ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Γενάρη 2022 - Κυριακή 23 Γενάρη 2022
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΓΑΛΗ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ ΠΑΤΡΑ - ΑΘΗΝΑ
Να ακουστούν δυνατά τα αιτήματα των εργαζομένων και του λαού στο Σύνταγμα

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στο κύμα που ήδη εκδηλώνεται απηύθυναν η δημοτική αρχή Πάτρας και το Εργατικό Κέντρο

Μαζικό κάλεσμα συμμετοχής, με όλα τα μέσα και με λεωφορεία, στη μεγάλη πορεία Πάτρα - Αθήνα, το Σάββατο 29 Γενάρη και στη συγκέντρωση που θα ακολουθήσει στο Σύνταγμα στις 12 μ., απηύθυναν την Παρασκευή, με κοινή συνέντευξη Τύπου, ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου της πόλης, Δημήτρης Μαρμούτας.

Το κεντρικό σύνθημα της μεγάλης κινητοποίησης, «Τίποτα δεν μας χαρίζεται! Ολα κατακτιούνται! Παλεύουμε μαζί για τη ζωή, τη δουλειά και τα δικαιώματά μας, για την ικανοποίηση των αναγκών μας!», συζητιέται ήδη σε εργατικά συνδικάτα, συλλόγους αυτοαπασχολούμενων, βιοπαλαιστών αγροτών, φοιτητών, ευρύτερων λαϊκών φορέων, όπως πολιτιστικοί, αθλητικοί σύλλογοι, που προετοιμάζονται και για τη δική τους παρουσία στην Αθήνα, μαζεύοντας συμμετοχές, κλείνοντας λεωφορεία.

Ηδη, ένα μεγάλο κύμα συμμετοχών έχει εκδηλωθεί από την πρώτη μέρα που ανακοινώθηκε η συγκεκριμένη μαχητική πρωτοβουλία, με δεκάδες αποφάσεις συνδικαλιστικών και άλλων φορέων, ενώ αρκετοί δηλώνουν ότι θα δώσουν το «παρών» και μεμονωμένα καλώντας και άλλους να λάβουν μέρος.

Η όλη κινητοποίηση αποτελεί ταυτόχρονα και απάντηση στα πικρόχολα σχόλια και συνολικά στην πολιτική στήριξης των επιχειρηματικών συμφερόντων από τις δυνάμεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ήδη τοποθετούνται αρνητικά, απέναντι στην πρωτοβουλία για τα δίκια του λαού της Πάτρας.

Εφτασε μάλιστα στο σημείο η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ να εγκαλεί την αγωνιστική δημοτική αρχή ότι δεν θέτει αιτήματα που να ικανοποιούν τις ανάγκες του λαού, προβάλλοντας ως τέτοια, μεταξύ άλλων, την εκμετάλλευση του λιμανιού της Πάτρας από τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα με τη «δημιουργία εμπορικού τμήματος του λιμανιού με διαμετακομιστικό κέντρο και υλοποίηση μαρίνας με δυνατότητα φιλοξενίας mega-yacht»!

«Δείχνουμε με ποιους είμαστε!»

«Το σύνθημά μας αποτυπώνει την ουσία του αγώνα μας και τους σκοπούς της μεγάλης μας κινητοποίησης. Αποτυπώνει με ποιους θέλουμε να συμπορευτούμε, με τον πατραϊκό λαό, τους χιλιάδες εργατοϋπαλλήλους και ανέργους της πόλης μας, τους συνταξιούχους, τους μικρούς επαγγελματίες και φτωχούς αγρότες, τη νεολαία της Πάτρας, τους μαθητές και φοιτητές μας, που έχουν σήμερα τη δύναμη να αλλάξουν τα πράγματα και να βάλουν τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος, Κώστας Πελετίδης, επισημαίνοντας ταυτόχρονα τη δυναμική που αποκτά η πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής, από τη συμμετοχή των εργατικών και λαϊκών φορέων.

Επισημαίνοντας, ανάμεσα σε άλλα, ότι δεν είναι δυνατόν σήμερα να υπάρχουν χιλιάδες νεκροί από την πανδημία, νοικοκυριά χωρίς ρεύμα και θέρμανση, να χτυπιέται το λαϊκό εισόδημα και η πόλη να έχει 33.000 ανέργους, να αυξάνονται οι ανάγκες αλλά να περικόπτεται διαρκώς η κρατική χρηματοδότηση του δήμου Πατρέων, αλλά και όλων των δήμων, υπογράμμισε:

«Τα τελευταία χρόνια, έχουμε δει τρεις θεσμικές μεταρρυθμίσεις στην Τοπική Διοίκηση, τους νόμους του "Καποδίστρια", του "Καλλικράτη", του "Κλεισθένη", καθώς και πλήθος άλλων νομοθετικών παρεμβάσεων. Οι δήμοι μετατράπηκαν ολοκληρωτικά πια σε κρατική υπηρεσία, σε μηχανισμό που υλοποιεί την πολιτική των κυβερνήσεων, του κεφαλαίου, της ΕΕ. Γίνονται φορείς της εμπορευματοποίησης μιας σειράς υπηρεσιών, που θα έπρεπε να είναι ευθύνη του κράτους, όμως περνάνε ως αρμοδιότητες στην Τοπική Διοίκηση, με στόχο από εκεί να δοθούν, σε μια πορεία, μία προς μία στους επιχειρηματικούς ομίλους».

Με βάση και τα παραπάνω, όπως είπε, απαγορεύτηκαν οι μόνιμες προσλήψεις στους δήμους, επιφυλάσσοντάς τους ρόλο ελεγκτικών μηχανισμών που «το μόνο που θα κάνουν θα είναι να διασφαλίζουν τους κανόνες ανταγωνισμού ανάμεσα στους ομίλους, που θα λυμαίνονται κάθε έργο και κάθε υπηρεσία», ζητήματα τα οποία η σημερινή δημοτική αρχή Πάτρας αντιπαλεύει.

«Δεν θα μπορούσαμε να λείπουμε»

Τη στήριξη και ενεργή συμμετοχή του Εργατικού Κέντρου εξέφρασε ο πρόεδρός του, Δημήτρης Μαρμούτας, σημειώνοντας: «Μόνο μέσα από τους αγώνες οι εργαζόμενοι, ο λαός της πόλης μας μαζί με τη δημοτική αρχή μπορούμε να διεκδικήσουμε και να κερδίσουμε αυτά που μας ανήκουν. Δουλειά για όλους με μισθούς που να μπορούν να ικανοποιούν τις ανάγκες μας, δημόσια δωρεάν Υγεία για όλους και όχι παράδοση της υγείας μας στα ιδιωτικά συμφέροντα, σχολεία που να προσφέρουν μόρφωση στα παιδιά μας χωρίς να πέφτουν οι σοβάδες στα κεφάλια τους».

Καυτηριάζοντας το ότι την ίδια ώρα που οι εργαζόμενοι και ο λαός ζούνε μέσα στα προβλήματα «δίνεται "ζεστό" χρήμα σε ποσά που ζαλίζουν στους επιχειρηματίες, στους ξενοδόχους, στους μεγαλο-εφοπλιστάδες, στους μεγαλοκλινικάρχες που το μόνο που κάνουν είναι να μεγαλώνουν ακόμη περισσότερο την περιουσία τους εις βάρος του λαού μας», σημείωσε ότι «γι' αυτούς τους λόγους το ΕΚ Πάτρας αγωνίζεται, μάχεται, διεκδικεί». Οπως είπε, δεν θα μπορούσε να λείψει από αυτήν τη μεγάλη κινητοποίηση και κάλεσμα.

«Μόνο ο αγώνας των εργαζομένων μπορεί να φέρει λύσεις για εμάς. Δεν εμπιστευόμαστε και δεν πιστεύουμε κανέναν αυτής της κυβέρνησης αλλά και των προηγούμενων ούτε σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής σκηνής αλλά ούτε και σε τοπικό επίπεδο με τους ντόπιους εκφραστές τους γιατί πολύ απλά δεν θέλουν το καλό του λαού αλλά το μόνο που τους απασχολεί είναι ο συναγωνισμός μεταξύ τους για το ποιος θα δώσει τα καλύτερα διαπιστευτήρια ότι μπορεί να φέρει σε πέρας και άλλες περικοπές και άλλες μειώσεις μισθών και συντάξεων και άλλες απολύσεις και να προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς η ιδιωτικοποίηση κρίσιμων για τον λαό δομών», τόνισε, κάνοντας λόγο για τίμια, δίκαιη πάλη «που μπορεί να φέρει αποτελέσματα, να έχει νίκες, όπως άλλωστε μας δίδαξαν οι μεγάλες νικηφόρες απεργιακές κινητοποιήσεις, πριν από λίγους μήνες, των εργαζομένων της "e-food" και της COSCO».

Θα χτυπά η καρδιά όλων των εργαζομένων στο Σύνταγμα

Οπως επισημάνθηκε, τέλος, και από τους δύο ομιλητές, το ερχόμενο Σάββατο στη μεγάλη πορεία προς την Αθήνα αλλά και στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, δεν θα χτυπά μόνο η καρδιά των εργαζομένων και του λαού της Πάτρας αλλά όλων των εργαζομένων της χώρας, των ανέργων, των συνταξιούχων, των φοιτητών και μαθητών που μάχονται για το δίκιο τους, καλώντας μέσα στις μέρες που απομένουν να μεγαλώσει το κύμα των συμμετοχών που ήδη εκδηλώνεται.

Μεγαλώνει η συμμετοχή με συνεχείς αποφάσεις

Με αναχώρηση λεωφορείων το Σάββατο 29 Γενάρη, στις 7.30 π.μ. μπροστά από την εκκλησία του Αγ. Ανδρέα της Πάτρας, θα ξεκινήσει η μεγάλη πορεία προς την Αθήνα. Απόφαση συμμετοχής είχαν πάρει μέχρι και την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές οι παρακάτω φορείς:

Συνδικαλιστικές οργανώσεις εργαζομένων

Εργατικό Κέντρο Πάτρας, Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Πάτρας, Συνδικάτο Εργαζομένων σε Εμπορικές Επιχειρήσεις και Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών Νομού Αχαΐας, Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού, Τουρισμού και Ξενοδοχείων Νομού Αχαΐας, Συνδικάτο Μετάλλου Πάτρας, Σωματείο Νέων Τεχνολογιών και Τηλεπικοινωνιών Νομού Αχαΐας, Σωματείο Επαγγελματιών Μουσικών Δυτικής Ελλάδας, Σωματείο Εργαζομένων στα Ιδρύματα Ιδιωτικής Υγείας Νομού Αχαΐας, Σύνδεσμος Σιδηροδρομικών Πελοποννήσου - Παράρτημα Πάτρας, Ενωση Εργαζομένων Εργοστασίου ΕΛΠΑΚ, Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Τύπου - Χάρτου και Γραφικών Τεχνών Νομού Αχαΐας, Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας (ΕΙΝΑ), Σωματείο Εργαζομένων στη ΜΕΡΙΜΝΑ, Σωματείο Φυλάκων σχολικών κτιρίων και λοιπών Εργατοϋπαλλήλων Δήμου Πατρέων, Σωματείο Οδηγών Αυτοκινήτων Δήμου Πατρέων, Σωματείο Εργαζομένων Καθαριότητας Δήμου Πατρέων, Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΥΑ Πάτρας, Συνδικάτο Διανομέων - Ντελιβεράδων Ν. Αχαΐας, Σωματείο Εργαζομένων στα ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ (παράρτημα Πάτρας), Σωματείο Εργαζομένων στον Σκλαβενίτη Ν. Αχαΐας

Φορείς αυτοαπασχολούμενων

Ομοσπονδία Επαγγελματικών και Βιοτεχνικών Σωματείων Ν. Αχαΐας (ΟΕΒΕΣΝΑ), Σύλλογος Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Πάτρας

Αγροτικοί Σύλλογοι

Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος - Ντρίνιας»

Πολιτιστικοί Σύλλογοι

Παμμικρασιατικός Σύλλογος Πατρών και Περιχώρων, Πολιτιστικός Σύλλογος Αγυιάς, Εκπολιτιστικός Σύλλογος Ζαβλανίου

Αλλοι φορείς

Το Παράρτημα του ΕΣΥΝ Πάτρας, Επιτροπή Πυρόπληκτων Σουλίου Πάτρας

Διοικήσεις Οργανισμών

Κοινωνικός Οργανισμός Δήμου Πατρέων, Καρναβαλικός Οργανισμός, ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

Παράγοντες του αθλητισμού

Επίσης, συμμετέχουν και μια σειρά από παράγοντες του αθλητισμού. Συγκεκριμένα οι: Γιώργος Ανδρουλάκης, καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών, Τόλης Αποστολόπουλος, πρώην ομοσπονδιακός προπονητής στίβου, Πάνος Κυρλιγκίτσης, μέλος του Αθλητικού Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Ρίου Πατρών ΙΑΣΩΝ, Νίκος Μπαλάσης, πρόεδρος του ΔΣ ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Πελοποννήσου, Βαγγέλης Ξυγκάκης, μέλος του ΔΣ της Ενωσης Σωματείων Πετοσφαίρισης Πελοποννήσου, Θόδωρος Πατρώνης, πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής, προπονητής, Γιώργος Παπανδρεόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Προπονητών Στίβου Δυτικής Ελλάδας, Γιώργος Πετρόπουλος, πρώην διεθνής καλαθοσφαιριστής, Γιώργος Σταυρόπουλος, μέλος της Ολυμπιακής ομάδας 2004 ΤΑΕ ΚΒΟΝ ΝΤΟ, προπονητής.

Δηλώσεις συμμετοχής

Συμμετοχές για να κλειστούν λεωφορεία δηλώνονται στις έδρες των Δημοτικών Διαμερισμάτων, καθημερινές (9 π.μ. - 2 μ.μ.): Κεντρικό Διαμέρισμα τηλ.: 2610.438.466, Νότιο Διαμέρισμα 2610.331.663, Αρκτικό Διαμέρισμα 2610.432.977 & 2610.430.984, Ανατολικό Διαμέρισμα 2610.225.031, ΔΕ Παραλίας 2613.602.512, ΔΕ Βραχναίικων 2613.600.700 & 2613.600.720, ΔΕ Ρίου 2613.602.608, ΔΕ Οβρυάς 2613.600.919.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΚΑΖΙΝΟ ΤΟΥ ΡΙΟΥ
Με 48ωρη απεργία συνεχίζουν τον αγώνα τους ενάντια στην απόλυση συνδικαλιστή

Συνέχεια στις κινητοποιήσεις τους για την άμεση επιστροφή του απολυμένου συνδικαλιστή Βασίλη Βασιλείου, ταμία του Εργατικού Κέντρου Πάτρας και προέδρου του κλαδικού Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού Αχαΐας, δίνουν οι εργαζόμενοι στο καζίνο του Ρίου, με 48ωρη απεργία την Παρασκευή 21 και το Σάββατο 22 Γενάρη, μετά από απόφαση του κλαδικού Συνδικάτου τους την οποία στήριξε και το Εργατικό Κέντρο Πάτρας.

Μετά την καθολική συμμετοχή στην πρώτη, 24ωρη απεργία τους, συνεχίζουν την πάλη τους, απαντώντας ταυτόχρονα στις άθλιες συκοφαντίες και βρωμιές της εργοδοσίας, αλλά και του εργοδοτικού συνδικαλισμού, που έφτασε στο σημείο να εγκαλεί τη διοίκηση του καζίνο ότι δεν προχώρησε νωρίτερα στην απόλυση, επικαλούμενη δήθεν περιστατικό βίας.

Την ίδια ώρα ξεδιπλώνεται κύμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης από εργατικά συνδικάτα και συλλόγους, που απαιτούν όχι μόνο την επιστροφή του συνδικαλιστή στη δουλειά του, αλλά και την ικανοποίηση όλων των αιτημάτων των εργαζομένων. Στην πρόσφατη κινητοποίηση, άλλωστε, μαζί με τους εργαζόμενους στο καζίνο, εκτός των συνδικαλιστών από πολλά σωματεία, βρέθηκαν εργαζόμενοι από διάφορους χώρους δουλειάς, στηρίζοντας την πάλη των υπαλλήλων στον χώρο. Θυμίζουμε ότι πρόκειται για επιχείρηση όπου κυριαρχεί η απληρωσιά των εργαζομένων, στους οποίους οφείλονται δεδουλευμένα χρόνων, χωρίς Ασφάλιση.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ