ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Γενάρη 2020
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΙΛΟΣ ΟΤΕ
Με τη σφραγίδα των εργαζομένων αποσύρθηκε απαράδεκτη συμφωνία εργατοπατέρων - εργοδοσίας

Η πλειοψηφία της διοίκησης της ΟΜΕ επιχείρησε να περάσει ως ΣΣΕ κείμενο που δεν περιέχει κανένα από τα βασικά αιτήματα της πολυήμερης απεργίας
Η πλειοψηφία της διοίκησης της ΟΜΕ επιχείρησε να περάσει ως ΣΣΕ κείμενο που δεν περιέχει κανένα από τα βασικά αιτήματα της πολυήμερης απεργίας
Η αποφασιστική στάση των εργαζομένων του ομίλου ΟΤΕ μέσα από τους χώρους δουλειάς, οι αγωνιστικές αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων και Τοπικών Διοικουσών Επιτροπών των σωματείων υποχρέωσαν χτες την πλειοψηφία της διοίκησης της Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΟΤΕ να πάρει πίσω το απαράδεκτο κείμενο - συμφωνία στο οποίο είχε καταλήξει με την εργοδοσία.

Το κείμενο αυτό, που η πλειοψηφία της ΟΜΕ είχε το θράσος να το φέρει στο χτεσινό ΔΣ για να γίνει ΣΣΕ, δεν περιλάμβανε κανένα από τα τρία βασικά αιτήματα για τα οποία οι εργαζόμενοι απήργησαν για 19 μέρες, τα οποία ήταν: Ενιαία ΣΣΕ σε όλο τον όμιλο με εξίσωση όλων των εργαζομένων προς τα πάνω, να παρθούν πίσω οι απολύσεις, αυξήσεις για όλους.

Το απαράδεκτο κείμενο συμφωνήθηκε με την εργοδοσία μεσάνυχτα Δευτέρας και το υπέγραψαν ο πρόεδρος (ΠΑΣΚΕ) και γραμματέας («Αγωνιστική Συνεργασία» / ΣΥΡΙΖΑ) της ΟΜΕ, ενώ το στήριξε και η ΑΚΕ ΠΑΣΕ. Στη συνέχεια όρισαν συνεδρίαση για χτες το μεσημέρι, με σκοπό την υπερψήφισή του.

Αμεση η αντίδραση των ταξικών δυνάμεων και η ανταπόκριση των εργαζομένων

Οι ταξικές δυνάμεις αντέδρασαν άμεσα: Η ΕΣΚ ΟΤΕ έβγαλε ανακοίνωση στις 2 το πρωί της Τρίτης προκειμένου να ενημερώσει τους εργαζόμενους, καλώντας τους να έρθουν στο ΔΣ της Ομοσπονδίας για να εμποδίσουν να ληφθεί μια τέτοια απόφαση, ενώ στη διάρκεια της μέρας απηύθυνε και άλλα καλέσματα.

Η ανταπόκριση των εργαζομένων ήταν άμεση. Στους χώρους δουλειάς υπήρξε αναβρασμός. Στα γραφεία της Ομοσπονδίας κατέφθασαν αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων και Τοπικών Διοικουσών που απέρριπταν το κείμενο και ήρθαν να προστεθούν σε αυτές που είχαν ήδη ληφθεί την προηγούμενη βδομάδα και όλες μαζί ζητούν να συνεχιστεί ο αγώνας. Αποφάσεις ήρθαν από τα Τεχνικά Τμήματα Λειτουργίας Πεδίου Πειραιά, Χαλανδρίου, Αμπελοκήπων, Αγίας Παρασκευής, Παγκρατίου, Πειραιά, Παλαιού Φαλήρου. Ακόμα από Καρδίτσα, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Λασίθι, Χανιά, Δωδεκάνησα, Βόλο, Κεφαλονιά, την Αποθήκη Σφαγείων (Θεσσαλονίκη), το τμήμα «Ολυμπία Ράδιο».

Η πλειοψηφία της ΟΜΕ προσπάθησε ανεπιτυχώς να αποφύγει την πίεση καθυστερώντας να ξεκινήσει τη συνεδρίαση 4 ολόκληρες ώρες, με την ελπίδα να φύγουν οι εργαζόμενοι που είχαν συγκεντρωθεί στα γραφεία. Η συνεδρίαση ξεκίνησε στις 6 το απόγευμα και ο πρόεδρος (ΠΑΣΚΕ) εισηγήθηκε την υπερψήφιση του κειμένου. Ακολούθησε η παραίτηση του γραμματέα («Αγωνιστική Συνεργασία» / ΣΥΡΙΖΑ), που υπενθυμίζεται ότι είχε συνυπογράψει το κείμενο.

Πετάνε στα σκουπίδια 19 μέρες απεργιακών κινητοποιήσεων!

Ο Αλέκος Περράκης, μιλώντας εκ μέρους της ΕΣΚ, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Αυτό εδώ το κείμενο ως πρακτικό συμφωνίας πετάει στον κάλαθο των αχρήστων τις 19 μέρες απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων και ως τέτοιο πρέπει να επιστραφεί στην εργοδοσία.

Δεν έχει κανένα από τα τρία προαπαιτούμενα με τα οποία ξεκινήσαμε τη διαπραγμάτευση. (...) Δεν κάναμε 19 μέρες απεργία για να τα τινάξουμε τώρα όλα στον αέρα.

Το θέμα που θα πρέπει να συζητήσουμε σήμερα είναι πώς θα συνεχιστούν και θα κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις για να στριμώξουμε ακόμα πιο πολύ τη διοίκηση».

Ακολούθησαν και άλλες τοποθετήσεις και τελικά αποφασίστηκαν η απόσυρση του κειμένου, η διακοπή της συνεδρίασης και η συνέχισή της σήμερα το πρωί για την ανασύσταση της Εκτελεστικής Επιτροπής και για να συζητηθεί πώς θα συνεχιστεί ο αγώνας.

Οι όροι της απαράδεκτης συμφωνίας

Η ΕΣΚ στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η απαράδεκτη συμφωνία που επιχειρήθηκε να περάσει ως ΣΣΕ προβλέπει τα εξής:

Η νέα ΣΣΕ να ισχύει για 19 μήνες. Για όσους έχουν προσληφθεί πριν την 1/3/2015 (τους «παλιούς») προτείνει η μείωση -9,5%, που ισχύει σήμερα, να γίνει -4,5%. Στις 31/7/2021, όταν δηλαδή λήγει η ΣΣΕ, επιστροφή στο 8ωρο με -1%. Χωρίς διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Για τους εργαζόμενους που έχουν προσληφθεί μετά την 1/3/2015 (τους «νέους») προτείνει καθ' όλη τη διάρκεια της ΣΣΕ αύξηση 5,5% και όταν λήγει η ΣΣΕ επιπλέον 2%.

Με αυτό το κείμενο «οι φύλακες έχουν οριστικά απολυθεί, ανοίγοντας τις ορέξεις της εργοδοσίας και για άλλες κατηγορίες εργαζομένων το επόμενο διάστημα. Δεν δίνονται αυξήσεις ούτε στους εργαζόμενους που έχουν προσωπική διαφορά, ούτε στους "παλιούς" εργαζόμενους (...) για τους νέους η αύξηση που προβλέπεται είναι ψίχουλα. Παραδίδει στην εργοδοσία τον όρο της διασφάλισης των θέσεων. Επίσης, η εργοδοσία δεν δεσμεύθηκε για διαπραγμάτευση ΣΣΕ στις θυγατρικές του ομίλου».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΩΝ - ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Κινητοποίηση σε υπουργείο Εργασίας και διοίκηση ΕΛΤΑ

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας
Κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας και στην κεντρική διοίκηση των ΕΛΤΑ με τη συμμετοχή δεκάδων εργαζομένων πραγματοποίησε χτες το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Ταχυδρομείων - Ταχυμεταφορών Αττικής (ΣΕΤΤΑ).

Στο επίκεντρο της κινητοποίησης βρέθηκαν τα οξυμένα προβλήματα στον κλάδο, που αφορούν τους «ενοικιαζόμενους» εργαζόμενους και οι καταγγελίες που έρχονται από όλη τη χώρα ότι θα κλείσουν καταστήματα των ΕΛΤΑ και επομένως «ενοικιαζόμενοι» σε αυτά θα μείνουν άνεργοι, ενώ θα αυξηθεί η εντατικοποίηση για το μόνιμο προσωπικό.

Για τα ίδια ζητήματα το ΣΕΤΤΑ οργανώνει σύσκεψη την Κυριακή 2 Φλεβάρη, στις 11 π.μ., στα γραφεία του στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας (Γ' Σεπτεμβρίου και Μάρνη) καλώντας μόνιμους, «ενοικιαζόμενους», εργαζόμενους σε franchise.

Στο πλαίσιο της χτεσινής κινητοποίησης αντιπροσωπεία του Συνδικάτου και του ΠΑΜΕ πραγματοποίησε συναντήσεις με εκπροσώπους του υπουργείου Εργασίας και της διορισμένης από την κυβέρνηση διοίκησης των ΕΛΤΑ. Στο υπουργείο η αντιπροσωπεία ενημέρωσε «για τις απολύσεις που έχουν γίνει και αυτές που πρόκειται να έρθουν το επόμενο διάστημα, όπως και για το γενικευμένο ζήτημα της "ενοικιαζόμενης" εργασίας και καταθέσαμε το πλαίσιο αιτημάτων μας. Αποσπάσαμε τη δέσμευσή του ότι θα συναντηθούμε και με τον υπουργό ή την γενική γραμματέα του υπουργείου».

Η αντιπροσωπεία έκανε την ίδια ενημέρωση και στον εκπρόσωπο των ΕΛΤΑ, ο οποίος δεσμεύτηκε πως τις επόμενες μέρες θα γίνει νέα συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο ή τον πρόεδρο του ΔΣ των ΕΛΤΑ. Στην ίδια συνάντηση το συνδικάτο έθεσε «το ζήτημα των απλήρωτων μισθών των "ενοικιαζόμενων" συναδέλφων για τον μήνα Δεκέμβρη. Τους αναγκάσαμε να δεσμευτούν ότι μέχρι αύριο (σ.σ. σήμερα), το αργότερο, θα καταβληθούν όλοι οι μισθοί. Το ότι μας δέχτηκαν παρά την κουφαμάρα τους των προηγούμενων ημερών και το ότι θα καταβληθούν οι μισθοί των απλήρωτων ενοικιαζόμενων συναδέλφων είναι η πρώτη νίκη».

«Δεν θα περιμένουμε για πολύ, έχουμε πάρει ήδη την υπόθεση στα χέρια μας», τονίζει το Συνδικάτο. «Τις επόμενες μέρες σε όλα τα γραφεία, τα καταστήματα, τα κέντρα διαλογής, να σημάνει συναγερμός απέναντι σε αυτήν την επίθεση. Το συνδικάτο θα πάρει μια σειρά πρωτοβουλίες για την ενημέρωση και την οργάνωση όλων των συναδέλφων του κλάδου, ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας, εταιρείας, ειδικότητας».

Το ΣΕΤΤΑ απαιτεί: Αμεση μετατροπή όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και ενοικίασης σε αορίστου με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Εξω οι «δουλέμποροι». Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα ΕΛΤΑ με πλήρη εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα. Αναγνώριση της προϋπηρεσίας στα «δουλεμπορικά» ως προϋπηρεσία στα ΕΛΤΑ και ΕΛΤΑ COURIER. Κατάργηση του θεσμού των franchise και των πρακτόρων, που λειτουργεί ως μέσο για να ρίχνουν οι μητρικές τους μισθούς. Βαρέα και ανθυγιεινά για όλους τους εργαζόμενους στα Κέντρα Διαλογής και τη διανομή.

Παράσταση διαμαρτυρίας και στη Θεσσαλονίκη

Παράσταση διαμαρτυρίας στον περιφερειακό διευθυντή των ΕΛΤΑ στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησαν χτες απολυμένοι εργαζόμενοι που πρώτοι βρέθηκαν στο δρόμο της ανεργίας, μετά την απόφαση των ΕΛΤΑ να προχωρήσει σε σημαντική συρρίκνωση των υπηρεσιών στο πλαίσιο υλοποίησης της μελέτης εξυγίανσης - διάλυσης που συντάχθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ.

Συνολικά 230 εργολαβικοί εργαζόμενοι που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των ΕΛΤΑ στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα βρεθούν στο δρόμο της ανεργίας. Ηδη περίπου 80 εργαζόμενοι που απασχολούνταν στα καταστήματα έχουν απολυθεί από τις 19 Γενάρη, ενώ στο τέλος του μήνα αναμένεται νέο κύμα απολύσεων με τη μη ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων στη διανομή (ταχυδρόμων), αλλά και στο Κέντρο Διαλογής Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για το κλείσιμο έντεκα ταχυδρομείων του νομού Θεσσαλονίκης, ανάμεσα στα οποία της Φράγκων και της Μανουσογιαννάκη στο κέντρο, του Κορδελιού, των Βασιλικών, της Ασπροβάλτας. Για το λουκέτο των ταχυδρομείων στους περιφερειακούς δήμους άρχισαν να εκδηλώνονται αντιδράσεις από τις τοπικές κοινότητες και τους κατοίκους. Από τη Δευτέρα 20/1, τα καταστήματα που θα μείνουν σε λειτουργία θα υπολειτουργούν. Οσα είχαν διευρυμένο ωράριο θα μειώσουν τις ώρες λειτουργίας τους.

Στο πλευρό των απολυμένων βρέθηκε χτες αντιπροσωπεία του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης και της τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Τους κάλεσαν να οργανώσουν την αντίστασή τους και να παλέψουν για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία.

Αποφασίστηκε μάλιστα να οργανωθεί σύσκεψη με πρωτοβουλία του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, την Παρασκευή 24/1, στις 7 μ.μ. στο ΕΚΘ.

Συναυλία για την οικονομική ενίσχυση συνδικάτων

Συναυλία με σκοπό την οικονομική τους ενίσχυση οργανώνουν την Κυριακή 26/1, στις 9 μ.μ., στο «Κύτταρο» (Ηπείρου 48 και Αχαρνών), το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) Αττικής.

Στη συναυλία θα πάρουν μέρος οι καλλιτέχνες Λάκης Παπαδόπουλος, Γιάννης Μηλιώκας, Γιάννης Γιοκαρίνης και Νίκος Ζιώγαλας.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΟΑΕΔ ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΥΣ
Απεργία και συγκέντρωση στα Προπύλαια

Σε 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στα Προπύλαια στις 11 π.μ. προχωρούν σήμερα, Τετάρτη, οι εργαζόμενοι του Ειδικού Προγράμματος Απασχόλησης του ΟΑΕΔ για 5.500 πτυχιούχους ηλικίας 22 - 29 ετών.

Σήμερα ξεκινούν να λήγουν οι πρώτες συμβάσεις των εργαζομένων του προγράμματος. Ενάντια στις επικείμενες απολύσεις, οι εργαζόμενοι μεταξύ άλλων διεκδικούν: Καμία απόλυση. Αμεση αναγνώριση προϋπηρεσίας και ένσημα για όλους. Να σταματήσει η πολιτική ανακύκλωσης της ανεργίας μέσω των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ. Μόνιμη και σταθερή δουλειά σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org