ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Οχτώβρη 2013
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΝΤΙΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΒΕ
Συμμαχία για να μην περάσει η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας

Ανακοίνωση κάλεσμα προς τους μικρούς ΕΒΕ με αφορμή τη λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή 3 Νοέμβρη

Από παλιότερη κινητοποίηση ενάντια στην κατάργηση της Κυριακής αργίας
Από παλιότερη κινητοποίηση ενάντια στην κατάργηση της Κυριακής αργίας
Σε ξεσηκωμό καλεί η Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση ΕΒΕ τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς εμπόρους, ενόψει της 3ης Νοέμβρη, οπότε κατ' εφαρμογή του νόμου 4177 που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση, μεθοδεύεται η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας στην πράξη. Ο σχετικός νόμος προβλέπει την καθιέρωση τεσσάρων εκπτωτικών περιόδων το χρόνο, με την πρώτη Κυριακή κάθε μίας περιόδου να θεωρείται εργάσιμη. Το πρώτο δεκαήμερο του Νοέμβρη «εγκαινιάζεται» η λειτουργία αυτών των «ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων» και στην πράξη, η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.

Για ακόμη μία φορά, η ΕΣΕΕ, σε ρόλο «λαγού» των μεγάλων εμπορικών αλυσίδων και των πολυκαταστημάτων, στηρίζει επί της ουσίας την κατάργηση της Κυριακής - αργίας. Καλεί τους τοπικούς Εμπορικούς Συλλόγους να ελέγξουν πόσα καταστήματα θα λειτουργήσουν στην περιοχή ευθύνης τους και να την ενημερώσουν! «Υπενθυμίζει» παράλληλα ότι ο νόμος επιτρέπει σε όποιον θέλει να λειτουργήσει κανονικά την Κυριακή και ότι οι Εμπορικοί Σύλλογοι μόνο συστάσεις μπορούν να κάνουν στα μέλη τους...

Η ΠΑΣΕΒΕ, σε ανακοίνωσή της επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Η δικομματική συγκυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, πιστή στα κελεύσματα των αφεντικών της, προχωράει στην εφαρμογή του "Νέου Νόμου" για την Κυριακάτικη Αργία κόντρα και ενάντια στη θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των επαγγελματιών και εμπόρων καθώς και των εργαζομένων εμποροϋπαλλήλων και ιδιωτικών υπαλλήλων, που από την πρώτη στιγμή αντέδρασε.

Σε αυτή την άθλια προσπάθεια έχει επιστρατεύσει όλους τους μηχανισμούς που έχει στη διάθεσή της, δημάρχους, περιφερειάρχες, ΜΜΕ κ.ά. Μεγάλη βοήθεια, επίσης, είχε και έχει από τους πάντα "πρόθυμους" συνδικαλιστές που υπηρετούν με μεγάλη σπουδή και προθυμία όλες αυτές τις πολιτικές, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα μεγάλα συμφέροντα πολυκαταστημάτων, εμπορικών αλυσίδων, ΜΑLL κλπ.

Οπως της ΕΣΕΕ, που για την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας έδωσε "γην και ύδωρ". Κατάφερε, με διάφορες αλχημείες, να μετατρέψει την άποψη του 85-90% των συναδέλφων που είναι "ΟΧΙ στο άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή" σε "τουλάχιστον 7 Κυριακές ανοιχτά". Η ΕΣΕΕ έγινε "λαγός" στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, αδιαφορώντας πλήρως για τις επιπτώσεις που θα έχει στα μικρομάγαζα που υποφέρουν, στους ίδιους τους αυτοαπασχολούμενους, στις οικογένειές τους και στους εργαζόμενούς τους.

Αποδεικνύεται ότι υπηρετεί με φανατισμό τους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους που θα είναι οι μόνοι κερδισμένοι από αυτό το μέτρο. Το μέτρο αυτό θα οδηγήσει πιο γρήγορα στο κλείσιμο χιλιάδων μικροεπιχειρήσεων αφού θα αυξήσει το λειτουργικό κόστος, ενώ ταυτόχρονα θα γιγαντώσει τα πολυκαταστήματα, τα μεγάλα εμπορικά και τα Mall. Ερχεται σε συνέχεια σειρά εξοντωτικών μέτρων που έχουν παρθεί τα τελευταία χρόνια όπως τα συνεχή χαράτσια, τα άδικα φορολογικά μέτρα, τα αντιασφαλιστικά κ.ά.».

Η ΠΑΣΕΒΕ καλεί τους αυτοαπασχολούμενους στο χώρο του εμπορίου «να περιφρουρήσουν με κάθε μέσο την κυριακάτικη αργία σαν "κόρη οφθαλμού", συσπειρωμένοι γύρω από τα σωματεία, τους συλλόγους τους, τις ενώσεις και τις επιτροπές αγώνα της ΠΑΣΕΒΕ. Να συστρατευθούν σε κοινό αγώνα με τους εμποροϋπαλλήλους και το ταξικό συνδικαλιστικό τους κίνημα, το ΠΑΜΕ».

Τέλος, καλεί τα Σωματεία, τις Ενώσεις, τους Εμπορικούς Συλλόγους, τις Επιτροπές Αγώνα της ΠΑΣΕΒΕ να αντιδράσουν, να καταδικάσουν στην πράξη την κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας, να κινητοποιήσουν τα μέλη τους παίρνοντας πρωτοβουλίες την πρώτη Κυριακή υλοποίησης του βάρβαρου νόμου, στις 3 Νοέμβρη.

Στον αέρα οι εμποροϋπάλληλοι στα «Sprider»

Σε ομηρία βρίσκονται οι 800 εργαζόμενοι της εταιρείας SPRIDER αφού η επιχείρηση προχώρησε σε αναστολή των δραστηριοτήτων της μέχρι να εκδικαστεί η αίτηση πτώχευσης που κατέθεσε. Το θέμα έφερε χτες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης, καταγγέλλοντας ότι οι εργαζόμενοι της εταιρείας είναι για τέταρτο μήνα απλήρωτοι και είναι όμηροι, αφού δεν μπορούν να πάρουν ούτε επίδομα ανεργίας, επειδή τυπικά δεν υπάρχει απόλυσή τους. Η κυβέρνηση, τόνισε, παραμένει θεατής της απαράδεκτης κατάστασης.

Στην απάντησή του ο υφυπουργός Εργασίας, Β. Κεγκέρολγου είπε ότι για το συγκεκριμένο θέμα έγιναν δύο τριμερείς συναντήσεις. Το υπουργείο, όπως ανέφερε, πρότεινε εάν υπάρξει εκποίηση των εμπορευμάτων της επιχείρησης, τα χρήματα αυτά να πάνε στις αποζημιώσεις και τα δεδουλευμένα των εργαζομένων. Κατά τον υφυπουργό, επειδή στην επιχείρηση δεν υπάρχει σωματείο εργαζομένων, δεν υπάρΒ. Κεγκέρολγου χει ενιαία πρόταση για την επίλυση των προβλημάτων. Στην παρέμβασή του ο Χρ. Κατσώτης υπενθύμισε ότι είναι συχνό φαινόμενο να υπάρχουν πτωχευμένες επιχειρήσεις με πάμπλουτους ιδιοκτήτες, όπως στη συγκεκριμένη, και κατήγγειλε ότι ασκούνται πιέσεις στους εργαζόμενους να υπογράψουν τις απολύσεις τους χωρίς να πάρουν τη νόμιμη αποζημίωση.

Καμιά απάντηση για τους εργαζόμενους στο «ΦΩΚΑΣ»

Την πληρωμή των δεδουλευμένων και την έκτακτη ενίσχυση με 1.000 ευρώ στους εργαζόμενους στην εταιρεία «Οδυσσέας Φωκάς» της Θεσσαλονίκης ζήτησε χτες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Θ. Κωνσταντινίδης. Κατήγγειλε ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση, μετά από κερδοφορία χρόνων και αφού προχώρησε -αξιοποιώντας την αντεργατική νομοθεσία- σε μειώσεις μισθών και ατομικές συμβάσεις, έχει αφήσει τους εργαζόμενους απλήρωτους για μήνες και αδειάζει το κεντρικό κατάστημά της από εμπορεύματα. Απαντώντας, ο υφυπουργός Εργασίας Β. Κεγκέρογλου αναγνώρισε μεν ότι η επιχείρηση δεν είναι συνεπής στις υποχρεώσεις που έχει στους εργαζόμενους, αλλά αρκέστηκε στην απλή παράθεση ενεργειών που έγιναν από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, όπως μηνύσεις στην εργοδοσία. Είπε ότι για σήμερα έχει οριστεί νέα συζήτηση στο υπουργείο Εργασίας για το θέμα με τη συγκεκριμένη επιχείρηση και ισχυρίστηκε ότι από τη μεριά της κυβέρνησης έχει εξαντληθεί κάθε δυνατότητα.

ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Απεργία και κινητοποίηση στις 3 Νοέμβρη

Αποφάσεις για συγκέντρωση στις 10 π.μ. στα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας

Με κινητοποιήσεις απαντούν οι εργαζόμενοι στον κλάδο του εμπορίου και των υπηρεσιών στο άνοιγμα των καταστημάτων στις 3 Νοέμβρη. Απόφαση για απεργία τη συγκεκριμένη μέρα πήρε χτες η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Στο πλαίσιο της απεργίας, κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία οργανώνουν συγκέντρωση στις 10 το πρωί, έξω από τα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, στην οδό Αγίας Φιλοθέης 5Β (πλατεία Μητροπόλεως). Αποφάσεις έχουν μέχρι στιγμής πάρει τα κλαδικά Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και Πειραιά και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας. Καλούν τους εργαζόμενους του κλάδου να εναντιωθούν στην κατάργηση της αργίας της Κυριακής, στην εντατικοποίηση της εργασίας, στην παραπέρα ελαστικοποίηση των ωραρίων και τη συρρίκνωση του ελεύθερου χρόνου, που αυτή οδηγεί.

Στη συνεδρίαση του ΔΣ της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, οι δυνάμεις της ΔΑΣ έθεσαν ζήτημα να πάρει η απεργία χαρακτήρα υπεράσπισης της Κυριακής, ως μέρας αργίας για τους εργαζόμενους, να ενταχθεί στη συνολικότερη μάχη για την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ, με κατώτερο βασικό μισθό 920 ευρώ - καμιά σύμβαση με μείωση μισθού, να αναδειχτεί το αίτημα για ενιαίο ωράριο έως 48 ώρες τη βδομάδα για τα καταστήματα και 40ωρο - 5ήμερο - 8ωρο για τους εργαζόμενους στο Εμπόριο και τις υπηρεσίες. Ανέδειξαν επίσης την ανάγκη να ληφθούν πρακτικά μέτρα για την οργάνωση της απεργίας, να πρωτοστατήσουν τα πρωτοβάθμια σωματεία και οι σωματειακές επιτροπές, δίνοντας συνέχεια με συμμετοχή στην πανεργατική απεργία στις 6 Νοέμβρη.

Απαντώντας στην τοποθέτηση της ΔΑΣ, οι δυνάμεις της «Αυτόνομης Παρέμβασης», που είναι πρώτη δύναμη στο ΔΣ της Ομοσπονδίας, πρότειναν «πάγωμα» της κλαδικής ΣΣΕ που υπέγραψε η πλειοψηφία το 2012, η οποία μείωσε τους μισθούς κατά 6,7%. Ανάλογη στάση κράτησαν και οι εκπρόσωποι του ΕΜΕΙΣ (πρώην ΠΑΣΚΕ). Ενώ την Κυριακή συμμετείχαν στη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων του «Praktiker» και δέχτηκαν το αίτημα του σωματείου για κατώτερο μισθό 920 ευρώ, στη διοίκηση της Ομοσπονδίας απέρριψαν την ίδια πρόταση που κατέθεσαν οι δυνάμεις της ΔΑΣ για τη ΣΣΕ του κλάδου, αναμασώντας το επιχείρημα ότι «είναι άλλο πράγμα ο κλάδος και άλλο μια επιχείρηση που μπορεί να είναι κερδοφόρα»...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ