ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Γενάρη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αντιμέτωποι με νέο «κύμα» χρεών αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ

Τις «ασύμμετρες επιπτώσεις» της διόγκωσης των «κόκκινων» δανείων σε κλάδους και επιχειρήσεις καταγράφει έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας

«Η εμφάνιση νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) στους ισολογισμούς των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων (αλλά και στην πλειονότητα των χωρών της Ευρωζώνης) έπειτα από μία απότομη μείωση του ΑΕΠ κατά περίπου 10% για το 2020 φαντάζει αναπόφευκτη». Αυτό επισημαίνει η Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ) στην Εκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που δημοσιοποιήθηκε χτες. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά διαπιστώνεται, η κρίση είχε ασύμμετρες επιπτώσεις ανάλογα με το μέγεθος των επιχειρήσεων αλλά και μεταξύ κλάδων της οικονομίας και της παραγωγής.

Σε κάθε περίπτωση, τα ισχυρότερα πλήγματα δέχθηκαν οι λεγόμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και βέβαια οι «πολύ μικρού μεγέθους επιχειρήσεις», οι οποίες, όπως επισημαίνεται στην έκθεση, «χτυπήθηκαν από την πανδημία την περίοδο όπου ήταν σε φάση ανάκαμψης από την προηγούμενη κρίση έχοντας ακόμα ασθενή χρηματοοικονομικά μεγέθη».

Ενδεικτικά, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (Σεπτέμβρης 2020), ο δείκτης ΜΕΔ στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ανέρχεται στο 47% και στις πολύ μικρές επιχειρήσεις στο 55%. Τα μεγαλύτερα ποσοστά ΜΕΔ καταγράφονται στους κλάδους της εστίασης (54,3%), των τηλεπικοινωνιών, της πληροφορικής και ενημέρωσης (35,4%), των κατασκευών (38,1%), των αγροτικών δραστηριοτήτων (39,4%) και της μεταποίησης (29,0%), ενώ τα κάθε είδους «κόκκινα» δάνεια διαμορφώθηκαν σε 58,7 δισ. ευρώ ή στο 35,8% του συνόλου της τραπεζικής χρηματοδότησης.

Να σημειωθεί ότι το ποσό των δανείων σε καθεστώς αναστολής πληρωμών ανέρχεται σε 21 δισ. ευρώ και αντιστοιχεί σε ποσοστό περίπου 12% του συνολικού ποσού δανείων στο τραπεζικό σύστημα, ενώ το ένα τρίτο των ρυθμίσεων αφορά τον κλάδο εστίασης και παροχής καταλύματος, το 17% το χονδρικό και λιανικό εμπόριο και ακολουθούν ο κλάδος των μεταφορών και αποθήκευσης (12%) και η μεταποίηση (επίσης με 12%).

Τέλος, η ΤτΕ για το 2020 εκτιμά το ρυθμό βύθισης του ΑΕΠ στο 10% και προβλέπει μερική ανάκαμψη 4,2% το 2021 και 4,8% το 2022.

Τα στοιχεία αποτυπώνουν δηλαδή - έστω και με τους όρους της αστικής στατιστικής - την απελπιστική κατάσταση στην οποία βρίσκονται δεκάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι και μικροί επαγγελματίες της πόλης και της υπαίθρου, λόγω της μεγάλης μείωσης των εισοδημάτων τους, των πολύ μεγάλων χρεών που συσσωρεύονται στις τράπεζες, πλάι σε αυτά σε εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία και ΟΤΑ, από τη νέα καπιταλιστική κρίση και τη διαχείρισή της με γνώμονα τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, που έρχονται ως συνέχεια της καπιταλιστικής κρίσης των προηγούμενων ετών.

Δείχνουν τα στοιχεία την ανάγκη για μέτρα πραγματικής ανακούφισής τους, όπως αυτά που προβλέπονται στην πρόταση νόμου που κατέθεσε το ΚΚΕ την Τετάρτη στη Βουλή για τη χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού, διαγραφή τόκων και μείωση των οφειλών προς τράπεζες, μείωση των οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία των μη μισθωτών, παύση των κατασχέσεων και πλειστηριασμών και απαλλαγές από δημοτικά τέλη και μισθώματα δημοτικών εγκαταστάσεων.

Νομισματική χαλάρωση για τους ομίλους

Στο μεταξύ, «σινιάλο» στις αγορές και τους επενδυτές για το ενδεχόμενο νέας επέκτασης του προγράμματος νομισματικής χαλάρωσης, που εφαρμόζεται για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων της Ευρωζώνης, δόθηκε στο πλαίσιο της χτεσινής συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εν αναμονή των εκταμιεύσεων από το «Ταμείο Ανάκαμψης» της ΕΕ.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο παραμένει έτοιμο να προσαρμόσει καταλλήλως όλα τα μέσα που διαθέτει», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της ΕΚΤ, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι «θα συνεχίσει να παρέχει άφθονη ρευστότητα μέσω των πράξεων αναχρηματοδότησης που διενεργεί».

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κρ. Λαγκάρντ, εστίασε στο πακέτο ανάκαμψης της ΕΕ, καλώντας τα κράτη - μέλη να επιταχύνουν τη διαδικασία επικύρωσης, να οριστικοποιήσουν τα σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας και να δρομολογήσουν τα κεφάλαια για παραγωγικές δημόσιες δαπάνες που θα συνοδεύονται από διαρθρωτικές πολιτικές που ενισχύουν την παραγωγικότητα.

Με σχέδιο για το κεφάλαιο

Το σχέδιό του να αξιοποιήσει την πανδημία, ώστε να διασφαλίσει νέα πεδία και όρους κερδοφορίας του κεφαλαίου και γεωστρατηγικής αναβάθμισης των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, ανέπτυξε ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας στο ξένο περιοδικό «Monocle».

Οπως είπε, «θέλω να αναμορφώσω τη χώρα, μετατρέποντάς τη σε μια χώρα ανοιχτή και ανταγωνιστική, μια χώρα που διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στην περιοχή, και πάνω απ' όλα μια χώρα που είναι δεκτική στην αλλαγή και ανταποκρίνεται στις προκλήσεις ενός γρήγορα εξελισσόμενου κόσμου».

Πρόσθεσε: «Εδώ και κάποιο καιρό οι επιδόσεις μας ήταν υποδεέστερες των δυνατοτήτων μας. Η πανδημία μάς προσέφερε ένα επιπρόσθετο εργαλείο που δεν είχαμε στη διάθεσή μας: Χρήματα. Στην Ελλάδα αναλογούν 32 δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης (της ΕΕ). Αυτό μπορεί να μας βοηθήσει στην προώθηση έργων με στόχο το μετασχηματισμό της χώρας». Χρήματα που θα κατευθυνθούν σε συγκεκριμένα πεδία, τα οποία προτάσσει το κεφάλαιο στις νέες συνθήκες, με την ταυτόχρονη επίθεση σε εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα.

Στο πλαίσιο αυτό, προσδιόρισε ότι στην κυβέρνηση θέλουν να εστιάσουν στην «υψηλού επιπέδου μεταποιητική δραστηριότητα». «Η Ελλάδα μετατρέπεται, επίσης, σε κόμβο τεχνολογίας», συμπλήρωσε παραπέμποντας στις επενδύσεις εδώ εταιρειών όπως η «Microsoft», σε data centers. Σημείωσε ακόμα ότι «η Ελλάδα έχει εξαιρετική προοπτική να εξελιχθεί σε κέντρο βιοφαρμακευτικής επόμενης γενιάς».

Στο μεταξύ, σήμερα το μεσημέρι ο Κυρ. Μητσοτάκης, συνεχίζοντας τις επισκέψεις του στα υπουργεία που - μετά τον ανασχηματισμό - απέκτησαν νέα πολιτική ηγεσία, θα επισκεφθεί το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, για να συζητήσει για τη δρομολόγηση των «ανατροπών του αιώνα» στα Εργασιακά που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ