ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Γενάρη 2022 - Κυριακή 23 Γενάρη 2022
Σελ. /40
Απογείωση

Το απογείωσε η «Αυγή»... Οπως έγραφε σε προχτεσινό της δημοσίευμα, τα δισ. ευρώ που δόθηκαν για τα «Rafale» «λείπουν από τα νοσοκομεία, από τα μέτρα στήριξης της πανδημίας, από τις κομμένες συντάξεις», ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, από κοινού με τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ, έχει υπερψηφίσει την αγορά τους! Είναι άλλη μια αστεία προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ και της εφημερίδας του να πείσουν ότι μπορούν να «τετραγωνίσουν τον κύκλο» και να κρύψουν τη στρατηγική τους σύγκλιση με τη ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα στο ζήτημα της βαθύτερης εμπλοκής της χώρας στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, που υπηρετεί και η αγορά των «Rafale». Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος για τον οποίο η Ελλάδα, είτε με ΝΔ, είτε με ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, κατατάσσεται σταθερά στις υψηλότερες θέσεις της ΝΑΤΟικής λίστας με τις μεγαλύτερες δαπάνες για εξοπλισμούς ως ποσοστό του ΑΕΠ, διεκδικώντας και μ' αυτόν τον τρόπο την αναβάθμιση της αστικής τάξης στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς στην περιοχή. Αρκεί να θυμηθούμε ότι μόνο το 2018, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η Ελλάδα δαπάνησε το 2,4% του ΑΕΠ της (5,2 δισ. δολάρια) για εξοπλισμούς, πριν παραδώσει τη σκυτάλη στη ΝΔ. Πρόκειται για δαπάνες που στην πλειοψηφία τους αφορούν «προσαρμογές» στις Ενοπλες Δυνάμεις και προμήθεια πολεμικού υλικού για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, και όχι βέβαια για την άμυνα της χώρας και την προάσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

«Πλην Λακεδαιμονίων»

«Πλην Λακεδαιμονίων» σχολίαζε η «Καθημερινή» για τη στάση του ΚΚΕ απέναντι στην Ελληνογαλλική Συμφωνία για την αγορά των «Rafale» και των φρεγατών, καταγράφοντας με ικανοποίηση την «εθνική στάση» που επέδειξαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, υπερψηφίζοντας τη σχετική συμφωνία. Το πρόβλημά τους βέβαια δεν είναι τα αεροπλάνα και τα πλοία, που η αγορά τους έχει άλλωστε μεγάλες γεωπολιτικές και επιχειρηματικές «ουρές». Το πραγματικό τους πρόβλημα είναι ότι το ΚΚΕ αποκαλύπτει την πραγματική σκοπιμότητα των εξοπλισμών, που δεν είναι βέβαια η προάσπιση της άμυνας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων για το συμφέρον του λαού, αλλά η υπηρέτηση των σχεδιασμών της αστικής τάξης και των ευρωατλαντικών συμμάχων της, στον ανταγωνισμό τους με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Αυτό που τους κάθεται πραγματικά στο λαιμό, είναι ότι το ΚΚΕ δεν συντάσσεται με την «εθνική ομοψυχία» που «σφραγίζουν» τα συμφέροντα της αστικής τάξης και προϋποθέτει να σέρνεται ο λαός πίσω από τις επιδιώξεις και τους σκοπούς της, μετρώντας ο ίδιος τη μια ήττα μετά την άλλη. Θα έπρεπε πάντως ο συντάκτης της «Καθημερινής» να είναι πιο προσεχτικός στην επιλογή των τίτλων. Θυμίζουμε ότι το «πλην Λακεδαιμονίων» χρησιμοποιήθηκε ξανά για το ΚΚΕ την περίοδο των εθνικιστικών συλλαλητηρίων για την τότε ΠΓΔΜ, στα οποία συμμετείχαν όλα τα αστικά κόμματα. Μόνο το ΚΚΕ προειδοποιούσε τον λαό ότι πίσω απ' αυτό το παραλήρημα κρυβόταν το παζάρι για την «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» των Βαλκανίων, με την ένταξη της σημερινής Β. Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, όπως και έγινε, με την ιμπεριαλιστική Συμφωνία των Πρεσπών...

Καρφί στο μάτι...

Τα πρόστιμα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που συνεχίζονται, για «παράνομες κρατικές ενισχύσεις» στη ΛΑΡΚΟ, αξιοποιούν για άλλη μια φορά η κυβέρνηση και τα επιτελεία της για να επιταχύνουν τη διαδικασία εκκαθάρισης και πώλησης της εταιρείας. Για να το πετύχουν αυτό, καλλιεργούν κλίμα εναντίωσης στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων, που παλεύουν για να μείνει η ΛΑΡΚΟ ενιαία, να μη χαθεί καμιά θέση εργασίας, να αξιοποιηθεί ο ορυκτός πλούτος προς όφελος του λαού. Ο αγώνας αυτός έχει προκαλέσει μεγάλο κύμα αλληλεγγύης στην περιοχή και σε όλη τη χώρα, δυσκολεύοντας τους σχεδιασμούς κυβέρνησης - εκκαθαριστή. Γι' αυτό, το τελευταίο διάστημα, με αφορμή τις νέες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, αναθερμαίνεται από τα παπαγαλάκια τους η προπαγάνδα ότι «ο λαός πληρώνει ακριβά τη ΛΑΡΚΟ» όσο δεν ολοκληρώνεται ο νέος κύκλος της ιδιωτικοποίησης, καλώντας επί της ουσίας σε «κοινωνικό αυτοματισμό» ενάντια στους εργαζόμενους και τον αγώνα τους.

... ο δίκαιος αγώνας

Για τα ευρωπαϊκά πρόστιμα και τις ευθύνες όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων, που συσσώρευσαν χρέη στη ΛΑΡΚΟ, έχουν απαντήσει πολλές φορές και με στοιχεία οι εργαζόμενοι, δείχνοντας όλους αυτούς που «εκεί που μας χρωστούσαν, ζητάνε και το βόδι». Η ουσία είναι ότι ο λαός πλήρωνε και πληρώνει την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας για τα κέρδη μιας χούφτας μονοπωλιακών ομίλων, την ίδια ώρα που οι εργαζόμενοι δουλεύουν μέσα σε άθλιες και επικίνδυνες συνθήκες. Αυτό θα συνεχιστεί, και μάλιστα με ακόμα χειρότερους όρους, αν προχωρήσουν οι σχεδιασμοί κυβέρνησης - ΕΕ. Οι παραγωγικές δυνατότητες της ΛΑΡΚΟ, ειδικά σήμερα που το νικέλιο και τα παράγωγά του έχουν μεγάλη ζήτηση, είναι τεράστιες. Γι' αυτό «καίγονται» να την παραδώσουν στα μονοπώλια, απαλλαγμένη από τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάββατο 22 Γενάρη

1561 Γεννιέται ο Αγγλος φιλόσοφος και συγγραφέας Φράνσις Μπέικον, βασικός θεμελιωτής του υλισμού στον σύγχρονο κόσμο.

1788 Γεννιέται ο Αγγλος φιλέλληνας ποιητής λόρδος Βύρωνας (Τζορτζ Γκόρντον Νόελ Μπάιρον).

1830 Η Διάσκεψη του Λονδίνου διακηρύσσει την ανεξαρτησία της Ελλάδας (Πρωτόκολλο του Λονδίνου).

1905 Χιλιάδες εργάτες της Πετρούπολης, με επικεφαλής τους έναν παπά, τον Γκαπόν, που ήταν πράκτορας της Ασφάλειας, ξεκινούν από τις εργατικές συνοικίες για τα Χειμερινά Ανάκτορα, προκειμένου να υποβάλουν υπόμνημα στον τσάρο με τα αιτήματά τους. Η πομπή ήταν απολύτως ειρηνική. Ωστόσο, τα τσαρικά στρατεύματα άνοιξαν πυρ, δολοφονώντας δεκάδες διαδηλωτές. Η Κυριακή αυτή θα μείνει στην Ιστορία ως «Ματωμένη Κυριακή». Απευθυνόμενοι στους εργάτες, οι μπολσεβίκοι θα τονίσουν τότε σε προκήρυξή τους: «Δεν πρέπει να παρακαλούμε τον τσάρο, δεν πρέπει να ταπεινωνόμαστε μπροστά στον άσπονδο εχθρό μας, αλλά να τον γκρεμίσουμε από τον θρόνο (...) Η απελευθέρωση των εργατών μπορεί να είναι έργο μόνο των ίδιων των εργατών. Μην περιμένετε την ελευθερία ούτε από τους παπάδες ούτε από τους τσάρους». Μετά τη «Ματωμένη Κυριακή» η επανάσταση απλώθηκε σε ολόκληρη τη Ρωσία, με αποκορύφωμα την ένοπλη δεκεμβριανή εξέγερση των εργατών της Μόσχας.

1951 Εκτελούνται στου Γουδή οι στρατιώτες Σταύρος Κασσάνδρας και Νίκος Πιτσίκας, καταδικασμένοι από το Εκτακτο Στρατοδικείο Αθηνών επί εσχάτη προδοσία, επειδή αρνήθηκαν να πολεμήσουν στην Κορέα.

1977 Πεθαίνει ο συγγραφέας Μενέλαος Λουντέμης (πραγματικό όνομα Δημήτρης Βαλασιάδης).

Κυριακή 23 Γενάρη

1783 Γεννιέται ο Γάλλος συγγραφέας Μαρί Ανρί Μπέιλ (Σαντάλ).

1870 Ο στρατός των ΗΠΑ διαπράττει ένα ακόμα έγκλημα κατά των ιθαγενών Αμερικανών, δολοφονώντας 173 γυναικόπαιδα σε καταυλισμό στον ποταμό Μαριάς στη Νεβάδα («Σφαγή του Μαριάς»).

1898 Γεννιέται ο μεγάλος Σοβιετικός σκηνοθέτης Σεργκέι Αϊζενστάιν. Εργα του «Η απεργία», «Θωρηκτό Ποτέμκιν», «Οκτώβρης», «Ιβάν ο Τρομερός» κ.ά.

1933 Η χωροφυλακή στη Νάουσα ανοίγει πυρ κατά των 3.000 εργατών που πέταξε ο Λαναράς στους δρόμους και των οικογενειών τους, οι οποίοι διαμαρτύρονταν μπροστά στο δημαρχείο. Ως αποτέλεσμα, 4 εργάτες έπεσαν νεκροί και 20 τραυματίστηκαν. Τα γεγονότα ξεσήκωσαν κύμα διαμαρτυριών σε όλη την Ελλάδα.

1943 Οι δυνάμεις της 8ης Στρατιάς του Μοντγκόμερι καταλαμβάνουν την Τρίπολη της Λιβύης, που κατείχαν οι δυνάμεις του Αξονα.

1944 Πεθαίνει ο Νορβηγός συμβολιστής ζωγράφος Εντβαρντ Μουνκ.

1968 Το αμερικανικό κατασκοπευτικό σκάφος «Πουέμπλο» με 83μελές πλήρωμα καταλαμβάνεται από περιπολικά σκάφη της ΛΔ Κορέας.

1968 Πεθαίνει ο Κύπριος κομμουνιστής ποιητής Θεοδόσης Πιερίδης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ