ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Γενάρη 2021
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Απόσυρση του νομοσχεδίου - Να ανοίξουν σχολές και σχολεία με ασφάλεια

Δυναμική και μαζική απάντηση στην κυβέρνηση από φοιτητές, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς

RIZOSPASTIS

«

Είμαστε πολλοί! Εχουμε το δίκιο με το μέρος μας! Η πρώτη, δυναμική, μαζική απάντηση στην κυβέρνηση δόθηκε! Αν πιστεύει η κυβέρνηση ότι θα ξεμπερδέψει εύκολα με τους φοιτητές και τους μαθητές, είναι βαθιά γελασμένη! Τώρα ξεκινάμε!».

Αυτό ήταν το μήνυμα που διατράνωσαν, χτες, φοιτητές που διαδήλωσαν μαζικά στο κέντρο της Αθήνας με τα πανό των συλλόγων τους, διεκδικώντας να ανοίξουν επιτέλους οι σχολές τους, που παραμένουν εδώ κι ένα χρόνο κλειστές και να αποσυρθεί το απαράδεκτο νομοσχέδιο Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη.

Ηταν μια κινητοποίηση που έδωσε απάντηση στην προσπάθεια της κυβέρνησης να πιάσει στον ύπνο τους φοιτητές, φέρνοντας, εν μέσω πανδημίας, με τις σχολές κλειστές, ένα νομοσχέδιο καταστολής, νέων φραγμών στη μόρφωση, διαγραφής φοιτητών. Οπως έλεγαν χτες οι φοιτητές, που με ενθουσιασμό συναντήθηκαν στους δρόμους μετά από αρκετό καιρό, αποδείχθηκε ξανά ότι ο λαός και τα παιδιά του μπορούν να παλεύουν κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες, αφού έχουν το δίκιο με το μέρος τους.

Στα Προπύλαια

Η κινητοποίηση ξεκίνησε με τη συγκέντρωση στα Προπύλαια και στη συνέχεια, με πορεία στη Βουλή, οι 25 φοιτητικοί σύλλογοι διαδήλωσαν μαζί με μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, με σωματεία και ομοσπονδίες εργαζομένων που ένωσαν τη φωνή τους με τους φοιτητές, απαιτώντας να ανοίξουν οι σχολές και τα σχολεία με ασφάλεια, καταδίκασαν τα σχέδια της κυβέρνησης για ένταση της καταστολής στα ΑΕΙ.

Και οι μαθητές στους δρόμους

RIZOSPASTIS

Και οι μαθητές στους δρόμους
Εντονη ήταν η παρουσία της αστυνομίας που διενεργούσε ελέγχους στους δρόμους περιμετρικά της συγκέντρωσης, πετούσε το ελικόπτερό της από νωρίς πάνω από το κέντρο, ενώ κλειστός έμεινε και ο σταθμός «Πανεπιστήμιο» του μετρό. Αυτά όμως δεν εμπόδισαν να γίνει μια μαζική και ταυτόχρονα υποδειγματική συγκέντρωση με τις απαραίτητες αποστάσεις και τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας, μια κινητοποίηση που αποτελεί παρακαταθήκη για την κλιμάκωση της πάλης.

«Εξ αποστάσεως εξεταστική - διά ζώσης καταστολή. Οχι στο νομοσχέδιο Κεραμέως!» έγραφε χαρακτηριστικά το πανό των φοιτητικών συλλόγων που είχε μπει στην κεφαλή της συγκέντρωσης, όταν αυτή πήρε θέση στην Πανεπιστημίου για να ξεκινήσει η πορεία.

Φοιτητές με τις λευκές εργαστηριακές τους μπλούζες, από αυτές που φορούν οι αυριανοί γιατροί στις κλινικές τους, και στα εργαστήριά τους οι αυριανοί χημικοί, φυσικοί, βιολόγοι κ.λπ., μαθήματα δηλαδή που εδώ και ένα χρόνο δεν γίνονται, ήταν στην πρώτη γραμμή, κρατώντας πικέτες με τα αιτήματά τους. Διατύπωναν την ανάγκη τους να επιστρέψουν κανονικά στις σπουδές τους, να θωρακιστούν τα ΑΕΙ με μέτρα για να λειτουργήσουν με ασφάλεια, να θωρακιστεί το σύστημα Υγείας, να αποσυρθεί το νομοσχέδιο, ενώ δεν έλειψαν και μηνύματα ενάντια στην πολύμορφη βία κατά των γυναικών, με αφορμή τις πρόσφατες σχετικές εξελίξεις.

RIZOSPASTIS

«Απ' τα ιδρύματά μας δεν λείπει αστυνομία, δώστε λεφτά, καθηγητές, βιβλία», «Εξω οι κάμερες απ' όλες τις σχολές, δεν είναι εγκληματίες οι φοιτητές», φώναζαν κάτω από τις μάσκες τους. «Υπερασπιζόμαστε τη μόρφωση και το μέλλον μας», «παλεύουμε για τις σπουδές και τη μόρφωση που έχουμε ανάγκη», διαμήνυσαν από τις ντουντούκες και τα μεγάφωνα. «Ενα χρόνο με κλειστές σχολές οι φοιτητές είμαστε ξανά στο δρόμο», τόνισαν, απαιτώντας τα 30 εκατομμύρια που η κυβέρνηση δίνει για να συστήσει σώμα της αστυνομίας, να δοθούν για να ανοίξουν με όλα τα απαραίτητα μέτρα οι σχολές.

Συνεχίζουμε μαζί στο δρόμο του αγώνα

Σωματεία εργαζομένων, εκπαιδευτικών και σύλλογοι γονιών συμμετείχαν στην κινητοποίηση και απηύθυναν σύντομους χαιρετισμούς, όταν η πορεία έφτασε στο Σύνταγμα.

«Ο αγώνας των παιδιών της εργατικής τάξης είναι αγώνας των ίδιων των εργαζομένων», τόνισε ο Νίκος Μαυροκέφαλος στο χαιρετισμό του εκ μέρους του ΠΑΜΕ και των σωματείων. Η ίδια πολιτική που μετατρέπει τους χώρους δουλειάς σε υγειονομικές βόμβες μέσα στην πανδημία, όπως σημείωσε, αφήνει χωρίς μέτρα προστασίας τα πανεπιστήμια και τα σχολεία, ενώ η καταστολή που θέλει να φέρει η κυβέρνηση στα πανεπιστήμια «είναι κρίκος στην αντιλαϊκή αλυσίδα των μέτρων καταστολής» απέναντι στους εργατικούς και λαϊκούς αγώνες, στο απεργιακό δικαίωμα, στο δικαίωμά μας στη συνάθροιση και την κινητοποίηση, στις ελεύθερες συνδικαλιστικές εκλογές. «Κυβέρνηση και επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν έναν κοινό στόχο: Να στύψουν την εργατική τάξη και τα παιδιά της όσο το δυνατόν περισσότερο. Να γιγαντώσουν την εκμετάλλευση για να αυγαταίνουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων», υπογράμμισε. «Θα κάνουμε τα πάντα για να ανατρέψουμε αυτήν την πολιτική της κυβέρνησης. Θα είμαστε δίπλα σας σε κάθε αγώνα. Συνεχίζουμε οργανωμένοι στους συλλόγους και στα σωματεία μας. Δίνουμε τον αγώνα μέχρι να νικήσουμε», κατέληξε.

Το κεντρικό πανό των Φοιτητικών Συλλόγων έξω από τη Βουλή

RIZOSPASTIS

Το κεντρικό πανό των Φοιτητικών Συλλόγων έξω από τη Βουλή
«Χιλιάδες μαθητές σε όλη την Ελλάδα στενάζουν πάνω από ένα κινητό και προσπαθούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους εδώ και τρεις μήνες», σημείωσε ο Ανδρέας Καργόπουλος, μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ. Οπως πρόσθεσε, είναι τα ίδια παιδιά που από την αρχή της χρονιάς, μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς, μέσα από κινητοποιήσεις, καταλήψεις, πολύμορφες δραστηριότητες, διεκδικούσαν μέτρα προστασίας. Η κυβέρνηση «αντί να πάρει μέτρα για να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια» περνάει νομοσχέδια το ένα μετά το άλλο, νομοσχέδια που υπονομεύουν τα μορφωτικά δικαιώματα. «Από την άνοιξη μέχρι τώρα πέρασαν το πολυνομοσχέδιο για το Λύκειο, πέρασαν το νομοσχέδιο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση που πετά χιλιάδες μαθητές από τα 14 έξω από το σχολείο στην ανήλικη εργασία. Και τώρα δυσκολεύουν για τα παιδιά των εργατικών - λαϊκών οικογενειών την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση», υπενθύμισε, τονίζοντας ότι φέρνει και την αστυνομία μέσα στις σχολές. Κάλεσε τους εκπαιδευτικούς σε όλη την Ελλάδα να σταθούν δίπλα στα παιδιά, να βοηθήσουν τους μαθητές τους να εκδηλώσουν την οργή που νιώθουν με οργανωμένο κινηματικό τρόπο. «Στο δρόμο θα λύσουμε τα προβλήματά μας και εδώ είναι το μεγάλο χρέος των εκπαιδευτικών σε σχέση με τους μαθητές τους», σημείωσε.

Υποδειγματική η διάταξη της κινητοποίησης

RIZOSPASTIS

Υποδειγματική η διάταξη της κινητοποίησης
Την υποστήριξη των γονιών μετέφερε ο Παναγιώτης Κατηφές, πρόεδρος της ΑΣΓΜΕ. «Οι γονείς είμαστε σήμερα εδώ, όπως είμαστε στους δρόμους από πέρσι, γιατί διεκδικούμε το αυτονόητο: Τα παιδιά μας να μορφώνονται ισότιμα σε ασφαλές και υγιές περιβάλλον. Εμείς οι γονείς είμαστε εδώ γιατί δεν θέλουμε άλλη μια χαμένη χρονιά. Και απαιτούμε να μην προχωρήσει η κυβέρνηση σε καμία αλλαγή, ειδικά φέτος, για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση», ανέφερε. «Σε αυτόν τον δρόμο, στο δρόμο του αγώνα, που όλους αυτούς τους μήνες έχουνε βαδίσει μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς, φοιτητές, συνεχίζουμε ακόμα πιο μαζικά, καταδικάζοντας την αντιεκπαιδευτική πολιτική και αυτής της κυβέρνησης που παίρνει τη σκυτάλη από τις αλλαγές όλων των προηγούμενων», πρόσθεσε.

Στο συλλαλητήριο παραβρέθηκαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, Γιάννης Δελής και Μανώλης Συντυχάκης.

Τα νέα αγωνιστικά ραντεβού έχουν ήδη οριστεί στην Αθήνα, με τους φοιτητικούς συλλόγους να καλούν στις 27 Γενάρη στο υπουργείο Παιδείας και στις 28 Γενάρη και πάλι στα Προπύλαια.

Ως εδώ! Ανοίξτε τις σχολές!

RIZOSPASTIS

Εξω από τη Βουλή οι φοιτητές σήκωσαν ψηλά τα πανεπιστημιακά τους συγγράμματα, σε μια συμβολική κίνηση για την πάλη που δίνουν για τις σπουδές τους, για να ξαναγίνουν φοιτητές, για να γνωρίσουν οι πρωτοετείς τις σχολές τους, τους καθηγητές τους. Παρότι άλλωστε όλοι παραδέχονται ότι η διά ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία είναι αναντικατάστατη, φέτος τα ΑΕΙ ουσιαστικά δεν άνοιξαν καθόλου για τους φοιτητές, αντίθετα συνεχίζουν να λειτουργούν απρόσκοπτα όλες οι επιχειρηματικές δραστηριότητες, παρά το λουκέτο στα αμφιθέατρα...

Να σημειωθεί επίσης ότι είναι σε εξέλιξη η καμπάνια του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών με σύνθημα #Foitites_ksana, με λειτουργία ειδικής ιστοσελίδας. «30 εκατομμύρια για ανοιχτές σχολές, όχι για αστυνόμους και διαγραφές» ήταν ένα από τα συνθήματα που ακούστηκαν δυνατά χτες.

Η αγωνία και η αγανάκτηση γίνονται αγωνιστική διεκδίκηση

Για μια ακόμα φορά στο δρόμο συναντήθηκαν φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς, δίνοντας τη δική τους απάντηση, με βάση τα όσα καθημερινά διαπιστώνουν, όσα στερούνται τα σχολεία, κάνοντας την αγωνία και αγανάκτηση για την πολιτική της κυβέρνησης φωνή διεκδίκησης.

Η Ελένη, μαθήτρια της Α' Λυκείου στο 1ο Πειραματικό Αθηνών, διαδήλωνε μαζί με τους συμμαθητές της από άλλα σχολεία της Αθήνας, κρατώντας μία πικέτα που δήλωνε πως «οι μαθητές δεν είναι πειραματόζωα». «Ηρθαμε να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα δικαιώματά μας. Οχι μόνο ως μαθητές αλλά και ως άνθρωποι», μας λέει και αναφέρεται στους συμμαθητές της σε όλη τη χώρα που την ίδια στιγμή, με τα ίδια αιτήματα διαδήλωναν σε δήμους, γειτονιές, πόλεις.

«Αυτή η κατάσταση μας εξαντλεί, δεν είναι μόρφωση», λέει για τους όρους με τους οποίους κάνουν μάθημα τα παιδιά. «Ξεκινήσαμε με τηλεκπαίδευση. Κάναμε με το ζόρι δύο μήνες μάθημα στο σχολείο και επιπλέον είναι μια χρονιά που μας πιάνει και η "τράπεζα θεμάτων". Είναι κρίσιμο να παλέψουμε για να πάρουν πίσω την "τράπεζα θεμάτων", να ανοίξουν τα σχολεία με προϋποθέσεις και όρους να είναι 15 ανά τάξη, να προσληφθεί το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό», τονίζει.

Η Μαρία Μόσχου είναι πρωτοετής φοιτήτρια στο Πολιτικό της Νομικής, ανήκει σε εκείνη τη «φουρνιά» των παιδιών που έπρεπε να προετοιμαστούν και να δώσουν πανελλαδικές σε πρωτόγνωρες συνθήκες, που μπήκαν στο πανεπιστήμιο μέσα στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας και σε αυτές τις συνθήκες πασχίζουν για τις σπουδές τους. «Δεν έχουμε πατήσει το πόδι μας στις σχολές, δεν έχουμε δει τα αμφιθέατρά μας, δεν έχουμε δει και τους συμφοιτητές μας. Γιατί η σχολή δεν είναι μόνο μάθηση, που η διαδικασία της μάθησης εμποδίζεται σε αυτές τις συνθήκες, δεν μπορούμε να κοινωνικοποιηθούμε, δεν νιώθουμε φοιτητές. Φτάσαμε στις πανελλαδικές με τηλεκπαίδευση, από την οποία συχνά ήμασταν και αποκλεισμένοι», μας λέει, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Είμαστε αποκλεισμένοι σχεδόν ενάμιση χρόνο από τη μαθησιακή διαδικασία. Υποβαθμίζεται περαιτέρω η παιδεία μας. Χρειάζεται μέτρα προστασίας. Δεν είμαστε ανεύθυνοι, ούτε εγκληματίες όπως μας βγάζουν. Θέλουμε να γυρίσουμε στις σχολές με όλα τα μέτρα ασφαλείας. Και αυτό δεν είναι δυνατό όταν δίνουν 30 εκατομμύρια στην πανεπιστημιακή αστυνομία και προαναγγέλλουν διαγραφές και πειθαρχικά. Ο στόχος είναι να χτυπήσουν το φοιτητικό κίνημα που ξέρει να διεκδικεί τη ζωή και τις σπουδές που αξίζουν στους φοιτητές».

Η Γιάννα Γριβοκωστοπούλου, από την Ενωση Γονέων Ιλίου, μας μίλησε για όσα βγάζουν τους γονείς στον δρόμο μαζί με εκπαιδευτικούς, φοιτητές, μαθητές, αφού ζουν από πρώτο χέρι μια πραγματικότητα που καμία σχέση δεν έχει με την εικόνα που θέλει να παρουσιάσει το υπουργείο για τη λειτουργία των σχολείων. «Δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο για ασφαλή επιστροφή στο σχολείο και το τρίτο άνοιγμα των σχολείων έγινε, αλλά χωρίς κανένα όρον και προϋποθέσεις υγιεινής και ασφάλειας των παιδιών και παραπέρα των οικογενειών τους. Εμείς σαν γονείς ζούμε την αγωνία, τι επιπτώσεις έχει αυτή η κατάσταση στα παιδιά μας», σημειώνει και αναφέρεται ιδιαίτερα στην τηλεκπαίδευση. «Ολο το προηγούμενο διάστημα με την τηλεκπαίδευση παρουσιάστηκαν μεγάλα προβλήματα. Ακόμα και αν μια μεγάλη μερίδα μαθητών μπήκε μέσα στην τηλεκπαίδευση, πρέπει να δούμε πίσω από τους αριθμούς και ποιοτικά χαρακτηριστικά. Υπάρχουν μαθητές που παρακολουθούσαν μέσω κινητού, άλλοι που δεν μπορούσαν καν να μπουν, άλλοι που δεν μπορούσαν να κατεβάσουν εργασίες».

Οπως σημειώνει, τα προβλήματα που ανέδειξε η πανδημία συνυπάρχουν με τα χρόνια ζητήματα και τις ελλείψεις όπως αυτές των υποδομών, με σχολεία ακόμα και της τελευταίας εικοσαετίας να έχουν προβλήματα, πόσο μάλλον αυτά που κλείνουν μισό αιώνα, με τάξεις που δεν ξεπερνούν τα 30 τετραγωνικά, τμήματα με πάνω από 25 - 27 παιδιά σε όλες τις βαθμίδες.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οι φοιτητές δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη - Δόθηκε η πρώτη απάντηση!

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της Οργάνωσης

«Η κυβέρνηση να πάρει πίσω το απαράδεκτο νομοσχέδιο Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη!», απαιτεί η ΚΝΕ με σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της Οργάνωσης, μετά και τις χτεσινές, μαζικότατες πανεκπαιδευτικές κινητοποιήσεις.

«Η πρώτη μαζική, δυναμική απάντηση στην κυβέρνηση δόθηκε σήμερα (σ.σ. χτες) από χιλιάδες φοιτητές, που διαδηλώνουν σε όλη την Ελλάδα για τα αυτονόητα δικαιώματά τους στη μόρφωση και τη ζωή.

Οι φοιτητές, μαζί με τις οικογένειές τους, τους καθηγητές και τους εργαζόμενους στα πανεπιστήμια, με τον ανυποχώρητο αγώνα τους, ιδιαίτερα σ' αυτές τις συνθήκες, ξεκαθαρίζουν σε όλους τους τόνους ότι το σχέδιο της κυβέρνησης για "εξ αποστάσεως εξεταστική και διά ζώσης καταστολή" δεν πρόκειται να περάσει! Δεν κάνουν βήμα πίσω από τα δίκαια αιτήματά τους για επαναλειτουργία των πανεπιστημίων, με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, για απόσυρση του απαράδεκτου νομοσχεδίου Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη.

Αν πιστεύει η κυβέρνηση πως θα ξεμπερδέψει με τους φοιτητές και τις δίκαιες διεκδικήσεις τους, είναι βαθιά γελασμένη! Δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη! Θα συνεχίσουν αποφασιστικά τον αγώνα για πανεπιστήμια ανοιχτά, δημόσια και δωρεάν, που θα προωθούν τη μάθηση και την έρευνα προς όφελος του λαού και όχι την επιχειρηματική δράση και τις επενδύσεις των λίγων, για πανεπιστήμια ακαδημαϊκής ελευθερίας και έρευνας και όχι καταστολής και αυταρχισμού!».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ