ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Γενάρη 2022 - Κυριακή 23 Γενάρη 2022
Σελ. /40
ΣΤΑ ΥΨΗ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ
Εφησυχάζει η κυβέρνηση ενώ το διπλό πανδημικό κύμα σαρώνει τα νοσοκομεία

Εγκληματικά αποδεικνύονται ξανά τα περί «τέλους της πανδημίας»

Eurokinissi

Στον αστερισμό του εφησυχασμού συνεχίζει να κινείται η κυβέρνηση, ισχυριζόμενη ότι η πανδημία «όπου να 'ναι τελειώνει» και ψάχνοντας άλλοθι στην ήπια νόσηση της «Ομικρον», την ίδια στιγμή που τα στοιχεία βοούν ότι ο λαός πληρώνει πανάκριβα τις τραγικές ελλείψεις σε μέτρα πρόληψης και ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, με τους νεκρούς από την αρχή του έτους να έχουν ξεπεράσει τους 1.600. Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, εντοπίστηκαν δύο, εισαγόμενα, κρούσματα της παραλλαγής της μετάλλαξης «Ομικρον» (Ο2) στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Πρόκειται για μετάλλαξη που έχει πλήξει ήδη τη Νορβηγία.

Απογειώνοντας την πρόκληση η κυβέρνηση, την περασμένη Πέμπτη, πέρασε την ντροπιαστική τροπολογία με την οποία κάνει νόμο τους εργοδοτικούς εκβιασμούς, το «πάρε παυσίπονο και δούλευε», που εδώ και καιρό συστήνουν «στη ζούλα» τα αφεντικά στους εργαζόμενους. Τώρα, με κυβερνητική κάλυψη, οι εργαζόμενοι θα εργάζονται με τηλεργασία ακόμα κι αν νοσούν με κορονοϊό. Μάλιστα, οι γονείς παιδιών που νοσούν σε περίπτωση που ζητούν άδεια θα χάνουν το μισό μεροκάματο για τις 3 πρώτες μέρες, σε μια πρωτοφανή τιμωρία εν μέσω πανδημίας. Στην ουσία αποτελεί μια ακόμα ομολογία της κυβέρνησης ότι η εξάπλωση των κρουσμάτων είναι ανεξέλεγκτη σε σχολεία και χώρους δουλειάς, με την εργοδοσία να ...παραγγέλνει τέτοια μέτρα και την κυβέρνηση να τα υλοποιεί στο όνομα της «εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς».

Στην ίδια τροπολογία ξεκαθαρίζεται επίσης ότι ακόμα κι αυτή η «άδεια», σε περίπτωση που ένας εκ των γονέων είναι εκπαιδευτικός, θα χορηγείται υποχρεωτικά στον άλλο γονέα, εκτός αν αυτός είναι υγειονομικός! Την αθλιότητα αυτή καταγγέλλει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών», ενώ σημειώνεται ότι στις περιπτώσεις επίσης που παίρνουν την άδεια οι εκπαιδευτικοί προβλέπεται ότι μπορεί να τους ανατίθενται καθήκοντα τηλεκπαίδευσης. Επίσης, οι εκπαιδευτικοί εξαιρούνται από τις διευκολύνσεις που παρέχονται στους δημοσίους υπαλλήλους σε περίπτωση που το παιδί τους συνεχίζει να νοσεί μετά τις 5 μέρες.

Κάθε προσπάθεια εφησυχασμού όμως της κυβέρνησης χρεοκοπεί και από την ίδια την εξέλιξη της πανδημίας και των μεταλλάξεων του ιού. Θυμίζουμε ότι τα μέτρα που συμβάλλουν τελικά στην υπερδιάδοση, όπως η μείωση της καραντίνας στις 5 από τις 10 μέρες ή τα πρωτόκολλα - «λάστιχο» στα σχολεία με το πλαφόν του 50%+1 δικαιολογήθηκαν στην επικράτηση του στελέχους της «Ομικρον» τις προηγούμενες βδομάδες, το οποίο υποτίθεται ότι προκαλεί ηπιότερα συμπτώματα. «Με την "Ομικρον" ελάχιστοι μπαίνουν στις ΜΕΘ και 50.000 κρούσματα να έχουμε την ημέρα, δεν χρειάζεται πανικός», έλεγαν κυβερνητικά στελέχη, την ίδια στιγμή που ήταν φανερό ότι είναι σε εξέλιξη δύο παράλληλα πανδημικά κύματα, τόσο λόγω της «Δέλτα» όσο και λόγω της «Ομικρον». Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 5 Γενάρη η κυβέρνηση εκτιμούσε ότι η αναλογία δειγμάτων «Ομικρον» είχε ξεπεράσει το 90%, αλλά σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ την ίδια περίοδο ήταν στο 75%, ενώ τις τελευταίες μέρες του 2021 ήταν στο 56%, κάτι που ο λαός το πληρώνει σήμερα με τις χιλιάδες εισαγωγές, τις διασωληνώσεις και τους θανάτους που παραμένουν στα ύψη.

Ολα τα παραπάνω καταρρίπτουν το χιλιοειπωμένο αφήγημα της κυβέρνησης ότι «είμαστε στην τελευταία στροφή της επιδημίας», προκειμένου να μην παίρνει ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της ζωής και της υγείας του λαού. Σήμερα τα δημόσια νοσοκομεία εξακολουθούν να βράζουν, έχοντας να αντιμετωπίσουν και τα δύο παράλληλα επιδημικά κύματα, την αύξηση της λοιπής νοσηρότητας και θνητότητας, δίνοντας καθημερινές μάχες για τους δεκάδες διασωληνωμένους που παραμένουν εκτός ΜΕΘ για βδομάδες. Την ίδια στιγμή οι ιδιώτες κλινικάρχες που «συνεργάζονται» με τον κρατικό τομέα συνεχίζουν τη διαλογή ασθενών και τις επιστροφές των βαρύτερων περιστατικών στα δημόσια νοσοκομεία.

Ενδεικτικά της «συνεισφοράς» του ιδιωτικού τομέα (μετά τις ουρές για τα τεστ που πληρώνονται από τους εργαζόμενους) είναι: Η διακομιδή 5 νεφροπαθών από ιδιωτική κλινική στο ΠΑΓΝΗ, επειδή είχαν θετικό τεστ, με τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού να έχει πληρότητα στο 100%. Η επιστροφή 2 ασθενών από ιδιωτική κλινική στο Νοσοκομείο «Γεννηματάς» λόγω επιδείνωσης της κατάστασής τους, οι οποίοι διασωληνώθηκαν και νοσηλεύονται σε απλές κλίνες του νοσοκομείου. Η κυβέρνηση «ξεπλένει» τους κλινικάρχες εκθειάζοντάς τους για την «προσφορά» τους, δηλαδή ότι ενοικίασαν 665 κρεβάτια σε όλη τη χώρα (και μάλιστα με διπλάσια αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ), εκ των οποίων τα μισά παραμένουν χωρίς ασθενείς. Οταν στο «Αττικόν», στο Λαϊκό, στο «Αγία Ολγα», κάθε θάλαμος έχει και ράντζα, ασθενείς παραμένουν στα φορεία στα Επείγοντα ακόμη και για μέρες.

Καλπάζει η πανδημία στα σχολεία

Στο μεταξύ, συνεχίζονται η αγωνία και η αναστάτωση για τα σχολεία που υπολειτουργούν δυο βδομάδες μετά τις διακοπές, εν μέσω της νέας έξαρσης της πανδημίας.

Τα κρούσματα σε παιδιά, η πλειοψηφία τους μαθητές, αυτές τις δύο βδομάδες είναι κατά μέσο όρο στα 6.000 τη μέρα και τις τελευταίες μέρες ένα στα τρία κρούσματα που καταγράφονται πανελλαδικά ημερησίως αφορά την ηλικιακή ομάδα έως 17 ετών. Σε αυτές τις δύο βδομάδες νόσησαν πάνω από 65.000 μαθητές (!), ενώ ξεπέρασαν τα 20 τα σχολεία με κλειστά τμήματα λόγω κρουσμάτων, όπου δηλαδή νοσούν πάνω από τους μισούς μαθητές. Παράλληλα «Γολγοθάς» γίνονται για τους γονείς οι διαρκείς διαγνωστικοί έλεγχοι, αφού η κυβέρνηση δεν εξασφάλισε τη διενέργεια των απαραίτητων τεστ στα σχολεία με ευθύνη του ΕΟΔΥ.

Αντίστοιχα, χιλιάδες είναι τα κρούσματα στους εκπαιδευτικούς, με τα κενά που δημιουργούνται από την απουσία τους να προστίθενται στα κενά εκπαιδευτικών που προϋπήρχαν στα σχολεία διαμορφώνοντας μια εκρηκτική κατάσταση. Η κυβέρνηση προσπαθεί με μπαλώματα να την αντιμετωπίσει, καλύπτοντας το ένα κενό και δημιουργώντας άλλα, είτε ακόμα καλώντας τους ασυμπτωματικούς νοσούντες εκπαιδευτικούς να κάνουν τηλεκπαίδευση (!), σύμφωνα με την τελευταία τροπολογία.

Παραπλανητική η συζήτηση για «ήπια συμπτώματα» και «ενδημικό ιό»

Την ώρα που συνεχίζεται η αποπροσανατολιστική συζήτηση για «ηπιότερα συμπτώματα» της παραλλαγής «Ομικρον» και περί μετεξέλιξης της Covid-19 σε «ενδημική νόσο» φέτος, ρεκόρ κρουσμάτων αλλά και μεγάλη αύξηση νοσηλειών και θανάτων καταγράφονται σε μια σειρά από χώρες, ενώ αναφέρθηκε ήδη μια νέα παραλλαγή, η «Ομικρον 2».

Η πανδημία του SARS - CoV - 2 «δεν πλησιάζει στο τέλος της», επισήμανε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, και προειδοποίησε για την αποπροσανατολιστική υπόθεση ότι η κυρίαρχη παραλλαγή «Ομικρον» είναι σημαντικά πιο ήπια και έχει εξαλείψει την απειλή. Ενώ η παραλλαγή «Ομικρον» μπορεί να αποδειχθεί κατά μέσο όρο λιγότερο σοβαρή, «το αφήγημα ότι πρόκειται για μια ήπια ασθένεια είναι παραπλανητικό», προκαλεί νοσηλείες και θανάτους, ενώ ακόμη και τα λιγότερο σοβαρά κρούσματα κατακλύζουν τις υπηρεσίες Υγείας, είπε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η παραλλαγή «Ομικρον» οδήγησε σε 18 εκατ. νέες μολύνσεις σε όλο τον κόσμο την περασμένη βδομάδα, καθώς πολλές χώρες στην Ευρώπη καταγράφουν ρεκόρ νέων κρουσμάτων. Ενδεικτικά, η Γαλλία κατέγραψε την Τρίτη σχεδόν μισό εκατομμύριο ημερήσια κρούσματα και κατά μέσο όρο 320.000 ημερήσια κρούσματα την περασμένη βδομάδα.

Το Επιστημονικό Συμβούλιο που συμβουλεύει τη γαλλική κυβέρνηση για την πανδημία ανέφερε ότι το 5ο κύμα που πλήττει τη χώρα θα συνεχίσει να επιβαρύνει τα νοσοκομεία μέχρι τα μέσα Μάρτη, ενώ η κυβέρνηση ετοιμαζόταν να ανακοινώσει χρονοδιάγραμμα για χαλάρωση των περιορισμών.

Και η Γερμανία έσπασε απανωτά ρεκόρ, με πάνω από 133.000 κρούσματα σε μια μέρα. Εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα ημερησίως αναμένει ο υπουργός Υγείας, Καρλ Λάουτερμπαχ, για το προσεχές διάστημα και τουλάχιστον έως τα μέσα Φλεβάρη και τότε θα φανεί το βάρος στις ΜΕΘ, είπε.

Στην Ιταλία καταγράφονται πάνω από 100.000 ημερήσια κρούσματα, έχασαν τη ζωή τους 434 άνθρωποι την Τρίτη, ο μεγαλύτερος αριθμός από τον Απρίλη.

Ο κίνδυνος νέων παραλλαγών

Εξάλλου, με την απίστευτη ανάπτυξη της «Ομικρον» παγκοσμίως, είναι πιθανό να εμφανιστούν νέες παραλλαγές, προειδοποιεί ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.

Στο μεταξύ, στη Δανία, στο Ισραήλ και το Ηνωμένο Βασίλειο ανιχνεύτηκε ήδη μια υποπαραλλαγή της «Ομικρον», που ονομάζεται «Ομικρον 2». Στη Μεγάλη Βρετανία εντοπίστηκαν ήδη 53 κρούσματα με «Ομικρον 2» και 20 είναι καταγεγραμμένα στο Ισραήλ, με τις πρώτες μελέτες να δείχνουν ότι είναι πιο μεταδοτική από την αρχική μετάλλαξη.

Είναι ακόμα πρόωρο να θεωρήσουμε ότι η «Oμικρον» σηματοδοτεί το τέλος της πανδημίας, δήλωσε ο επικεφαλής επιδημιολόγος των ΗΠΑ, Αντ. Φάουτσι, μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΙΔΩΝ ΠΕΝΤΕΛΗΣ
Συνεχίζουν τον αγώνα κόντρα στην υποβάθμιση για την πλήρη λειτουργία του

Συνεχίζεται η μάχη που δίνουν οι εργαζόμενοι του Παίδων Πεντέλης, έχοντας στο πλάι τους φορείς και κατοίκους της Βόρειας Αθήνας αλλά και υγειονομικούς από όλα τα νοσοκομεία, ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης να σταματήσουν οι εφημερίες για να μετατραπεί σε «mega εμβολιαστικό κέντρο» για παιδιά. Θυμίζουμε ότι οι μαζικές κινητοποιήσεις την περασμένη βδομάδα βρήκαν απέναντί τους ακόμα και τα ΜΑΤ, που επιστρατεύτηκαν από την κυβέρνηση για να «υπερασπιστούν» το κλείσιμο ουσιαστικά του ενός από τα τρία παιδιατρικά νοσοκομεία.

Οι εργαζόμενοι, κόντρα στα σχέδια υποβάθμισης του Παίδων Πεντέλης, απαιτούν την επαρκή στελέχωση όλων των παιδιατρικών νοσοκομείων με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, παιδιατρικά τμήματα στα υπόλοιπα νοσοκομεία, ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με απεμπλοκή των νοσοκομείων από τους εμβολιασμούς και επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας.

Την περασμένη Πέμπτη, με απόφαση της Συνέλευσης του Ιατρικού Προσωπικού του ΓΝ Παίδων Πεντέλης, συγκροτήθηκε επιτροπή ιατρών, με αίτημα την ακύρωση της απόφασης για αναστολή των εφημεριών. Οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης θα συμμετάσχουν την Τετάρτη στην πανελλαδική στάση εργασίας και στη 1 μ.μ. στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας και σε άλλες πολύμορφες δράσεις.

Σημειώνεται ότι την απόφαση για στάση εργασίας έχει πάρει η ΑΔΕΔΥ στο πλαίσιο της μέρας πανελλαδικής δράσης για την Υγεία, στην οποία συμμετέχουν σωματεία και σύλλογοι υγειονομικών.

«ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»
Καταρρέουν υγειονομικοί, κοιμούνται στο πάτωμα!

Αθλιότητα χωρίς τέλος. Η φωτογραφία είναι από το Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», όπου ειδικευόμενοι σε εφημερία, δουλεύοντας σερί 36 ώρες, αναγκάζονται να κοιμούνται σε sleeping bag στο πάτωμα, καθώς δεν έχει εξασφαλιστεί ο αναγκαίος χώρος εφημέρευσης. «Δεν γίνεται να είσαι επί 24 ώρες ή 36 όρθιος, κάποια στιγμή πρέπει να ξεκουραστείς», λένε οι υγειονομικοί...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ