ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Γενάρη 2021
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ - ΜΙΚΡΟΙ ΕΒΕ
Πλούσιο πρόγραμμα αγωνιστικών παρεμβάσεων για ουσιαστικά μέτρα στήριξης

Συντονισμένες κινητοποιήσεις στις 27 Γενάρη

Από πρόσφατη κινητοποίηση
Από πρόσφατη κινητοποίηση
Με δεκάδες αγωνιστικές παρεμβάσεις σε όλη τη χώρα απαντούν οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ στην πολιτική που αφήνει τον λαό εκτεθειμένο στην πανδημία και έχει οδηγήσει χιλιάδες μαγαζιά στα πρόθυρα του «λουκέτου», χωρίς ουσιαστικά μέτρα στήριξης.

Με κεντρικό σύνθημα «Είναι ώρα δράσης και ευθύνης. Κανείς να μη μείνει με σταυρωμένα τα χέρια»,Ομοσπονδίες, Σύλλογοι, Ενώσεις και Επιτροπές Αγώνα οργανώνουν την Τετάρτη 27/1 συντονισμένες κινητοποιήσεις και αγωνιστικές παρεμβάσεις σε μια σειρά πόλεις της χώρας.

Στην Αθήνα, η κεντρική κινητοποίηση θα γίνει στις 6.30 μ.μ. στο υπουργείο Οικονομικών.

Στη Θεσσαλονίκη, έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης στις 9.30 π.μ., από τον Σύλλογο Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων Θεσσαλονίκης, το Σωματείο Βιοτεχνών και Επαγγελματιών Δέρματος Θεσσαλονίκης, τον Σύνδεσμο Βιοτεχνών Επιπλοποιών Νομού Θεσσαλονίκης.

Την ίδια μέρα έχουν προγραμματιστεί και οι παρακάτω αγωνιστικές παρεμβάσεις:

-- Στα Γιάννενα, με απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου, θα πραγματοποιηθεί στις 8.30 π.μ. παράσταση διαμαρτυρίας στην Εφορία και θα ακολουθήσει αυτοκινητοπομπή στο κέντρο της πόλης με κατάληξη στο δημαρχείο.

-- Στην Καρδίτσα, οργανώνεται μηχανοκίνητη πορεία στις 11 το πρωί στον χώρο του παζαριού στον βόρειο περιφερειακό.

-- Στην Κέρκυρα, με απόφαση του Παγκερκυραϊκού Συλλόγου Αυτοαπασχολουμένων στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση με οχήματα στο πάρκινγκ του εμπορικού κέντρου στο λιμάνι και θα ακολουθήσει μηχανοκίνητη πορεία στην πόλη, με κατάληξη στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

-- Στην Πρέβεζα, με απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου θα γίνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη 1.30 μ.μ. έξω από την εφορία και μετά αυτοκινητοπομπή στο κέντρο της πόλης.

-- Στα Τρίκαλα, συγκέντρωση στις 11 το πρωί στην εφορία.

-- Στα Χανιά, μηχανοκίνητη πορεία το πρωί στο κέντρο της πόλης.

-- Στη Λάρισα, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση την επόμενη μέρα, Πέμπτη 28 Γενάρη, στις 6 μ.μ. στην κεντρική πλατεία.

Πολύμορφες δράσεις σε δήμους της Αττικής

Στην Αττική, θα πραγματοποιηθούν επίσης μια σειρά πολύμορφες δράσης σε δήμους.

Σήμερα Παρασκευή, προγραμματίζονται:

-- Στις 5 μ.μ. περιοδείες στο Μοναστηράκι, στην πλατεία Εθν. Αντιστάσεως, στην πλατεία Βαρνάβα, στα Εξάρχεια και στην πλατεία Κυψέλης από τον Σύλλογο Αυτοαπασχολουμένων και ΕΒΕ της Α' Αθήνας.

-- Στις 10.30 π.μ. παράσταση διαμαρτυρίας της Επιτροπής Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων Πειραιά στο δημαρχείο του Πειραιά.

-- Αυτοκινητοπομπή στις γειτονιές της Α' και Β' Πειραιά από τις Ενώσεις και Επιτροπές Αγώνα των Αυτοαπασχολούμενων.

Αύριο Σάββατο, στις 10.30 π.μ.θα πραγματοποιηθεί εξόρμηση στα καταστήματα Ανω Λιοσίων και Ζεφυρίου από την Ενωση ΕΒΕ Ανω Λιοσίων - Ζεφυρίου.

Την Κυριακή 24/1, το πρωί θα πραγματοποιηθεί αυτοκινητοπομπή της Ενωσης ΕΒΕ Μενιδίου στους εμπορικούς δρόμους της πόλης και στις 6.30 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή σύσκεψη της Ενωσης ΕΒΕ Καλλιθέας.

Την Τρίτη 26/1, στις 9.30 π.μ. θα γίνει περιοδεία της Επιτροπής Αγώνα εκτελωνιστών στο τελωνείο του αεροδρομίου.

Τέλος, την Τετάρτη 27/1, εκτός από τη συγκέντρωση στο υπουργείο Οικονομικών, προγραμματίζονται και οι εξής κινητοποιήσεις σε δήμους:

-- Στις 10 το πρωί πικετοφορία στους εμπορικούς δρόμους της Καλλιθέας από την Ενωση ΕΒΕ Καλλιθέας.

-- Στις 10 το πρωί, παρέμβαση στην A' Εφορία Πειραιά και στο ΚΕΑΟ από την Επιτροπή Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων Πειραιά.

-- Στις 11 το πρωί παρέμβαση στο δημαρχείο της Νίκαιας από την Επιτροπή Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων Νίκαιας.

-- Στις 11 το πρωί παρέμβαση στο δημαρχείο Κορυδαλλού από τον Εμπορικό Σύλλογο Κορυδαλλού.

-- Στις 9 π.μ. παρέμβαση στην πλ. Εθνικής Αντιστάσεως και Καραθεοδωρή, από την Ενωση ΕΒΕ Περιστερίου.

-- Στις 10.30 π.μ. μηχανοκίνητη πορεία στο κέντρο του Ζεφυρίου και των Ανω Λιοσίων από την Ενωση ΕΒΕ Ανω Λιοσίων - Ζεφυρίου.

Στο μεταξύ χτες, ο Σύνδεσμος Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Αχαρνών πραγματοποίησε εξόρμηση, στην πλατεία του Αγ. Βλάση και στη συνέχεια παράσταση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο της πόλης. Εκεί αντιπροσωπεία του Συνδέσμου, συναντήθηκε με την δημοτική αρχή όπου κι έθεσε τα αιτήματα, λαμβάνοντας την συνήθη απάντηση περί «αναρμοδιότητας» του δήμου. Ωστόσο, στο ζήτημα της μείωσης των δημοτικών τελών που είναι καθαρή αρμοδιότητα της δημοτικής αρχής, δεν πήραν καμία συγκεκριμένη απάντηση για το πότε θα υλοποιηθεί αυτό το στοιχειώδες μέτρο ελάχιστης ανακούφισης των αυτοαπασχολουμένων.

Τέλος, με χτεσινή του ανακοίνωση ο Σύλλογος Αυτοαπασχολουμένων - Επαγγελματιών και Εμπόρων Δήμου Αθήνας καλεί τα μέλη του σε μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις και υπογραμμίζει ότι «στην οριακή κατάσταση που έχουμε βρεθεί, ο μόνος δρόμος που μπορεί να αποδώσει είναι αυτός της μαχητικής διεκδίκησης. Εχουμε τη δύναμη να αυξήσουμε την πίεση στην κυβέρνηση, να αποσπάσουμε τα αναγκαία μέτρα στήριξης που θα είναι πραγματική ανάσα για όλους τους συναδέλφους».

ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Πολύμορφες δράσεις ενάντια στην πολιτική που οξύνει τα προβλήματά τους

Από την κινητοποίηση στην Ελασσόνα
Από την κινητοποίηση στην Ελασσόνα
Συνέχεια στις πολύμορφες δράσεις ενάντια στην πολιτική που οξύνει τα προβλήματά τους δίνουν Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες, διεκδικώντας την κάλυψη από το κράτος του χαμένου εισοδήματος όσων έχουν πληγεί από την πανδημία, από τις μεγάλες ζημιές που έχουν προκληθεί στις καλλιέργειές τους, αλλά και από την ασύδοτη δράση των εμποροβιομηχάνων και μονοπωλίων, που εκμεταλλεύονται το μόχθο τους και κερδοσκοπούν σε βάρος τους με τις εξευτελιστικές τιμές που διαμορφώνουν για μια σειρά από προϊόντα. Ταυτόχρονα διεκδικούν τα αιτήματά τους που έχουν να κάνουν με τις ανάγκες των οικογενειών τους, όπως η ενίσχυση των Κέντρων Υγείας και η λήψη μέτρων για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων.

Στη Θεσσαλία

Στα Τρίκαλα και τη Μαγνησία πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις για να οργανωθούν καλύτερα οι μηχανοκίνητες πορείες που είναι προγραμματισμένες για τη Δευτέρα 25/1. Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη», ο Θεόδωρος Γεωργαδάκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας, επισήμανε μεταξύ άλλων: «Οι βιοπαλαιστές αγρότες έχουν κάθε λόγο να συμμετάσχουν μαζικά και αποφασιστικά στις κινητοποιήσεις που οργανώνονται. Εχουν το δίκιο με το μέρος τους, αφού τα αιτήματά τους ανταποκρίνονται στο σήμερα και το αύριο της επιβίωσής τους. Μόνο με την πάλη τους θα μπορέσουν να συνεχίσουν να καλλιεργούν και να παράγουν, να επιβιώνουν οι οικογένειές τους».

Στην Καρδίτσα τα τρακτέρ παρέμειναν στις πλατείες των χωριών, ενώ συνεχίστηκαν οι περιοδείες των Αγροτικών Συλλόγων για την ενημέρωση κι άλλων συναδέλφων τους.

Στη Λάρισα συνεχίστηκαν οι περιοδείες σε χωριά, ενώ για σήμερα είναι προγραμματισμένες συσκέψεις των Αγροτικών Συλλόγων για να καθοριστεί η μορφή των κινητοποιήσεών τους.

Στην Ελασσόνα οι Αγροτοκτηνοτροφικοί Σύλλογοι της περιοχής πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία, μοίρασαν την ανακοίνωσή τους και στη συνέχεια επέδωσαν ψήφισμα στον δήμαρχο της πόλης, ζητώντας του να συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο και να πάρει απόφαση στήριξής τους.

Στη Φθιώτιδα

Πολύμορφες αγωνιστικές παρεμβάσεις, διεκδικώντας μέτρα ανακούφισης για τους βιοπαλαιστές αγρότες, προγραμματίζουν επίσης για το επόμενο διάστημα οι σύλλογοι που συσπειρώνονται στην Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας. Συγκεκριμένα, κινητοποίηση στις 27 Γενάρη προγραμματίζει ο Αγροτικός Σύλλογος Μακρακώμης, σε συνεργασία με τον τοπικό Εμπορικό Σύλλογο.

Παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΕΛΓΑ στη Λαμία προγραμματίζουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι Ανθήλης και Δομοκού. Εκτός από την ικανοποίηση του γενικότερου πλαισίου αιτημάτων διαμαρτύρονται για την καθυστέρηση στον έλεγχο και την καταγραφή των καταστροφών που υπέστησαν από τις πλημμύρες με τον «Ιανό».

Παρέμβαση στο δημαρχείο Στυλίδας θα πραγματοποιήσουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι Πελασγίας και Στυλίδας, θέτοντας μεταξύ άλλων και το ζήτημα της ενίσχυσης των ελαιοπαραγωγών. Επίσης κινητοποίηση προγραμματίζουν οι αγρότες που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Σύστασης Αγροτικού Συλλόγου Ελάτειας - Τιθορέας.

Τέλος, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα δικαστήρια της Καλαμάτας, στις 25 Γενάρη, στις 9 π.μ., διοργανώνουν ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Μεσσήνης και ο Αγροτικός Σύλλογος Χανδρινού, διαμαρτυρόμενοι για τη νέα δικαστική δίωξη σε βάρος αγροτών που πήραν μέρος σε κινητοποιήσεις το 2016.

Εκδήλωση της ΤΟ ΕΒΕ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ

Η Τομεακή Οργάνωση ΕΒΕ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ οργανώνει διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Οι εξελίξεις στους αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ και οι θέσεις του ΚΚΕ», αύριο, Σάββατο, στις 6.30 μ.μ., με ομιλήτρια την Αθανασία Χατζή, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Το link για την εκδήλωση είναι https://us02web.zoom.us/J/82637993673



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ