ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Οχτώβρη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Πιο επιθετική και επικίνδυνη η λυκοσυμμαχία

Επιβεβαιώθηκε η βαθύτερη ενσωμάτωση της Ελλάδας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια που μόνο δεινά προμηνύει για το λαό

Η πιο σφιχτή και ακόμα πιο επικίνδυνη πρόσδεση της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, επιβεβαιώνεται από τις επαφές που είχε χθες στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών, ο γγ του ΝΑΤΟ Α. Ράσμουσεν.

Ο ανώτατος αξιωματούχος της λυκοσυμμαχίας, εξέφρασε κυνικά τις ευχαριστίες του ΝΑΤΟ προς την ελληνική κυβέρνηση για τα όσα έχει συνεισφέρει στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και στην προώθηση της αντιπυραυλικής ασπίδας.

Από την ελληνική πλευρά εκφράστηκε η εμπιστοσύνη στις διαδικασίες του ΝΑΤΟ για την επίλυση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων, επιβεβαιώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει εναποθέσει στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς τη διευθέτηση ζητημάτων που σχετίζονται με τα ζωτικά συμφέροντα της χώρας και τα οποία ο Α. Ράσμουσεν χαρακτήρισε «διαφορές» με την Τουρκία.

Η επίσκεψη στην Αθήνα του γγ του ΝΑΤΟ έγινε στο πλαίσιο περιοδείας του σε πρωτεύουσες κρατών - μελών του ΝΑΤΟ, για την προετοιμασία της συνόδου κορυφής που θα γίνει στη Λισαβόνα, στις 19 και 20 Νοέμβρη.

Στην σύνοδο θα υιοθετηθεί το λεγόμενο νέο Στρατηγικό Δόγμα της Συμμαχίας και θα καθοριστούν οι μελλοντικές δράσεις του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, η νέα δομή Διοίκησης, η μεταρρύθμιση των δομών της Συμμαχίας, οι λεγόμενες εταιρικές σχέσεις του ΝΑΤΟ, το ζήτημα της αντιπυραυλικής προστασίας, καθώς και η συνεργασία του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Με τα μπούνια στα δολοφονικά σχέδια

Εξηγώντας τη σημασία του νέου Στρατηγικού Δόγματος του ΝΑΤΟ, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Α. Ράσμουσεν, αναγνώρισε την αναγκαιότητα της αναπροσαρμογής της στρατηγικής της συμμαχίας σε πιο επιθετική κατεύθυνση, λέγοντας πως μια τέτοια εξέλιξη «αποσκοπεί στον εκσυγχρονισμό του ΝΑΤΟ, ώστε να είναι σε θέση να ανταποκρίνεται πληρέστερα στις σημερινές προκλήσεις ασφαλείας».

Στο ίδιο πνεύμα, πρόσθεσε με νόημα, ότι το σχέδιο αυτό «ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της χώρας μας, ιδίως σε ό,τι αφορά την επιβεβαίωση του δεσμού της συλλογικής άμυνας και στη διατήρηση του θεμελιώδους κανόνα της ομοφωνίας σε ό,τι αφορά τη λήψη αποφάσεων».

Ο A. Ράσμουσεν, από την πλευρά του, το πρώτο που έκανε ήταν να εκφράσει την εκτίμησή του «για την αφοσίωση που δείχνει η Ελλάδα στη Συμμαχία μας, για τη συνεισφορά σας στις επιχειρήσεις μας». Ακολούθως, έστειλε μήνυμα για αυξημένη συνεισφορά στο μακέλεμα του Αφγανικού λαού, ζητώντας «απ' όλους τους συμμάχους και τους εταίρους να στείλουν εκπαιδευτές και βεβαίως προς αυτή την κατεύθυνση είναι σημαντικό ότι η Ελλάδα αύξησε την αποστολή των εκπαιδευτών».

Πρόσθεσε ακόμα: «περιμένω η Διάσκεψη Κορυφής να αποφασίσει να δημιουργηθεί ένα σύστημα πυραυλικής άμυνας, που θα έχει βάση το ΝΑΤΟ και την απόφαση αυτή θα τη συνοδεύσουμε από μια πρόσκληση προς τη Ρωσία, να πλαισιώσει αυτή την άμυνα».

Εκτός από τη Ρωσία, τα ΝΑΤΟικά σχέδια περιλαμβάνουν και την αναβάθμιση του ρόλου της Τουρκίας στην αντιπυραυλική ασπίδα, γεγονός που προσθέτει νέους κινδύνους εντάσεων με δεδομένο το κουβάρι των ανταγωνισμών, στους οποίους εμπλέκονται εκτός από την Ελλάδα και την Τουρκία, χώρες όπως το Ιράν και η Συρία, τις οποίες το ΝΑΤΟ θεωρεί εχθρικές, αλλά ταυτόχρονα βρίσκονται σε τροχιά προσέγγισης με την Τουρκία.

Στο ΝΑΤΟ τα κυριαρχικά δικαιώματα

Στην συνάντηση που είχε στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας - μεσολάβησε συνάντηση με τον Γ. Παπανδρέου - ο γγ του ΝΑΤΟ είπε: ότι «εκτιμώ πολύ το γεγονός ότι ο Υπουργός Αμυνας έχει εκφράσει την ισχυρή βούλησή του να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις στις Ενοπλες Δυνάμεις. Εκτιμώ επίσης το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση παραμένει αφοσιωμένη στις διεθνείς αποστολές μας». Επιβεβαίωσε και μ' αυτόν τον τρόπο ότι οι προωθούμενες αλλαγές στη δομή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στοχεύουν στην καλύτερη προσαρμογή τους στα ιμπεριαλιστικά σχέδια του ΝΑΤΟ.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο, υποστήριξε υποκριτικά ότι «το ΝΑΤΟ ως οργανισμός δεν αναμειγνύεται σε πιθανές διαφορές ανάμεσα σε συμμάχους. Θεωρούμε ότι οι σύμμαχοι πρέπει να επιλύουν τέτοια ζητήματα μόνοι τους και είμαι πεπεισμένος ότι θα τα καταφέρουν». Οταν ρωτήθηκε για τις τουρκικές παραβιάσεις ο γγ του ΝΑΤΟ έκανε κατ' επανάληψη χρήση του όρου «διαφορές», λέγοντας ότι «δεν προτίθεμαι να παρέμβω σε πιθανές διμερείς διαφορές ή διαφωνίες».

Ο Ε. Βενιζέλος εξέφρασε ακόμα την εμπιστοσύνη του στο ΝΑΤΟ σημειώνοντας πως «θέλουμε να πιστεύουμε ότι η νέα δομή δυνάμεων του ΝΑΤΟ θα βοηθήσει ώστε να επιλύονται τα προβλήματα και να μη δημιουργούνται νέα προβλήματα τεχνητά ή τεχνικά». Δηλαδή, ζητήματα όπως αυτό του επιχειρησιακού ελέγχου του Αιγαίου αποτελούν για τον υπουργό Αμυνας «τεχνητά ή τεχνικά» θέματα.

Προκλητική αυθαιρεσία σε βάρος στελεχών της ΚΝΕ

Ανακοίνωση - καταγγελία του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της Οργάνωσης

Ενα νέο κρούσμα προκλητικής αστυνομικής αυθαιρεσίας σε βάρος στελεχών της ΚΝΕ, με στόχο την τρομοκράτηση συνολικά του λαϊκού κινήματος, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ:

«Καταγγέλλουμε την επιχείρηση τρομοκράτησης από δύναμη της Ομάδας Πρόληψης Καταστολής Εγκλήματος (ΟΠΚΕ), που προχώρησε σε αναίτιο και προκλητικό σωματικό έλεγχο με στόχο τον εκφοβισμό των μελών του Γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ Θοδωρή Χιώνη και Θανάση Χαστά.

Ομάδα της ΟΠΚΕ σταμάτησε σε μπλόκο στα διόδια Λεπτοκαρυάς το αυτοκίνητο όπου επέβαιναν τα δυο στελέχη της ΚΝΕ και αφού προέβησαν σε τυπικό έλεγχο, απαίτησαν να προχωρήσουν παράνομα και σε σωματικό έλεγχο, αλλά και έλεγχο στα αντικείμενα των δυο συντρόφων και το αυτοκίνητο, με την αναίσχυντη αιτιολογία ότι ψάχνουν για όπλα και ναρκωτικά. Και αυτό αφού έμαθαν από τα στελέχη της ΚΝΕ την ιδιότητά τους.

Η συμπεριφορά των αστυνομικών οργάνων έγινε ακόμα πιο προκλητική και απαράδεκτη απ' τη στιγμή που τα στελέχη της ΚΝΕ δήλωσαν την ιδιότητα τους, αποκαλύπτοντας με τον τρόπο αυτό πως βρίσκονταν σε διατεταγμένη υπηρεσία. Γελιούνται αν νομίζουν, το αστικό κράτος και τα όργανά του, πως αυτές οι πρακτικές μπορούν να τρομοκρατήσουν ή να βάλουν εμπόδια στη δράση της ΚΝΕ και του ΚΚΕ. Αυτά μας κάνουν πιο δυνατούς.

Η κυβέρνηση έχει σοβαρή πολιτική ευθύνη και γι' αυτό το περιστατικό που εντάσσεται στο συνολικότερο σχέδιο τρομοκράτησης και καταστολής του λαϊκού κινήματος. Καλούμε τον υπουργό κ. Παπουτσή να πάρει θέση. Η τρομοκρατία δεν θα περάσει».

Με τη γνωστοποίηση του περιστατικού, ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, προχώρησε σε διάβημα στον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Χρ. Παπουτσή, ο οποίος έκανε λόγο για «υπερβάλλοντα ζήλο» των αστυνομικών.

Ψηλά ο πήχης στο Ηράκλειο

Κοντά στο 60% η κάλυψη του πλάνου τρεις μόλις βδομάδες μετά την έναρξη της Οικονομικής Εξόρμησης

Με ποσοστό κάλυψης του πλάνου στο 59,68%, η ΚΟ Ηρακλείου του ΚΚΕ βρίσκεται στην πρώτη θέση της άμιλλας ανάμεσα στις Νομαρχιακές Οργανώσεις του Κόμματος σε όλη τη χώρα, στο πλαίσιο της τρίμηνης Οικονομικής Εξόρμησης για τους μήνες Οκτώβρη, Νοέμβρη και Δεκέμβρη. Μιλώντας στον «Ρ», η Ρένα Σκυβαλάκη, οικονομική υπεύθυνη της ΝΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ, σημειώνει για την πορεία της Οικονομικής Εξόρμησης στο νομό:

«Η ανταπόκριση που δείχνουν εργαζόμενοι, απολυμένοι, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι και νέοι άνθρωποι στο κάλεσμα του ΚΚΕ για οικονομική ενίσχυση, είναι ενθαρρυντική. Παρά το καλό αποτέλεσμα που καταγράφει η Οργάνωση μέχρι αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει κανένας εφησυχασμός, καθώς στόχος είναι η υπερκάλυψη του πλάνου.

Η οικονομική εξόρμηση δένεται με τη δουλειά για τις τοπικές εκλογές. Μέλη και φίλοι του Κόμματος μπαίνουν μπροστά, κινητοποιούν εργάτες, αγρότες, επαγγελματίες, φοιτητές - σπουδαστές, γυναίκες, πείθουν ολοένα και περισσότερους για την ανάγκη συστράτευσης με το Κόμμα σε αυτή την πολιτική μάχη των εκλογών, αλλά και στην οικονομική εξόρμηση. Ετσι κερδήθηκε το πρώτο στοίχημα, πλατιά οι οπαδοί και φίλοι του ΚΚΕ να απευθύνονται με το κουπόνι στο χέρι σε ακόμα μεγαλύτερο κύκλο.

Μόνιμος στόχος για την Οργάνωση είναι η βελτίωση συνολικά της οικονομικής μας δουλειάς όλο το χρόνο. Συνεχίζουμε την προσπάθεια με αισιοδοξία, αξιοποιώντας τις μεγάλες δυνατότητες που έχουν ανοιχτεί, για την οικονομική και πολιτική ενίσχυση του ΚΚΕ».

ΚΚΕ
Ο λαός να επαγρυπνά

Σε σχόλιο για τη συνάντηση Δρούτσα - Ράσμουσεν, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Οι θερμές ευχαριστίες του ΝΑΤΟ στην κυβέρνηση για το ρόλο και τη συνεργασία της στον πόλεμο που διεξάγει το ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, στην προώθηση της αντιπυραυλικής ασπίδας και των επιθετικών του σχεδίων στα Βαλκάνια, γενικότερα των σχεδίων κατά των λαών με τη νέα δομή του, καταδεικνύουν πόσο επικίνδυνη είναι για τους λαούς και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ