ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Γενάρη 2020
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ
Αγωνία για το «μακιγιάζ» της καπιταλιστικής βαρβαρότητας

Οι αντιθέσεις και ο ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός ενάντια στους λαούς και πάλι στο προσκήνιο των συζητήσεων των εκπροσώπων των μονοπωλίων που δήθεν νοιάζονται για την κλιματική αλλαγή και την κοινωνική αδικία

Ο Ντ. Τραμπ και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο WEF

Copyright 2020 The Associated

Ο Ντ. Τραμπ και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο WEF
ΝΤΑΒΟΣ.--

Με τα γνωστά συνθήματα περί «συνεκτικού και βιώσιμου κόσμου» για 50ή χρονιά το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) στο Νταβός της Ελβετίας (21 - 24 Γενάρη) επιδιώκει να παρουσιάσει το μαύρο άσπρο ιδιαίτερα σε μια περίοδο που «οι άνθρωποι αποστρέφονται τις οικονομικές ελίτ, οι οποίες πιστεύουν ότι τους έχουν προδώσει», όπως αναφέρει ο ιδρυτής και πρόεδρος του WEF.

Στο φετινό WEF περίπου 3.000 αρχηγοί κρατών, επικεφαλής μονοπωλίων, στελέχη ιμπεριαλιστικών οργανισμών και «παρακλάδια» όλων αυτών (ΜΚΟ, «φιλανθρωπικά ιδρύματα» κ.ά.), όσοι δηλαδή ευθύνονται για τη διαχρονική βαρβαρότητα του καπιταλισμού και την υπερασπίζονται, συγκεντρώθηκαν για να συζητήσουν «πώς θα σώσουν τον πλανήτη», για το «μέλλον της εργασίας», για «πιο δίκαιες οικονομίες», «καλύτερες επιχειρήσεις», «υγιές μέλλον» κ.ά. Φέτος, το Φόρουμ στο πανάκριβο θέρετρο της Ελβετίας «θα επιδιώξει να δώσει συγκεκριμένη έννοια στον "συμμετοχικό καπιταλισμό"», και «με τον κόσμο σε τόσο κρίσιμο σταυροδρόμι, θα αναπτύξουμε ένα "Μανιφέστο του Νταβός 2020" για να ξανασχεδιάσουμε τους στόχους των επιχειρήσεων και των κυβερνήσεων», ισχυρίζονται οι διοργανωτές.

Φέτος, ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στην κλιματική αλλαγή, η οποία αξιοποιείται από τους εκπροσώπους του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής για νέα πεδία «πράσινων» επενδύσεων και κερδοφορίας χωρίς επί της ουσίας μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος, κάτι που είναι αδύνατον όταν η ανάπτυξη έχει κινητήριο μοχλό το καπιταλιστικό κέρδος.

Χτες, στο Νταβός μίλησαν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, η Σουηδή «ακτιβίστρια» Γκρέτα Τούμπεργκ κ.ά., ενώ τις επόμενες μέρες θα μιλήσουν η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Ιμραν Καν, ο Αυστριακός καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς, κ.ά., ενώ ο σοσιαλδημοκράτης Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, θα συναντηθεί στο Νταβός με ομάδα επενδυτών και βιομηχάνων προκειμένου να τους καθησυχάσει για τα οικονομικά σχέδια της συγκυβέρνησής του με τους σοσιαλδημοκράτες «Ουνίδας Ποδέμος».

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του επικεφαλής του κινεζικού τηλεπικοινωνιακού κολοσσού «Huawei», Ρεν Ζενγκφέι: «Φέτος, οι ΗΠΑ ενδέχεται να κλιμακώσουν την εκστρατεία τους εναντίον της "Huawei", αλλά πιστεύω ότι ο αντίκτυπος στις επιχειρήσεις μας δεν θα είναι πολύ σημαντικός».

Περί «αμερικανικού ονείρου» που ...επέστρεψε

«Το αμερικανικό όνειρο επέστρεψε: Μεγαλύτερο, καλύτερο και ισχυρότερο από ποτέ», σημείωσε ο Ντ. Τραμπ, ενώ επαίνεσε σε όλους τους τόνους την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ - επί προεδρίας του - χαρακτηρίζοντάς την «θεαματική»: «Γιορτάζουμε μια τέτοια οικονομική "έκρηξη", που δεν έχει υπάρξει ξανά στον κόσμο», η Αμερική «ξαναβρήκε το μεγάλο πνεύμα των μεγάλων επιχειρήσεων», «αναπτύσσεται και ανθίζει»...

Αλλωστε, πριν από την αναχώρησή του για το Νταβός, είχε δηλώσει πως στόχος του είναι να ενθαρρύνει τους επιχειρηματικούς ομίλους να επενδύσουν στις ΗΠΑ. Ο Τραμπ μίλησε για την πρόσφατη εμπορική συμφωνία με την Κίνα, όπως και την επικείμενη συμφωνία με Μεξικό και Καναδά, λέγοντας πως πρόκειται για «εμπορικές συμφωνίες πρότυπο για τον 21ο αιώνα, που δημιουργούν θέσεις εργασίας». Μάλιστα, αναφέρθηκε στην προοπτική περαιτέρω εμπορικών συμφωνιών, όπως με το Ηνωμένο Βασίλειο μετά την αποχώρησή του από την ΕΕ.

Πριν από την εκλογή του το 2016, «κανείς δεν είχε κάνει τίποτα εναντίον της Κίνας», κάτι που έκανε «το εμπόριο δυσκολότερο για όλους», ενώ τώρα «η Κίνα συμφώνησε να προστατεύσει την πνευματική ιδιοκτησία» των επιχειρήσεων, συνέχισε. Μιλώντας για τη σχέση του με τον Πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, είπε πως «εκείνος εκπροσωπεί την Κίνα, εγώ τις ΗΠΑ, κατά τ' άλλα αγαπιόμαστε».

Ισχυρίστηκε ότι επί της προεδρίας του δημιουργήθηκαν 7 εκατ. θέσεις εργασίας και ότι «κανείς δεν έχει ωφεληθεί περισσότερο όσο η μεσαία τάξη», ενώ κάλεσε και τις υπόλοιπες χώρες να υιοθετήσουν «το αμερικανικό μοντέλο», το οποίο θα αποφέρει τα μεγαλύτερα κέρδη στον 21ο αιώνα.

Στον τομέα του κλίματος και της προστασίας του περιβάλλοντος, ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ προτίθενται να συμμετάσχουν στο σχέδιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για να φυτευτούν 1 τρισ. δέντρα μέχρι το 2030. Επίσης, τόνισε ότι «δεν είναι καιρός για απαισιοδοξία, αλλά για αισιοδοξία» και ισχυρίστηκε πως δεν χρειάζεται «πολύς σκεπτικισμός» αλλά «να απορρίψουμε τους αιώνιους προφήτες και τις προβλέψεις τους για την Αποκάλυψη».


ΕΡΕΥΝΑ ΣΕ 28 ΧΩΡΕΣ
Το 56% επικρίνει τον σημερινό καπιταλισμό

Η αμερικανική εταιρεία δημοσκοπικών ερευνών και επικοινωνίας «Edelman», μπροστά και στη φετινή διοργάνωση του Νταβός, έκανε μία άκρως αποκαλυπτική έρευνα για τον καπιταλισμό. Σε αυτή το 56% από 28 χώρες σε όλο τον κόσμο (δεν περιλαμβάνεται η Ελλάδα) και σταθμισμένο δείγμα 34.000 χιλιάδων ερωτηθέντων δηλώνουν ότι «ο καπιταλισμός όπως υπάρχει σήμερα κάνει περισσότερο κακό από ό,τι καλό».

Η ιστορία αυτής της έρευνας της εν λόγω εταιρείας - που κάθε άλλο παρά ενδιαφέρεται για την ανατροπή του καπιταλισμού, αλλά για τον ...εξανθρωπισμό του - έχει τη σημασία της. Κάθε χρόνο εδώ και 20 χρόνια η εταιρεία, ιδιαίτερα μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ, ερευνούσε την εμπιστοσύνη των ανθρώπων στους διάφορους αστικούς θεσμούς (κυβερνήσεις, επιχειρήσεις, μη κυβερνητικές οργανώσεις, θρησκεία κ.λπ.). Κατέληξε να θέσει το ερώτημα για τον καπιταλισμό, καθώς διαπιστωνόταν ότι με τα χρόνια αυξάνονταν η συνειδητοποίηση από τους ανθρώπους των συνεχώς διευρυνόμενων κοινωνικών ανισοτήτων και η ανησυχία για τις προοπτικές τους σε αυτήν την κοινωνία.

Οπως το έθεσε ο επικεφαλής της έρευνας Ντέιβιντ Μπέρσοφ, «βλέποντας μια αυξανόμενη αίσθηση ανισοτήτων οδηγηθήκαμε στο να ρωτήσουμε αν οι πολίτες αρχίζουν τώρα να έχουν πιο βασικές αμφιβολίες για τις βασισμένες στον καπιταλισμό δημοκρατίες της Δύσης. Οι άνθρωποι αναρωτιούνται σε αυτό το επίπεδο αν αυτό που έχουμε σήμερα και αν ο κόσμος στον οποίο ζούμε σήμερα είναι ο καλύτερος ώστε να έχουν ένα καλό μέλλον».

Η έρευνα αποκαλύπτει τη διευρυμένη δυσαρέσκεια μεγάλης μερίδας του πληθυσμού

Ας δούμε πιο αναλυτικά τα στοιχεία: Η έρευνα έγινε σε 28 χώρες, με το δείγμα να είναι περίπου 1.150 άτομα ηλικίας πάνω από 18 ετών σε κάθε χώρα. Στο δείγμα των λίγο περισσότερων από 34.000 ερωτηθέντων, το 17% ήταν από πληθυσμό που ανήκε στο 25% των πιο υψηλά αμειβόμενων και μορφωμένων (σε αυτήν την κατηγορία συμμετείχαν από 500 ερωτηθέντες από τις ΗΠΑ και την Κίνα και από 200 από τις υπόλοιπες χώρες) και το υπόλοιπο 83% του δείγματος αναφέρονταν στον γενικό πληθυσμό.

Με αυτά τα δεδομένα, από τις 28 χώρες βγήκε ο μέσος όρος του 56% ότι ο καπιταλισμός «κάνει περισσότερο κακό από καλό». Το πιο μεγάλο ποσοστό συμφωνίας με αυτήν τη διατύπωση καταγράφεται στην Ταϊλάνδη, με 75%, και ακολουθούν Ινδία με 74%, Γαλλία με 69%, Μαλαισία με 68%, Ινδονησία με 66%, Κίνα με 63%, Ιταλία με 61%, Ισπανία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με 60%, Ολλανδία με 59%, Κολομβία με 58%, Βραζιλία και Ιρλανδία με 57%, Μεξικό με 56%, Γερμανία, Ρωσία και Νότια Αφρική με 55%, Κένυα και Σιγκαπούρη με 54%, Σαουδική Αραβία και Βρετανία με 53% και Αργεντινή με 51%. Από 50% και κάτω είναι μόνο οι εξής 6 χώρες: Αυστραλία με 50%, Καναδάς και ΗΠΑ με 47%, Νότια Κορέα με 46%, Χονγκ Κονγκ με 45% και Ιαπωνία με 35%.

Με βάση την ηλικία των ερωτηθέντων, στην ίδια διατύπωση τα ποσοστά είναι το εξής: (18-34) 57%, (35-54) 59% και 55 και άνω 53%, δηλαδή η μεγαλύτερη δυσαρέσκεια παρατηρείται στις πιο παραγωγικές ηλικίες. Με βάση το φύλο, στους άνδρες είναι 57% και στις γυναίκες 56%, και με βάση το εισόδημα είναι για τα χαμηλά 55%, για τα μεσαία 59% και για τα υψηλά 57%.

Ταυτόχρονα, ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία που δείχνουν ότι στο σύνολο των ερωτηθέντων το 83% θεωρούν ότι δεν είναι προετοιμασμένοι για τις προκλήσεις του μέλλοντος στον τομέα της εργασίας.

Επιβεβαιώνεται ότι προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στον γενικό πληθυσμό η εργασιακή ανασφάλεια, λόγω της εισαγωγής νέων τεχνολογιών, και επίσης ότι υπάρχει μια αίσθηση πως οι εθνικές κυβερνήσεις δεν ανταποκρίνονται στις προκλήσεις των καιρών.

Στα δεδομένα σημειώνονται αποκλίσεις, με τους Ασιάτες να είναι πιο αισιόδοξοι για τις οικονομικές προοπτικές τους. Στο ερώτημα ποιον εμπιστεύονται περισσότερο για να συμβάλει στη διατήρηση των θέσεων εργασίας, οι απαντήσεις έχουν αντιφατικά στοιχεία, με 4 στους 10 ερωτηθέντες (42%) να δηλώνουν ότι εμπιστεύονται τις επιχειρήσεις, το 32% τις κυβερνήσεις, το 17% της ΜΚΟ και το 8% τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Προφανώς και οι απαντήσεις στην έρευνα (ανάλογες και με το ερώτημα, που ουσιαστικά υπονοεί ότι υπάρχει ένας άλλος, πιο ανθρώπινος καπιταλισμός) δεν συνιστούν μια συνολική συνειδητή απόρριψη του καπιταλιστικού συστήματος, ωστόσο καταγράφουν ότι ο καπιταλισμός δεν μπορεί να δώσει λύσεις στα λαϊκά προβλήματα σε μια εποχή που υπάρχουν απίστευτες επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες για να βελτιωθεί η ζωή των ανθρώπων. Το εμπόδιο για να μπουν τα νέα μέσα παραγωγής (η λεγόμενη 4η βιομηχανική επανάσταση, αυτοματοποίηση, ψηφιοποίηση, ρομποτική κ.λπ.) στην υπηρεσία της λαϊκής ευημερίας είναι το εκμεταλλευτικό σύστημα παραγωγής, που έχει ως κίνητρο το καπιταλιστικό κέρδος. Πάντως, και έτσι προβάλλει η αναγκαιότητα των νέων κοινωνικών σχέσεων, της ανατροπής του καπιταλισμού και της οικοδόμησης του σοσιαλισμού - κομμουνισμού.

Και άλλες καταγραφές της απίστευτης ανισότητας

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έφερε στο φως η οργάνωση «Oxfam», 2.153 άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη είχαν το 2019 στην κατοχή τους περισσότερο πλούτο από εκείνον που αναλογεί στα φτωχότερα 4,6 δισ. του πληθυσμού στον πλανήτη, δηλαδή περίπου του 60% του πληθυσμού του πλανήτη. Αυτή είναι η πιο κυνική αποτύπωση της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

Επίσης γίνεται αναφορά στο στοιχείο ότι το 42% των γυναικών παγκοσμίως αδυνατούν να εργαστούν λόγω του φόρτου της φροντίδας των παιδιών και του οικιακού νοικοκυριού, ενώ και όταν δουλεύουν αμείβονται με χαμηλούς μισθούς. Υπολογίζεται δε ότι η συνεισφορά αυτών των γυναικών (από 15 και άνω) αναλογεί σε εργασία αξίας 10,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο.

Σύμφωνα επίσης με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην «Canadian Medical Association Journal», στον ανεπτυγμένο καπιταλιστικά Καναδά, των 37,6 εκατ. κατοίκων, περισσότεροι από 4 εκατ. άνθρωποι δυσκολεύονται να βρουν επαρκή τροφή. Η έρευνα, που διενεργήθηκε σε περισσότερο από μισό εκατομμύριο Καναδούς, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πείνα συνδέεται με αυξημένη θνησιμότητα από διάφορα αίτια, με εξαίρεση τον καρκίνο. Εν προκειμένω, όσοι αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα πείνας έχουν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από μολυσματικές ασθένειες, ακούσιους τραυματισμούς ή να αυτοκτονήσουν, έναντι όσων δεν έχουν τέτοιο πρόβλημα. Εκθεση του 2019 που ερεύνησε τη σχέση μεταξύ της πείνας και της θνησιμότητας σε Αμερικανούς ενήλικες κατέληξε σε ανάλογα αποτελέσματα. Σε παγκόσμιο επίπεδο περισσότεροι από 2 δισ. άνθρωποι - από τους οποίους το 8% ζουν στη Βόρεια Αμερική και στην Ευρώπη - δεν έχουν πρόσβαση σε επαρκή υγιεινή τροφή, κάτι που τους καθιστά περισσότερο επιρρεπείς σε προβλήματα υγείας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ