ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Γενάρη 2020
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ
Σήμερα οι κινητοποιήσεις στα νησιά του Αιγαίου ενάντια στην πολιτική του εγκλωβισμού και της καταστολής

Στη Λέσβο στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Σαπφούς. Στη Χίο στις 12 μ. στην πλατεία Βουνακίου. Στη Σάμο στις 12 μ. στην πλατεία Πυθαγόρα

Σήμερα, Τετάρτη, στις 10.30 το πρωί , στην πλατεία Σαπφούς, στη Μυτιλήνη πραγματοποιείται η συγκέντρωση που διοργανώνει το Παλλεσβιακό Εργατικό Κέντρο, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας στο νησί, ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για τη δημιουργία νέων κλειστών κέντρων για τους ξεριζωμένους (hot spots). Ταυτόχρονα, το Εργατικό Κέντρο με χτεσινή του ανακοίνωση καταγγέλλει τον περιφερειάρχη Β. Αιγαίου, Κ. Μουτζούρη, ο οποίος καλεί σε συγκέντρωση την ίδια μέρα, με την οποία ουσιαστικά προασπίζει τις πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων και της τελευταίας της ΝΔ, που έχουν αποτέλεσμα τον διπλό εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών στα νησιά.

Επιπλέον, στάσεις εργασίας και συγκεντρώσεις γίνονται σήμερα σε Χίο και Σάμο, που διοργανώνουν σωματεία και φορείς, διαχωρίζοντας τη θέση τους από την απαράδεκτη στάση του περιφερειάρχη.

Πιο συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή του, το Παλλεσβιακό Εργατικό Κέντρο καταγγέλλει πως «ο περιφερειάρχης Β. Αιγαίου, Κ. Μουτζούρης, με τις θέσεις που εκφράζει για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό και με την απόλυτη συμφωνία του με την επικίνδυνη πολιτική της κυβέρνησης - ΕΕ, αποδεικνύει περίτρανα ότι είναι υπέρ του εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών, τη λειτουργία των hot spots, αλλά και τη δημιουργία νέων κλειστών κέντρων κράτησης».

Και ζητά: Να κλείσουν τώρα όλα τα hot spots, να μη δημιουργηθεί κανένα νέο κέντρο - φυλακή στο νησί, ούτε ανοιχτό ούτε κλειστό. Απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών από το νησί και τη χώρα. Να μεταφέρονται οι αιτούντες άσυλο στην ηπειρωτική Ελλάδα, σε δημόσιους, ανοιχτούς και αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας και στη συνέχεια, με γρήγορες διαδικασίες, στις χώρες προορισμού τους. Ολη η διαδικασία καθώς και η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και εκπαίδευση να είναι στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους, χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ.

Να καταργηθεί η συμφωνία Ελλάδας - Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας και όποια άλλη συνθήκη τούς εγκλωβίζει στα νησιά και τη χώρα. Να αποζημιωθούν στο 100% οι κάτοικοι που έχουν υποστεί ζημιές από τις συνέπειες του μαζικού εγκλωβισμού. Να απορροφηθούν όλοι οι εργαζόμενοι των hot spots ως μόνιμο προσωπικό σε κρατικές δομές, δήμους και Περιφέρειες, με βάση και τον τόπο κατοικίας τους.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι «σκοπός της συγκέντρωσης που έχουν προγραμματίσει περιφερειάρχης και δήμαρχοι για τις 22 Γενάρη είναι ουσιαστικά η προάσπιση των πολιτικών των προηγούμενων κυβερνήσεων και της τελευταίας της ΝΔ που εγκλωβίζουν ανθρώπινες ψυχές στα νησιά μας, που προσπαθούν να μας πείσουν και με την απαράδεκτη αφίσα που κυκλοφόρησαν, ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες, τα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων, είναι οι θύτες, ενώ στον αντίποδα άχνα δεν βγάζουν για τους πραγματικούς υπαίτιους, τους πραγματικούς θύτες, που δεν είναι άλλοι από τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ που αιματοκυλίζουν τους λαούς».

Καταλήγοντας, υπογραμμίζει ότι απέκλεισαν και αποκλείουν όλους τους φορείς από τις ομιλίες σε όλα τα νησιά, καθώς «επιθυμούν, λοιπόν, να ελέγξουν και να παγιδεύσουν τις λαϊκές διαμαρτυρίες εντός των αντιδραστικών επιλογών, που καταδικάζουν τα νησιά να έχουν μόνιμα στρατόπεδα συγκέντρωσης χιλιάδων εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών».

Σε Χίο και Σάμο

Η ΕΓ του ΝΤ Χίου της ΑΔΕΔΥ, μετά από τη μαζική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε εκτάκτως χτες με τα πρωτοβάθμια σωματεία της δύναμής της, καλεί όλους τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα να μετέχουν σήμερα στις 12 το μεσημέρι στη συγκέντρωση στην πλατεία Βουνακίου, απέναντι από το κτίριο της ΠΕ Χίου (περίπτερο ΕΦΚΑ), με βάση τις θέσεις της για τον απεγκλωβισμό των προσφύγων - μεταναστών από τα νησιά και να εκφράσουν την αλληλεγγύη σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που είναι θύματα των εγκληματικών πολιτικών των ΕΕ, ΝΑΤΟ και ελληνικών κυβερνήσεων. Στη Χίο, στο πλαίσιο της σχετικής κινητοποίησης θα πραγματοποιηθεί στάση εργασίας σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και τα ΝΠΔΔ του νομού Χίου από τις 12 έως τη λήξη του ωραρίου, προκειμένου όλοι οι εργαζόμενοι του Δημοσίου να δώσουν το «παρών» στη συγκέντρωση. Η απόφαση αυτή πάρθηκε μετά την υπαναχώρηση της περιφερειακής αρχής από την προσπάθεια που έκανε να φιμώσει τους φορείς, αποκλείοντάς τους από το βήμα των ομιλητών της συγκέντρωσης.

Στη Σάμο προσυγκέντρωση θα γίνει στο Βαθύ (δίπλα στο ΚΤΕΛ) στις 11 π.μ., με το Νομαρχιακό Τμήμα Σάμου της ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο Σάμου να καλούν όλους τους εργαζόμενους να δώσουν δυναμικό «παρών». Η συγκέντρωση είναι στις 12 μ. στην πλατεία Πυθαγόρα. Για τη διευκόλυνσή τους έχει προκηρυχθεί στάση εργασίας από τις 10 π.μ. έως τις 3 μ.μ. στον ιδιωτικό τομέα και από τις 11 π.μ. έως τη λήξη του ωραρίου στο Δημόσιο. Μετά από αντιδράσεις, στη συγκέντρωση θα μιλήσουν εκπρόσωποι φορέων, μεταξύ των οποίων είναι το ΕΚ και η ΑΔΕΔΥ.


ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΤΡΩΝ - ΠΥΡΓΟΥ
«Οχι άλλο αίμα για τα συμφέροντα των μεγαλοεργολάβων»

Συγκεντρωμένοι από Αχαΐα και Ηλεία ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του δήμου Πάτρας και ζήτησαν να ξεκινήσει άμεσα η κατασκευή σύγχρονου αυτοκινητόδρομου, χωρίς διόδια

Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση

Eurokinissi

Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση
Με το σύνθημα «Οχι άλλο αίμα στην "εθνική καρμανιόλα" για τα συμφέροντα των μεγαλοεργολάβων» έγινε χτες το πρωί η κινητοποίηση που διοργάνωσε ο δήμος Πατρέων, με αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Πατρών - Πύργου, στον κόμβο της ΒΙΠΕ. Οι εκατοντάδες συγκεντρωμένοι από την Αχαΐα και την Ηλεία φώναξαν για μια ακόμα φορά «Τέρμα στα λόγια και στις υποσχέσεις. Επιβάλλεται η άμεση έναρξη των εργασιών κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Πατρών - Πύργου χωρίς διόδια».

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Ο δήμος Πατρέων διαχρονικά διεκδικεί από όλες τις κυβερνήσεις την κατασκευή ενός σύγχρονου αυτοκινητόδρομου Πάτρα - Πύργο - Τσακώνα. Αυτό το έργο θα μπορούσε μέχρι σήμερα να είχε κατασκευαστεί και να το χρησιμοποιούμε με ασφάλεια χωρίς να χάνονται στην άσφαλτο ανθρώπινες ζωές. Σε μια δεκαετία χάσαμε 130 συνανθρώπους μας. Ο συγκεκριμένος αυτοκινητόδρομος έπρεπε να είχε γίνει χτες και να είχε αποδοθεί για χρήση, χωρίς διόδια. Με τον αγώνα μας είμαστε απέναντι στον ανταγωνισμό των μεγαλοεργολάβων για το ποιος θα κερδίσει από την κατασκευή και τη λειτουργία του, αλλά και απέναντι στην κυβέρνηση, που βάζει τις ζωές που χάνονται απέναντι στη λογική του κόστους - οφέλους, με αποτέλεσμα να καθυστερεί το έργο επί δεκαετίες. Αυτά πρέπει να ανατρέψουμε, και αυτό δεν μπορεί να γίνει με λόγια. Πρέπει να τους ασκήσουμε τέτοια πίεση που να υποχρεωθούν να αποδεχτούν τα δίκαια αιτήματά μας.

Ο δήμαρχος Πάτρας Κ. Πελετίδης

Eurokinissi

Ο δήμαρχος Πάτρας Κ. Πελετίδης
Ταυτόχρονα παλεύουμε στην κατεύθυνση ο δρόμος αυτός να μην καταστρέφει τους οικισμούς από τους οποίους θα περάσει και να μην υποβαθμίσει την περιοχή μας, γι' αυτό και μιλάμε για τη Νότια Χάραξη, που μπορεί και θα έπρεπε να υλοποιηθεί, από την περιοχή του Μιντιλογλίου και πέραν της Κάτω Αχαΐας, για να μην καταστραφεί η υπάρχουσα οικιστική δομή, να μην τριχοτομηθούν οι περιοχές από τις οποίες περνά, να μην έχουμε περιβαλλοντική και αισθητική υποβάθμιση.

Στηριγμένοι στις δικές μας δυνάμεις, στην παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα, μπορούμε να επιβάλουμε αυτό που είναι κοινή λογική και συμφέρει το λαό. Δεν κάνουμε πίσω».

Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δυτικής Αχαΐας Παναγιώτης Κουνάβης, ο αντιδήμαρχος Ερυμάνθου Γιώργος Παρασκευόπουλος, ο αναπληρωτής δήμαρχος Πηνειού Πάνος Θεοδωρακόπουλος, ο Χρήστος Πατούχας, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Πάτρας «Ανυπότακτη Πολιτεία», και η Τασία Παπαντωνοπούλου εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα των κατοίκων.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν μεταξύ άλλων αντιπροσωπείες του Εργατικού Κέντρου Πάτρας και από τους Συλλόγους Εργαζομένων Δήμου Πατρέων και ΔΕΥΑΠ, πρόεδροι τοπικών συμβουλίων κ.ά.


ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σημαντικές τοποθετήσεις στην εκδήλωση για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με θέμα: «Ενάντια στην πολιτική εγκλωβισμού και καταστολής της ΕΕ: Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και τους μετανάστες», που διοργάνωσε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, τη Δευτέρα 20 Γενάρη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο Κώστας Παπαδάκης, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, και η Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτής του ΚΚΕ. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

Οσον αφορά το νέο Σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο, που επεξεργάζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφέρθηκε ότι αυτό έχει αφετηρία το πώς παρεμβαίνει η ΕΕ απευθείας σε τρίτες χώρες, προβάλλεται το ζήτημα των συνόρων και επιδιώκεται να διαμορφωθεί ένας κυματοθραύστης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών εκτός εδάφους κρατών - μελών της ΕΕ, ενώ στη συνέχεια πρόσφυγες και μετανάστες θα έρχονται αντιμέτωποι με κοινές επιχειρήσεις Ευρωσυνοριοφυλακής, Στρατού και Αστυνομίας, επιπλέον, δε, μετατρέπονται οι απελάσεις σε βασικό κανόνα.

Παρεμβάσεις έγιναν από μαζικούς φορείς του εργατικού - λαϊκού κινήματος των νησιών του Αιγαίου, οι οποίοι κατέθεσαν τις θέσεις τους και ανέπτυξαν τις διεκδικήσεις τους.

(Αναλυτικό ρεπορτάζ θα υπάρχει στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου»)



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ