ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Γενάρη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αναζητά «συνεννοήσεις» με την Αγκυρα σε επικίνδυνο ευρωατλαντικό πλαίσιο

Στον 61ο γύρο διερευνητικών επαφών τη Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη, με τα «θέλω» της αστικής τάξης και υπό τις κατευθύνσεις ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, οδεύει ολοταχώς η κυβέρνηση, επιδιώκοντας «συνεννοήσεις» με την Αγκυρα με σκοπό να «τρέξουν» διευθετήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, επικίνδυνες για τους λαούς της περιοχής, τα ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα.

Μιλώντας ο Κυρ. Μητσοτάκης στο βρετανικό περιοδικό «Monocle» και ανατρέχοντας σε όσα συνέβησαν τους τελευταίους μήνες, είπε ότι «η θερμοκρασία ανέβηκε με την Τουρκία» και «ήρθε εκ νέου στο προσκήνιο η στρατηγική σημασία της Ανατολικής Μεσογείου». Τόνισε ότι ο ίδιος πάντα έτεινε «χείρα φιλίας» προς τη γείτονα και προέτρεπε τον Ερντογάν «να καθίσουμε και να συζητήσουμε την κύρια διαφορά μας, που είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μας». Τόνισε δε ότι «το θέμα μπορεί να επιλυθεί. Αν δεν τα καταφέρουμε, μπορούμε να προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο».

Στο ίδιο φόντο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρ. Ταραντίλης, στη χτεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, είπε ότι «υπάρχει συγκεκριμένο πλαίσιο για τις διερευνητικές, να γίνουν συζητήσεις για να βρούμε κοινά σημεία σύγκλισης προς μια επόμενη διαπραγμάτευση όπου θα μιλήσουμε για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο. Θα συζητήσουμε αποκλειστικά το θέμα οριοθέτησης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο», επαναλάμβανε, ενώ παράγοντες που έχουν μετάσχει σε προηγούμενους γύρους διερευνητικών τονίζουν ότι με τους Τούρκους συζητούσαν το εύρος των χωρικών υδάτων.

Αλλωστε, ο Χρ. Ταραντίλης ερωτηθείς πότε και αν η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει σε επέκταση των χωρικών υδάτων σε Κρήτη και Αιγαίο (όπως έκανε στο Ιόνιο), απέφυγε να αναλάβει οποιαδήποτε δέσμευση, λέγοντας γενικά ότι πρόκειται για «κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας που μπορεί να το εφαρμόσει στον κατάλληλο πολιτικό και διπλωματικό χρόνο».

Βάζοντας, εξάλλου, τις εξελίξεις αυτές στο πλαίσιο των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών, είπε ότι η κυβέρνηση «επιθυμεί περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών σχέσεων» με τις ΗΠΑ και «προσβλέπει (...) σε μια συνεργασία με την διοίκηση Μπάιντεν, σε μια έντονη παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή μας».

Αναδεικνύοντας, τέλος, τον δίαυλο που υπάρχει στον χειρισμό τέτοιων θεμάτων με τον ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι ο διπλωματικός σύμβουλος του Αλ. Τσίπρα, Β. Καλπαδάκης, «έχει ενημερωθεί πλήρως για το περιεχόμενο των συζητήσεων» των διπλωματικών συμβούλων Μητσοτάκη και Ερντογάν, Σουρανή και Καλίν, αντίστοιχα, τους προηγούμενους μήνες στο Βερολίνο, προκειμένου να ανοίξει δρόμος για τις διερευνητικές.

Με σφραγίδα ΝΑΤΟ - ΕΕ

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, είχε χτες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γερμανό ομόλογό του, Χ. Μάας, κατόπιν «πρωτοβουλίας» του Γερμανού, ο οποίος τις προηγούμενες μέρες βρέθηκε στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τον Δένδια, συζήτησαν ακριβώς τις «πρόσφατες επαφές» Μάας στην Αγκυρα και τις «τελευταίες περιφερειακές εξελίξεις», ενόψει και της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ (ΣΕΥ) τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες. Στον ίδιο καμβά, ο Δένδιας αναμένεται σήμερα να έχει συνάντηση με τον πρέσβη της Γερμανίας στην Αθήνα. Σημειωτέον, στο ΥΠΕΞ χαρακτηρίζουν το Βερολίνο «σημαντικό εταίρο σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, με τον οποίο έχουμε μια πολύ ειλικρινή σχέση και με τον οποίο πάντα συζητάμε τα θέματα που μας απασχολούν». Ωστόσο δεν του χρεώνουν ρόλο «διαμεσολαβητή» προς την Αγκυρα. «Δεν χρειαζόμαστε τρίτους για διαμεσολάβηση, υπάρχει απευθείας επικοινωνία», ανέφερε χτες χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Αλ. Παπαϊωάννου.

Τη Δευτέρα, ο Ν. Δένδιας, στο περιθώριο του ΣΕΥ, θα έχει συνάντηση με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Αμυνα, Ζ. Μπορέλ, ο οποίος θυμίζουμε ότι έχει αναλάβει στη Σύνοδο Κορυφής του Μάρτη να παρουσιάσει μια έκθεση συνολικά για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας. Την Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί στη βελγική πρωτεύουσα με τον γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, ο οποίος προηγουμένως θα έχει επίσης συναντήσει τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου.

Σύμφωνα με τον Παπαϊωάννου, η συνάντηση με Στόλτενμπεργκ έρχεται ως συνέχεια της επίσκεψης του γγ του ΝΑΤΟ τον Οκτώβρη στην Αθήνα, όταν, θυμίζουμε, χαιρέτιζε τον περιλάλητο «μηχανισμό αποκλιμάκωσης» που ενεργοποίησε το ΝΑΤΟ στην έδρα του στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή των στρατιωτικών αντιπροσώπων των δύο χωρών υπό την επίβλεψη υψηλόβαθμων ΝΑΤΟικών αξιωματούχων, με συμφωνία των κυβερνήσεων Ελλάδας και Τουρκίας. Υπογράμμιζε, επίσης, τότε την ετοιμότητα της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας να τον αναπτύξει ακόμη περισσότερο και να τον εξελίξει σε «πλατφόρμα», που θα μπορεί «να δημιουργήσει χώρο για διπλωματικές προσπάθειες», με στόχο οι «διαφορές μεταξύ συμμάχων» να διευθετηθούν «στο πνεύμα της συμμαχικής αλληλεγγύης», όπως έλεγε.

Αυτή η συζήτηση θα έχει συνέχεια την Τρίτη, καθώς όπως επιβεβαίωσε και ο Παπαϊωάννου, στην ατζέντα της συνάντησης θα είναι και ο εν λόγω «μηχανισμός αποκλιμάκωσης», ο οποίος εξάλλου «ξαναζεσταίνεται», όπως φαίνεται και από τις πρόσφατες σχετικές επαφές στην έδρα του ΝΑΤΟ. Απέφυγε να μπει σε λεπτομέρειες για το πώς λειτουργεί μέχρι στιγμής, ωστόσο, ερωτηθείς σχετικά, είπε πως «εικάζει» ότι «υπάρχει τακτικότατη επαφή της αντιπροσωπείας μας, πολιτικής και στρατιωτικής, με τη γραμματεία και το επιτελείο του ΝΑΤΟ», με ό,τι θέμα μπαίνει και συζητείται εκεί. Επίσης, επιβεβαίωσε ότι όντως υπάρχουν τέτοιες «επαφές Ελλάδας και Τουρκίας» σε πλαίσιο ΝΑΤΟ, σπεύδοντας να υπογραμμίσει ότι είναι «άτυπες», όπως και ότι «δεν είναι διμερείς, ελληνοτουρκικές συναντήσεις», γεννώντας φυσικά πρόσθετη ανησυχία δεδομένου ότι το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει σύνορα αλλά αντιμετωπίζει την περιοχή ως «ενιαίο επιχειρησιακά χώρο» για τα σχέδιά του.

Εν κρυπτώ το παζάρι

Στο μεταξύ, την ώρα που μια σειρά από παράγοντες μιλάνε για τα «απτά» αποτελέσματα που πρέπει να έχουν οι διερευνητικές επαφές ώστε να δρομολογούνται οι διευθετήσεις που αφορούν τη ΝΑΤΟική συνοχή στην περιοχή, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών επανέλαβε χτες πως τάχα «δεν είναι διαπραγματεύσεις, είναι επαφές, δεν αναλαμβάνονται υποχρεώσεις και δεσμεύσεις, δεν τηρούνται συμφωνημένα πρακτικά, δεν μετέχει κανένας τρίτος και δεν γίνονται ενημερώσεις για το περιεχόμενό τους», αυξάνοντας βέβαια την ανησυχία για το τι συζητείται πίσω από τις κλειστές πόρτες.

Παράλληλα, την ώρα που η «ατζέντα» ολοφάνερα φουσκώνει από την πλευρά της τουρκικής αστικής τάξης με τις πλάτες ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και των σχεδιασμών τους, πρόσθετε πως αυτές «είναι άτυπες, μη δεσμευτικές, εμπιστευτικές συζητήσεις για να διερευνηθούν σημεία σύγκλισης για ενδεχόμενες μελλοντικές διαπραγματεύσεις για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο, πάντα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου». Σημείωσε ότι οι μελλοντικές αυτές διαπραγματεύσεις μπορεί να οδηγήσουν σε συμφωνία πάνω σε ένα κείμενο συνυποσχετικού που μετά θα υποβληθεί στη Χάγη. Συμπλήρωσε ότι οι διερευνητικές «αν διεξαχθούν καλή τη πίστει μπορεί να οδηγήσουν σε αποκλιμάκωση εντάσεων».

Εσπευσε, επίσης, να δηλώσει ότι η ελληνική πλευρά προσέρχεται εκεί «καλή τη πίστει», αλλά «δεν συζητά θέμα αποστρατιωτικοποίησης νησιών, δεν διαπραγματευόμαστε οποιοδήποτε θέμα αφορά εθνική κυριαρχία». Σε επισήμανση του «Ριζοσπάστη» ότι παράγοντες με εμπλοκή στους προηγούμενους γύρους έχουν δηλώσει στο παρελθόν ότι συζητούσαν στις διερευνητικές το εύρος των χωρικών υδάτων, ο Παπαϊωάννου αρκέστηκε να πει ότι «δεν συζητάμε αποστρατιωτικοποίηση νησιών, δεν διαπραγματευόμαστε εθνική κυριαρχία και η επέκταση των χωρικών υδάτων είναι δικαίωμα της χώρας».

Τέλος, γνωστοποίησε ότι για τις προχτεσινές 6 υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικά νησιά, το ΥΠΕΞ έκανε έκτακτο διάβημα στην Αγκυρα τονίζοντας ότι «τέτοιες ενέργειες δεν βοηθούν στην αποκλιμάκωση και στη δημιουργία ενός καλού κλίματος», όπως είπε. Εξάλλου, επανέλαβε ότι η ελληνική πλευρά είναι «ανοικτή στον εποικοδομητικό διάλογο», ακόμα και «σε μια συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες», με «βασικό όρο να υπάρχει αποχή από προκλήσεις, να υπάρχει κατάλληλο κλίμα».

Αύξηση θητείας στον Στρατό Ξηράς

Αύξηση της θητείας από το Μάη για οπλίτες που δεν θα υπηρετήσουν στα σύνορα (Εβρο και νησιά) ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος.

Μετά και από συζήτηση που έγινε χτες στο ΚΥΣΕΑ, υπό την προεδρία Μητσοτάκη, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι με Υπουργική Απόφαση που θα εκδοθεί το προσεχές διάστημα, «εξισώνεται η διάρκεια της πλήρους θητείας των στρατευσίμων του Στρατού Ξηράς με αυτήν των στρατευσίμων στο Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία, σε 12 μήνες για όλους», από 9 που είναι σήμερα.

Προβλέπεται η εξής εξαίρεση: «Καθορίζεται θητεία διάρκειας 9 μηνών για τους υπόχρεους πλήρους θητείας που υπηρετούν σε συγκεκριμένες Μονάδες του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας με ειδικά επιχειρησιακά και γεωγραφικά χαρακτηριστικά, υπό την προϋπόθεση της παραμονής τους στη συγκεκριμένη Μονάδα για το σύνολο της θητείας τους», όπως είπε ο υπουργός. Αντίστοιχη διαφοροποίηση διάρκειας θητείας (17 και 14 μηνών) προβλέπεται για τους δοκίμους εφέδρους αξιωματικούς Στρατού, Ναυτικού, Αεροπορίας.

Αρμόδιες πηγές παραπέμπουν για τον Στρατό Ξηράς σε υπηρεσία στην παραμεθόριο, για δε το Πολεμικό Ναυτικό σε πλοία που επιχειρούν για μεγάλα διαστήματα μακριά από τις βάσεις τους, όπως φρεγάτες, κ.λπ. Σε κάθε περίπτωση, οι εν λόγω μονάδες θα εξειδικευθούν με νεότερη διαταγή. Οι ρυθμίσεις δεν αφορούν όσους ήδη υπηρετούν τη θητεία τους.

ΣΥΡΙΖΑ
«Ανανεωμένα» διαπιστευτήρια στις ΗΠΑ

Μετά την κυβέρνηση της ΝΔ, τα διαπιστευτήριά του (και) στον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ, έσπευσε χτες να δώσει και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, με την κατάλληλη δόση και από κάλπικες προσδοκίες για τη νέα αμερικανική κυβέρνηση. Σε συγχαρητήρια ανάρτησή του, υποστηρίζει: «Ενα νέο κεφάλαιο στην αμερικανική πολιτική ανοίγει σήμερα, μετά από μια περίοδο αγώνων ενάντια σε κοινωνικές, φυλετικές ανισότητες και ανισότητες μεταξύ των φύλων. Ανανεωμένη ελπίδα για την αντιμετώπιση προκλήσεων όπως η πανδημία, η κλιματική αλλαγή, η περιφερειακή ειρήνη».

Συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ

Παράταση της θητείας του αντιπτεράρχου Γ. Μπλιούμη ως αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας και του αντιστρατήγου Μ. Καραμαλάκη στη θέση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. αποφάσισε χτες το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), που συνεδρίασε υπό τον Κυρ. Μητσοτάκη.

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε επίσημη επίσκεψη του αρχηγού του ΓΕΕΘΑ, Κων. Φλώρου, στην Αίγυπτο, όπου συναντήθηκε με τον υπουργό Αμυνας M. Zaki, τον αρχηγό του αιγυπτιακού Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων M. F. Hegazy και άλλους παράγοντες, με τους οποίους συζήτησε «τρέχουσες περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις, καθώς και στις επιπτώσεις τους στην ασφάλεια και στη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, η διατήρηση των οποίων αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα και των δύο χωρών».

Εξάλλου, στην ενίσχυση αυτού του ΝΑΤΟικής κοπής άξονα, «αντάλλαξαν απόψεις αναφορικά με τα συμπεράσματα από τη διεξαγωγή των κοινών ασκήσεων μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών», ενώ ο Α/ΓΕΕΘΑ τόνισε το «ενδιαφέρον» της ελληνικής κυβέρνησης να ενισχύσει ακόμα παραπέρα τις στρατιωτικές σχέσεις «μεταξύ άλλων και με την αύξηση του αριθμού των κοινών δραστηριοτήτων τους».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ