουβέντα δε βρήκε να πει η ΔΑΠ για το γεγονός ότι η κυβέρνηση απολύει το 37% του προσωπικού του ΕΚΠΑ, το 45% του ΕΜΠ, το 22% του ΑΠΘ».

Το ΜΑΣ καλεί κάθε φοιτητή να σκεφτεί: «Η ΔΑΠ δεν θέλει την υπογραφή σου για να ανοίξει η σχολή σου. Θέλουν να υπογράψεις την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, που κλείνει τις σχολές για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών και τις ανοίγει διάπλατα για τις επιχειρήσεις. Να αναγνωρίσεις ότι τα μέτρα της κυβέρνησης "κινούνται στη σωστή κατεύθυνση"».

Το ΜΑΣ απευθύνεται ιδιαίτερα και στους πρωτοετείς που έχουν καταλάβει ποια είναι τα προβλήματα στις σχολές και καλεί τους φοιτητές να γυρίσουν την πλάτη στη ΝΔ και την παράταξή της, τη ΔΑΠ, να οργανώσουν την πάλη τους «σε κάθε έτος και σχολή για δωρεάν σπουδές υψηλού επιπέδου, για δουλειά με δικαιώματα, για επιστήμη στην υπηρεσία του λαού και όχι των μονοπωλίων».

Διαμαρτυρία για τις προσλήψεις στην εκπαίδευση μέσω ΟΑΕΔ

Απέναντι στο σχεδιασμό για πρόσληψη εργαζόμενων στην εκπαίδευση - μεταξύ των οποίων και νηπιαγωγών - μέσα από τα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας» του ΟΑΕΔ, εκπαιδευτικοί συγκεντρώθηκαν χτες στο υπουργείο Παιδείας και διεκδίκησαν κάλυψη όλων των κενών με μόνιμους διορισμούς, πλήρη εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους. Στην κινητοποίηση κάλεσαν οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ελλη Αλεξίου» και «Γ. Σεφέρης».

Το νέο ελαστικό εργασιακό καθεστώς που προωθείται από ΕΕ και συγκυβέρνηση προβλέπει έξι μήνες περίπου δουλειάς, αμοιβή 427 - 490 ευρώ, τα οποία θα καταβάλλονται μετά το τέλος του προγράμματος. Οσοι προσληφθούν με το πρόγραμμα αυτό θα έχουν εργοδότη τον ΟΑΕΔ, άλλο ωράριο και εργασιακό καθεστώς που τσακίζει τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών και των άλλων εργαζομένων στην εκπαίδευση.

«Θέλουν να προσαρμόσουν και τους εργαζόμενους στην εκπαίδευση στις ανάγκες του κεφαλαίου για φτηνό ευέλικτο εργατικό δυναμικό κι αυτό πρέπει να ξεκινήσει από το νηπιαγωγείο», σημειώνεται στο υπόμνημα το οποίο επέδωσαν εκπαιδευτικοί στο υπουργείο Παιδείας. Κατήγγειλαν το γεγονός ότι ουσιαστικά κανένας αρμόδιος από την ηγεσία του υπουργείου δε βρέθηκε να πάρει θέση απέναντι στο θέμα και κάλεσαν σε επαγρύπνηση γύρω από το θέμα των προσλήψεων μέσων ΟΑΕΔ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ