ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Γενάρη 2020
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΜΣ - ΣΕΗ
Συμπαραστέκονται στον δίκαιο αγώνα των δημιουργών

Με κοινή τους ανακοίνωση ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος και το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στο δίκαιο αγώνα των δημιουργών, για να διαχειρίζονται οι ίδιοι μέσα από τους συλλογικούς τους φορείς τα πνευματικά τους δικαιώματα.

Αναφέρουν συγκεκριμένα:

«Είμαστε αντίθετοι στην προσπάθεια επιχειρηματικών ομίλων, της ΕΕ και των κυβερνήσεων να μετατρέψουν το πνευματικό δικαίωμα σε ιδιοκτησία.

Η πνευματική δημιουργία δεν είναι άλλος ένας τρόπος για να μεγαλώσουν τα κέρδη τους μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Η καλλιτεχνική έκφραση είναι δικαίωμα των δημιουργών και ανάγκη του λαού μας. Είμαστε αντίθετοι στην ευρωπαϊκή Οδηγία που δίνει τη δυνατότητα επιχειρήσεις και επιχειρηματίες να εισπράττουν τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών και στην ενσωμάτωση αυτής της Οδηγίας σε νόμο από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση της ΝΔ και την ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού για την προσπάθεια υλοποίησης της ευρωπαϊκής Οδηγίας και του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ που θέλουν να δώσουν τη διαχείριση πνευματικού δικαιώματος σε επιχειρηματίες.

Καλούμε τους δημιουργούς να μην υποκύψουν σε εκβιασμούς και να δώσουν τον αγώνα υπεράσπισης της Τέχνης τους μέχρι τέλους. Σε έναν τέτοιο δρόμο θα είναι σίγουρα μαζί τους ο λαός που διψάει για πραγματική Τέχνη αλλά και όλος ο καλλιτεχνικός κόσμος».

Για το φλέγον θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων θα δοθεί συνέντευξη τύπου σήμερα, Τετάρτη, στη 1 μ.μ. στο «Αλσος» (Ευελπίδων 4), από όλα τα σωματεία του ελληνικού τραγουδιού, «ΑΣΜΑ 450+», «ΜΕΤΡΟΝ», «ΣΩΜΣΕ», «ΥΠΕΡΒΑΣΗ», που εδώ και ένα χρόνο ίδρυσαν τον δικό τους αυτοδιαχειριζόμενο φορέα συλλογικής διαχείρισης, την ΕΔΕΜ.

Θυμίζουμε, επίσης, ότι το ΚΚΕ έχει καταθέσει σχετική Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή.

Κινητοποίηση των σωματείων των καλλιτεχνών

Σήμερα Τετάρτη, στις 11 π.μ., στο υπουργείο

Από παλιότερη κινητοποίηση

Eurokinissi

Από παλιότερη κινητοποίηση
Σε κινητοποίηση καλεί σήμερα Τετάρτη, στις 11 το πρωί, στο υπουργείο Πολιτισμού, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος - Ακροάματος. Η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ) ΠΟΘΑ με ανακοίνωσή της καλεί τα σωματεία του χώρου να δώσουν μαζικά το «παρών» και να μην αφήσουν τις διεκδικήσεις τους να «θαφτούν» κάτω από τις επιδιώξεις της ηγεσίας της ΠΟΘΑ. Καλεί τους καλλιτέχνες να διεκδικήσουν τις σύγχρονες ανάγκες τους κόντρα στις επιδιώξεις της κυβέρνησης, της εργοδοσίας και των συνδικαλιστικών τους εκπροσώπων, να δουλεύουν χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις, χωρίς Ασφάλιση, έτσι ώστε να είναι πιο «οικονομικοί» εργαζόμενοι. Η ΔΑΣ ΠΟΘΑ καλεί στην κινητοποίηση με συγκεκριμένο πλαίσιο αιτημάτων, που πιάνει τα ζητήματα που αντιμετωπίζει ένας εργαζόμενος που θέλει να ζήσει, αλλά και να προσφέρει μέσα από την τέχνη του.

«Ο Γάμος» στο Θέατρο «Σταθμός»

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Θέατρο «Σταθμός» (Βίκτωρος Ουγκώ 55, Αθήνα, Μετρό «Μεταξουργείο») η πρεμιέρα του «Γάμου» του Μάριου Ποντίκα, 40 χρόνια μετά το πρώτο ανέβασμά του από τον Κάρολο Κουν στο Θέατρο Τέχνης. Η σκηνοθεσία είναι του Κώστα Παπακωνσταντίνου και της Αγγελικής Μαρίνου.

Η μικρή κόρη μιας φτωχής οικογένειας βιάζεται. Ακολουθούν αλλεπάλληλοι «βιασμοί» της από την οικογένεια, την κοινωνία, τη Δικαιοσύνη και τα Μέσα Ενημέρωσης. Η υποκριτική αντιμετώπιση του περίγυρου οδηγεί την κοπέλα στην αυτοπυρπόλησή της. Η τελική λύση δίνεται συμβιβαστικά, με το γάμο του θύματος με τον βιαστή του. Το ενδιαφέρον της παράστασης είναι ότι εξετάζει το ζήτημα των φυλετικών διακρίσεων της γυναίκας όχι γενικά και αόριστα, αλλά από ταξική σκοπιά.

Ερμηνεύουν: Ελισσαίος Βλάχος, Βάσω Καμαράτου, Δημήτρης Κουτρουβιδέας, Δημοσθένης Ξυλαρδιστός, Μυρτώ Πανάγου, Μαργαρίτα Τρίκκα.

Οι συντελεστές, όπως δήλωσαν, αφιερώνουν τις παραστάσεις στη μητέρα της νεαρής κοπέλας Ελένης Τοπαλούδη, που πριν από ένα χρόνο βιάστηκε και δολοφονήθηκε.

Μέρες και ώρες παραστάσεων: Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00, έως τις 31 Μάρτη.

Επιπλέον παραστάσεις για το έργο «Ο κόσμος είναι ένας» σε ποίηση Ρίτσου

Δύο επιπλέον παραστάσεις, στις 31 Γενάρη και 1 Φλεβάρη, στις 22.00, προστέθηκαν για το έργο «Ο κόσμος είναι ένας» του Κωνσταντίνου Βήτα, σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου, που παρουσιάζεται στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στο Κέντρο Πολιτισμού «Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος».

Ο Κωνσταντίνος Βήτα, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της ελληνικής ηλεκτρονικής σκηνής, «συνομιλεί» με το ποιητικό έργο του Γιάννη Ρίτσου.

Η παράσταση αποτελεί μια μεγάλη ζωντανή εγκατάσταση, με πρωτότυπη μουσική του Κωνσταντίνου Βήτα και βίντεο του Νίκου Πατρελάκη, που αποδίδουν το ταξίδι στην ποίηση του Γιάννη Ρίτσου προσφέροντας μια σπάνια οπτικοακουστική εμπειρία. Τα βίντεο κινηματογραφήθηκαν σε διάφορες τοποθεσίες της Πελοποννήσου ειδικά για την παράσταση, επιδιώκοντας, χρησιμοποιώντας και τα λόγια του ποιητή, «να αντιπαραταχθεί στην αγριότητα, στη σκληρότητα, στη βία και στην καταπίεση η πίστη ότι υπάρχει ο έρωτας, υπάρχει η ομορφιά, υπάρχει η ζωή».

Στη ροή της παράστασης παρουσιάζεται ένας κύκλος είκοσι ποιημάτων από όλο το φάσμα του έργου του μεγάλου ποιητή. Ο ήχος των ποιημάτων, ενσωματωμένος στο ηχητικό σύστημα του Κωνσταντίνου Βήτα, φιλοδοξεί να δημιουργήσει νέες αναφορές και καινούριες αναγνώσεις στο έργο του Ρίτσου. Οπως σημειώνει ο Κ. Βήτα, «η ποιητική του στάση και μέθοδος, ο τρόπος που κατέγραφε τις ποιητικές του εμπειρίες ήταν αποκάλυψη. Οι εικόνες του ήταν κι αυτές τόσο παράξενες, τόσο εντυπωσιακά ακριβείς, είχε έναν μοναδικό τρόπο να αντιστρέφει το συνηθισμένο για να εκφράσει την αθάνατη αλήθεια».

Τα ποιήματα απαγγέλλουν ο Κωνσταντίνος Βήτα και η Ολια Λαζαρίδου.

Τιμές εισιτηρίων: 15, 20 ευρώ, 10 ευρώ (φοιτητικό, παιδικό). Η προπώληση για τις δύο επιπλέον παραστάσεις έχει ξεκινήσει.

«Εφυγε» από τη ζωή η Κατερίνα Αγγελάκη - Ρουκ

«Εφυγε» από τη ζωή η ποιήτρια και μεταφράστρια Κατερίνα Αγγελάκη - Ρουκ. Είχε γεννηθεί στην Αθήνα το 1939. Την είχε βαφτίσει ο Νίκος Καζαντζάκης. Μάλιστα στα 17 της χρόνια δημοσίευσε το πρώτο της ποίημα μετά από παρότρυνση του Ν. Καζαντζάκη. Σπούδασε στην Αθήνα και στη νότια Γαλλία και αποφοίτησε στη Γενεύη με το δίπλωμα μεταφραστών και διερμηνέων (Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Ρωσικά). Εχει εκδώσει πολλά έργα και έχει μεταφράσει μεταξύ άλλων Μαγιακόφσκι, Πούσκιν και Σαίξπηρ. Είχε τιμηθεί με πολλά βραβεία και τα έργα της έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Το 2000 τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών με το βραβείο «Κώστα και Ελένης Ουράνη», ενώ το 2014 βραβεύτηκε με το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων για το σύνολο του έργου της.

Σήμερα «Το σπίτι της Μπερνάρντα Αλμπα» στον Περισσό

Σήμερα Τετάρτη στις 19.30, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΚΚΕ στον Περισσό (Λ. Ηρακλείου 145, Ν. Ιωνία), οι Κομματικές Οργανώσεις Βόρειου Τομέα, Εκπαιδευτικών και ΑΕΙ - Ερευνας της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής καλούν στη θεατρική παράσταση «Το σπίτι της Μπερνάρντα Αλμπα» του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα.

«Το σπίτι της Μπερνάρντα Αλμπα» είναι το τελευταίο θεατρικό έργο που έγραψε ο Λόρκα το 1936, λίγο διάστημα πριν από τη δολοφονία του από τους φασίστες του Φράνκο. «Δράμα των γυναικών στα χωριά της Ισπανίας» το χαρακτηρίζει ο δημιουργός του. Ο θάνατος του γαιοκτήμονα, συζύγου της Μπερνάρντα Αλμπα, την καθιστά «εξουσιαστή» του σπιτιού, της περιουσίας, των εργατών γης, ακόμα και της ζωής των πέντε ανύπαντρων θυγατέρων της. Ο θάνατος επιβάλλει τον απόλυτο εγκλεισμό των γυναικών στο θεόκλειστο σπίτι. Η ταξική τους θέση αποκλείει τις οποιεσδήποτε σχέσεις με τους «παρακατιανούς». Η μόνη που δέχεται παντρολόγημα είναι η πρωτότοκη κόρη της, που έχει κληρονομήσει την περιουσία...

Η παράσταση ανεβαίνει σε μετάφραση Νίκου Γκάτσου, μουσική Τάκη Μπινιάρη, χορογραφίες Δημήτρη Ιβάνωφ, σκηνικά Χάρη Σεπεντζή, κινησιολογία Σίμωνα Πάτροκλου, σχεδιασμό φωτισμών και σκηνοθεσία Βασίλη Πλατάκη.

Παίζουν: Τζένη Καλλέργη, Τιτίκα Σαριγκούλη, Κυριακή Γάσπαρη, Μαρία Δρακοπούλου, Μαρία Συμεών, Δέσποινα Χαριάτη, Κατερίνα Βόλικα, Αννα - Μαρία Βιδάλη, Εφη Χαντζούλη, Αναστασία Χατζηαθανασίου, Σίμων Πάτροκλος.

Η είσοδος θα γίνεται με προσκλήσεις. Οι προσκλήσεις διατίθενται από τις ΤΟ Βορείων, Εκπαιδευτικών και ΑΕΙ - Ερευνας, καθώς και στην είσοδο της ΚΟ Αττικής.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ