ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Γενάρη 2021
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση από την πανεκπαιδευτική κινητοποίηση

Η απρόκλητη επίθεση της αστυνομίας και οι συλλήψεις δεν στάθηκαν ικανές να ανακόψουν τις κινητοποιήσεις. Καταδίκασε με ανακοίνωση η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ

Αποφασισμένοι αυτό το νομοσχέδιο να μείνει στα χαρτιά, οι φοιτητές, μαζί με τους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, τους φορείς του εργατικού - λαϊκού κινήματος διαδήλωσαν χτες το απόγευμα και στη Θεσσαλονίκη, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας. Εστειλαν ισχυρό μήνυμα προς την κυβέρνηση πως στην επίθεση που έχει εξαπολύσει στα δικαιώματα της νεολαίας θα τους βρει απέναντι, ενωμένους, ανυποχώρητους, άφοβους μπροστά στην καταστολή και τον αυταρχισμό.

Στη συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου, πήραν τη θέση τους δεκάδες Φοιτητικοί Σύλλογοι, εκπρόσωποι των ΕΛΜΕ, Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων, μαθητές πίσω από το πανό της Συντονιστικής Επιτροπής και εργαζόμενοι από μια σειρά κλάδους και χώρους δουλειάς από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Μαζί τους βρέθηκαν και οι Φοιτητικοί Σύλλογοι που δέχτηκαν την απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ στη διάρκεια της μεσημεριανής κινητοποίησης που πραγματοποίησαν.

Τη συγκέντρωση χαιρέτισε ο Μάριος Μωυσίδης, εκπρόσωπος του Σωματείου Εργαζομένων Σίτισης στη Λέσχη του ΑΠΘ, που μετά από πολυήμερο αγώνα κέρδισε τη μάχη για επιστροφή όλων των εργαζομένων στη δουλειά. Οπως είπε «κερδίσαμε μια μάχη, ο πόλεμος δεν τελείωσε, καθώς τα επιχειρηματικά συμφέροντα παραμένουν μέσα στα πανεπιστήμια και στη Λέσχη».


Ο Γιώργος Ξινής, πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων Μηχανικών διαμήνυσε ότι «δεκάδες φοιτητικοί σύλλογοι, μαζί με τους φορείς του εργατικού - λαϊκού κινήματος θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, ώστε το νομοσχέδιο να μείνει στα χαρτιά. (...) Θα μας βρίσκουν συνέχεια μπροστά τους, με οργάνωση κι αγώνα για την ικανοποίηση των διεκδικήσεών μας».

Ακολούθησε δυναμική πορεία μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Πρόβαλαν τα αιτήματά τους με τα πανό και τα πλακάτ, αλλά και με συνθήματα όπως «η καταστολή δεν θα περάσει, του λαού η πάλη θα τη σπάσει», «δεν είναι εγκληματίες οι φοιτητές, δώστε λεφτά να ανοίξουν οι σχολές», «με ΜΑΤ και βία δεν δίνεται παιδεία», «δώστε λεφτά για την παιδεία πάρτε τώρα μέτρα στα σχολεία».

Απρόκλητη επίθεση της αστυνομίας και συλλήψεις

Νωρίτερα, το μεσημέρι, η αστυνομία επιτέθηκε απρόκλητα σε φοιτητές κατά τη διάρκεια συγκέντρωσής τους στην πλατεία Αριστοτέλους και προχώρησε σε συλλήψεις που έγιναν κυριολεκτικά στο σωρό. Οι δυνάμεις της αστυνομίας προσπάθησαν να εμποδίσουν την πραγματοποίηση της πορείας ρίχνοντας χημικά και χτυπώντας τους φοιτητές. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην παρέμβαση που έγινε από κλιμάκιο του Κόμματος με επικεφαλής τον βουλευτή του ΚΚΕ Λεωνίδα Στολτίδη για την απελευθέρωση των συλληφθέντων και την αιτιολογία των συλλήψεων, οι αστυνομικές δυνάμεις αρκέστηκαν στο να «φυγαδέψουν» τους συλληφθέντες προς άγνωστη κατεύθυνση.

Με ανακοίνωσή τους, οι Σύλλογοι Φοιτητών Παιδαγωγικού, Ψυχολογικού, Κτηνιατρικής, Φαρμακευτικής, Γεωλογικού, ΤΕΦΑΑ, Ιατρικής, Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ και ΣΟΦΕΘ κατήγγειλαν την επέμβαση της αστυνομίας και απαίτησαν να αφεθούν ελεύθεροι οι συλληφθέντες.

Την αστυνομική βία στο πρωινό φοιτητικό συλλαλητήριο και τις συλλήψεις καταδίκασε με ανακοίνωσή της η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Απαιτεί απελευθέρωση των συλληφθέντων και μεταξύ άλλων αναφέρει: «Ο στόχος της κυβέρνησης είναι πλέον προφανής και στον πιο δύσπιστο. Να περιφρουρήσει τις επικίνδυνες και αντιλαϊκές επιλογές της με την επιβολή του δόγματος "νόμος και τάξη". Για αυτό και εντείνει μέρα με τη μέρα το όργιο κρατικής καταστολής και βίας σε όλα τα επίπεδα που έχει στόχο τους αγώνες του λαού και της νεολαίας.

(...) Η κυβέρνηση θα μας βρίσκει κάθε μέρα μπροστά της, στον αγώνα για σπουδές, υγεία, ζωή, δουλειά με δικαιώματα».


Κινητοποιήσεις σε πολλές πόλεις

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο! Οχι στην πανεπιστημιακή αστυνομία! Επαναλειτουργία των σχολών και των σχολείων με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας! Αυτό το μήνυμα έστειλαν στην κυβέρνηση φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς, με αγωνιστικές δράσεις σε πολλές πόλεις.

Στη Λάρισα, πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο οργάνωσαν Φοιτητικοί Σύλλογοι, η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών και η Ενωση Γονέων. Στο πλευρό τους βρέθηκε αντιπροσωπεία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου και εργατικών σωματείων. Στη συγκέντρωση, που έγινε στην πλατεία Ταχυδρομείου, απηύθυναν χαιρετισμό ο Βασίλης Κολτσίδας, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών, η Αναστασία Χατζηβασίλη, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου ΣΕΥΠ, και ο Γιάννης Σκόκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου. Στη συνέχεια, φωνάζοντας συνθήματα, έκαναν πορεία στους δρόμους της πόλης με κατάληξη στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης. Εκεί παρέμειναν συγκεντρωμένοι για αρκετή ώρα φωνάζοντας συνθήματα, ενώ αντιπροσωπεία τους επέδωσε τα αιτήματά τους. Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με τη διαβεβαίωση ότι ο αγώνας για τη μόρφωση θα συνεχιστεί με δράσεις και την άλλη βδομάδα.

Στον Βόλο, κινητοποίηση στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας πραγματοποίησαν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής, ΠΤΕΑ και Μηχανολόγων Μηχανικών, καθώς και το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού.

Στα Γιάννενα, το «παρών» στο αγωνιστικό ραντεβού έδωσαν φοιτητικοί σύλλογοι, η Ενωση Γονέων Ιωαννίνων και πλήθος συνδικαλιστών πρωτοβάθμιων σωματείων, με τη στήριξη του Εργατικού Κέντρου. Η κινητοποίηση ξεκίνησε με συγκέντρωση έξω από την Περιφέρεια Ηπείρου και χαιρετισμούς από εκπροσώπους των Φοιτητικών Συλλόγων Βιολογικών Εφαρμογών και Ιατρικής. Η έντονη βροχή που έπεφτε σε όλη τη διάρκεια της συγκέντρωσης δεν απέτρεψε τους συγκεντρωμένους να συνεχίσουν με πορεία στο κέντρο της πόλης, στέλνοντας μήνυμα στην κυβέρνηση να μην τολμήσει να ψηφίσει το νέο της αντιεκπαιδευτικό έκτρωμα.

Με κεντρικό σύνθημα «Δώστε λεφτά για Υγεία και Παιδεία, όχι για καταστολή και τρομοκρατία - Το νομοσχέδιο για την Παιδεία να μείνει στα χαρτιά» πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση που κάλεσαν Φοιτητικοί Σύλλογοι και η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης. Φοιτητές και εργαζόμενοι έκαναν πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας, και διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στο απαράδεκτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Απαίτησαν δε μέτρα ενίσχυσης της δημόσιας δωρεάν Παιδείας, για ένα Πανεπιστήμιο που θα ανοίξει με ασφάλεια για φοιτητές και εργαζόμενους, και όχι για περιφραγμένα Ιδρύματα, τα οποία θα είναι ανοιχτά μόνο για όσους «χρυσοπληρώνουν» τις υπηρεσίες τους και όπου θα καταστέλλεται όποιος αντιδρά σε αυτήν την κατεύθυνση.

Συμβολικές παραστάσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν και στην Κομοτηνή, από τον Φοιτητικό Σύλλογο Κοινωνικής Διοίκησης, την Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κομοτηνής και τον Σύλλογο Γυναικών Ροδόπης, στην Καβάλα, από τον Σύλλογο Εστιαζόμενων Φοιτητών ΔΙΠΑΕ και εργατικά σωματεία της πόλης, και στην Αλεξανδρούπολη, από την Ενωση Γονέων και εργατικά σωματεία.

Σε πολύμορφες δράσεις προχώρησαν επίσης φοιτητές του Πανεπιστημίου στην πόλη της Κοζάνης, οι οποίοι άνοιξαν τις αίθουσες των Τμημάτων τους, στέλνοντας έτσι το δικό τους μήνυμα, και τοποθέτησαν πανό σε διάφορα σημεία της πόλης.

Στις Σέρρες, φοιτητές του ΔΙΠΑΕ και εκπαιδευτικοί πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο.

Συμβολικές κινητοποιήσεις με πανό και πικέτες, καθώς και φοιτητικές διαδηλώσεις έγιναν επίσης στην Καλαμάτα, στα Χανιά και σε άλλες πόλεις. Στην Πάτρα, στο πλευρό των φοιτητών κατά του νομοσχεδίου της κυβέρνησης, της έντασης της καταστολής στα ΑΕΙ, τάχθηκε με ψήφισμά του και το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης.


Πολύμορφες μαθητικές δράσεις

Σε πολύμορφες παρεμβάσεις με πανό και συνθήματα έξω από τα σχολεία, με συμβολικές διαμαρτυρίες σε διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ.ά., προχώρησαν οι μαθητές σε πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο της χτεσινής μέρας δράσης.

Στη Θεσσαλονίκη, μετά από κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Θεσσαλονίκης, παρεμβάσεις έγιναν από μαθητές σχολείων της Καλαμαριάς, της Σταυρούπολης, του Ευόσμου, της Τούμπας, των Διαβατών και του Χορτιάτη.

Παράλληλα, οι μαθητές ετοίμασαν ένα χιουμοριστικό βίντεο, που αποτυπώνει τις πραγματικές στοχεύσεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, σχετικά με τη μεταλυκειακή εκπαίδευση. Στο βίντεο, οι μαθητές παίζουν το γνωστό παιχνίδι «Μουσικές καρέκλες», δείχνοντας με γλαφυρό τρόπο, το πώς η κυβέρνηση δίνει δήθεν άλλες «επιλογές» σε όσους δεν κατάφεραν να περάσουν στα ΑΕΙ, διαχωρίζοντας ακόμη πιο πολύ τους μαθητές, ανάλογα με το πόσο «βαστάει» η τσέπη τους.

Επίσης, μαθητικές δράσεις έγιναν και σε Εδεσσα και Νάουσα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ