ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Γενάρη 2020
Σελ. /28
ΜΑΣ
Η κυβέρνηση ανοίγει το δρόμο για γενίκευση των διδάκτρων και στα προπτυχιακά

Η κυβέρνηση ανοίγει το δρόμο για τη γενίκευση των διδάκτρων και στα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών σε όλα τα Τμήματα, καθώς με το νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή συνδέει ακόμα περισσότερο την «αξιολόγηση» των Ιδρυμάτων με τη χρηματοδότηση, ενώ η υπουργός Παιδείας προτρέπει τα πανεπιστήμια να αναζητούν ξένους φοιτητές και να αναπτύσσουν τον «φοιτητικό τουρισμό».

Τα παραπάνω καταγγέλλει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), που σε σχετική ανακοίνωσή του αναφέρει:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει τον κύκλο της επίθεσης στα μορφωτικά δικαιώματά μας με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ και του ΟΟΣΑ. Η επίθεση αυτή εκφράζεται με το νέο νόμο που συνδέει ακόμα περισσότερο την "αξιολόγηση" των Ιδρυμάτων με τη χρηματοδότηση ενισχύοντας τη λειτουργία τους με επιχειρηματικά κριτήρια. Η κυβέρνηση ξεκάθαρα υπερασπίζεται τη δημιουργία και λειτουργία τέτοιων Προγραμμάτων επί πληρωμή "για να βγάζουν, όπως λέει, τα έξοδά τους τα Τμήματα". Ενισχύοντας έτσι τις σχολές να λειτουργούν με τη λογική της "ανταποδοτικότητας", να μετακυλούν το κόστος σπουδών στους φοιτητές. Με το περίφημο "αυτοδιοίκητο" και "αυτόνομο" Πανεπιστήμιό τους, στο όνομα του οποίου παλιές και νέες κυβερνήσεις μείωσαν δραματικά την κρατική χρηματοδότηση, ετοιμάζονται εκ νέου να συρρικνώσουν τις δημόσιες δαπάνες των σπουδών μας.

Εξελίξεις όπως αυτές που έρχεται να ενισχύσει και νομοθετικά η κυβέρνηση της ΝΔ και οι διοικήσεις των Τμημάτων σπεύδουν να υλοποιήσουν (βλ. Αρχιτεκτονική Πάτρας) ανοίγουν το δρόμο για τη γενίκευση των διδάκτρων και στα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών σε όλα τα Τμήματα.

Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις της υπουργού για ξένους φοιτητές που "θα αφήνουν λεφτά και ως φοιτητές και ως τουρίστες" (!) γύρω από τα ξενόγλωσσα προπτυχιακά. Την ώρα που υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν τις αντιμετωπίζει και τις παγιώνει, αλλά προσανατολίζει τις σχολές να αξιοποιήσουν τις λειψές αυτές υποδομές για το λεγόμενο φοιτητικό τουρισμό. Για ακόμη μια φορά αποδεικνύεται πως οι διάφορες μπίζνες που στήνουν τα Ιδρύματα γίνονται σε βάρος των μορφωτικών δικαιωμάτων μας.

Καλούμε κάθε φοιτητή να μην τσιμπήσει στην κοροϊδία, να γυρίσει την πλάτη σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και όσους υπερασπίζονται την πολιτική που βάζει το χέρι των φοιτητών ακόμα πιο βαθιά στην τσέπη! Η μόρφωση δεν είναι εμπόρευμα και οι φοιτητές δεν είμαστε πελάτες!

Μπλοκάρουμε την επιβολή διδάκτρων!

Παλεύουμε για ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών!

Διεκδικούμε:

  • Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης.
  • Ούτε σκέψη για δίδακτρα στα προπτυχιακά με οποιαδήποτε μορφή. Κατάργηση όλων των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά.
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών! Λεφτά για την Παιδεία και όχι για τους πολέμους τους!
  • Κάλυψη όλων των κενών σε καθηγητές, ερευνητικό, τεχνικό προσωπικό και εργαζόμενους».
«Ο κόσμος στα μάτια των παιδιών»

Μια αξιόλογη μαθητική εφημερίδα

Μια πολύ αξιόλογη εκδοτική προσπάθεια συνεχίζεται για πολλά χρόνια στο 6ο Διαπολιτισμικό και Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου - Κορδελιού. Πρόκειται για την εφημερίδα - περιοδικό «Ο κόσμος στα μάτια των παιδιών», που τον Δεκέμβρη που μας πέρασε κυκλοφόρησε το 52ο τεύχος του, με πλούσια ύλη από τις δραστηριότητες του σχολείου.

Το περιοδικό άρχισε την κυκλοφορία του τον Δεκέμβρη του 2002 και από τότε συνεχίζει ανελλιπώς την κυκλοφορία του, με τρία τεύχη κάθε χρόνο (άνοιξη, Ιούνη και Δεκέμβρη). Η πρωτοβουλία για τη «γέννησή» του ανήκε τότε στους μαθητές της Στ' Τάξης και στην δασκάλα τους, Σοφία Γκακούδη. Και πρόκειται ίσως για το μοναδικό σχολείο σήμερα στην Ελλάδα, που έχει καταφέρει να κυκλοφορεί ένα περιοδικό για 18 συνεχόμενα χρόνια και να φτάνει αυτό σε όλους τους μαθητές του σχολείου, στην τοπική κοινωνία και να διαβάζεται ευχάριστα από μικρούς και μεγάλους.

Υπεύθυνοι σύνταξης στο πιο πρόσφατο τεύχος που κυκλοφορεί ήταν οι μαθητές της Στ' Τάξης, υπεύθυνος έκδοσης ο διευθυντής του σχολείου Στέργιος Παπαδόπουλος και οι εκπαιδευτικοί της Στ' Τάξης Απόστολος Ζώης και Κυριακή Ζερβού.

Στις σελίδες της 12σέλιδης αυτής έκδοσης βρίσκουμε κείμενα για τις εκπαιδευτικές δράσεις και άλλες δραστηριότητες που αναπτύσσονται στο σχολείο, όπως ρεπορτάζ και πολλές φωτογραφίες από τη θεατρική παράσταση «Παραμύθι για τον τσάρο Σαλτάν» Α. Σ. Πούσκιν, που ανέβασαν μαθητές του σχολείου. Ακόμα, ανταπόκριση από τις διακρίσεις του σχολείου στο 24ο Φεστιβάλ Παιδείας του δήμου του, όπου μεταξύ άλλων διακρίθηκε σε διαγωνισμό ποίησης, φωτογραφίας, ορθογραφίας, αρχαίων ομαδικών παιχνιδιών κ.ά. Υπάρχουν επίσης θέμα για τη συμμετοχή του σχολείου στους Μαθητικούς Θεατρικούς Αγώνες «Ακτίς Ονείρου 2019», ρεπορτάζ από τις κινητοποιήσεις στα ΕΛΠΕ ενάντια στη ρύπανση του περιβάλλοντος με τη συμμετοχή γονέων, εκπαιδευτικών και μαθητών από το συγκεκριμένο και από άλλα σχολεία της περιοχής και άλλες ανταποκρίσεις από τις πλούσιες δραστηριότητες και εκδηλώσεις του σχολείου.

Αξίζει σίγουρα ένα «μπράβο» σε μαθητές και εκπαιδευτικούς για την αξιόλογη και μακροχρόνια προσπάθειά τους στο χώρο των σχολικών εντύπων...

«Τα κόκκινα όνειρα των ανθρώπων»

Θεατρική παράσταση την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη

Η Οργάνωση Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ προσκαλεί στη θεατρική παράσταση «Τα κόκκινα όνειρα των ανθρώπων», που θα παρουσιάσει η Θεατρική Ομάδα της ΚΝΕ «Κόκκινα Αλεξίπτωτα» την Κυριακή 26 Γενάρη, στις 11.30 π.μ., στο κινηματοθέατρο «Αλέξανδρος» (Εθνικής Αμύνης 1).

Η παράσταση είναι βασισμένη σε κείμενο που δουλεύτηκε από τα μέλη της Ομάδας και απευθύνεται στις νεότερες ηλικίες. Πρωταγωνιστές είναι ο Μένης και η παρέα του, που όπως πληροφορούμαστε από το σημείωμα του έργου αναρωτιούνται: «Ποιος φτιάχνει τα όνειρα και γιατί; Γίνεται να έχουν οι άνθρωποι το ίδιο όνειρο; Γιατί ενώ φτιάχνουμε εμείς τα όνειρα δεν μας ανήκουν; Και γιατί ενώ ο άνθρωπος έμαθε μετά από πολλά χρόνια εξέλιξης να περπατάει στα δύο πόδια, κάποιοι είναι έτοιμοι να βαδίσουν στα τέσσερα σαν τους πιθήκους;

(...) Ο Μένης κι η παρέα του προσπαθούν να διώξουν τον Κέφαλο και τους υποστηρικτές του για να μπορούν να βαδίζουν όρθιοι, με το κεφάλι τους ψηλά. Οι κίνδυνοι όμως πολλοί και οι παγίδες πολλές. Ποια είναι η αλήθεια; Και ποιος δικαστής θα κρίνει τις πράξεις τους; Μήπως ένας; Μήπως πολλοί; Μήπως η ίδια η ιστορία; `Η μήπως όλοι εσείς;».

ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ
Γονέας καταγγέλλει ότι βρέθηκε κατσαρίδα σε σχολικό γεύμα

Ερωτήματα και ανησυχία προκάλεσε σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς ένα απίστευτο συμβάν που καταγγέλλεται στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ανω Λιοσίων: Σύμφωνα με γονέα που το παιδί του πηγαίνει στο σχολείο, μέσα στο συσκευασμένο ψωμί που δόθηκε στο παιδί την Παρασκευή 17 Γενάρη, στο πλαίσιο των σχολικών γευμάτων, υπήρχε μία κατσαρίδα!

Μάλιστα, σύμφωνα με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται κάτι τέτοιο, καθώς τουλάχιστον άλλες δύο φορές στο παρελθόν έχει καταγγελθεί από γονείς παρόμοιο περιστατικό.

Από την πλευρά της διοίκησης του σχολείου εξηγείται σε σχετικά με το θέμα δημοσιεύματα, ότι για τα γεύματα που δίνονται στους μαθητές υπάρχουν καθημερινά τρεις αρμόδιοι του σχολείου, οι οποίοι για ασφάλεια δοκιμάζουν πάντα τρία από αυτά. Για το συγκεκριμένο περιστατικό η διεύθυνση ενημέρωσε το τμήμα σχολικών γευμάτων.

Σε καταγγελία του, επίσης, ο Σύλλογος Γονέων του σχολείου απαιτεί από τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας, καθώς και από την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης τον έλεγχο των επιχειρήσεων που τροφοδοτούν τα σχολεία με γεύματα. Για το θέμα έστειλε επίσης επιστολή προς το υπουργείο Παιδείας ο πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του δήμου Φυλής.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Εκδηλώσεις αυτήν τη βδομάδα

Αύριο Πέμπτη 23 Γενάρη: Η Τομεακή Οργάνωση Σπουδάζουσας Λάρισας διοργανώνει σύσκεψη στις 20.00 στην εστία του πρώην ΤΕΙ για τις τελευταίες εξελίξεις με θέμα «Καμία εμπλοκή στους πολεμικούς σχεδιασμούς ΝΑΤΟ - ΗΠΑ. Η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί». Θα μιλήσει ο Κώστας Κουρελάς, Γραμματέας του ΤΣ Σπουδάζουσας Λάρισας της ΚΝΕ.

Παρασκευή 24 Γενάρη: Οι Τομεακές Οργανώσεις Λάρισας και Σπουδάζουσας Λάρισας της ΚΝΕ διοργανώνουν πάρτι, στις 21.00, στη «Στίλβη».

Σάββατο 25 Γενάρη: Η Τομεακή Οργάνωση Τρικάλων διοργανώνει μουσική βραδιά για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, στο καφέ «Σουίτα», στις 20.30, με ζωντανή μουσική.

Κυριακή 26 Γενάρη: Οι Τομεακές Οργανώσεις Μαγνησίας και Σπουδάζουσας Βόλου διοργανώνουν κοπή πίτας, στις 21.00, στη φοιτητική λέσχη σίτισης (2ας Νοεμβρίου και Βερναδάκη). Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Αχιλλέας Σίμος, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Στο γλέντι θα γίνει η κλήρωση για λαχειοφόρο.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org